Smarthome Beoordeling 7.0

Review: D-Link Smart Full HD en Mini Full HD Wi-Fi Camera

18 juli 2020 + 10 minuten 0 Reacties
d-link-1-new

In deze review gaan we aan de slag met de D-Link Smart Full HD Wi-Fi Camera (DCS-8325LH) en de Mini Full HD Wi-Fi Camera (DCS-8000LHV2). De slimme beveiligingscamera's hebben een adviesprijs van respectievelijk 152 en 72 euro.

De afgelopen jaren hebben we verschillende camera’s van D-Link getest. Alhoewel het met de kwaliteit van de hardware altijd wel goed zit, kan het bedrijf op het gebied van de software nog wel enkele stappen maken. D-Link heeft in maart twee nieuwe camera’s voor in huis aangekondigd, namelijk de Mini Full HD Wi-Fi Camera (DCS-8000LHV2) voor 72 euro en de D-Link Smart Full HD Wi-Fi Camera (DCS-8325LH) met een adviesprijs van 152 euro. In deze review testen we beide producten en gaan we uitgebreid met de mydlink-app aan de slag.

Wat is het?

De D-Link Mini Full HD Wi-Fi Camera is de opvolger van de DCS-8000LH. Dit model is de kleinste beveiligingscamera in het assortiment van D-Link. De camera heeft de vorm van een kleine koker en beschikt over een 1080p Full HD-resolutie met 30 beeldjes per seconde en een kijkhoek van 138 graden, beweging- geluid- en personendetectie (AI-gebaseerd), nachtzicht tot 5 meter, tweewegcommunicatie, cloudopnames en ondersteuning voor Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT.

De kleine camera is 9,5 centimeter hoog, werkt bedraad en komt inclusief een muurbevestigingsbeugel. Zo kun je de camera plaatsen waar je maar wilt. De meegeleverde kabel is helaas niet heel erg lang.

De D-Link Smart Full HD Wi-Fi Camera is het grotere model van de twee. Ook dit model beschikt over een 1080p Full HD-resolutie in 30 beeldjes per seconde, maar met een grotere kijkhoek van 151 graden. Ook dit model beschikt over AI-gebaseerde detectie met personen, geluid en beweging, maar voegt hier uitgebreide opties voor het instellen van bewegingsdetectie aan toe. Je kunt zelf zones instellen of prioriteiten opgeven. Ook dit model beschikt over nachtzicht, tweewegcommunicatie en cloudopnames. Naast deze cloudopnames kun je echter ook kiezen voor lokale opslag middels een micro-sd-kaart of directe opslag op je smartphone of tablet.

Wat opvalt aan dit model is het unieke uiterlijk. Je hebt een voet met een draagarm aan de zijkant waar de draaibare ronde camera aan bevestigd is. Toegegeven, het design valt meer op in je interieur, maar het is wel een speels design waarbij je de camera volledig zelf kunt richten op een gewenste locatie. Deze camera is ook bedraad, waarbij het opvalt dat het draad vele malen langer is bij dit model. Je bent dus wat flexibeler in de plaatsing van deze camera. Ook bij deze camera is er uiteraard ondersteuning voor Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT.

Beide camera’s voldoen ook aan ONVIF Profile S voor extra flexibiliteit bij de integratie met compatibele netwerkvideorecorders (NVR’s) en videobeheersystemen (VMS) en zijn tevens voorzien van de nieuwste WPA3 Wi-Fi beveliging.

Installatie van de camera’s

Beide modellen komen met een QuickStart Guide om de mydlink-app te downloaden. Je maakt een profiel aan en kunt simpelweg een camera toevoegen door de QR-code te scannen op de onderkant. Vervolgens geef je je wifi-wachtwoord op en kun je beginnen. De installatie is erg simpel en hier kan eigenlijk helemaal niets misgaan. Vervolgens is het echter zaak om alles naar wens in te stellen met de mydlink-app. En dat is toch even een ander verhaal.

De mydlink-app

Vorig jaar heb ik de D-Link Wire-Free Camera Kit (DCS-2802KT-EU) getest en wat ik me voornamelijk nog kan herinneren is dat het met de hardware bij D-Link altijd goed zit. Het zijn kwalitatief goede camera’s en dat is in dit geval niet anders. Qua software was het een ander verhaal. Er zijn meerdere wegen die naar Rome lijken te leiden en door het gebruik van snelkoppelingen, One-Taps en automatiseringsregels ben je de draad al snel kwijt. Ook bij de reviews van de D-Link HD Pan & Tilt Wi-FI Camera (DCS8515LH) en de D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera (DCS-8525LH)  kwam dit minpunt van de app naar voren. En helaas blijkt dat nu weer het geval te zijn.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd en de camera’s hebt toegevoegd zit je in het dashboard van de mydlink-app. Het dashboard zelf is zeer overzichtelijk. Je ziet het beeld van de geselecteerde camera in het midden en daaronder de D-Link camera’s die je hebt geïnstalleerd. Je kunt gemakkelijk wisselen tussen liveweergave door een andere camera te selecteren. Daar weer onder vind je snelkoppelingen en One-Taps. Onderaan vind je de menu’s voor de verschillende geïnstalleerde apparaten, One-Taps, Gebeurtenissen en Instellingen. Zodra je de camera’s hebt geïnstalleerd kun je direct de Live-view gebruiken. Eventuele beveiligingsfuncties moet je echter helemaal zelf instellen.

De One-Taps zijn opties waarmee je met één druk op de knop een bepaalde status voor de camera kunt instellen. Klik je op ‘Away’, dan kun je dus instellen dat de camera van privacy-modus af moet gaan en actief moet monitoren op geluid, beweging en personen. Ben je weer thuis, dan kun je de One-Tap ‘Home’ gebruiken om de beveiligingsfuncties te deactiveren en privacy-modus weer in te stellen.

Deze mogelijkheid staat standaard niet ingesteld en dat is toch een groot nadeel. Je moet zelf aan de slag om de beveiligingsfuncties naar wens in te stellen met behulp van automatiseringsregels. En om dit toe te voegen ben je voor de eerste keer gemakkelijk een uur bezig. De app is namelijk zeer omslachtig. Je hebt meerdere wegen in de app die naar dezelfde instellingen wijzen. Je moet zelf automatiseringsregels maken waarbij je een bepaalde trigger selecteert (bijvoorbeeld beweging) en daar vervolgens een actie aan koppelen.

Hierbij moet je echter wel ook weer de camera selecteren en zorgen dat de privacy-modus niet na elke wijziging weer automatisch geactiveerd wordt (wat bij mij steeds gebeurde). Heb je eenmaal een automatiseringsregel gemaakt, dan moet je deze weer toevoegen aan een One-Tap. En pas op met het wijzigen van een bepaalde regel, want de app gooit vrijwel altijd de privacy-modus weer aan zonder dat je daar op geklikt hebt. Na een uur had ik eindelijk de juiste automatiseringsregels aan de One-Tap gekoppeld. Het was een uur vol frustratie die me weer deed terugverlangen naar de app van de Blink Mini die ik enkele weken geleden heb getest. De Blink Home Monitor-app is een duidelijk voorbeeld van hoe je een app voor beveiligingscamera’s zo overzichtelijk mogelijk maakt voor de gebruiker.

De app is sinds mijn vorige review dus nog altijd niet gebruiksvriendelijker gemaakt. Hier moet D-Link dus echt mee aan de slag, want dit zorgt ervoor dat deze camera’s niet geschikt zijn voor beginners. Heb je eenmaal alles goed ingesteld, dan kun je wel genieten van twee betrouwbare beveiligingscamera’s. Zoals altijd bij D-Link is de hardware dik in orde.

D-Link camera’s in gebruik

In gebruik zit het met de camera’s gelukkig wel goed. Thuis druk ik op de One-tap ‘Home’ en schakelt de camera de privacy-modus in. Hierbij wordt er niet meegekeken naar wat je allemaal in huis aan het doen bent. Ga ik de deur uit, dan druk ik op ‘Away’ om de beveiligingsfunctie te activeren. Afhankelijk van de door jouw ingestelde automatiseringsregels kan de camera geluid, beweging en personen detecteren. Beide camera’s laten je bewegingszones instellen op 25 verschillende vlakken. Je krijgt dan het beeld te zien van de beveiligingscamera, waarbij je bepaalde delen dus kunt uitsluiten. De Smart Full HD Wi-Fi Camera gaat hierbij nog een stapje verder. Je kunt ook ‘Boundary-crossing detection’ gebruiken. Hierbij stel je zelf een grens in. Komt er iets of iemand die grens over? Dan gaat de bewegingsdetector af. Ook kun je ‘Priority Zones’ instellen. Wil je deze camera als babyfoon gebruiken? Dan kun je gemakkelijk een vierkant trekken om het bedje van je kind.

Een andere handige optie zijn de ‘Rich Notifications’, oftewel rijke notificaties. Zodra de camera iets heeft gedetecteerd krijg je een notificatie te zien met een screenshot van het opgenomen beeld. Vervolgens heb je twee knoppen onder die notificatie. Je kunt direct naar de Liveweergave om live mee te kijken en vanuit dit scherm kun je ook gemakkelijk praten via tweewegcommunicatie door op het microfoontje te drukken. Via de rechterknop op de notificatie kun je een ingesteld contact direct bellen. Ben je dus op vakantie en is er thuis iets aan de hand? Stel het nummer van de buren in en je kunt direct vragen of ze (voorzichtig) een kijkje willen nemen. Heb je al andere D-Link producten? Dan kun je deze via de mydlink-app ook met elkaar verbinden. Heb je bijvoorbeeld een sirene van D-Link, dan kun je deze koppelen via de automatiseringsregels.

Gratis cloudopslag

Zowel de Mini Full HD Wi-Fi Camera als de Smart Full HD Wi-Fi Camera ondersteunen cloudopnames. Hierbij kun je kiezen voor een betaald abonnement, maar er is ook een gratis plan beschikbaar. Dit is een groot compliment naar D-Link toe, want ook gratis kun je gebruik maken van de cloud. Veel andere merken laten je toch al snel een maandelijks bedrag betalen om hier gebruik van te kunnen maken. Middels het gratis plan kun je tot 3 camera’s instellen voor cloudopnames. Gemaakte beelden worden hierbij 1 dag bewaard. Wil je meer mogelijkheden en beelden langer bewaren in de cloud? Dan kun je ook kiezen voor een Basic- (3 camera’s, 7 dagen opslag), Premium- (5 camera’s, 14 dagen opslag) of Pro-abonnement (10 camera’s, 30 dagen opslag). Prijzen lopen van 2,49 euro per maand tot 9,99 euro per maand.

De Smart Full HD Wi-Fi Camera heeft echter helemaal geen cloud nodig. Je kunt namelijk gemakkelijk een micro-sd-kaart plaatsen in de camera of selecteren dat beelden op je smartphone of tablet opgeslagen moeten worden. De camera is dan wel twee keer zo duur als de Mini Full HD Wi-Fi Camera, maar je hebt meer opslagmogelijkheden en uitgebreide instellingen voor bewegingszones. Het is eigenlijk aan jou of je deze meerprijs de moeite waard vindt, want verder zijn er niet zo heel veel verschillen tussen beide camera’s.

Het is daarnaast fijn dat er een kleine vertraging in het activeren van de beveiligingsfuncties zit. Zo kun je rustig de beveiligingsfuncties activeren en vervolgens het huis verlaten. Daarna is de camera ook echt actief. Meldingen van geluid, beweging en personen worden duidelijk en betrouwbaar weergegeven via een notificatie op je smartphone. Het laden van de Liveweergave via de notificatie kan soms lang duren, soms krijg je zelfs een Time-Out en moet je opnieuw verbinden. Dit doet echter niets af aan de betrouwbaarheid van de camera, want opnames zullen direct gemaakt worden. Beelden zijn van goede kwaliteit en ook het geluid is uitstekend. Via de optie ‘Gebeurtenissen’ in de mydlink-app krijg je een handige tijdlijn te zien met alles wat de camera heeft opgenomen. Hier kun je direct de opnames van de cloud bekijken, maar tevens ook downloaden naar je smartphone. Deze optie is beschikbaar voor beide camera’s.

Smarthome-integratie

Beide camera’s ondersteunen Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT. Voeg je de camera’s aan Google Home toe, dan kun je ook de Liveweergave vanuit de Google Home-app zien. Indien gewenst kun je deze beelden casten naar je tv of je Google Nest Hub. Ben je onderweg, dan kun je de Google Assistant op je telefoon ook gewoon via je stem vragen om je de Liveweergave te laten zien. Ook Amazon Alexa wordt ondersteund, maar aangezien deze virtuele assistent nog geen Nederlands spreekt hebben we dit niet getest. Via IFTTT kun je zelf aan de slag met applets om je mogelijkheden te vergroten.

Conclusie

Beide camera’s zijn wederom precies wat we van D-Link verwachten. De hardware is uitstekend met duidelijke beelden, goed geluid, prima nachtvisie en betrouwbare notificaties bij calamiteiten. De app heeft echter nog altijd geen make-over gekregen. Een beginner zal hier grote moeite mee hebben om zelf automatiseringsregels te maken en deze aan One-Taps toe te voegen. Geef je jezelf de tijd, dan kom je er op den duur wel uit. Een goede app zou je echter in één oogopslag duidelijk moeten maken waar je welke functie kunt vinden. Dat is hier helaas niet het geval. D-Link moet echt aan het werk om de app gebruiksvriendelijker te maken.

De Smart Full HD Wi-Fi Camera (DCS-8325LH) biedt extra mogelijkheden zoals een grotere kijkhoek, uitgebreidere bewegingsdetectie en lokale opslag, maar deze camera is wel twee keer zo duur als de Mini Full HD Wi-Fi Camera (DCS-8000LHV2). De D-Link Mini Full HD Wi-Fi Camera en de Smart Full HD Wi-Fi Camera zijn uitstekende beveiligingscamera’s voor een goede prijs. Zet je je over de minpunten heen en gun je jezelf de tijd om de app te doorgronden, dan zul je hier zeker geen spijt van krijgen.

7.0
1406239

Beoordeling
D-Link Smart Full HD en Mini Full HD Wi-Fi Camera

Pluspunten
  • Goede beeld- en geluidskwaliteit
  • Gratis cloudopslag
  • Smarthome-integratie
Minpunten
  • App is veel te omslachtig
  • Niet voor beginners

Beoordeling D-Link Smart Full HD en Mini Full HD Wi-Fi Camera

De hardware is uitstekend met duidelijke beelden, goed geluid, prima nachtvisie en betrouwbare notificaties bij calamiteiten. De app heeft echter nog altijd geen make-over gekregen. Een beginner zal hier grote moeite mee hebben om zelf automatiseringsregels te maken en deze aan One-Taps toe te voegen. Geef je jezelf de tijd, dan kom je er op den duur wel uit. Een goede app zou je echter in één oogopslag duidelijk moeten maken waar je welke functie kunt vinden. Dat is hier helaas niet het geval. D-Link moet echt aan het werk om de app gebruiksvriendelijker te maken.

Prijsvergelijker D-Link Smart Full HD en Mini Full HD Wi-Fi Camera

Reacties (0)