Review: Click & Grow Smart Garden 3 – slimme tuin in huis

08 juni 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Smart Garden review 4

Niet alleen de apparatuur in huis wordt alsmaar slimmer, ook worden er slimme oplossingen voor diegenen zonder groene vingers bedacht. De Smart Garden is zo'n oplossing. Dit slimme moestuintje geeft je de mogelijkheid zonder zorgen of moeite kruiden, bloemen en planten te laten groeien. In deze review bekijken we de Smart Garden 3.

Wat is de Smart Garden 3?

De Smart Garden 3 van Click & Grow is een slimme oplossing voor het kweken en verzorgen van planten. Het apparaat is eigenlijk een compacte en volautomatische moestuin en zorgt automatisch voor voldoende water, licht en voedingsstoffen, zonder dat je er omkijken naar hebt. Ze noemen het zelf de ultieme, zelfvoorzienende tuin waarmee je kruiden en groente kunt laten groeien zonder enige moeite.

De slimme tuin heeft speciale plantcapsules (pods) nodig die verkrijgbaar zijn voor 9,95 euro per drie stuks. Op de website zijn meer dan 50 soorten verkrijgbaar, waaronder kruiden als basilicum, tijm en oregano, maar ook groenten als tomaten en sla. Daarnaast kun je zelfs bloemenpods aanschaffen om je eigen bloemen te laten groeien. De capsules zijn voorzien van Smart Soil, die een optimale mix van voedingswaardes en zuurstof bieden. Via een bijbehorende app krijg je informatie over het verzorgen en in de gaten houden van de kruiden, bloemen of planten die je gekozen hebt.

Los kopen of abonnement

De Smart Garden 3 (voor 3 planten) heeft een adviesprijs van 99,95 euro (al te koop voor 79 euro), terwijl de Smart Garden 9 (met ruimte voor 9 planten) 199,95 euro kost. Om deze slimme moestuinen te gebruiken moet je de pods (capsules) aanschaffen. Per drie pods met zaadjes kost je dit 9,95 euro. Maar, je kunt ook een abonnement nemen waarbij je eenmaal per maand tot maximaal eenmaal per zes maanden pods naar keuze laat bezorgen. Wanneer je een abonnement neemt is de prijs per pod iets goedkoper.

Advertentie

Design en installatie

Op het gebied van design heeft Click & Grow goed naar (met name) Apple gekeken. De Smart Gardens hebben een uiterlijk dat gewoon aan het merk doet denken. Dat gezegd hebbende ziet de hardware er gewoon strak, netjes afgewerkt en premium uit. Ja, het is allemaal plastic maar desondanks voelt de Smart Garden stevig aan en miststaat hij niet in je keuken. Je hebt de keuze uit een witte, een grijze en een beige variant.

De installatie is bijzonder eenvoudig; je hebt er zelfs geen app voor nodig. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat in elkaar klikken, de stroomkabel uitrollen en zodra je klaar bent om plantjes te laten groeien het apparaat in het stopcontact steken. Er is een bijbehorende app voor de Smart Garden, maar die app is puur voor de administratie (welke plantjes heb je en hoe oud zijn ze) en tips.

Overigens is het wel goed om even te bedenken waar je de Smart Garden plaatst. Deze werkt namelijk met redelijk felle verlichting en kan dus zomaar een hele ruimte verlichten.

Een slimme moestuin in drie stappen

Het hele doel van deze slimme moestuin is natuurlijk het verbouwen van kruiden, groenten of bloemen op een manier waardoor je geen zorgen hebt en er ook nauwelijks naar hoeft om te kijken. In principe zijn er drie simpele stappen die je moet doorlopen om te beginnen met je eigen slimme moestuin;

  • De pods (je krijgt drie basilicum pods meegeleverd) plaats je in de daarvoor bestemde bakjes onder de lamp. Hier overheen plaats je vervolgens de doorzichtige bollen.
  • Je vult het waterreservoir met water (tot de plastic indicator helemaal tot aan de rand komt).
  • Je sluit de Smart Garden aan op het stopcontact en het proces begint.

Je kunt overigens de witte, plastic houders beschrijven en dus de naam aan het betreffende plantje koppelen. Dit kan echter alleen met een watervaste stift die ook echt op plastic te gebruiken is.

De lampen van de Smart Garden hebben een vooraf bepaald schema, wat neerkomt op 16 uur branden en 8 uur uit. Het is dus verstandig om de Smart Garden de eerste keer in de ochtend aan te sluiten zodat hij in de nacht uitstaat. Dit schema is niet aan te passen, tenzij je de Smart Garden opnieuw in het stopcontact steekt, waarna het schema opnieuw gestart wordt.

Planten, kruiden en bloemen groeien natuurlijk, waardoor ze op een gegeven moment tegen de doorzichtige bollen groeien en niet veel later ook tegen de lamp groeien. De bollen kun je na een paar weken weghalen; die zijn puur voor de eerste weken in het groeiproces. De lamp kun je dankzij twee verlengstukken verhogen waardoor je aardig wat ruimte hebt om de planten in de Smart Garden te houden totdat ze volwassen zijn. Tot slot moet je in de gaten houden dat het waterreservoir van voldoende water is voorzien. Dit zie je doordat de indicator die op het water drijft tot aan de bodem zakt. Druk je op deze indicator en merk je dat hij niet ver gaat, dan is het tijd om water bij te vullen. Helemaal automatisch is het dus niet. Je moet het wel een beetje in de gaten houden, maar eigenlijk doet de Smart Garden de rest.

Maar, wat doet de Smart Garden precies? Deze is volgens de makers zo ontwikkeld dat de combinatie van hardware en pods (vruchtbare grond en zaadjes) planten snel en gezond laat groeien. De Smart Garden bootst de optimale omstandigheden voor een voorspoedig groeiproces na, zonder externe invloeden die de groei negatief kunnen beïnvloeden. Daarbij wordt precies de juiste hoeveelheid water aan de pods afgegeven. De pods zelf zijn voorzien van zeer vruchtbare grond, geïnspireerd op technologie van NASA. De grond geeft voedingsstoffen aan de plant af, precies op dat moment dat de plant het in zijn levenscyclus nodig heeft. Daarnaast behoudt de grond de juiste pH-waarde en zijn er kleine zuurstofpockets aangebracht waarmee de plant voldoende ademruimte krijgt en voldoende voeding krijgt, zelfs wanneer de grond nat is.

Volgens Click & Grow hebben planten in de Smart Garden ook een langere levenscyclus. Natuurlijk is een en ander afhankelijk van je gebruik (zeker bij eetbare planten), in welk seizoen je zit en wat de temperatuur in de ruimte is, maar gemiddeld groeien de planten in de Smart Garden twee tot drie maanden. Natuurlijk helpt het wel wanneer je de tips in de app in acht neemt.

De app

De Click & Grow-app is een extraatje, met name voor diegenen die de Smart Garden intensief willen gebruiken en ook meer over de planten, kruiden en bloemen te weten willen komen. In de app kun je, na het aanmaken van een account, jouw Smart Garden toevoegen. Als je er meerdere hebt kun je er ook meerdere toevoegen. Vervolgens kun je direct na het aanzetten van de Smart Garden aangeven welke planten, kruiden of bloemen je toegevoegd hebt.

Advertentie

In een overzicht per Smart Garden zie je vervolgens hoeveel dagen oud jouw plantjes zijn en krijg je tips over het onderhoud en het gebruik van de plantjes. Natuurlijk kun je via de app ook nieuwe pods bestellen.

In gebruik

Natuurlijk zijn we meteen met ons moestuintje aan de slag gegaan toen de verpakking geopend werd en alles in elkaar gezet was. We zijn begonnen met de meegeleverde basilicum pods, die eenvoudig in de betreffende bakjes onder de lamp geplaatst kunnen worden. Doorzichtige bolletjes er overheen, water bijgevuld en stekker in het stopcontact. De lampen springen direct aan en nu is het wachten op babyplantjes.

Na een aantal dagen verschenen er al tekenen van leven. Langzaam aan kwamen er blaadjes tevoorschijn uit de pods. Het enige dat je hoeft te doen is kijken.

In de tussentijd is het, naast het genot om naar je moestuin te kijken, belangrijk dat je het water bijvult. Dit is duidelijk zichtbaar wanneer de indicator naar beneden gezakt is. Ongeveer om de twee tot drie weken moet je het reservoir bijvullen.

Raken de plantjes de plastic bollen aan? Dan mag je ze verwijderen en kunnen de planten in de openlucht verder groeien.

Na een aantal weken – in ons geval ongeveer drie – moet je de lamp een stukje verhogen omdat de planten tegen de lamp aan groeien. Hiervoor zijn twee opzetstukjes meegeleverd die, al is het ietwat stroef, op de bak geschoven kunnen worden, waarna je de lamp daar weer op schuift.

Na een tijdje valt op dat niet alle planten even hard en vol groeien. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat de eerste en de middelste plant vol licht krijgen, terwijl de derde plant iets minder licht ontvangt. De lamp reikt net niet ver genoeg om dit plantje helemaal in licht onder te dompelen. Waarom de lamp niet een paar centimeter langer is, is ons onduidelijk, maar het lijkt dus wel effect te hebben op de ontwikkeling van de plant. Een groot probleem is het niet, de plant komt er immers wel, maar hij heeft er wat langer de tijd voor nodig.

Eenmaal volgroeid kun je de kruiden gaan plukken en de app geeft handige aanwijzingen over hoe je dit het beste kunt doen, en wanneer je dit het beste kunt doen. Ook lees je in de app hoe je de planten kunt onderhouden en hoe lang je er in de ideale situatie van zou kunnen genieten.

Als de kruiden of planten groot genoeg zijn kun je ze alsnog in de bak laten staan of, desgewenst, ompotten. Volgens de makers van de Smart Garden is dit niet nodig, en gedijen de planten beter in het moestuintje. Groei je bloemen, dan kun je ze natuurlijk wel beter ompotten.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is de Click & Grow Smart Garden 3 een hele leuke en handige gadget voor diegenen die echt geen groene vingers hebben maar toch zelf wat kruiden of groenten willen kweken. Afgezien van wat water bijvullen en de lamp verstellen heb je er geen omkijken naar, en dankzij de app krijg je ook echt wat meer kennis over de planten en kruiden die je kweekt. In ons geval werd er toch dagelijks even gekeken hoe het met de plantjes ging en ondanks dat je er zelf weinig aan doet geeft het toch voldoening als ze goed groeien. Klein nadeel is dat de led-lampen van de Smart Garden aardig fel zijn, wat zeker in de avond storend kan zijn.

En dan hebben we nog de prijs. De hardware is voor 99,95 euro niet per se duur te noemen, maar het verdienmodel zit natuurlijk in de pods (capsules). 9,95 euro voor drie stuks is niet goedkoop, al kan het met een abonnement iets goedkoper. Het is echter allemaal wel van goede kwaliteit en het kopen van een volgroeide plant of een volgroeid kruid is vaak niet eens zoveel goedkoper. Daarbij heb je volop keuze uit bloemen, planten, groenten en kruiden. Het is dus maar net wat je wilt; de ervaring om zelf te gaan verbouwen en kweken maakt het toch allemaal net iets leuker (en lekkerder). Heb je groene vingers, heb je een tuin en ben je bereid er wat tijd in te steken, dan is de Smart Garden natuurlijk overbodig. Voor elke andere situatie is de Smart Garden een leuke toevoeging op je smart home.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Leuke toevoeging aan je smarthome
  • Volautomatische moestuin
  • Ruime keuze in pods
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Minpunten
  • Pods zijn niet goedkoop

  • Led-verlichting is nogal fel
  • Lamp reikt niet ver genoeg voor laatste plantje

Reacties (0)