Kwaliteit
Al die handige en slimme opties en features zijn natuurlijk leuk, maar in de basis moet een wijnklimaatkast jouw wijnen in een perfecte omgeving houden. En van een wijnklimaatkast van 3.000 euro mag je natuurlijk verwachten dat dit gebeurt. Gelukkig doet de ATAG KU8574K2C bijna perfect wat er beloofd wordt.
We hebben de temperatuur, de luchtvochtigheid en de geluidsproductie van het apparaat de afgelopen weken nauwkeurig in de gaten gehouden. De bovenste zone is gebruikt voor witte wijnen, met een doeltemperatuur van 8 graden, terwijl de onderste zone gebruikt wordt voor rode wijnen, met een doeltemperatuur van 13 graden. De luchtvochtigheid moet minimaal rond de 50% procent liggen, maar bij voorkeur daarboven. Dit laatste is voor veel kasten zonder actieve bevochtiging erg lastig. Beide onderdelen worden gemeten met afgestelde temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren.
Als we beginnen met de temperatuur dan doet de onderste zone vrijwel precies wat er gevraagd wordt. Bij een doeltemperatuur van 13 graden meten we een gemiddelde temperatuur van 13,3 graden. In de grafieken van de kast zelf zien we dat de eigen sensor een gemiddelde van 12,3 graden meet. Afwijkingen naar boven en beneden zijn minimaal, wat laat zien dat de temperatuur zeer stabiel blijft. De bovenste zone heeft het iets lastiger, of de interne sensor heeft een kleine afwijking. Hier meten we namelijk bij een doeltemperatuur van 8 graden een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden. Zetten we de doeltemperatuur naar 6 graden (zie afbeelding), dan zakken de metingen naar gemiddeld 7,7 graden. De interne sensor toont in de grafieken opvallend genoeg een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden. Natuurlijk moeten we voor alle sensoren een lichte afwijking meenemen, maar dit verschil is iets groter dan gewenst. Maar, het is dus op te vangen door de temperatuur iets lager in te stellen. Dat gezegd hebbende is de temperatuur wel zeer stabiel. Uit de grafiek van onze eigen sensoren kunnen we ook opmaken dat de kast elke dag een dooicyclus doorloopt, waardoor met name de temperatuur in de bovenste zone kort een paar graden stijgt. Dat is echter voor de wijn geen probleem. Het blijft echter jammer dat we de eigen sensoren van de kast niet realtime kunnen uitlezen.
Op het gebied van luchtvochtigheid kunnen we ook tevreden zijn. De bovenste zone zit eigenlijk altijd tussen de 54% en 62%, wat perfect is. De onderste zone, met hogere temperatuur, ligt logischerwijs lager. Toch houdt de kast het gemiddeld op 47%, wat tegen de ondergrens is maar acceptabel is, zeker als je niet van plan bent wijnen jarenlang te laten rijpen. We hebben kasten gehad die al snel richting de 30% kropen dus de ATAG presteert op dit vlak prima. Maar, mocht je de luchtvochtigheid toch ruim boven de 50% willen hebben dan kun je de optionele HumidityBox aanschaffen. Overigens komt de door ons gemeten luchtvochtigheid aardig overeen met de waarden in de grafieken van het apparaat zelf.
Luisterend naar deze wijnklimaatkast is het een verademing ten opzichte van de vorige kast (Vinata). Op papier zou de geluidsproductie net wat hoger moeten liggen, maar de wijnklimaatkast van ATAG is nauwelijks aanwezig. Zo nu en dan slaat de kast aan en hoor je de compressor 20 seconden starten, maar als deze eenmaal draait ligt de geluidsproductie dermate laag dat het heel snel in de achtergrond verdwijnt. Het aantal starts ligt lager, de geluidsproductie ligt lager en ook de frequentie ligt op een voor de oren comfortabeler niveau. Op dit vlak zijn we dus zeer tevreden.
Positief verrast zijn we door het aantal flessen dat we in de kast kwijt kunnen. Op papier zijn dit 38 Bordeaux-flessen, maar niemand heeft alleen dit formaat flessen dus het zijn er vaak minder. Gelukkig kunnen we met het verwijderen van de onderste plank wat dikkere flessen kwijt en is er tussen de planken meer ruimte dan bij andere kasten waardoor je relatief eenvoudig – met wat puzzelen – verschillende formaten in de kast kwijt kunt. We hebben nu 30 flessen in de kast liggen, met ruimte voor nog 3-5 extra flessen.
Reacties (0)