Smarthome Beoordeling 8.5

Review: Arlo Video Doorbell – videodeurbel met unieke beeldverhouding

25 juli 2020 + 10 minuten 1 Reacties
videodeurbellen Arlo HomeKit

In deze review gaan we aan de slag met de Arlo Video Doorbell. Deze videodeurbel heeft een beeldverhouding van 1:1 en heeft unieke functies aan boord.

We hebben er lang op moeten wachten, maar de Arlo Video Doorbell is inmiddels ook in de Benelux verkrijgbaar. De videodeurbel van Arlo werd negen maanden geleden al aangekondigd, maar verscheen in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten. Vorige maand werd de Arlo Videodeurbel ook in Nederland gelanceerd met een verkoopadviesprijs van 199 euro. Uniek aan dit model is de vierkante kijkhoek. Weet de eerste videodeurbel van Arlo te overtuigen? Het antwoord lees je in deze review.

Wat is het?

De Arlo Video Doorbell is een slimme videodeurbel met een unieke beeldverhouding van 1:1. De maximale videoresolutie is 1.536 bij 1.536 pixels, maar je kunt ook kiezen voor een lagere resolutie van 1.080 x 1.080 pixels of 720 x 720 pixels. De kijkhoek is volgens Arlo 180 graden, alhoewel dat in de praktijktest niet gehaald wordt. Wel hebben we hier te maken met een zeer brede en hoge kijkhoek, waardoor je met name verticaal veel zicht hebt vanuit de camera op deze deurbel. HDR wordt ondersteund, alhoewel je daar eigenlijk niet zoveel van zult merken. Daarnaast is er nachtvisie, instelbare bewegingsdetectie met activiteitenzones, 12x digitale zoom, een sirene en tweewegcommunicatie aanwezig.

Je ontvangt meldingen op je smartphone wanneer er beweging wordt gedetecteerd of wanneer er aangebeld wordt. De camera maakt onderscheid tussen mensen, dieren en voertuigen. Beelden worden opgeslagen in de cloud met het Arlo Smart-abonnement. Bij aanschaf van de Arlo Video Doorbell krijg je drie maanden gratis. Wil je verder gebruikmaken van Arlo Smart? Dan kost dat 2,79 euro per maand voor een enkele camera. Beelden worden dan opgeslagen voor 30 dagen. Arlo heeft ook abonnementen als je meerdere camera’s van Arlo in je bezit hebt. Lokale opslag is met de Arlo Video Doorbell niet mogelijk. De Europese lancering zorgde ook voor ondersteuning voor Google Assistant. Daarnaast wordt ook Amazon Alexa ondersteund.

Design van de Arlo Video Doorbell

De Arlo Video Doorbell lijkt in eerste instantie behoorlijk veel op de Nest Hello met de witte behuizing, de vorm met ronde hoeken aan boven- en onderkant en het zwarte frontje. Toch is de Arlo Video Doorbell wel een stukje langer. Storend is het overigens niet, maar het is wel iets om rekening mee te houden wanneer je deze videodeurbel wilt ophangen bij je voordeur. Met de bouwkwaliteit is echter niets mis, want het geheel is zeer stevig vormgegeven. De deurbelknop aan de onderkant is voorzien van ledlampjes en aan de bovenkant vind je de camera terug.

In de doos vind je, naast de Arlo Videodeurbel, een rechte bevestigingsplaat en een schuine bevestigingsplaat (om de deurbel in een hoek op te hangen), een Power Kit voor aan je mechanische gong, een Pin om de deurbel van de bevestigingsplaat af te halen en diverse schroeven en ander materiaal om de deurbel te bevestigen. Ook vind je een beltransformator in de doos voor het juiste voltage voor de deurbel. De videodeurbel is weerbestendig en geschikt voor temperaturen tussen de -20 en +45 graden Celsius.

Installatie van de Arlo Video Doorbell

De Arlo Video Doorbell kun je niet op iedere deurbelaansluiting aansluiten. Dit model heeft een voltage tussen de 16V en 24V nodig. In de meeste oude huizen werkt de oude deurbel met mechanische gong op 8V, alhoewel dit in nieuwbouwhuizen niet altijd het geval is. Gelukkig levert Arlo een beltransformator mee (DIN rail) voor in je meterkast. Wil je je oude mechanische gong niet gebruiken? Dan is installatie eenvoudig met de meegeleverde beltransformator. Stroom gaat erin en de belkabel sluit je aan de andere kant rechtstreeks aan op de Arlo Videodeurbel. Wil je je oude mechanische gong blijven gebruiken, dan zul je iets meer moeten sleutelen. Arlo levert ook een Power Kit mee die je dan aan je mechanische gong moet hangen. Anders bestaat de mogelijkheid dat de mechanische gong continue af blijft gaan.

De Arlo-app zal je door de gehele installatie heenleiden, alhoewel de stappen voor de beltransformator worden overgeslagen. Dit kun je, zoals de app ook aangeeft, het beste door een elektricien laten doen (terecht). Na de fysieke installatie is het een kwestie van je wifi-wachtwoord invullen, de qr-code scannen met de videodeurbel en je bent klaar. Wel zal de videodeurbel waarschijnlijk even een kwartier nodig hebben om de interne batterij enigszins op te laden (ledlampjes rond de deurbelknop knipperen afwisselend rood en wit). Daarna is het geheel klaar voor gebruik. En nee, die interne batterij betekent niet dat je dit model volledig met een accu kunt gebruiken. Je zult dit model altijd bekabeld moeten aansluiten. Valt de stroom echter uit, dan kun je nog wel een tijdje vooruit met de ingebouwde batterij totdat deze leeg is.

Arlo-app

We moeten Arlo een compliment geven voor de app, want het is direct duidelijk welke optie je waar kunt vinden. Wanneer je de app opent kom je op het tabblad ‘Apparaten’. Het grootste deel van je scherm toont het camerabeeld. Je kunt met één druk op de knop direct door naar de liveweergave. Bovenaan de liveweergave vind je de instellingen en een rode knop voor het alarm. Zo kun je direct de sirene activeren of een ingesteld telefoonnummer bellen. Heb je meerdere camera’s van Arlo, dan vind je die ook op dit tabblad. Onderaan naast het tabblad ‘Apparaten’ vind je verder ‘Bibliotheek’ (met alle opnames) en het tabblad ‘Modus’. Hier kun je apparaten in- en uitschakelen.

Bij de instellingen kun je allerlei zaken aanpassen, zoals notificaties, video-instellingen en activiteitszones. Hiermee kun je zelf een vierkant over het scherm trekken om aan te geven waar de Arlo Video Doorbell moet kijken voor beweging. Ook kun je wisselen tussen een mechanische gong en een draadloze gong en kun je allerlei voorkeuren opgeven met betrekking de werking van de videodeurbel.

Binnen enkele minuten heb je alle instellingen naar wens aangepast. De Arlo-app is zeer overzichtelijk en geeft je alle opties die je maar kunt wensen. Jammer is wel dat de software een beetje buggy is. Via het Community Forum van Arlo las ik diverse problemen die gebruikers hebben met de videodeurbel wanneer ze deze voor het eerst inschakelen na installatie. En precies dezelfde problemen liep ik ook tegenaan. Het begon met de firmware-update die Arlo je gelijk vraagt te doen. Dit mislukte een aantal keren, waarna het daarna ineens wel goed ging.

Daarna deed de liveweergave het niet en liet een zwart scherm zien. Volgens het forum is het dan zaak om een lagere videoresolutie in te stellen, dan de liveweergave te bekijken (dat werkte nu) en vervolgens de resolutie weer terug te zetten op de hoogste resolutie. Dit klopte precies en loste de problemen op.

Een ander probleem is de microfoon wanneer iemand aanbelt. Deze staat eigenlijk altijd aan, of je de knop van de microfoon op je scherm nu aan- of uitzet. Je bezoeker kan je op dit moment dus altijd horen, ook als je de microfoon op uit hebt staan. Geef je dus antwoord via de sneltoetsen (Quick Reply Messages) om een gesproken bericht af te spelen, dan moet je opletten om zelf niet te praten. Je bezoeker zal dit ook kunnen horen. Ook heeft de liveweergave soms moeite om weergegeven te worden wanneer je hier op klikt. Toegegeven, de camera zal altijd direct opnemen, dus je hoeft niet bang te zijn om opnames te missen, maar de liveweergave wil soms gewoon niet laden. Dat zou in theorie aan het wifi-bereik kunnen liggen, ware het niet dat het bereik ook bij mijn voordeur uitstekend is. Overigens speelde dit probleem met name tijdens de uren na installatie. Daarna werkte de liveweergave vrijwel altijd, zij het dat het soms even kan duren.

Er lijken dus nogal wat kinderziektes in de software te zitten op dit moment. Laten we hopen dat Arlo hier serieus naar kijkt en dit snel weet op te lossen, want verder is de Arlo-app zeer fijn om mee te werken.

Arlo Videodeurbel in gebruik

Voor het grootste deel is de Arlo Video Doorbell (of Arlo Videodeurbel in Nederland) een genot om mee te werken. Dit is in de basis één van de beste videodeurbellen op de hedendaagse markt, ware het niet dat de software dus verschillende kinderziektes heeft. Aangezien de videodeurbel toch al negen maanden op de markt is, moet Arlo toch echt snel aan de bak om deze problemen snel te verhelpen. Het zijn geen grote problemen die het gebruik van de videodeurbel in de weg zitten, maar mogen eigenlijk niet voorkomen bij een videodeurbel van 199 euro.

Ondanks de software-problemen is het een zeer betrouwbare videodeurbel die zeer snel notificaties naar je smartphone weet te sturen. Uniek aan dit model is de mogelijkheid om echt met je videodeurbel te kunnen bellen. Belt er iemand aan? Ook al is je smartphone vergrendeld, er verschijnt meteen een beeldvullende notificatie waarmee je kunt opnemen of kunt ophangen. Leuk zijn ook de al eerder genoemde Quick Reply Messages. Deze vooringestelde zinnen klik je simpelweg aan om je bezoeker te laten weten dat je onderweg bent, geen interesse hebt of te vragen aan de pakketbezorger om het pakketje gewoon bij de voordeur te zetten.

Ben je echt niet in staat om te beantwoorden? Stel dan in dat de bezoeker na twintig seconden zelf een bericht kan achterlaten. Na die twintig seconden vraagt een Engelse stem of je een bericht wilt achterlaten. Om dit te doen moet de bezoeker de knop van de deurbel opnieuw indrukken, waarna er een filmpje van dertig seconden wordt opgenomen. In tegenstelling tot de Engelse stem van de ingebouwde voicemail zijn de Quick Reply Messages wel in het Nederlands. Of de bezoeker hier echter blij van wordt is maar de vraag, want de vrouwelijke stem is nogal streng. Dat had toch wel iets vriendelijker gekund? De Arlo-app is zelf overigens wel volledig Nederlands.

De beeld- en geluidskwaliteit van de Arlo Video Doorbell is uitstekend. Er wordt automatisch overgeschakeld naar nachtzicht wanneer de situatie er om vraagt en ook dit toont goede beelden op je smartphone tevoorschijn. De beeldverhouding van 1:1 heeft echt een meerwaarde, omdat je ook beter aan de boven- en onderkant kunt kijken. Notificaties komen snel en betrouwbaar binnen en het onderscheid wat de videodeurbel zelf weet te maken tussen mensen en dieren werkt over het algemeen goed, alhoewel er soms een misser tussen kan zitten als de langslopende buurman voor dier wordt aangezien. In mijn gang voor het appartement is bewegingsdetectie sowieso geen optie, want deze zal afgaan bij iedereen die langsloopt. Gelukkig kun je dit ook helemaal uitzetten of aanpassen middels de Activiteitszones.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat iemand zomaar de Arlo Video Doorbell kan stelen. Zodra er iemand aan de behuizing zit te rommelen krijg je direct een notificatie en kun je indien gewenst de sirene direct af laten gaan. Daarnaast heb je de Arlo Pin nodig om de deurbel van de bevestigingsplaat af te halen. Tot slot nog even de ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Die ondersteuning is aanwezig, maar we missen toch een essentieel onderdeel. Het zou erg handig zijn als de Google Nest Hub het beeld van de Arlo Video Doorbell zou laten zien als er iemand aanbelt. Dit lijkt helaas niet mogelijk. Wel kun je de liveweergave laten zien op je Google Nest Hub.

Arlo Video Doorbell – Conclusie

De Arlo Video Doorbell is in potentie één van de beste videodeurbellen op de markt, ware het niet dat de software verschillende kinderziektes heeft. Over het algemeen stoort het je niet in de betrouwbaarheid van de videodeurbel, maar je moet soms even een omweg nemen om er te komen. Dit moet Arlo snel oplossen, want ik ben zeker niet de enige die tegen deze problemen is aangelopen. Opnames worden echter altijd snel en betrouwbaar opgenomen, net als het tonen van notificaties op je smartphone.

Afgezien van de kinderziektes in de software is de Arlo Video Doorbell een genot om mee te werken. De beeld- en geluidskwaliteit is uitstekend en de videodeurbel heeft veel mogelijkheden om zaken aan te passen. Ook de extra’s als de sirene, quick reply messages en de voicemail-optie zijn waardevolle toevoegingen. Ben je op zoek naar een videodeurbel? Overweeg dan zeker de Arlo Video Doorbell.

8.5
Doorbell

Beoordeling
Arlo Video Doorbell

Pluspunten
  • Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit
  • Veel extra opties en instellingsmogelijkheden
  • Duidelijke app
Minpunten
  • Kinderziektes in de software
  • Geen livebeelden naar Google Nest Hub bij aanbellen
  • Aansluiten kan lastig zijn

Beoordeling Arlo Video Doorbell

De Arlo Video Doorbell is in potentie één van de beste videodeurbellen op de markt, ware het niet dat de software verschillende kinderziektes heeft. Over het algemeen stoort het je niet in de betrouwbaarheid van de videodeurbel, maar je moet soms even een omweg nemen om er te komen. Dit moet Arlo snel oplossen, want ik ben zeker niet de enige die tegen deze problemen is aangelopen. Opnames worden echter altijd snel en betrouwbaar opgenomen, net als het tonen van notificaties op je smartphone.

Afgezien van de kinderziektes in de software is de Arlo Video Doorbell een genot om mee te werken. De beeld- en geluidskwaliteit is uitstekend en de videodeurbel heeft veel mogelijkheden om zaken aan te passen. Ook de extra’s als de sirene, quick reply messages en de voicemail-optie zijn waardevolle toevoegingen. Ben je op zoek naar een videodeurbel? Overweeg dan zeker de Arlo Video Doorbell.

Prijsvergelijker Arlo Video Doorbell

Reacties (1)