Review: Ajax Systems beveiligingscamera’s met NVR

28 december 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Ajax camera’s
FWD award

Ajax Systems begon 8 jaar geleden met het veroveren van de wereldwijde beveiligingsmarkt en heeft onlangs zijn assortiment uitgebreid met beveiligingscamera's. Ajax Systems heeft nieuwe CCTV-producten geïntroduceerd die vooral in het teken staan van veiligheid en privacy. In deze review testen we drie camera's plus de NVR van het bedrijf.

Wat is Ajax Systems?

Ajax Systems (bekijk de website) is een bedrijf dat sinds 2011 beveiligingsproducten op de markt brengt en niet te verwarren is met het merk van de brandblussers of de voetbalclub. Het bedrijf was tot voor kort gevestigd in Oekraïne, waar ook de R&D gevestigd was, maar er zijn inmiddels vestigingen over de hele wereld.

Het doel van Ajax Systems is eenvoudig: een premium alarmsysteem ontwikkelen dat staat voor hoge kwaliteit, gebruiksgemak en premium design. Dit zonder het trekken van kabels of het legen van je complete spaarrekening. Ajax Systems is dus een draadloos alarm, maar zonder dat het ten kosten moet gaan van de veiligheid of betrouwbaarheid, maar sinds kort heeft het bedrijf ook bedrade componenten in het aanbod. Natuurlijk is het ook een ‘slim’ alarm want je kunt het systeem bedienen met je smartphone of tablet, en bovendien heb je de mogelijkheid om met eigen producten van het bedrijf wat automatiseringsfuncties uit te voeren.

Sinds 2023 draait het bij Ajax Systems echter niet meer alleen om een alarmsysteem. Het bedrijf heeft onder meer lichtschakelaars, stopcontacten, luchtkwaliteitsensoren en lekkagemelders geïntroduceerd. In 2024 kwamen daar ook nog eens beveiligingscamera’s bij, compleet met een eigen NVR.

Ajax camera's

De nieuwe camera’s zijn de TurretCam, BulletCam en DomeCam Mini. Elk cameramodel heeft één van de vier mogelijke configuraties: een lens met een kijkhoek van 85 of 110 graden (afhankelijk van wat je in beeld wilt krijgen) en een resolutie van 3K of 4K (afhankelijk van hoe ver je in wilt zoomen op een scherp plaatje). Allemaal zijn ze via een ethernetkabel te koppelen (niet via WiFi). Elke Ajax-camera past zich aan veranderend licht aan met de True WDR-technologie. Deze technologie met hardware en software herstelt ongelijkmatige belichting in complexe zones, frame voor frame, in realtime. Bovendien zijn alle Ajax-camera’s uitgerust met een digitale microfoon. Deze maakt gebruik van een ruisonderdrukkingssysteem. De camera’s voldoen ook aan de IP65-beschermingklasse en zijn dus bestand tegen zware weersomstandigheden.

De camera’s maken gebruik van de Ajax Cloud voor het verzenden van systeemgebeurtenissen. De JetSparrow-technologie zorgt voor een snelle peer-to-peer overdracht van videogegevens. Met de AI-analysefuncties kunnen deze camera’s verschillende soorten objecten detecteren en herkennen, zoals mensen, voertuigen en huisdieren. Hierdoor neemt het bewakingssysteem alleen relevante gebeurtenissen op, waardoor opslagruimte wordt bespaard. Optimaliseer het videoarchief door de bewegingsdetectie voor pixels in te stellen. Definieer specifieke zones om ervoor te zorgen dat opnames alleen worden geactiveerd wanneer er beweging plaatsvindt in het geselecteerde gebied. Om de bewaking precies selectief te maken, is het mogelijk om camera’s alleen in te schakelen wanneer het systeem is ingeschakeld.

Ajax NVR

De Ajax NVR (netwerkvideorecorder) zorgt voor synergie tussen Ajax-systemen en videobewaking. Het integreert het videomanagementsysteem (VMS) van Ajax met het ecosysteem van het bedrijf, en is compatibel met de meeste IP-camera’s, die handmatig aan de NVR kunnen worden toegevoegd. De NVR is verkrijgbaar in versies met 8 en 16 kanalen en biedt toegang tot de videoarchieven via de JetSparrow-streamingtechnologie dat versleuteld is met TLS.

Prijzen

De prijzen van de NVR verschillen nogal, maar je kunt een 8-kanaals variant kopen voor tussen de 300 en 400 euro. De TurretCam is te koop vanaf ongeveer 200 euro, de BulletCam begint ook bij ongeveer 200 euro en de DomeCam Mini start bij ongeveer 180 euro. Voor het totaalpakket ben je dus ongeveer 1000 euro kwijt. Vergeet niet dat je nog een hardeschijf in de NVR dient te plaatsen, of gebruik moet maken van SD-kaarten in de camera’s voor opnamen.

Voor deze review gebruiken wij van alledrie de camera’s de 4K-versie met een 110 graden kijkhoek.

Installatie en instellingen

De installatie van het CCTV-systeem van Ajax (want dat is het eigenlijk) is net als met de eerder geteste Ajax-producten heel eenvoudig. Het is een kwestie van de NVR voorzien van een harddisk, de NVR koppelen aan een ethernetkabel en de NVR aan de Ajax-app toevoegen als nieuw apparaat. Nu zou je zegen dat je bij het kopje ‘camera’s’ dat verschijnt de camera’s moet toevoegen, maar dat is blijkbaar alleen voor camera’s van derden.

Wanneer camera’s compatibel zijn met ONVIF of RTSP (wat velen zijn) kun je ze via het camera-tabblad zoeken of handmatig toevoegen. Ook beelden op een NAS kunnen via dit tabblad toegevoegd worden aan het systeem van Ajax. De camera’s van het bedrijf zelf moet je als nieuw apparaat toevoegen, zoals je bijvoorbeeld ook een sensor toevoegt. Daarna verschijnen ze wel in het overzicht van de camera’s.

Het instellen van het geheel kan zo eenvoudig of ingewikkeld als je zelf wilt. Standaard staat bijna alles al ingesteld voor een optimale ervaring. Zelf kun je bijvoorbeeld de naamgeving van de apparaten veranderen, het archief op de harddisk aanpassen (aantal dagen opslag) en ruimte waarin de camera’s hangen selecteren. Qua beveiliging zijn er een aantal basisinstellingen. Zo kun je de camera’s puur inschakelen wanneer het alarm (deels) is ingeschakeld, maar ook per camera kun je nog instellen of deze continue, nooit of alleen bij een event opneemt. En dan nog altijd of alleen wanneer de camera is ingeschakeld.

Voor meldingen heb je de keuze uit mens, dier, voertuig of alle bewegingen. Wanneer ingeschakeld krijg je een notificatie wanneer de ingeschakelde opties een beweging waarnemen. En die detectie is ook helemaal te finetunen. Voor zowel algemene bewegingen als voor personen, dieren en voertuigen kun je de detectie in- of uitschakelen, de exacte zones selecteren waarin de bewegingen of objecten waargenomen moeten worden en de gevoeligheid van de detectie aanpassen.

Mocht je nog dieper in de instellingen willen duiken dan kun je op het gebied van video en beeld nog een hoop aanpassen, waaronder de videocodec, de resolutie, de framesnelheid en de bitsnelheid. En datzelfde kan ook voor de substream. Voor het beeld kun je nog aan de slag met de helderheid, verzadiging, scherpte en het contrast. Ook is het mogelijk het beeld te roteren, WDR (groot dynamisch bereik) in te schakelen, de dag.nacht-modus aan te passen, de sluitertijd aan te passen, de belichting te compenseren, de belichting van infrarood te optimaliseren en de ruisonderdrukking in te stellen. Je leest het al; alles is helemaal naar eigen wens af te stellen, wat met name voor de professional zeer welkom is. De gemiddelde consument heeft echter meer dan genoeg aan de basisinstellingen.

Tot slot kun je nog de audio-opnamen van elke camera aan- of uitzetten en je kunt privacyzones aanmaken. Bij dit laatste kun je zelf een zwarte rechthoek in het beeld tekenen waar de camera geen bewegingen kan detecteren en waar ook geen opnamen van gemaakt worden.

Plaatsing

Wat betreft de plaatsing van de camera’s kun je alle kanten op, mits je de beschikking hebt over een ethernetkabel op de betreffende plek. Bij voorkeur een die ook in stroom voorziet, maar als dat niet het geval is kun je de camera met een aparte connector nog van stroom voorzien. Het verschil tussen de drie camera’s zit hem dus eigenlijk niet in fysieke mogelijkheden, maar puur in het design. De BulletCam is een camera die meer geschikt is voor tegen de muur, gericht op een specifieke plek, terwijl de DomeCam Mini en TurretCam meer tot hun recht komen tegen het plafond. Het is maar net welke toepassing je voor ogen hebt. Maar, toch blijven we het jammer vinden dat de DomeCam Mini en TurretCam niet in hun behuizing op afstand te draaien zijn. Je stelt de positie van de lens dus bij plaatsing in. Ajax Systems heeft verschillende adapters in het assortiment om de camera’s netjes tegen een muur of plafond te monteren, en in de doos vind je alle pluggen, schroeven en templates om meteen aan de slag te gaan.

De camera's: kwaliteit en detectie

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de beeldkwaliteit en hoe de camera’s bewegingen en objecten of personen detecteren. Daar is volgens Ajax Systems veel tijd en energie ingestoken, en dat zien we onder meer in het feit dat alles lokaal gebeurt. De camera’s beschikken over hun eigen AI en algoritmes, waardoor niets in de cloud hoeft te gebeuren. Dit komt de snelheid en privacy ten goede.

Laten we beginnen met de hardware, want op dit vlak weet Ajax Systems een zeer goed product neer te zetten. De camera’s zijn voorzien van een waterdichte, metalen behuizing, zijn netjes afgewerkt, voelen robuust aan en kunnen stevig gemonteerd worden. Je ziet en merkt direct dat je met kwaliteit te maken hebt. Toch moet gezegd worden dat door de vorm van met name de Dome-camera en Turret-camera ik toch verwacht had dat ze lens in de behuizing op afstand bediend kon worden. Dat is dus niet het geval en dat is jammer. Je richt de lens alleen bij installatie.

De beeldkwaliteit van de camera’s is grotendeels vergelijkbaar, zeker met daglicht. Alledrie de camera’s bieden een zeer goede beeldkwaliteit, zonder dat we aan de instellingen hoeven te knutselen. Contrasten zijn goed, de scherpte is zeer goed en de weergave van bewegingen is vloeiend en duidelijk. Ook met fel tegenlicht of juist donkere en lichte delen in het frame laten de camera’s een prima en duidelijk plaatje zien, mede dankzij de WDR-instelling. Eigenlijk zijn we geen enkele situatie tegengekomen waarin het beeld niet duidelijk, onscherp, te donker of overbelicht was. Daarbij kun je dankzij de hoge resolutie redelijk ver inzoomen, bijvoorbeeld om een het nummerbord van een auto op een meter of 20 afstand goed te kunnen lezen. De camera’s bieden op die afstand nog voldoende detail om er ook echt wat uit te kunnen halen.

De nachtmodus van de drie camera’s is ook indrukwekkend te noemen, al kun je in de instellingen die ook helemaal naar wens afstellen. Bijvoorbeeld de sterkte van het infraroodlicht of het moment dat er omgeschakeld wordt tussen dag- en nachtmodus. Maar, in het pikkedonker (voor Nederlandse begrippen) blijven de camera’s gedetailleerd beeld voorschotelen, is het contrast meer dan voldoende om objecten en mensen goed te herkennen en is zelfs met een felle lichtbron in beeld (bijvoorbeeld een lantaarnpaal) alles goed te onderscheiden.

De bewegings- en objectdetectie is een iets lastiger verhaal, want dit is afhankelijk van de positie van de camera, wat er in beeld te zien is, wat er gebeurt en hoe je de gevoeligheid en andere eigenschappen van de camera hierop instelt. Daar moet je geduldig mee spelen en per camera bepalen wat de meest optimale setting is. Vanuit de doos kan bijvoorbeeld veel te snel op hele kleine bewegingen gereageerd worden, terwijl er in beeld nauwelijks iets te zien is. Door de gevoeligheid te verlagen en door het aantal pixels waarin de beweging moet plaatsvinden uit te breiden kun je dit optimaliseren. Dat is dus echt even zelf uitzoeken, maar het levert je uiteindelijk wel zeer goede detectie op. Bewegingen worden goed vastgelegd en verschijnen direct met een groene kleur in de tijdslijn van de betreffende camera. Het herkennen van objecten werkt redelijk. Soms wordt een persoon niet als zodanig herkend en weergegeven als een beweging. Dit is in misschien 10 procent van de gevallen, en is afhankelijk van de hoek van de camera, de afstand van de persoon en de manier waarop de persoon beweegt. Hetzelfde geldt voor huisdieren en auto’s. Maar, dat is iets wat je overal ziet, niet alleen bij Ajax Systems. Geen enkel systeem is in 100 van de 100 gevallen correct. De camera’s van Ajax Systems doen het echter meer dan prima. Voorbij rijdende auto’s worden in de meeste gevallen als zodanig herkend, tenzij de auto wat sneller rijdt of net de koplampen in beeld schijnen bijvoorbeeld, wat de uitzonderingen zijn. Wanneer een object, persoon of beweging geregistreerd wordt krijg je netjes een melding op je smartphone (indien ingesteld), inclusief een gedetailleerd screenshot van de gebeurtenis. Zo weet je snel (binnen een paar seconden) en direct of je actie moet ondernemen. Ondertussen nemen de camera’s alles voor je op, en als je een gebeurtenis wilt delen kun je deze als video of foto downloaden. In het archief kun je heel eenvoudig op datum zoeken en op basis van soort detectie filteren, dat werkt uitstekend en snel. Overigens kun je de camera’s samen terugzien in de videowall, wat een tab is in de Ajax-app. Hiermee heb je direct overzicht van alle livebeelden en dit overzicht kun je zelf aanpassen.

Tot slot de audiokwaliteit. Deze is redelijk en voldoende voor een beveiligingscamera waar je waarschijnlijk geen hele gesprekken mee gaat volgen. Geluiden zijn duidelijk hoorbaar, afhankelijk van de omgeving. Woon je in de buurt van een snelweg, dan zou deze wel kunnen overstemmen in sommige gevallen.

Smarthome-integratie

Op het gebied van smarthome-integratie zijn we doorgaans wat minder enthousiast bij Ajax Systems en dat komt vooral omdat het bedrijf focust op het eigen ecosysteem, waar inmiddels ook sensoren, schakelaars en dus camera’s bij horen. Je kunt de producten van Ajax Systems dus niet koppelen aan een smarthomehub, er is geen open API en ook geen ondersteuning voor Matter. Je moet het echt doen met de producten van Ajax Systems zelf. Toch is er ook een positieve noot en uitzondering, want je kunt wel camera’s van derden aan het systeem van Ajax toevoegen, mits ze ONVIF of RTSP ondersteunen. En, het bedrijf heeft onlangs aangekondigd een samenwerking aan te gaan met Yale, om de deursloten van dat bedrijf in de Ajax-app te integreren. Er zit dus schot in de zaak, maar het is nog minimaal.

Binnen het systeem van Ajax kun je zelf wel scenario’s en automatiseringen aanmaken, mits je de producten hebt die dit ondersteunen. In het geval van de camera’s kun je deze laten reageren op de status van het alarm (gaat af, ingeschakeld of deels ingeschakeld), de status van een bewegingsmelding (melding beweging), de status van een deur/raamsensor (geopend) of de status van een lekkagemelder (lekkage gemeld). Dat zijn in ieder geval de producten in ons systeem waarmee we de camera’s kunnen triggeren.

Conclusie

Als we het complete CCTV-systeem bekijken dan is de conclusie zeer positief. Ajax Systems heeft een goed doordacht, goed werkend systeem van hoge kwaliteit in de markt gezet, met natuurlijk ruime voor verbetering. Zo hadden we graag gezien dat de lenzen op afstand te draaien zouden zijn en is de smarthome-integratie nog mager. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je een bekabelde verbinding (ethernet) nodig hebt. Maar, als je een betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk systeem zoekt waarbij de focus op beveiliging ligt dan is dit een echte aanrader. De detectie is boven gemiddeld goed, de hardware is betrouwbaar, de verwerking vindt lokaal plaats, de beeldkwaliteit is zeer goed, de opslag is lokaal en de app is gebruiksvriendelijk voor de beginner en tegelijkertijd uitgebreid genoeg voor de echte professional. Dit alles komt echter wel met een aardig prijskaartje van zo’n 1000 euro.

9.0
Ajax cameras review
FWD award

Beoordeling
Ajax Systems CCTV

Pluspunten
  • Zeer goed gesloten CCTV-systeem
  • Camera's van derden toe te voegen
  • Gebruiksvriendelijk
  • Hoge kwaliteit hardware
  • Goede beeld- en audiokwalitiet
  • Goede detectie
  • Lokale opslag en verwerking
  • Veel instellingsmogelijkheden
Minpunten
  • Niet goedkoop
  • Lenzen niet op afstand te draaien
  • Alleen bekabeld aan te sluiten
  • Magere smarthome-integratie

Beoordeling Ajax Systems CCTV

Als we het complete CCTV-systeem bekijken dan is de conclusie zeer positief. Ajax Systems heeft een goed doordacht, goed werkend systeem van hoge kwaliteit in de markt gezet, met natuurlijk ruime voor verbetering. Zo hadden we graag gezien dat de lenzen op afstand te draaien zouden zijn en is de smarthome-integratie nog mager. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je een bekabelde verbinding (ethernet) nodig hebt. Maar, als je een betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk systeem zoekt waarbij de focus op beveiliging ligt dan is dit een echte aanrader. De detectie is boven gemiddeld goed, de hardware is betrouwbaar, de verwerking vindt lokaal plaats, de beeldkwaliteit is zeer goed, de opslag is lokaal en de app is gebruiksvriendelijk voor de beginner en tegelijkertijd uitgebreid genoeg voor de echte professional. Dit alles komt echter wel met een aardig prijskaartje van zo'n 1000 euro.

Reacties (0)