Controleer wat de regels zijn
Je hebt altijd het recht om jezelf te beveiligen, maar soms is er contractueel vastgelegd op welke manieren je dat mag doen. Stel dat je een rent apartment Hoofddorp hebt, dan kan het zijn dat je huurbaas in het contract heeft laten vastleggen dat je geen camera’s mag gebruiken, maar bijvoorbeeld wel een alarm met sensor mag installeren. In Hoofddorp kun je prachtige huurwoningen vinden en natuurlijk wil je die graag goed beveiligen. Je vind in de stad huurwoningen voor ieder budget, waarop weer verschillende vormen van beveiliging van toepassing zijn. Het is belangrijk dat je dit goed controleert voordat je overgaat tot de aankoop van een beveiligingssysteem, anders loop je het risico dat je een grote investering doet voor iets wat je niet eens kunt gebruiken.
Bedenk welk systeem goed bij je woning past
Zodra je op zoek gaat naar een beveiligingssysteem zal je al snel merken dat er verschillende opties zijn met betrekking tot de manier waarop het systeem werkt. Het grootste onderscheid zit hem in de bekabelde en draadloze systemen. Draadloze systemen zijn heel handig als je bij de ingang van je woning niet direct toegang hebt tot internet of een stroomvoorziening. Het nadeel is dat je daarvoor soms wat extra gaten moet boren of zelfs een stuk muur moet openbreken om plaats te maken voor de bekabeling. Daar staat wel tegenover dat je minder last hebt van wegvallende wifi of lege batterijen en dus inconsistentie in je beveiliging. Dat risico loop je bij een draadloos systeem wel, maar de installatie is vaak veel gemakkelijker.
Bepaal de plaatsing
Voor een optimale werking van je beveiligingssysteem is de juiste plaatsing van alle onderdelen erg belangrijk. Over het algemeen bestaan systemen uit een centrale hub en een paar sensoren. Het is dan belangrijk dat de centrale hub op een punt wordt bevestigd waar het de informatie van alle sensoren goed kan ontvangen. Voor de sensoren is het belangrijk dat je ze buiten elkaars werkingsgebied plaatst en dat ze ook niet worden verstoord door andere bronnen, zoals een wasmachine of televisie. Op die manier voorkom je dat het alarm afgaat zonder dat er echt iets aan de hand is.
Test je alarmsysteem grondig
Wees niet te snel tevreden met de manier waarop je alles bevestigd hebt. Het is handig om de installatie samen met iemand anders te doen, zodat een persoon de sensoren kan testen, bijvoorbeeld door er langs te lopen, en de ander kan controleren of het alarm op de juiste manier reageert. Controleer ook of de batterijen werken door ze in andere apparaten te plaatsen. Pas als je alles een aantal keer grondig hebt nagelopen kun je er zeker van zijn dat alles naar behoren werkt.
Buig je over de instellingen
Hoe duurder je beveiligingssysteem is, hoe meer opties je handmatig kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf programmeren wanneer een alarm af moet gaan en wanneer niet. Stel dat je zelf een alarminstallatie wil installeren voor een kantoor, dan is het handig als je kunt instellen dat het alarm minder gevoelig is op werkdagen tussen 8 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds, maar juist extra sensitief is in de avonden en het weekend. Denk ook na over de manier waarop je gewaarschuwd wil worden als er iets aan de hand is. Het signaal moet hard en opvallen genoeg zijn om je bijvoorbeeld wakker te maken als er ’s nachts iets aan de hand is.
Ga na of je alles volgens de regels hebt gedaan
Een alarminstallatie met een buitensirene mag je eigenhandig installeren, maar vervolgens moet de installatie wel worden goedgekeurd door een erkende installateur. Dit is omdat een buitensirene veel invloed heeft op de rest van de buurt en je natuurlijk niet op je geweten wil hebben dat het systeem verkeerd is afgesteld en onnodig veel geluid door de buurt verspreid. Zodra de installateur de inspectie heeft voltooid krijg je een boekje waarmee je kunt aantonen dat jouw systeem voldoet aan alle gestelde regels. Deze kun je dan bijvoorbeeld laten zien als de politie daar bij een controle om vraagt.
Neem verdere maatregelen
Natuurlijk is een alarmsysteem een goed begin als je je huis wil beveiligen, maar het heeft weinig zin als de rest van de beveiliging van je huis te wensen over laat. Zorg er daarom altijd voor dat je ook goede sloten hebt en dat je woning zo onaantrekkelijk mogelijk is voor mensen met de verkeerde bedoelingen. Dit kun je al doen met een paar simpele veranderingen, bijvoorbeeld door planten onder je ramen te zetten of door het pad naar je huis te beleggen met kiezelstenen.
Dit is een gesponsord artikel, niet geschreven door onze redactie.
Reacties (0)