Meeluisteren met Google Assistent-opnamen
Als je een slimme stemassistent gebruikt, dan worden de commando’s opgenomen en doorgestuurd naar een server. Daar worden de commando’s verwerkt, zodat de assistent kan doen wat je zojuist gevraagd hebt. Uit onderzoek van VRT en later ook de NOS blijkt dat er dan mensen kunnen meeluisteren naar wat je zegt. Medewerkers of door Google ingehuurde mensen kunnen niet live meeluisteren naar wat je zegt, maar horen dus achteraf wel wat er opgenomen is. De informatie zou echter niet-traceerbaar opgeslagen worden.
Dat betekent dus dat degene die naar zo’n opname luisteren, niet zou kunnen achterhalen om wie het gaat of waar diegene woont. De realiteit is echter dat VRT, samen met de anonieme medewerker die het nieuws gelekt heeft, genoeg heeft kunnen horen om het adres van enkele Belgische en Nederlandse gebruikers te achterhalen. Uit de opnamen blijkt ook dat niet iedereen constant de trigger “Hey Google” heeft gebruikt. Middels dat woord maak je de Google Assistent wakker op een slimme speaker of misschien wel een smart display.
De persoon die verantwoordelijk is voor het lek werd door Google ingehuurd voor het uittypen (transcriberen) van willekeurige stemopnamen, met als doel (want dat wordt altijd als argument aangehaald) het verbeteren van de spraakherkenning. De opnamen moeten zorgvuldig worden aangevuld met informatie, zoals bijvoorbeeld de mogelijke identiteit en leeftijd van de gebruiker. Het lijkt er ook op dat deze ingehuurde mensen letterlijk alles te horen krijgen: van persoonlijke informatie tot huiselijk geweld en wat je in je slaapkamer doet.
Hoewel de VRT alleen maar geluisterd heeft naar opnamen van Nederlandse en Belgische gebruikers, heeft de anonieme medewerker laten zien dat er een platform is met opnamen van over heel de wereld. Er zitten dus ontzettend veel mensen mee te luisteren. Dit zijn praktijken die niet goed naar voren komen in de gebruikersvoorwaarden en Google doet momenteel ook niet goed zijn best dit naar voren te brengen wanneer je de Google Assistent voor het eerst gebruikt. Hier valt dus nog wat winst te behalen voor Google.
Reactie van Google
Tegenover de NOS heeft Google de volgende reactie afgegeven.
We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten. Dit werk is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van technologie die producten zoals de Google Assistent mogelijk maakt.
Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2 procent van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie.
We hebben recent vernomen dat een van deze taalexperts mogelijk ons beleid voor gegevensbeveiliging heeft geschonden door Nederlandstalige audiofragmenten te lekken. We zijn dit actief aan het onderzoeken en wanneer we een inbreuk op ons beleid constateren, zullen we snel actie ondernemen, tot en met het beƫindigen van onze overeenkomst met de partner.
Dit nieuws is gaan rollen toen bleek dat Amazon ook meeluistert naar de opnamen die via stemassistent Alexa binnenkomen.
Privacy en Google Assistent
Eerder publiceerden we al een artikel op Smarthome Magazine over privacy en de Google Assistent. Dat artikel kun je hier nalezen.
Reacties (1)