Google en Amazon vragen om continue datastroom van apparaatmakers

14 februari 2019 1 Minuut 0 Reacties
GoogleHomeAssistent

Google en Amazon vragen de laatste tijd steeds vaker aan apparaatmakers om een continue stroom aan informatie over gebruikers. Fabrikanten van slimme apparaten zijn er niet blij mee en gaan dan ook niet altijd akkoord met de verzoeken.

Google en Amazon willen meer data

Het is inmiddels alom bekend dat stemassistenten niet kunnen worden zonder het verzamelen van data. Hoe meer mensen gebruikmaken van deze dienst, hoe meer informatie er beschikbaar komt, hoe meer er mogelijk is en hoe meer mensen uiteindelijk de diensten gaan gebruiken. De laatste tijd vragen Amazon en Google echter ook apparaatmakers om een continue stroom aan gebruikersdata en fabrikanten zijn hier niet blij mee, schrijft Bloomberg. Zo heeft onder meer Logitech geweigerd meer data te geven aan de bedrijven.

De reden daarvoor is heel simpel: er bestaan privacyzorgen. Logitech levert wel extra informatie aan Google en Amazon, maar houdt die info algemeen. Andere bedrijven hebben gevraagd om een middenweg voor het leveren van extra (privacygevoelige) informatie, maar dat zien de Amerikaanse bedrijven dan weer niet zitten. De reden dat ze op zoek zijn naar meer informatie, heeft te maken met het sneller willen maken van de reactietijd van stemassistenten. Ook zouden smart displays zo altijd accurate informatie kunnen weergeven.

Echter, wanneer Google en Amazon ook toegang krijgen tot specifieke apparaatinformatie, dan bestaat de kans dat ze kunnen achterhalen wat je gewoonten zijn. Bijvoorbeeld wanneer je vertrekt voor je werk, je tv kijkt of naar bed gaat. Uiteindelijk levert dit ook waardevolle informatie voor marketing en consumentenonderzoek op. Google heeft niet gereageerd op het nieuws, maar Amazon claimt dat het bedrijf dit soort informatie niet gaat gebruiken voor het aanbieden van bijvoorbeeld slaaphulpmiddelen wanneer je net op bed ligt.

Reacties (0)