Friends of Hue: zo haal je meer uit je Hue-verlichting

02 juli 2022 6 Minuten 0 Reacties
Philips Hue Signe gradient 4

Vind je de lichtschakelaar van Philips Hue zelf niet bij je interieur passen, maar die van Nodon wel? Geen probleem: dankzij het Friends of Hue-programma kun je die naadloos integreren met je Hue-setup.

Signify mag dan net toffe nieuwe lampen hebben aangekondigd in de de Philips Hue-lijn, misschien wil je Hue-verlichting binnen je huis op een andere manier uitbreiden. Dat kan gelukkig ook met producten die buiten de Philips Hue-lijn vallen. Producten uit de Friends of Hue-reeks.

Friends of Hue

Philips Hue-lampen zijn slimme lampen: ze zijn gemaakt om vanaf een afstandje allemaal te kunnen bedienen via een app. Zo kun je heel snel een andere ambiance creëren, omdat je er alleen een tik op de knop in de app voor hoeft te doen en al je lampen veranderen mee. In principe kun je dit alleen op deze manier doen met Philips Hue-lampen, dus niet direct met bijvoorbeeld een slimme lamp van de Action. Er is echter een uitzondering: Friends of Hue.

Friends of Hue zijn producten die niet van Signify zelf komen, maar van andere merken. Echter hebben die merken van Philips het predikaat ‘vriend’ gekregen. Dat betekent dat ze kunnen communiceren met elkaar zoals Hue-producten dat ook doen. Denk bijvoorbeeld aan de Hue-hub, waarop je dan niet alleen Hue-eigen lampen kunt aansluiten, maar ook andere lampen. Je vindt Friends of Hue binnen de Hue-app wanneer je een accessoire wil installeren. Ze werken niet samen met spraakassistenten als Amazon Alexa en Google Assistent, maar wel met Apple HomeKit, naast uiteraard de Hue-bridge.

Niko

Er zijn maar een paar merken bruikbaar als Friend of Hue. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk Niko, dat sinds 2018 een integratie kent. Het maakt lichtschakelaars voor Hue, waardoor je een fysieke knop hebt om je slimme verlichting in- of uit te schakelen. Het Belgische bedrijf zorgt er samen met Philips Hue voor dat er een naadloze integratie is en je eigenlijk niet doorhebt dat je niet met een niet-Hue-product te maken hebt. Het voordeel is dat je meer keuze hebt: vind je de schakelaars van Hue niet zo mooi? Een Friends of Hue-product is misschien meer naar je zin en biedt uiteindelijk dezelfde functionaliteit. Je kunt meer dan twintig Niko-dimschakelaars aan één bridge koppelen en dat is een grote plus: er zijn namelijk veel verschillende kleuren om uit te kiezen.

Philips Hue Signe gradient 4
Lees ook

Review: Philips Hue Gradient Signe vloerlamp – premium design met meer kleuren

Senic

Senic-schakelaars werken ook binnen het ecosysteem van Philips Hue en zijn vooral geroemd om hun bereik. Een knop kan maximaal 30 meter ver reiken, waardoor je bijvoorbeeld in huis een schakelaar kunt hebben die de lampen achterin je tuin aanstuurt. De schakelaars zijn prachtig qua design: ze zijn strak en verkrijgbaar in matzwart en matwit.

Busch-Jaeger

Vind je veel schakelaars net even te modern en gestileerd, dan is een exemplaar van Busch-Jaeger waarschijnlijk meer naar je smaak. Het voordeel is dat deze schakelaar wat ouderwetser is en hiermee beter past bij de lichtknopjes van de niet-slimme lampen. Je kunt met de slimme lichtknop van dit merk maximaal 50 lampen en 25 Friends of Hue-schakelaars besturen.

Nodon

De Nodon-schakelaar is ook een wat klassieker model, waardoor hij beter past bij de schakelaars van ‘domme’ lampen. Het voordeel van deze schakelaar is dat je hem zowel met schroeven als dubbelzijdig tape aan de muur kunt bevestigen, waardoor je ze eigenlijk op elke plek in je woning kwijt kunt. Handig als je altijd al een lichtknopje bij je bed wilde hebben, zodat je er niet uit hoeft te klimmen als je net in slaap valt, maar bijvoorbeeld ook bij de bank, zodat je meteen de juiste sfeer kunt creëren door het licht te dimmen.

IFTTT

Het is geen productlijn, maar een app/dienst die erg handig is: If This Then That. In deze app kun je scenario’s maken, waardoor allerlei producten als het ware in een soort kettingreactie op elkaar reageren. Dit heten applets en er zijn meer dan 400 diensten die met elkaar worden verbonden door de Hue-integratie. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de Hue-lampen van kleur veranderen wanneer het International Space Station over je woning vliegt. Ook kun je inregelen dat de lampen flikkeren in rood of in blauw, afhankelijk van de tenuekleuren van je favo sportclub. Dat flikkeren gebeurt dan alleen als je team scoort.

Works with Hue

Works with Hue is eigenlijk hetzelfde als Friends of Hue, met als enige verschil dat deze producten niet door Philips worden gepromoot. Ze werken dus wel met de producten van Hue, maar worden minder naar voren geschoven door het merk. Logitech Harmony (is hiervan een voorbeeld.

Andere smarthome-producten

Hoewel Friends of Hue-producten wat betreft Philips uiteraard de voorkeur hebben, naast Hue-eigen producten, hoef je echt niet per se Friends of Hue-producten aan te schaffen om ze te laten werken met Hue-lampen. Heb je thuis een setup gemaakt met Homey, Fibaro of Home Assistant, dan kunnen die zowel werken met de Hue-lampen als met producten van een heel ander merk (zolang die op hetzelfde protocol werken). Je kiest ook hier zelf welke schakelaar welke Hue-lamp aanstuurt. Het is zelfs mogelijk om de slimme knop van Ikea te gebruiken in combinatie met Philips Hue. Dat gaat echter niet zomaar. Hier en hier kun je lezen hoe je dat aanpakt (hier is wel een Hue-bridge voor nodig).

slimme lampentest
Lees ook

De grote FWD slimme lampentest – deel 1: lichtopbrengst

Meer informatie

Het Friends of Hue-programma is een aantrekkelijk programma waarmee je net even wat meer keuze hebt dan alleen het assortiment van Philips Hue, zonder dat je daarvoor in allerlei bochten hoeft te wringen zoals bij ander smarthome-producten het geval is. Bovendien zijn alle Friends of Hue-schakelaars draadloos, waardoor je ze niet hoeft aan te sluiten op de elektriciteitsdraden in je woning. Sommige exemplaren werken zelfs met kinetische energie, waardoor ze elke keer dat er op ze wordt gedrukt energie verzamelen en niet hoeven te worden opgeladen. Je kunt de producten net zo makkelijk toevoegen via de Hue-app en in het dagelijks gebruik zal je nagenoeg niet merken dat het geen ‘officieel’ Hue-product is, maar een Friend of Hue. Zeker als het gaat om schakelaars heb je hierdoor meer keuze in verschillende stijlen en functies, waardoor je je Hue-ervaring nog beter kunt afstemmen op je huis.

slimme verlichting
Lees ook

Slimme verlichting kopen: hier let je op en dit zijn de aanraders

Reacties (0)