Review: Philips Hue Gradient Signe vloerlamp – premium design met meer kleuren

05 februari 2022 8 Minuten 2 Reacties
Philips Hue Signe gradient 4

In deze review kijken we naar de Philips Hue Gradient Signe vloerlamp. Deze stijlvolle en premium vloerlamp kan niet één maar meerdere kleuren tegelijkertijd weergeven. Hiermee kun je mooie affecten in je kamer en op je muur creëren.

Vorig jaar introduceerde Signify the Gradient-serie van Philips Hue. Dit zijn producten die meerdere kleuren tegelijkertijd kunnen weergeven en mooie overgangen tussen die kleuren verzorgen. Eerder keken we al naar de Hue Ambiance Gradient Lightstrip, een fraaie ledstrip die in tal van toepassingen en situaties gebruikt kan worden. In deze review nemen we de Hue Gradient Signe vloerlamp onder de loep. Deze lamp biedt wat minder plaatsingsmogelijkheden maar is wel een echt statement in huis.

Wat is de Philips Hue Gradient Signe vloerlamp?

Sommige armaturen van Philips Hue zijn mooi en functioneel tegelijkertijd, met een prijs die relatief betaalbaar is. Maar, Philips Hue heeft ook producten in het assortiment die een echt statement moeten maken in het interieur en dus ook wat hoger aan de prijs zijn. Een voorbeeld hiervan is de Philips Hue Gradient Signe vloerlamp. Deze smalle en hoge lamp geeft uniek sfeerlicht in de ruimte, maar daar betaal je dan ook 299 euro (adviesprijs) voor.

De lamp is in de basis echter vrij eenvoudig. Het is namelijk eigenlijk een Hue Ambiance Gradient Lightstrip die verwerkt zit in een vaste armatuur. Je plaatst de lamp tegen een muur of in een hoek en krijgt zo sfeerlicht tegen de wand te zien. De Philips Hue Gradient Signe vloerlamp is de opvolger van de originele Signe vloerlamp. Dat model kon maar één kleur/tint weergeven terwijl de Philips Hue Gradient Signe vloerlamp een Gradient van verschillende kleuren (maximaal 3) kan weergeven. Zo kun je met kleuren spelen. Natuurlijk is de lamp ook geschikt voor de nieuwe functie genaamd Dynamic Scenes. Hiermee kunnen kleuren in elkaar overlopen en kan de strip in een levendige scene van kleur veranderen.

Design en specs

De Hue Signe is echt een onderdeel van het interieur. Het is een aluminium vloerlamp die heel minimalistisch is vormgegeven en beschikbaar is in een witte en een zwarte variant. De voet is in eerste instantie het meest opvallende maar dient eigenlijk puur voor de stabiliteit. Het draait om de led-strip die verwerkt zit in een smalle en ronde (witte of zwarte) behuizing. De led-strip is niet direct zichtbaar maar voorzien van een wit, diffuus filter om het indirecte licht beter te verspreiden. Het is dan ook de bedoeling dat de Signe ergens in het zicht staat en zijn licht, in de vorm van de verticale led-strip, richting de muur projecteert. De Signe is een echte designlamp, waarvoor je de ruimte en het interieur moet hebben. Het was wat zoeken maar wij hebben er een mooi hoekje voor gevonden achter de bank, maar in principe kan de Signe mooi staan tegen/bij elke (strak gestucte) muur. Daarbij is dit model vooral een kwestie van smaak; je moet er heel erg van houden en er het geld voor over hebben. Functioneel is het namelijk niet echt; het gaat echt om sfeer en design. Dat gezegd hebbende is de Signe wel weer een echt Hue-product, met een strakke afwerking, hoogwaardige materialen en een premium look and feel.  Ook de Philips Hue Gradient Signe vloerlamp komt met een Zigbee controller en is dus met alle andere Hue-producten te gebruiken. De lamp heeft een afmeting van 146 x 11 x 11 centimeter en biedt een helderheid van 1.800 (2.700K) tot 2.550 (4.000K) lumen.

Installatie en app

De Philips Hue Gradient Signe vloerlamp kan vanzelfsprekend met de Hue Bridge en dus met de Hue-App verbonden worden. De installatie is net als andere Hue-lampen een fluitje van een cent. Je zet simpelweg de lamp aan en zoekt via de app naar nieuwe lampen. De vloerlamp verschijnt vervolgens in de app, waarna je de naam kunt wijzigen, de lamp in een zone of kamer kunt plaatsen en wat basisinstellingen kunt aanpassen.

Het belangrijkste verschil met andere lampen zit hem in de colorpicker (het kleurenwiel). Hier heb je namelijk drie pickers tot je beschikking, elk voor een zone van de Signe vloerlamp. Handmatig kun je de vloerlamp dus maximaal drie kleuren meegeven, die in elkaar overlopen waardoor dus eigenlijk meer kleuren getoond worden. Het aantal van drie zones staat vast en is dus (vooralsnog) niet verder uit te breiden. Tot slot kan de Philips Hue Gradient Signe vloerlamp ook in vooraf ingestelde scenes gebruikt worden waarbij meerdere kleuren getoond worden, en is de vloerlamp te gebruiken in dynamische scenes waarbij de kleuren continue veranderen. Dat veranderen van kleuren, het doorlopen van kleuren, gaat wat langzaam en vooralsnog is er geen optie om de tijdsinstelling aan te passen.

Gebruik

Het gebruik van een lamp is toch vaak het lastigst te beschrijven, want een lamp is niet zo ingewikkeld en veelzijdig. Maar, de Philips Hue Gradient Signe vloerlamp heeft wat meer mogelijkheden dan de gemiddelde lamp. Allereerst is het een Hue-lamp en dat betekent dat je de Signe in de Hue-app kunt bedienen. Daarmee worden ook alle mogelijkheden van Hue ontsloten, waaronder de zeer goede smarthome-integratie (Google Home, IFTTT, Homey, Home Assistant, etc.) de scenario’s binnen Hue en de toegang tot tal van accessoires om je de verlichting te bedienen. Philips Hue is niet voor niets marktleider, en dat is ook met de toevoeging van deze lamp extra onderstreept.

De Signe vloerlamp is bedoeld voor indirect licht; licht dat op de muur schijnt en zo de ruimte een bepaalde sfeer meegeeft. De Signe geeft recht tegenover de muur geplaatst een relatief smalle lichtbundel. Je kunt de lamp iets meer in een hoek zetten waardoor de lichtbundel wat groter wordt. De led-strip valt dan vanuit sommige hoeken wat op, maar dat is geen groot issue. Je moet wat spelen met de plaatsing om het effect te creëren dat jij graag wilt, maar de basis blijft hetzelfde; het is een lamp voor sfeerlicht tegen de muur of in een hoek. De Hue Signe vloer is geen eenvoudig te plaatsen product, moet passen bij je interieur en komt met een stevig prijskaartje. Het is dan ook een niche-product, iets unieks in de huiskamer.

Door de Gradient-functie van de Signe kun je wel meer kanten op dan bij de ‘normale’ versie. Je kunt hem als ‘gewone’ lamp gebruiken en de gehele strip één kleur meegeven, maar daarvoor zou je ook de standaard Signe kunnen aanschaffen. De meerwaarde zit hem vooral in de verschillende zones die los van elkaar bediend kunnen worden. Hiermee kun je heel wat leuke effecten mee maken. Het is maar een heel klein puntje, maar het zou mooi zijn als je ook meer dan drie kleurzones kunt instellen. Daarnaast geeft het een fraai effect om de ledstrip in dynamische scenes te gebruiken, waarbij kleuren langzaam in elkaar overlopen. Het is dan ook vooral een lamp waarmee sfeer toegevoegd kan worden. Overigens kun je de Signe ook gebruiken met de Spotify Sync-functie. Dit betekent dat de vloerlamp meekleurt op de muziek, wat bij de Gradient-lamp een stuk dynamischer is dan bij de normale lamp.

Conclusie Hue Gradient Signe vloerlamp

De Philips Hue Gradient Signe vloerlamp is een lastige. Aan de ene kant is het een prachtig product, met alle voordelen en kenmerken waar Philips Hue bekend om staat. De bouwkwaliteit is dik in orde, de Gradient-functie maakt leuke sfeereffecten mogelijk en de mogelijkheden met Hue zijn eindeloos. Aan de andere kant is het een lamp die 299 euro kost en dat is een behoorlijk prijskaartje. Het is dan ook een eyecatcher, een unieke lamp in huis. Als je dat bedrag ervoor over hebt dan haal je sowieso een premium product in huis waarmee je mooi sfeerlicht kunt creëren en waar eigenlijk geen minpunten aan vastzitten. Zoek je wel dezelfde mogelijkheden maar wel je flexibeler zijn in de plaatsing, dan kun je ook de goedkopere Hue Ambiance Gradient Lightstrip overwegen.

8.0
Philips Hue Signe gradient

Beoordeling
Philips Hue Gradient Signe

Pluspunten
  • Goede bouwkwaliteit
  • Hoge helderheid en nauwkeurige kleuren
  • Leuke effecten mogelijk
  • Typisch Philips Hue-product
Minpunten
  • Prijzig
  • Lastige plaatsing
  • Niche-product

Beoordeling Philips Hue Gradient Signe

De Philips Hue Gradient Signe vloerlamp is een lastige. Aan de ene kant is het een prachtig product, met alle voordelen en kenmerken waar Philips Hue bekend om staat. De bouwkwaliteit is dik in orde, de Gradient-functie maakt leuke sfeereffecten mogelijk en de mogelijkheden met Hue zijn eindeloos. Aan de andere kant is het een lamp die 299 euro kost en dat is een behoorlijk prijskaartje. Het is dan ook een eyecatcher, een unieke lamp in huis. Als je dat bedrag ervoor over hebt dan haal je sowieso een premium product in huis waarmee je mooi sfeerlicht kunt creëren en waar eigenlijk geen minpunten aan vastzitten. Zoek je wel dezelfde mogelijkheden maar wel je flexibeler zijn in de plaatsing, dan kun je ook de goedkopere Hue Ambiance Gradient Lightstrip overwegen.

Prijsvergelijker Philips Hue Gradient Signe

Reacties (2)