Of je nu een draadloze of bedrade slimme deurbel gebruikt, is voor een groep gebruikers waarschijnlijk niet eens relevant. Want om een bedrade variant aan te kunnen sluiten, heb je een bestaande deurbelaansluiting nodig, of je moet er eentje aanleggen. Die aansluiting heb je niet bij elke voordeur, en anders mag je zelf de bedrading wellicht niet eens leggen. Desondanks is dit wel een prangend vraagstuk voor de mensen die wel degelijk beschikken over zo’n aansluiting, want ga je dan voor bedraad (voor extra functies) of draadloos (voor extra flexibiliteit)?
Met een slimme deurbel voor de deur zie je altijd wat er gebeurt, en ben je altijd bereikbaar voor een aanbeller. Maar voor welk type model kun je dan het beste gaan: een draadloze of bedrade versie?
De bedrade deurbel
Zodra je een bedrade deurbel aansluit op het net, en je zeker weet dat de aansluiting voldoende stroom levert, dan fungeert zo’n slimme deurbel als het ware als een normale deurbel. Maar dan natuurlijk met extra functies. Iemand belt aan, en je hoort ergens in huis de bel afgaan. Ook krijg je dan een notificatie op je smartphone. Soms heb je nog wel eens een adapter nodig om de nieuwe deurbel goed aan te kunnen sluiten, maar als het goed is legt een deurbelfabrikant goed uit wat er moet gebeuren. Geen nood: je hebt niet meteen een techneut nodig.
Omdat je een bedrade deurbel direct op het stroomnet aansluit, heeft het apparaat altijd stroom (tenzij de stroom er uit ligt, natuurlijk). Dat is het grootste voordeel van zo’n variant ten opzichte van draadloze deurbellen. Afhankelijk van de installatie hoor je zelfs de bel afgaan wanneer het stroom platligt. We gaan er even van uit dat dat niet te vaak gebeurt. Dan heb je daarnaast als voordeel dat zo’n deurbel als het ware 24 uur per dag, zeven dagen per week kan opnemen. Of in elk geval kan filmen op basis van beweging, zonder dat je zorgen hebt over het energieniveau.
Een groot nadeel van bedrade deurbellen is dat het installeren even kan duren. En als je er dan toch niet uitkomt, dan moet je wel degelijk een klusjesman- of -vrouw inschakelen, al dan niet betaald of vanuit de familie. Je hebt allerlei apparatuur nodig voor het ophangen, moet even weten hoe het zit met de bedrading en moet kunnen zien of er een adapter nodig is. Je moet bovendien de oude deurbel netjes kunnen verwijderen en daarnaast rekening houden met een wifi- of smarthomeverbinding. Want die connectie moet wel sterk genoeg zijn.
Tot slot is het zo dat je het verwijder- en installatieproces moet herhalen wanneer je verhuist. Ook daar moet je dan even checken hoe het zit met alle aansluitingen, adapters en verbindingen. Als het om het aansluiten gaat leggen de deurbelfabrikanten gelukkig goed uit wat je precies moet doen, maar niet iedereens klusniveau is op gelijke hoogte. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je iemand moet inhuren voor het ophangen en dan ben je daar extra geld aan kwijt. Dit betreft een klein deel van de gebruikers, maar we benoemen het toch.
De draadloze deurbel
Draadloze deurbellen werken natuurlijk net even anders. Aangezien die apparaten met een accu werken, heb je veel meer vrijheid als het gaat om de installatie en de plaatsing van het product. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over draden en aansluitingen (of adapters) en kunt hem overal ophangen. Dat hoeft dus zelfs niet eens bij de voordeur te zijn, maar kan ook bij de achterdeur of natuurlijk in een portiek of appartementsgebouw. Daarnaast zien we ook vaak dat bedrijven (op een industrieterrein) dankbaar gebruikmaken van zo’n draadloze deurbel.
Dat is dan ook meteen het grootste voordeel van een draadloze videodeurbel: de flexibiliteit. En dat dankt het systeem aan de accu. Dit kan natuurlijk ook een handige optie zijn voor iedereen die liever niet wil rommelen met die deurbelbedrading bij de voordeur. De ophanghoogte van traditionele deurbellen is vaak wel prima ook voor een simpele knop, maar minder geschikt voor een videocamera. En met een draadloze deurbel kun je helemaal zelf de hoogte te bepalen, zonder daarvoor eventueel bedrading helemaal om te gooien.
Het installeren gaat daarnaast ook veel gemakkelijker. Je zou gewoon een plakstrip kunnen gebruiken, die in de doos zit, het toestel kunnen opladen en daarna ophangen. Dat is wellicht een beetje inbraakgevoelig, maar staat wel in schril contrast met het moeten boren voor gaatjes en vastschroeven van bedrade deurbellen. Uiteraard is het ook mogelijk een draadloze variant zo op te hangen, maar dan nog is er minder werk; je hoeft immers geen rekening te houden met bedrading. Het nadeel is wel dat je constant de accu van dit apparaat moet opladen.
En als je dan te laat bent, kan het zijn dat de draadloze deurbel soms niet beschikbaar is. Opladen kun je derhalve beter in de nacht doen, zodat je er weinig last van hebt, maar dan moet je daar wel aan denken. Je zou een tweede accu kunnen kopen (als de fabrikant die aanbiedt en het verwisselen toegankelijk maakt) en die als back-up kunnen klaarleggen; maar ook dat vergt dus wat vooruitdenken. Bovendien is het zo dat draadloze variant veelal minder geavanceerd zijn ten opzichte van bedrade opties. Zo kunnen ze niet 24/7 opnemen over het algemeen.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over slimme beveiligingsmogelijkheden voor je smarthome, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.
Reacties (0)