De vijf beste slimme stekkers (smart plugs)

17 december 2016 7 Minuten 10 Reacties
elgato-eve-energy-slimme-stekkers

Slimme stekkers zijn misschien wel hét begin van een smart home en dus gingen wij op zoek naar de vijf beste slimme stekkers. Met onder andere de Smart Plugs van TP-Link.

Slimme stekkers zijn misschien wel hét begin van een smart home. Reden genoeg voor ons om op zoek te gaan naar de vijf beste slimme stekkers die een goed begin kunnen vormen voor jouw slimme huis. Daarbij hebben we rekening gehouden met zowel de functionaliteiten van de slimme stekkers als met de prijs van de apparaten. Een punt waar je overigens ten alle tijde rekening mee moet houden bij de aanschaf van een slimme stekker, is dat je beschikt over een stabiel netwerk. Anders kun je met deze apparaten nog weleens van een koude kermis thuiskomen.

TP-Link Smart Plug

De Smart Plug van TP-Link is in twee verschillende soorten leverbaar. Je kunt ervoor kiezen om de HS100 aan te schaffen of de HS110. In het eerste geval koop je een Smart Plug zonder energiemonitoring en in het tweede geval kun je precies in de gaten houden hoeveel energie jouw apparaat al heeft gebruikt.

Met de Smart Plugs van TP-Link kun je altijd en overal jouw elektrische apparaten aan-/ of uitzetten door gebruik te maken van de bijbehorende Kasa app die voor zowel Android als iOS beschikbaar is. Dat hoef je overigens ook nog niet eens altijd handmatig te doen. Je kunt er ook voor kiezen om tijdschema’s in te stellen, waardoor het helemaal een fluitje van een cent wordt om een slimme stekker handig in te zetten. De goedkoopste uitvoering van de TP-Link Smart Plug kost €29,99. De uitvoering met energiemonitor gaat voor €39,99 de deur uit.

Advertentie

WeMo Switch

Een andere slimme stekker waar je zeker op kunt bouwen, is de Belkin WeMo Switch en ook dat apparaat is in twee varianten leverbaar. Zo is er een WeMo Insight Switch en een ‘normale’ Switch. De Insight Switch zorgt ervoor dat je via de bijbehorende applicatie op je smartphone bij kunt houden hoeveel energie het apparaat dat aangesloten is door de slimme stekker al heeft verbruikt.

Ideaal is dat je met dit apparaat aan kunt geven wat je hebt aangesloten. Mocht je meerdere slimme stekkers hebben, hoef je dus niet constant te zoeken naar wat er is aangesloten. Ook kun je tijdschema’s instellen en jouw apparaat dus van afstand bedienen door gebruik te maken van de WeMo-app, die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. De WeMo Switch kost op het moment van schrijven vijftig euro. De Insight Switch rolt voor €55,95 over de toonbank.

Elgato Eve Energy

Een apparaat dat we ook zeker niet willen vergeten in de top vijf beste slimme stekkers, is de Elgato Eve Energy. Een nadeel van het apparaat is misschien dat hij alleen te bedienen is door iOS-apparaten. Ook moet je over een AppleTV beschikken als je jouw apparaten wilt bedienen terwijl je niet thuisbent. Maar daarbuiten beschikt deze slimme stekker toch zeker ook over de nodige voordelen ten opzichte van de hierboven genoemde apparaten.

Het grootste voordeel is toch wel dat de Elgato Eve Energy Apple Homekit ondersteunt. Door gebruik te maken van je stem kun je dan ook aan SIRI vragen om apparaten in-/ of uit te schakelen of de status van je apparaten nagaan. Elgato bied je overigens niet de optie om een slimme stekker te kopen zonder energiemonitoring. In de Elgato Eve Energy zit dat automatisch erbij. Mocht je over een iPhone of een iPad beschikken, dan is de Elgato Eve zeker een aanrader. Zeker ook omdat de Elgato Eve zo compact is, dat hij andere stopcontacten niet afdekt. In Nederland kost de Elgato Eve Energy zo’n zestig euro.

D-Link Smart Plug

D-Link roert zich ook al tijden op de smart home-markt en dat heeft ook geleid tot de lancering van een slimme stekker. Het gaat om de DSP-W215 die zowel binnenshuis als buitenshuis te bedienen is. Om gebruik te kunnen maken van de slimme functionaliteiten van de mydlink Smart Plug, moet de mydlink Home app geïnstalleerd worden. De applicatie is er voor zowel Android als iOS en heeft een overzichtelijke uitstraling.

Net als met bijvoorbeeld de Elgato Eve Energy kun je ook met de Smart Plug van D-Link erop rekenen dat het energieverbruik in de gaten wordt gehouden. Doordat je dat kunt volgen en je apparaten van afstand kunt uitschakelen, kun je uiteraard ook gaan besparen op je energiekosten. Ook kun je gebruikmaken van tijdschema’s. De prijs van de D-Link DSP-W215 bedraagt €52,95.

Fibaro Wall Plug

Alhoewel we bij deze slimme stekker een grote aantekening maken, omdat je hem alleen kunt gebruiken in combinatie met een Fibaro Home Center Lite, de toon Thermostaat of Z-wave controller, wilden we hem toch niet buiten deze top vijf laten. Net als met de andere smart plugs kun je door middel van een applicatie op je smartphone of tablet jouw apparaat aan-/ of uitzetten.

Fibaro gaat echter een stap verder dan de andere smart plugs. De Wall Plug houdt in de gaten hoeveel energie jouw apparaat gebruikt en past zijn LED-ring daarop aan. Als jouw apparaat veel vermogen nodig heeft, dan krijgt de LED-ring van de Fibaro een ander kleurtje. Zo weet je dus altijd waar je aan toe bent. Daarbij is het in vergelijking met veel andere slimme stekkers een zeer slank en compact model. De prijs van de plug bedraagt €57,95.

Ook goedkopere oplossingen

Mochten de hierboven genoemde opties toch wat buiten het budget vallen, dan zijn er ook goedkopere oplossingen te bedenken. Al raak je daar bij de goedkoopste oplossingen wel de slimme functie in kwijt. Zo zou je kunnen kiezen voor KlikAanKlikUit. Zonder een Internet Control Station ben je dan echter wel afhankelijk van de meegeleverde afstandsbediening en kun je de stekker dus niet bedienen door middel van een app. Voor nog geen 28 euro heb je al drie schakelaars en een afstandsbediening van KlikAanKlikUit te pakken.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (10)