De eerste Project CHIP smarthome-apparaten moeten dit jaar verschijnen

19 april 2021 1 Minuut 0 Reacties
thread

De eerste producten van Project CHIP moeten later dit jaar verschijnen. De nieuwe standaard komt voort uit een samenwerking tussen grootmachten Apple, Google, Amazon en de ZigBee Alliance.

Project CHIP moet de volgende grote doorbraak voor smarthome gaan worden. Tijdens een webinar van de ZigBee Alliance werd bekendgemaakt dat fabrikanten die deelnemen aan het project hun eigen smarthome-apparaten later dit jaar kunnen certificeren voor de nieuwe standaard. Project CHIP staat voor Project Connected Home over IP.

Allemaal leuk en aardig, maar wat is Project CHIP nu eigenlijk? In 2019 zijn Apple, Google en Amazon samen met de ZigBee Alliance om de tafel gaan zitten voor een nieuw protocol. Dit nieuwe protocol moet zorgen voor veilige, betrouwbare en gemakkelijk te gebruiken smarthome-producten die naadloos op elkaar aansluiten. Project CHIP is gebaseerd op drie draadloze technologieën, namelijk Thread, Bluetooth LE en WiFi. Thread zorgt voor de interne communicatie tussen de verbonden apparaten. Het creëert een mesh-netwerk van alle verbonden apparaten. En heel makkelijk, want je hebt er geen losse hub voor nodig. Bluetooth zorgt voor de installatie en WiFi is alleen noodzakelijk in situaties waar veel bandbreedte gevraagd wordt.

Ook oude producten kunnen compatibel gemaakt worden

De eerste stappen voor Thread zijn inmiddels gezet. De HomePod Mini, Nest Hub 2 en enkele producten van Eve en Nanoleaf zijn (of worden) al compatibel met het nieuwe protocol. Voor fabrikanten moet het relatief makkelijk zijn om oudere producten compatibel te maken met Thread. Via een firmware-update kan Thread actief worden, mits de producten het 802.15.4-protocol (de basis van ZigBee) ondersteunen. Is dit het geval, dan kan een update zorgen voor Thread-ondersteuning.

Als grootmachten als Apple, Google en Amazon gaan samenwerken met de ZigBee Alliance (met 168 aangesloten bedrijven), dan weet je dat we mogelijk aan de vooravond van een nieuwe standaard staan. Later dit jaar moeten de eerste producten gecertificeerd en op de markt gebracht worden.

smarthome-algemeen
Lees ook

Thread in je smarthome: alles over het draadloze protocol

Reacties (0)