De beste all-in-one smarthome systemen van 2019 / 2020

28 december 2019 7 Minuten 0 Reacties
IKEA Symfonisk review 11

In 2019 hebben we verschillende all-in-one-systemen getest voor je smarthome. In dit artikel lichten we de beste systemen uit. Het kan zijn dat de systemen al eerder uitgebracht zijn. Dit zijn in elk geval de producten waar we het afgelopen jaar het meest van onder de indruk zijn geweest.

De beste all-in-one smarthome systemen van 2019 / 2020

Met de term all-in-one-systemen bedoelen we systemen voor in je smarthome waarmee je met één app een groot aantal apparaten van het liefst dezelfde fabrikant kunnen aansturen. Een smarthomehub valt hier technisch gezien niet onder, omdat die in veel gevallen apparaten van andere fabrikanten en diensten aanstuurt en samenbrengt. De afgelopen maanden hebben we op de redactie verschillende systemen getest, die we hieronder graag nog eens onder de aandacht brengen. Met één systeem zijn we momenteel zelfs nog bezig…

Waar moet je op letten?

Als je de keuze wilt maken voor een all-in-one-systeem dan doe je er goed aan je in te lezen over alle mogelijkheden en producten. Hoe communiceren de producten binnen het systeem met elkaar? Is dat middels radiofrequenties, Z-Wave, ZigBee, Wifi of een ander protocol? Heeft het systeem alles dat je zoekt of komt dat nog? Check bijvoorbeeld welke spraakassistenten beschikbaar zijn en of de spraakassistent van jouw keuze ertussen zit. En kijk naar je eigen huis en wat je precies zou willen automatiseren. Komen alle sensoren, modules en producten die je nodig hebt voor in het assortiment? En bekijk of er mogelijkheden zijn het systeem uit te breiden met of te integreren met producten van andere merken zodat je niet altijd gebonden bent aan één merk. Natuurlijk is ook de prijs niet onbelangrijk, zeker als je op termijn wilt uitbreiden. Houd er rekening mee dat je bij duurdere systemen op termijn dus ook een stuk duurder uit bent. Lees tot slot ook recensies en klantervaringen om te achterhalen of er problemen zijn die vaak terugkeren.

Handige artikelen voor wanneer je geïnteresseerd bent in een all-in-one-systeem zijn:

IKEA Home Smart

We kennen IKEA natuurlijk van meubels en accessoires voor in huis, maar de laatste maanden heeft de Zweedse meubelmaker ook flink geïnvesteerd in het smarthome, of zoals IKEA het noemt; Home Smart. Dat begon met de review van de Trådfri, in de vorm van betaalbare slimme verlichting. Vlak daarna kwam de Symfonisk (een tafellampspeaker en boekenplankspeaker), evenals de led-lamp Trådfri E14 die aan de Hue Bridge gekoppeld kan worden. Ook hebben we de IKEA Symfonisk-afstandsbediening en de slimme rolgordijnen Fytur aan een test onderworpen.

Conclusie van onze review:

De slimme rolgordijnen van IKEA hebben overwegend een positieve indruk achtergelaten. Het is fijn dat IKEA de smart blinds relatief betaalbaar heeft gemaakt, helemaal in vergelijking met andere merken. De bouwkwaliteit is prima en de opties om ze zowel met de app, via de remote en met je stem te bedienen geeft je als gebruiker volop keuze qua bediening. Het ophangen is een fluitje van een cent, maar het verbinden met de hub werkt omslachtig en kan voor problemen zorgen. Kies je ervoor om meerdere rolgordijnen met één afstandsbediening te bedienen dan zullen deze niet altijd gelijk hangen. Ook moet je van de kleur grijs houden, want andere kleuren zijn er op dit moment nog niet. Kijk je door deze kleine minpunten heen, dan zijn de IKEA smart blinds gewoon een uitstekende keuze. Kies je ervoor om je smarthome uit te breiden met slimme rolgordijnen, dan zullen de slimme rolgordijnen van IKEA je zeker niet tegen gaan vallen.

Meer over de slimme rolgordijnen lees je in onze uitgebreide recensie. En anders klik je op één van de productnamen hierboven.

Action LSC Smart Connect

IKEA heeft al laten zien dat een smarthome niet heel duur gemaakt hoeft te worden. Op zich heb je helemaal zelf in de hand wat je eraan uitgeeft en wat je in huis haalt. Dat kun je ook doen met het LSC Smart Connect-systeem van Action. Dit is een compleet all-in-one-systeem dat een hoop verschillende producten aanbiedt waarmee je het jezelf gemakkelijker maakt in huis en in je leven. Denk dan bijvoorbeeld aan  slimme verlichting, beveiligingsproducten en een slimme stekker. Het systeem draait op het Tuya-platform.

Conclusie van onze review:

De LSC Smart Connect-producten hebben me over het algemeen positief verrast. De normale slimme kleurenlampen zijn uitstekend en ook de slimme stekker doet het behoorlijk goed. Er zitten wel wat maandagmorgenmodelletjes tussen de slimme filament-ledlampen, maar over het algemeen werken deze ook uitstekend. De beveiligingsproducten werken redelijk voor een beperkt beveiligingssysteem, maar om de bewegingssensor voor een lamp te gebruiken in een berging of de wc raden we af. Door de vertragingstijd duurt het even voordat de lamp wordt ingeschakeld en door de standby-tijd van ongeveer vijf minuten zit je daarna in het donker.

Meer over het all-in-one-systeem van de Action lees je in onze uitgebreide recensie.

KlikAanKlikUit

Je kunt je smarthome op verschillende manieren vormgeven of indelen. Je houdt daarbij rekening met allerlei factoren, zoals geld, ruimte, stemassistenten en platformen. Dat is een hoop uitzoekwerk en kost voor de meeste mensen waarschijnlijk veel tijd en energie. Wat nou als het allemaal iets simpeler mag en je er ook niet te diep voor in de buidel hoeft te tasten? Dat klinkt voor velen als muziek in de oren. Hier zijn complete systemen voor en één van die systemen is KlikAanKlikUit. We hebben eerder dit jaar zes producten getest.

Conclusie van onze review:

Bovendien zijn we blij met de veelzijdigheid van enkele producten die we hier noemen, zoals de Set draadloos schakelen. Dat product kunnen we nu op vijf manieren bedienen: via de meegeleverde afstandsbediening of de Slimme wandknop en na de koppeling aan de Octopus ook via de Google Assistent, de KlikAanKlikUit-app en Google Home-app. Met die extra investering in de Control Station opent zich dus een serie aan mogelijkheden en voor zover wij dat nu kunnen inschatten, lijkt dat voor alle producten te gelden die je kunt koppelen.

Meer over het all-in-one-systeem van KlikAanKlikUit lees je in onze uitgebreide recensie.

Fibaro Smart Home

Fibaro is het systeem dat we momenteel op de redactie aan het testen zijn. Het is een all-in-one-systeem dat wellicht iets meer voor de gevorderde gebruiker is, gebaseerd op het Z-Wave protocol. Je dient namelijk zelf sensoren en knoppen te programmeren en inbouwmodules te installeren in huis, en we kunnen ons voorstellen dat lezers met twee linkerhanden hier niet naar uitkijken. Geen probleem, in een artikel dat we in januari publiceren gaan we hier uitgebreid op in en hopen we een definitief oordeel te kunnen vellen over het systeem. Van wat we zelf tot nu toe ervaren en gelezen hebben, worden we echter nu al enthousiast.

Meer over Fibaro lees je in onze uitgebreide nieuwsarchief.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over all-in-one-systemen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (0)