Gesponsord Smarthome Gesponsord door Independer

Besparen op je energierekening? 3 tips waarmee een smart home systeem je kan helpen

13 mei 2021 2 Minuten 0 Reacties
pexels-josh-sorenson-1714208

Wil jij ook besparen op je energierekening? In dit artikel geven we 3 tips hoe je kunt besparen op je energierekening met een smart home systeem.

Iedereen heeft natuurlijk graag een lagere maandelijkse energierekening. Een smart home systeem kan je daarbij helpen, want domotica-oplossingen zijn veel meer dan alleen gave gadgets en technische snufjes. In dit artikel geven we enkele tips om smart home apparaten in te zetten om energie te besparen en je rekening te verlagen.

Apparaten efficiënter beheren

Heb je altijd al willen weten hoeveel energie de verschillende apparaten in je huis verbruiken? Er bestaan energiekostenmeters waarmee je makkelijk het verbruik van verschillende apparaten kunt meten. Zo weet je direct hoeveel stroom je koelkast, vaatwasmachine en andere huishoudtoestellen verbruiken wanneer ze wel of niet actief zijn.

Door de toestellen met een hoog verbruik in stand-by automatisch uit te schakelen met je systeem, verbruik je al minder energie. Ook heb je beter zicht op welke oudere apparaten vervangen hoeven te worden als het verbruik stijgt of toeneemt en deze echt het einde van hun levensduur hebben bereikt, want dat is duurzaam en natuurlijk goed voor je portemonnee.

Advertentie

Verwarmen van je huis

Gebruik daarnaast een slimme thermostaat om je energieverbruik te beperken. Met zo’n slimme thermostaat verbind je je verwarmingsketel met Wi-Fi en kun je de thermostaat op afstand bedienen met een app op je smartphone of tablet.

Er bestaan zelfs slimme thermostaten die je woning niet alleen opwarmen voor je geplande thuiskomst, maar ook zelf meten wanneer ze moeten starten met verwarmen en stoppen verwarmen bij de juiste temperatuur. Zo kun je snel een flink percentage besparen op je energiefactuur. Natuurlijk kun je altijd je energiecontract eens tegen het licht houden, om te kijken of je kunt besparen op de kosten door energie te vergelijken.

Slimmer ventileren en koelen

In de zomer is het belangrijk dat je pas begint te ventileren als het buiten wat frisser is. Er komt dan minder warme lucht binnen en daardoor verbruik je overdag minder elektriciteit om je binnenruimtes af te koelen met een ventilator, airco of warmteterugwinsysteem.

Dit artikel is geschreven in opdracht van Independer.

Reacties (0)