Energie besparen in je smarthome met een minimale investering

17 december 2022 8 Minuten 0 Reacties
Energie besparen

In deze tijd moeten we allemaal energie besparen. Binnen een smarthome zijn er verschillende producten die inzicht geven in het energieverbruik of je zelfs helpen om energie te besparen.

Het zijn dure tijden. De energieprijzen blijven maar stijgen en er is geen vast contract meer te krijgen. Moet je een nieuw contract afsluiten? Dan zit je vast aan een variabel contract en kan je zomaar drie tot vier keer meer moeten betalen dan je voorheen hebt gedaan. Van 200 euro per maand naar 800 euro per maand is zeker geen uitzondering. Wie kan dat nu betalen? Gelukkig gaat per 1 januari 2023 het prijsplafond van start. Niet alleen voor de minima, maar ook voor Jan Modaal die niet meer rond kan komen.

Het prijsplafond gaat zeker helpen, maar zal voor veel gezinnen niet voldoende energie zijn voor een volledig jaar. Tot een verbruik van 1.200m3 gas en 2.900 kilowattuur ga je een vast laag bedrag betalen. Tot aan dat plafond betaal je de gunstige tarieven van 1,45 euro per m3 en 0,40 eurocent per kWh. Verbruik je meer? Dan ga je de marktprijs boven dat verbruik betalen en dan wordt het al snel heel erg duur. De meeste mensen moeten hoe dan ook bezuinigen, want het prijsplafond zal niet voldoende zijn. Energie besparen is dus de boodschap.

Iedereen weet dat korter douchen en de kachel een paar graden lager kan helpen, maar daarvoor is dit artikel niet. Er bestaan diverse smarthome-producten die je meer inzicht geven in je energieverbruik en misschien zelfs energie kunnen laten besparen. Daardoor kun je met een minimale investering al vrij snel besparen op je energierekening. We kijken naar verschillende producten die een steentje bij kunnen dragen in deze dure tijden.

Meten is weten

Het klinkt misschien cliché, maar het is wel waar. Meten is weten. De eerste stap naar het besparen van energie is meten. Wat verbruiken de apparaten in huis? Heb je overal al led-verlichting hangen? En heb je de energievreters gevonden, zijn er alternatieven? Kan het apparaat uit? Wat is het sluipverbruik? Een lampje is zo vervangen, maar een koelkast of wasmachine heb je niet zomaar vervangen en kost veel geld. Focus je dan ook op de zaken waar je wel invloed op hebt. Meten is weten is natuurlijk de eerste stap. Daarna moet je daadwerkelijk de stappen zetten om energie te besparen. De volgende producten binnen je smarthome kunnen helpen om met een minimale investering het energieverbruik inzichtelijk te maken en/of energie te besparen.

P1-meter

Een P1-meter sluit je aan op je slimme meter in de meterkast. We hebben de afgelopen jaren verschillende P1-meters getest, zoals de Plugwise Smile P1 (V3) of de HomeWizard Wi-Fi P1 meter. Met name deze laatste kan helpen om met een minimale investering meer inzicht te krijgen in je (realtime) energieverbruik. Voor 29,95 koop je een kleine dongel die je op de P1-poort van je slimme meter kunt aansluiten. Download de app en je kunt de dongel verbinden met je wifi-netwerk. Dat is alles. Je ziet nu in realtime je energieverbruik. Voer je huidige tarieven in en je ziet direct de kosten per dag, week, maand of per jaar.

Het leuke is dat je echt inzage krijgt in wat een apparaat verbruikt. Zet de app op de live-weergave en schakel een lamp in. Je ziet direct wat het doet qua verbruik en dus qua kosten. Gebruik je de wasmachine? Of de magnetron? Wat verbruikt je waterkoker? Houd de app open en je ziet direct hoeveel het verbruikt. Zo kun je ieder apparaat in huis bij langs gaan om te kijken hoeveel het verbruikt. Je krijgt dus perfect inzicht in je energieverbruik en kan gaan nadenken over besparingen of goedkopere alternatieven. Heb je overal al led-verlichting in huis? Zo schrok ik persoonlijk erg van het verbruik van zes oude spotjes in de badkamer die ik direct heb vervangen voor moderne lampjes die veel minder energie verbruiken.

Wil je nog meer inzicht krijgen? Dan kan je bij HomewWizard een abonnement op Energy+ overwegen. Dit kan gewoon vanuit de Energy-app. Een abonnement kost 99 cent per maand (iedere maand opzegbaar) en geeft je extra mogelijkheden. Zo maakt dit abonnement het sluipverbruik inzichtelijk, blijft je energiegeschiedenis langer dan 12 maanden opgeslagen en kan je dus ook jaren met elkaar vergelijken, krijg je een notificatie bij afwijkend stroom- of gasverbruik en kan je de data van de grafieken exporteren in .csv om te bekijken in Excel.

8.5
HomeWizard P1 product
FWD award

Beoordeling
HomeWizard Wi-Fi P1 meter

Pluspunten
  • Inzicht in stroom- en gasverbruik
  • Zeer betaalbaar
  • Makkelijk te installeren
  • Doet precies wat het moet doen
Minpunten
  • Adapter nodig bij oudere slimme meters
  • Abonnement nodig voor geavanceerde functies

Beoordeling HomeWizard Wi-Fi P1 meter

De HomeWizard Wi-Fi P1 meter biedt een laagdrempelige oplossing om meer inzicht in je energierekening te krijgen. Het aansluiten is een fluitje van een cent en de Energy-app is gemakkelijk en overzichtelijk in gebruik. Het apparaatje zet je aan tot besparen, omdat je direct het resultaat van apparaten in- of uitschakelen op je smartphone kunt zien. Voor 29,95 euro is de HomeWizard Wi-Fi P1 meter een absolute meerwaarde in deze tijd van hoge energierekeningen.

Lees de volledige review

Smart plug met energiemonitoring

Veel mensen hebben een slimme stekker (smart plug) in huis en vaak is het dan ook één van de eerste aankopen voor je smarthome. Een slimme stekker is ideaal om de kerstboomverlichting aan te zetten, je terrariumverlichting te programmeren of een ‘dom’ apparaat slim te maken. Je kunt de slimme stekker op afstand aan- of uitzetten via de bijbehorende app op je smartphone of dit via een schema inplannen. Wist je echter dat er ook smart plugs met energiemonitoring te koop zijn? Deze meet dus gelijk ook het stroomverbruik. Zo weet je dus per individueel apparaat wat het verbruik is. Staat het apparaat echter uit? Dan meet de smart plug met energiemonitoring ook direct het stand-by-verbruik. Apparaten die niet aan staan, maar wel in het stopcontact zitten kunnen alsnog behoorlijk wat stroom verbruiken. Een smart plug met energiemonitoring kan dit inzichtelijk maken. Kijk eens naar de TP-Link Tapo P110 of de Eve Energy.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat behoort tot de meest populaire smarthome-producten. Het maakt niet alleen je energieverbruik inzichtelijk, maar kan ook helpen om energie te besparen. Middels zelflerende functies, geofencing of andere hulpfuncties kan een slimme thermostaat zorgen dat je energie gaat besparen door het verwarmingsproces aan te passen op jouw ritme. Zo kan een lerende thermostaat van Nest het schema van het gezin leren. Wanneer ben je thuis? Wanneer ga je weg? De thermostaat past het verwarmingsproces hier op aan. Weet de thermostaat dat je over een uur naar je werk gaat? Dan is het niet nodig om nog volop de kachel aan te zetten. Een slimme thermostaat van Tado bijvoorbeeld beschikt over geofencing. Middels het gps-signaal op je telefoon ziet de thermostaat dat je niet thuis bent. Dan hoeft de verwarming uiteraard ook niet aan. Een slimme thermostaat heeft verschillende functies om energie te besparen en kan ook het verwarmingsproces optimaliseren.

Slimme elektrische kachel

Een slim elektrisch kacheltje kan helpen om energie te besparen, maar is niet bij iedereen even geliefd. Deze gebruikt natuurlijk geen duur gas, maar stroom. Een slim elektrisch kacheltje kan namelijk heel goed besparen op de energierekening, mits je er slim mee omgaat. Je warmt een kamer op zonder het dure gas te gebruiken, maar deze kacheltjes verbruiken zelf wel behoorlijk veel stroom. Je moet een dergelijk kacheltje dan ook strategisch gebruiken. Bijvoorbeeld in je thuiswerkkantoor. In de ochtend even een half uurtje aan en het is lekker warm op je thuiswerkplek. Ook andere kamers kun je zo strategisch verwarmen zonder dat je gelijk een hele dure gasvoorraad verbruikt. Waarom zou je met het dure gas je hele huis verwarmen als je toch de hele dag in je thuiskantoor zit? Dat is zonde van het geld. Houd de deur dicht om de warmte binnen te houden bij een elektrisch kacheltje. Een goed geïsoleerde kamer helpt ook om de warmte langer te behouden.

Gebruik een elektrisch kacheltje dan ook echt om strategisch een kamertje te verwarmen waar je overdag, of in de avond zit. Een elektrisch kacheltje is dan ook niet om je hele huis te verwarmen. Vaak kunnen ze een bepaald aantal vierkante meters aan. Zet je de elektrische kachel de hele dag volop aan in je woonkamer, dan ben je misschien nog wel meer geld kwijt dan met je gewone kachel. Gebruik het dus strategisch in kleine kamertjes om te besparen op je energierekening.

Een smart variant heeft extra voordelen. Zo kun je de kachel via de app in- of uitschakelen. Dat kan via een schema, maar ook gewoon handmatig via de app. Zo kan je de kachel al een kwartiertje van tevoren aanzetten in je kantoor. Zodra je begint met werken is het dan al lekker warm. Kijk eens naar de smart convectorkachels van Duux of de nieuwe wifi-panelen van Mill.

Meer lezen?

Meer lezen over smarthome? Lees de laatste reviews van door ons geteste producten of kijk bij Tips & Advies hoe je jouw huis slim kunt maken.

Reacties (0)