Autoriteit Persoonsgegevens: denk na over gebruik slimme deurbel

06 oktober 2020 2 Minuten 0 Reacties
ring-video-doorbell-3-new

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt opnieuw voor het gebruik van slimme deurbellen en camera's die gericht zijn op de openbare weg.

Mag je die camera van je slimme deurbel of je beveiligingscamera nu wel of niet op de openbare weg richten? En wat zijn de regels voor privacy? We hebben er eerder dit jaar al uitgebreid over geschreven, maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens blijft het voor velen een lastig verhaal. De organisatie waarschuwt daarom opnieuw voor het gebruik van camera’s.

Tegenover de NOS laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat er regels verbonden zijn aan het gebruik van slimme deurbellen. Deze regels, die onder meer gaan over het filmen van de openbare weg, zijn in het leven geroepen om de privacy van anderen te beschermen. Met ongeveer een half miljoen slimme deurbellen in ons land roept de organisatie op om nog eens goed naar deze regels te kijken.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moeten mensen hun best doen om de openbare weg zo min mogelijk te filmen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de camera anders te richten of een deel van het beeld uit te sluiten (als de camera hier mogelijkheden voor heeft). Ook is het niet zomaar toegestaan om tuinen of deuren van buren in beeld te hebben omdat je hierdoor de privacy van de buren schendt.

Het gebruik van een slimme deurbel is niet verboden, mits je je best doet om de privacy van anderen te waarborgen. Dit doe je onder meer door duidelijk aan te geven dat mensen die aanbellen gefilmd worden, door de camera zo min mogelijk op de openbare weg te richten en door opnemen niet of zo kort mogelijk op te slaan. Ook is het verstandig in gesprek te gaan met de buren over het gebruik van camera’s. Daarbij zijn er uitzonderingen waardoor je de openbare weg wel (continu) mag filmen, bijvoorbeeld wanneer je veel last hebt van criminaliteit en dat kunt aantonen.

Wil je meer weten over de regels met betrekking tot camera’s? Lees dan ons artikel over camera’s en privacy.

Reacties (0)