Alles wat je moet weten over IKEA Symfonisk – Sonos speakers van IKEA

10 juli 2019 9 Minuten 3 Reacties
Symfonisk

In augustus komen IKEA en Sonos met de Symfonisk-collectie. De Symfonisk-collectie bestaat uit een tafellamp-speaker en een boekenplank-speaker en is vanaf augustus bij IKEA verkrijgbaar. Wij vertellen je wat je moet weten over deze wifi-speakers.

Na maanden van geruchten en teasers werd op 8 april de Symfonisk-collectie officieel gepresenteerd. Deze samenwerking tussen de Zweedse meubelgigant IKEA en de audio-experts van Sonos resulteert in een serie wifi-speakers waarbij design en kwaliteit hoog in het vaandel staan. De Symfonisk-collectie voegt IKEA’s kennis van woninginrichting en design samen met de expertise van Sonos qua geluid en technologie. In dit artikel vertellen we je wat je kunt verwachten van de Symfonisk-collectie.

Lees ook onze IKEA Symfonisk review!

IKEA Symfonisk Tafellamp-speaker

In eerste instantie hebben IKEA en Sonos twee verschillende speakers aangekondigd binnen de Symfonisk-collectie. Zo is daar een tafellamp-speaker die qua geluidsprofiel moet lijken op de Sonos One en geluid en licht combineert in één-en-hetzelfde product. Aan de onderkant vinden we een speaker met een stoffen bekleding met daar bovenop een lamp. Op dit moment zijn er twee varianten bekend. Zo is er een variant met een zwarte stof en een zwarte lampenkap (lijkt goudkleurig door de zwarte kap) en een variant met een lichtgrijze stof en een witte lamp. De lampenkap is af te nemen maar momenteel zijn er nog geen andere varianten van de kap te koop. De speaker zelf staat op een ronde basis, waar je tevens de fysieke knoppen voor de bediening kunt vinden.

Door de combinatie van licht en geluid willen IKEA en Sonos ervoor zorgen dat je minder kabels in huis nodig hebt. Rechts op de speaker vind je een knop voor de verlichting. Deze kun je aan- en uitzetten. Overigens wordt er geen -amp (met E14-fitting) meegeleverd, dus deze zul je apart moeten aanschaffen als je de lamp van deze speaker in je smarthome wilt integreren. Je kunt daarbij kiezen voor een slimme IKEA-variant of een standaard lamp. Je kunt twee van deze tafellamp-speakers combineren voor een stereoweergave en ze tevens gebruiken als home cinema-surround met de Sonos Beam, Playbar of Playbase. De tafellamp-speaker is vanaf 1 augustus 2019 verkrijgbaar bij IKEA voor 179 euro. De lamp, met een E14-fitting, moet je nog apart erbij kopen.

IKEA Symfonisk Boekenplank-speaker

De boekenplank-speaker kun je zowel ophangen als neerzetten (horizontaal of verticaal) en brengt volgens beide bedrijven een ‘sound die opgaat in de kamer’. Dit kun je zowel letterlijk als figuurlijk nemen, want de speaker zelf kan door de rechthoekige vorm gemakkelijk tussen je boeken in de IKEA BILLY-boekenkast of Ikea KALLAX-kast geplaatst worden. De speaker zal hierdoor helemaal wegvallen in je interieur. Of hang deze boekenplank-speaker (middels een muurbeugel van 10 euro of een speciale accessoire voor aan een keukenrek, eveneens voor 10 euro) op en gebruik hem als plankje naast je bed, want de speaker kan tot maximaal 3 kilogram aan gewicht dragen. Je kunt zelfs de IKEA KUNGSFORS-rail gebruiken om de boekenplank-speaker aan te bevestigen, maar ook andere rails moeten te gebruiken zijn. Met de wandsteun wordt overigens ook een rubberen voor bovenop de speaker geleverd zodat producten die je erop legt netjes blijven liggen.

Ook dit model vinden we straks terug in een zwarte en een witte/lichtgrijze variant en je kunt ze combineren voor een stereoweergave of gebruiken als home cinema-surround in combinatie met de Sonos Beam, Amp, Playbar of Playbase. Voorop de speaker vinden we enkele fysieke knoppen voor de bediening van je muziek. De grill aan de voorzijde is af te nemen en te vervangen, maar momenteel zijn er nog geen andere varianten verkrijgbaar. De boekenplank-speaker in de Symfonisk-collectie is vanaf augustus 2019 verkrijgbaar bij IKEA voor 99 euro.

Bediening via de Sonos-app en Home Smart-app

Beide speakers zijn standaard te bedienen via de Sonos-app, dezelfde app waarmee je speakers van Sonos kunt bedienen. Dit is volgens IKEA de perfecte basis voor de bediening van je muziek. Vanaf augustus zijn de speakers echter ook te bedienen via de Home Smart-app (voorheen Trådfri-app) van IKEA. Via deze app kun je nu al de slimme verlichting van IKEA bedienen. De app stelt je tevens in staat om scenario’s te maken in combinatie met de slimme verlichting van IKEA of de in augustus te verschijnen slimme rolgordijnen. Zodra de augustus-update is uitgerold kun je dus je rolgordijnen, verlichting en speakers op elkaar afstemmen en samen in scene’s gebruiken.

Heb je geen smartphone bij de hand? Er verschijnt in oktober ook een speciale Symfonisk-afstandsbediening. Hiermee kun je met simpele drukken op de knop de muziekweergave bedienen. Volgend jaar moet er ook een fysieke Home Smart-afstandsbediening uitkomen waarmee je scene’s uit de Home Smart-app kunt opstarten. Overigens kun je beide speakers natuurlijk ook besturen via Spotify Connect, vanuit de Spotify-app. En niet te vergeten; er zitten ook fysieke knoppen op de speakers zelf.

Daarnaast is er ondersteuning voor Apple Airplay 2, waarmee de speakers in verschillende ruimten direct vanaf een Apple-apparaat aan te sturen zijn en waarmee je Siri (via een omweg) kunt gebruiken om via een stemcommando muziek op de Symfonisk-speakers af te spelen.

In tegenstelling tot enkele andere speakers van Sonos zijn de Symfonisk-speakers geen echte smart speakers. Je kunt ze dus niet direct bedienen via een stemassistent als de Google Assistent of Amazon Alexa, want ze hebben geen microfoon aan boord om je stemcommando’s op te vangen. Spraakbediening moet gebeuren via andere speakers die wel over een microfoon beschikken. Met een stemcommando richting deze speakers kun je dan wel weer de (met Alexa of Google Home) gekoppelde Symfonisk-speakers aansturen.

Combineer speakers voor multiroom en surround sound

Beide speakers zijn gemakkelijk te verbinden via wifi en te gebruiken in een multiroom-opstelling om in elke kamer van je huis muziek te kunnen luisteren. Daarnaast kun je ze verbinden met bijvoorbeeld een Sonos-soundbar binnen je entertainmentsysteem. De Symfonisk-speakers kunnen dan bijvoorbeeld dienst doen als surround-speakers. De Symfonisk-collectie is namelijk volledig compatibel met de producten van Sonos en de Sonos-app. Je kunt dus de Symfonisk-speakers gemakkelijk combineren met andere speakers van Sonos. Daarnaast kun je twee Sonos en/of Symfonisk-speakers als stereopaar instellen.

Ook Sonos Trueplay wordt ondersteund. Deze functie meet op basis van een geluidsmeting (in combinatie met je iPhone of iPad) de eigenschappen van je kamer en past de klank hier op aan. Helaas werkt Trueplay niet voor Android-apparaten.

Wat verwachten we van de IKEA Symfonisk-collectie?

IKEA staat bekend om betaalbare producten van een uitstekende kwaliteit, terwijl Sonos actief is in een iets hoger prijssegment. Daarom is het ook goed om te zien dat de Symfonisk-collectie straks wel voor een IKEA-prijs verkrijgbaar is. De tafellamp-speaker kost 179 euro en de boekenplank-speaker kun je in augustus voor 99,95 euro aanschaffen.

Je zult weinig mensen kunnen vinden die de boekenplank-speaker lelijk zullen vinden. Het tijdloze rechthoekige design zal bij veel mensen in de smaak vallen, mede omdat de speaker zo gemakkelijk weg kan vallen in het interieur. De meningen zijn verdeeld omtrent de tafellamp-speaker, want niet iedereen is helemaal te spreken over het design van de lamp bovenop de speaker. Het is dus erg persoonlijk of het gewaagde design bij jou in de smaak zal vallen.

Qua geluidskwaliteit verwachten we overigens meer van de tafellamp-speaker dan van de boekenplank-speaker, want deze laatste is een stukje kleiner dan de tafellamp. Tegenover onze redactie gaf IKEA aan dat de tafellamp-speaker qua geluidskwaliteit gelijkwaardig moet zijn aan de Sonos One. Dit betekent een krachtig geluid dat middelgrote kamers goed kan vullen. Lees ook onze review review van de Sonos One. De boekenplank-speaker zal, door het kleinere formaat, met name op het gebied van de bas niet mee kunnen met de tafellamp-speaker of de Sonos One. Toch is IKEA van mening dat je voor het prijskaartje van de Symfonisk-collectie geen andere speakers zult vinden die dezelfde geluidskwaliteit kunnen evenaren.

De vraag is dan ook of Sonos door de samenwerking met IKEA niet met zichzelf aan het concurreren is. Als de tafellamp-speaker hetzelfde geluidsprofiel als de Sonos One heeft, maar iets goedkoper is en je als bonus ook nog een tafellamp krijgt, waarom zou je dan nog een Sonos One gaan kopen? Uiteraard moeten we niet vergeten dat de Sonos One wel een echte slimme speaker is met geïntegreerde ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistent. Via gekoppelde apparaten kunnen we de Symfonisk-speakers echter ook aansturen via Google Assistent, Amazon Alexa of Siri. We zullen nog even moeten afwachten hoe beide speakers straks in het echt gaan klinken. IKEA zelf geeft echter aan er geen sprake is van ‘elkaar in de weg zitten’. De producten moeten perfect naast elkaar kunnen bestaan en consumenten zouden wanneer ze bijvoorbeeld de tafellamp-speaker kopen ook sneller een Sonos Beam soundbar aanschaffen. De producten moeten elkaar versterken en Sonos introduceren aan een nieuwe doelgroep.

Vanaf 1 augustus kun je in ieder geval in Nederland en België naar de IKEA om de nieuwe Symfonisk-speakers te bekijken en te beluisteren.

Lees ook onze IKEA Symfonisk review!

Enkele productfoto’s

Hieronder volgen enkele productfoto’s die we hebben genomen tijdens het persevenement van IKEA in Nederland. Zo krijg je een indruk van wat straks allemaal mogelijk is en wat we hierboven in de tekst beschreven hebben.

Reacties (3)