Alles wat je moet weten over IKEA Symfonisk – Sonos speakers van IKEA

10 juli 2019 9 Minuten 34 Reacties
Symfonisk

In augustus komen IKEA en Sonos met de Symfonisk-collectie. De Symfonisk-collectie bestaat uit een tafellamp-speaker en een boekenplank-speaker en is vanaf augustus bij IKEA verkrijgbaar. Wij vertellen je wat je moet weten over deze wifi-speakers.

Na maanden van geruchten en teasers werd op 8 april de Symfonisk-collectie officieel gepresenteerd. Deze samenwerking tussen de Zweedse meubelgigant IKEA en de audio-experts van Sonos resulteert in een serie wifi-speakers waarbij design en kwaliteit hoog in het vaandel staan. De Symfonisk-collectie voegt IKEA’s kennis van woninginrichting en design samen met de expertise van Sonos qua geluid en technologie. In dit artikel vertellen we je wat je kunt verwachten van de Symfonisk-collectie.

Lees ook onze IKEA Symfonisk review!

IKEA Symfonisk Tafellamp-speaker

In eerste instantie hebben IKEA en Sonos twee verschillende speakers aangekondigd binnen de Symfonisk-collectie. Zo is daar een tafellamp-speaker die qua geluidsprofiel moet lijken op de Sonos One en geluid en licht combineert in één-en-hetzelfde product. Aan de onderkant vinden we een speaker met een stoffen bekleding met daar bovenop een lamp. Op dit moment zijn er twee varianten bekend. Zo is er een variant met een zwarte stof en een zwarte lampenkap (lijkt goudkleurig door de zwarte kap) en een variant met een lichtgrijze stof en een witte lamp. De lampenkap is af te nemen maar momenteel zijn er nog geen andere varianten van de kap te koop. De speaker zelf staat op een ronde basis, waar je tevens de fysieke knoppen voor de bediening kunt vinden.

Door de combinatie van licht en geluid willen IKEA en Sonos ervoor zorgen dat je minder kabels in huis nodig hebt. Rechts op de speaker vind je een knop voor de verlichting. Deze kun je aan- en uitzetten. Overigens wordt er geen -amp (met E14-fitting) meegeleverd, dus deze zul je apart moeten aanschaffen als je de lamp van deze speaker in je smarthome wilt integreren. Je kunt daarbij kiezen voor een slimme IKEA-variant of een standaard lamp. Je kunt twee van deze tafellamp-speakers combineren voor een stereoweergave en ze tevens gebruiken als home cinema-surround met de Sonos Beam, Playbar of Playbase. De tafellamp-speaker is vanaf 1 augustus 2019 verkrijgbaar bij IKEA voor 179 euro. De lamp, met een E14-fitting, moet je nog apart erbij kopen.

Advertentie

IKEA Symfonisk Boekenplank-speaker

De boekenplank-speaker kun je zowel ophangen als neerzetten (horizontaal of verticaal) en brengt volgens beide bedrijven een ‘sound die opgaat in de kamer’. Dit kun je zowel letterlijk als figuurlijk nemen, want de speaker zelf kan door de rechthoekige vorm gemakkelijk tussen je boeken in de IKEA BILLY-boekenkast of Ikea KALLAX-kast geplaatst worden. De speaker zal hierdoor helemaal wegvallen in je interieur. Of hang deze boekenplank-speaker (middels een muurbeugel van 10 euro of een speciale accessoire voor aan een keukenrek, eveneens voor 10 euro) op en gebruik hem als plankje naast je bed, want de speaker kan tot maximaal 3 kilogram aan gewicht dragen. Je kunt zelfs de IKEA KUNGSFORS-rail gebruiken om de boekenplank-speaker aan te bevestigen, maar ook andere rails moeten te gebruiken zijn. Met de wandsteun wordt overigens ook een rubberen voor bovenop de speaker geleverd zodat producten die je erop legt netjes blijven liggen.

Ook dit model vinden we straks terug in een zwarte en een witte/lichtgrijze variant en je kunt ze combineren voor een stereoweergave of gebruiken als home cinema-surround in combinatie met de Sonos Beam, Amp, Playbar of Playbase. Voorop de speaker vinden we enkele fysieke knoppen voor de bediening van je muziek. De grill aan de voorzijde is af te nemen en te vervangen, maar momenteel zijn er nog geen andere varianten verkrijgbaar. De boekenplank-speaker in de Symfonisk-collectie is vanaf augustus 2019 verkrijgbaar bij IKEA voor 99 euro.

Bediening via de Sonos-app en Home Smart-app

Beide speakers zijn standaard te bedienen via de Sonos-app, dezelfde app waarmee je speakers van Sonos kunt bedienen. Dit is volgens IKEA de perfecte basis voor de bediening van je muziek. Vanaf augustus zijn de speakers echter ook te bedienen via de Home Smart-app (voorheen Trådfri-app) van IKEA. Via deze app kun je nu al de slimme verlichting van IKEA bedienen. De app stelt je tevens in staat om scenario’s te maken in combinatie met de slimme verlichting van IKEA of de in augustus te verschijnen slimme rolgordijnen. Zodra de augustus-update is uitgerold kun je dus je rolgordijnen, verlichting en speakers op elkaar afstemmen en samen in scene’s gebruiken.

Heb je geen smartphone bij de hand? Er verschijnt in oktober ook een speciale Symfonisk-afstandsbediening. Hiermee kun je met simpele drukken op de knop de muziekweergave bedienen. Volgend jaar moet er ook een fysieke Home Smart-afstandsbediening uitkomen waarmee je scene’s uit de Home Smart-app kunt opstarten. Overigens kun je beide speakers natuurlijk ook besturen via Spotify Connect, vanuit de Spotify-app. En niet te vergeten; er zitten ook fysieke knoppen op de speakers zelf.

Daarnaast is er ondersteuning voor Apple Airplay 2, waarmee de speakers in verschillende ruimten direct vanaf een Apple-apparaat aan te sturen zijn en waarmee je Siri (via een omweg) kunt gebruiken om via een stemcommando muziek op de Symfonisk-speakers af te spelen.

In tegenstelling tot enkele andere speakers van Sonos zijn de Symfonisk-speakers geen echte smart speakers. Je kunt ze dus niet direct bedienen via een stemassistent als de Google Assistent of Amazon Alexa, want ze hebben geen microfoon aan boord om je stemcommando’s op te vangen. Spraakbediening moet gebeuren via andere speakers die wel over een microfoon beschikken. Met een stemcommando richting deze speakers kun je dan wel weer de (met Alexa of Google Home) gekoppelde Symfonisk-speakers aansturen.

Combineer speakers voor multiroom en surround sound

Beide speakers zijn gemakkelijk te verbinden via wifi en te gebruiken in een multiroom-opstelling om in elke kamer van je huis muziek te kunnen luisteren. Daarnaast kun je ze verbinden met bijvoorbeeld een Sonos-soundbar binnen je entertainmentsysteem. De Symfonisk-speakers kunnen dan bijvoorbeeld dienst doen als surround-speakers. De Symfonisk-collectie is namelijk volledig compatibel met de producten van Sonos en de Sonos-app. Je kunt dus de Symfonisk-speakers gemakkelijk combineren met andere speakers van Sonos. Daarnaast kun je twee Sonos en/of Symfonisk-speakers als stereopaar instellen.

Ook Sonos Trueplay wordt ondersteund. Deze functie meet op basis van een geluidsmeting (in combinatie met je iPhone of iPad) de eigenschappen van je kamer en past de klank hier op aan. Helaas werkt Trueplay niet voor Android-apparaten.

Wat verwachten we van de IKEA Symfonisk-collectie?

IKEA staat bekend om betaalbare producten van een uitstekende kwaliteit, terwijl Sonos actief is in een iets hoger prijssegment. Daarom is het ook goed om te zien dat de Symfonisk-collectie straks wel voor een IKEA-prijs verkrijgbaar is. De tafellamp-speaker kost 179 euro en de boekenplank-speaker kun je in augustus voor 99,95 euro aanschaffen.

Je zult weinig mensen kunnen vinden die de boekenplank-speaker lelijk zullen vinden. Het tijdloze rechthoekige design zal bij veel mensen in de smaak vallen, mede omdat de speaker zo gemakkelijk weg kan vallen in het interieur. De meningen zijn verdeeld omtrent de tafellamp-speaker, want niet iedereen is helemaal te spreken over het design van de lamp bovenop de speaker. Het is dus erg persoonlijk of het gewaagde design bij jou in de smaak zal vallen.

Advertentie

Qua geluidskwaliteit verwachten we overigens meer van de tafellamp-speaker dan van de boekenplank-speaker, want deze laatste is een stukje kleiner dan de tafellamp. Tegenover onze redactie gaf IKEA aan dat de tafellamp-speaker qua geluidskwaliteit gelijkwaardig moet zijn aan de Sonos One. Dit betekent een krachtig geluid dat middelgrote kamers goed kan vullen. Lees ook onze review review van de Sonos One. De boekenplank-speaker zal, door het kleinere formaat, met name op het gebied van de bas niet mee kunnen met de tafellamp-speaker of de Sonos One. Toch is IKEA van mening dat je voor het prijskaartje van de Symfonisk-collectie geen andere speakers zult vinden die dezelfde geluidskwaliteit kunnen evenaren.

De vraag is dan ook of Sonos door de samenwerking met IKEA niet met zichzelf aan het concurreren is. Als de tafellamp-speaker hetzelfde geluidsprofiel als de Sonos One heeft, maar iets goedkoper is en je als bonus ook nog een tafellamp krijgt, waarom zou je dan nog een Sonos One gaan kopen? Uiteraard moeten we niet vergeten dat de Sonos One wel een echte slimme speaker is met geïntegreerde ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistent. Via gekoppelde apparaten kunnen we de Symfonisk-speakers echter ook aansturen via Google Assistent, Amazon Alexa of Siri. We zullen nog even moeten afwachten hoe beide speakers straks in het echt gaan klinken. IKEA zelf geeft echter aan er geen sprake is van ‘elkaar in de weg zitten’. De producten moeten perfect naast elkaar kunnen bestaan en consumenten zouden wanneer ze bijvoorbeeld de tafellamp-speaker kopen ook sneller een Sonos Beam soundbar aanschaffen. De producten moeten elkaar versterken en Sonos introduceren aan een nieuwe doelgroep.

Vanaf 1 augustus kun je in ieder geval in Nederland en België naar de IKEA om de nieuwe Symfonisk-speakers te bekijken en te beluisteren.

Enkele productfoto’s

Hieronder volgen enkele productfoto’s die we hebben genomen tijdens het persevenement van IKEA in Nederland. Zo krijg je een indruk van wat straks allemaal mogelijk is en wat we hierboven in de tekst beschreven hebben.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (20)

Marga

Marga
01 augustus 2019 om 08:25

Is de sono symfonisk speaker ook geschikt voor onder de overkapping??

Inloggen


01 augustus 2019 om 09:03

Als hij echt droog staat zou het kunnen, maar het blijft stof..

Inloggen
Geboes

Geboes
23 juni 2020 om 21:33

We hebben geen
Verbinding meer met onze sonos app.. ik volg alle instructies op de app om de installatie opnieuw in orde te krijgen en heb perfecte wifi en internet verbinding maar niets werkt? (Heeft een avond perfect gewerkt!) kan ik hem niet gewoon resetten?? 🙂 groetjes

Inloggen
Noel

Noel
02 augustus 2019 om 21:34

Ik neem aan dat er dus wel een lamp van Philips hue erin kan en dus kan integreren?

Inloggen


02 augustus 2019 om 22:45

Jazeker

Inloggen
Ashworth

Ashworth
07 augustus 2019 om 14:49

Wij hebben de boekenplankspeaker gekocht voor in het chalet maar krijgen hem niet aan de gang komt dat omdat wij zelf geen internet aansluiting hebben

Inloggen


07 augustus 2019 om 15:01

Het is in de basis een Sonos-speaker en je hebt dus een internetaansluiting nodig.

Inloggen
Wim Beckers

Wim Beckers
01 mei 2020 om 12:58

Kan ik de symfoniks ressetten krijg hem niet meer gekoppel aan de sonos app.

Inloggen
Cornelis

Cornelis
05 augustus 2019 om 22:06

Als ik de SYMFONISK wil toevoegen aan een bestaand Sonos systeem krijg ik steeds de melding niet verbonden, je Sonos-product is niet gevonden.

Als ik een nieuwe account aanmaakt doet het wel, en als ik dan vervolgens mijn Sonos beam wil toevoegen kijk ig daar de melding op.

Klopt het dat ik de SYMFONISK niet kan toevoegen aan een bestande account?

Inloggen


06 augustus 2019 om 21:49

Jazeker, dat zou absoluut moeten kunnen. Die foutmelding zou niet moeten kunnen. Misschien even via Sonos checken.

Inloggen
Bas Bro

Bas Bro
02 februari 2020 om 16:51

Aangeschaft en alles werkt super. Alleen jammer dat hij niet compatibel is in een surround systeem met de One 🙁

Inloggen
Erik

Erik
06 augustus 2019 om 21:39

Wij hebben 2 symfonisk boekenplank speakers voor verschillende kamers in huis waar verschillende muziek moet kunnen worden gespeeld. Als een account is ingelogd kan de andere niet inloggen maar krijgt het al draaiende account te zien. Hoe kunnen wij beide speakers wel onafhankelijk laten spelen (zitten aangesloten op zelfde wifi netwerk)

Inloggen


06 augustus 2019 om 21:51

Als je een andere ruimte selecteert zou je voor die ruimte een andere bron moeten kunnen selecteren en afspelen. Let wel dat Spotify je met een account maar één stream tegelijkertijd laat afspelen.

Inloggen
Erik

Erik
06 augustus 2019 om 22:00

wij gebruiken 2 sonos accounts en 2 spotifyaccounts, er kan er nu maar 1 gebruikt worden en de ander pas als de eerste is uitgeschakeld

Inloggen
Gertie

Gertie
12 augustus 2019 om 07:32

Kun je ook gewone radio zenders beluisteren via dit IKEA Sonos systeem?

Inloggen
Bas Bro

Bas Bro
02 februari 2020 om 16:52

Jazeker, alle radiozenders.

Inloggen
Michel Daanen

Michel Daanen
18 augustus 2019 om 20:38

Zijn ze te koppelen aan de tv?

Inloggen


19 augustus 2019 om 09:32

Alleen als je er bijvoorbeeld een Sonos Playbar tussenzet die je met de tv verbindt.

Inloggen
Ton

Ton
20 augustus 2019 om 08:49

Waar dient de meegeleverde LAN-kabel voor?

Inloggen
aarten

aarten
25 augustus 2019 om 12:08

Kun je google-assistant aansluiten op symfonisk?

Inloggen
lineke

lineke
05 september 2019 om 19:31

Kan ik mijn speaker meenemen naar een vakantie huis waar ik op wifi kan?

Inloggen
renate

renate
10 oktober 2019 om 19:03

Weet iemand of het mogelijk is om op de symfonisk/sonos meerdere accounts aan te maken. Want op dit moment is het niet gelukt om meerdere accounts aan te maken, via verschillende e-mailadressen en verschillende telefoons.
Dus het hele gezin zit nu op 1 account met 1 account van spotify, terwijl we er meerdere willen koppelen

Inloggen
Floris

Floris
19 oktober 2019 om 06:41

Ik Had al twee Play One speakers en heb nu een Symfonisk toegevoegd. Sindsdien heb ik alleen maar problemen. Het lijkt er op dat deze twee systemen niet matchen. Klopt dat of is er een oplossing bekend?

Inloggen
peter

peter
21 oktober 2019 om 21:46

ik heb alleen een iPhone, hoe ga ik te werk om met 2 Symfonisk speakers echt stereo te krijgen en niet 2 x mono?

Inloggen
Wijnand

Wijnand
24 oktober 2019 om 12:40

Hoe stel ik bij een Symfonisk speaker de bass en loudness in?

Inloggen
Han

Han
04 november 2019 om 15:13

Werkt de speaker ook als een google mini (ergo Hey Google hoe laat is het?)

Inloggen
Saabvolvo

Saabvolvo
07 november 2019 om 08:58

Sinds kort ben ik bezit van een Sonos Simfonisk boekenplank speaker.
Deze wordt gevoed door de bijbehorende stekker. Het stand-by lampje
brandt constant. Hoe kun je de speaker uitzetten?, nu trek ik steeds de
stekker eruit….

Inloggen
Joeri

Joeri
08 maart 2020 om 22:25

Dit kan je uitzetten in je sonos-app. Bij de tips in de app staat hoe ;-).

Inloggen
Stef

Stef
02 december 2019 om 11:15

Dag Allemaal,

Iemand ervaring om deze speakers te gebruiken al “Achter Speaker” in combi met een Sonos Playbar om een 5.1 opstellen te bereiken? ik zie jullie fgeedback graag tegemoet.

Inloggen
martijn

martijn
31 december 2019 om 09:12

ik zie nergens enige info over het afspelen van Spotify playlists op Sonos, kan dat wel?

Inloggen
Anja

Anja
01 februari 2020 om 09:21

Is deze sonos lamp alleen maar om naar radio stations luisteren? Ik kan geen muziek afspelen van spotify. En kan ook nergens enige info daar over vinden.

Inloggen
Koen

Koen
23 februari 2020 om 16:31

Vrrag 1:
Heb je perse een hub nodig om de sonos symfonisk speaker te laten werken?
Vraag 2:
Kan je de sonos symfonisk alleen op Apple besturen of ook op Android?

Inloggen
A B

A B
24 maart 2020 om 17:21

hoi Ik heb ook een lamp plus box mooi geluid maar is er ook een surround systeem ?

Inloggen
A B

A B
24 maart 2020 om 17:23

PS of dat je de tv over de lamp en box kunt laten lopen qwa geluid.

Inloggen