ADV: Marmitek over de toekomst van smarthome

28 juni 2020 + 10 minuten 0 Reacties
marmitekadv-1

“Met onze slimme oplossingen en jarenlange ervaring in het aansluiten van AV-apparatuur, maken we bediening gemakkelijk en comfortabel zodat iedereen optimaal kan genieten van zijn of haar AV-apparatuur.”

Dat is de missie van het Nederlandse bedrijf Marmitek, dat onderdeel is van Vogel’s en sinds 1997 actief is op de markt voor consumentenelektronica.

Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht om oplossingen aan te bieden voor beeld en geluid. Het gaat om verschillende soorten oplossingen voor wanneer bijvoorbeeld een standaard HDMI-kabel geen uitkomst biedt. Zo introduceerde Marmitek de PowerMid, een innovatieve oplossing om het signaal van je afstandsbediening door muren en vloeren te verlengen naar andere ruimtes in huis.

In 2008 kwam Marmitek met haar home automation-systeem gebaseerd op het X10-protocol (dat is een internationale en open industriestandaard voor een communicatieprotocol tussen zenders en ontvangers voor domotica, dat gebruikmaakt van het elektriciteitsnet of van radiofrequentie). Toen wist het bedrijf al dat bediening van separate apparaten niet afdoende is, en er een behoefte bestaat producten met elkaar te koppelen. Het pakket bestond onder meer uit bediening voor verlichting, stekkers, in-line modules, sensoren, schakelaars en veel meer. Alles was te bedienen via één afstandsbediening, een touchpaneel aan de muur of via een app.

Advertentie

Kernwaarden van Marmitek

Het bedrijf is gestoeld op vier kernwaarden: oplossingsgericht, betrouwbaar, gemak en plezier. Dat uit zich in verschillende dingen. Zo denkt het bedrijf in oplossingen en gaat het altijd op zoek naar de meeste efficiënte en gemakkelijkste methode. Ook wil Marmitek dat je er gewoon vanuit kunt gaan dat je op de producten kunt vertrouwen. Zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen. Het gaat om kwaliteit, maar vooral ook de eenvoud waarmee de producten te bedienen zijn.

Daarnaast is de term plug and play een belangrijke pilaar. Je koopt het product, installeert hem en hebt er vervolgens geen omkijken meer naar. Dat heeft te maken met het idee dat gemak begint bij het comfort van je eigen huis en Marmitek biedt hiervoor verschillende oplossingen. Uiteraard is het ook belangrijk dat je het plezier behoudt in je eigen apparatuur in huis. Het bedrijf doet er alles aan de kwaliteit van je kijk- en luisterervaring te verhogen.

4 verschillende categorieën

Marmitek had aanvankelijk meer dan honderd producten in vier verschillende categorieën: TV, audio, bedienen en aansluiten. Het maakt voor het bedrijf niet uit wat je situatie is. Of je nou iets met of zonder draad zoekt, iets voor in de woonkamer of op zolder en of het nou analoog of digitaal moet zijn: Marmitek heeft iets voor je. Met de producten zorgt het bedrijf ervoor dat je je interieur netjes kunt houden en je allerlei apparaten en kabels uit het zicht kunt houden.

Het bedrijf maakt ook meer mogelijk met bestaande apparatuur. Zo kan het zich voorstellen dat wanneer je een nieuwe tv koopt, of wat voor apparaat dan ook, dat een bepaalde mogelijkheid niet meer beschikbaar is. Of dat wanneer je een apparaat in huis verplaatst, je niet meer van alle mogelijkheden gebruik kunt maken. Marmitek wil het gat dat achterblijft opvullen met handige accessoires, waardoor je toch bijvoorbeeld tv kunt kijken in een kamer waar de decoder niet staat, je je apparaten kunt bedienen ook al staan ze in een afgesloten kast en je overal Spotify kunt beluisteren.

Marmitek slaat dus als het ware een brug tussen oud en nieuw, tussen ‘niet meer mogelijk’ en ‘het kan gewoon’. Daardoor kun je niet alleen je oude apparaten blijven gebruiken, ook kun je meer uit je nieuwe devices halen.

De vijfde categorie: smarthome

Als je kijkt naar wat Marmitek in het verleden gedaan heeft, dan is het niet zo gek dat het bedrijf onlangs een vijfde categorie geïntroduceerd heeft: smarthome. Ook dit onderdeel gaat uit van de verschillende kernwaarden van het bedrijf: oplossingsgericht, betrouwbaar, gemak, plezier en smart. Als je de producten van Marmitek al kent, dan weet je dat het hier veel aandacht aan besteedt.

Marmitek Smart me

Het smarthomeplatform van Marmitek heet Smart me. Het platform speelt in op de ontstane behoefte aan betaalbare smarthomeproducten en levert producten in de vijf belangrijkste categorieën voor consumenten: slimme verlichting, slimme stekkers, camera’s, sensoren en deurbellen.

Smart me is gebaseerd op het bekende Tuya Smart-platform, en laat alle producten via wifi met elkaar communiceren zonder dat daar een hub of gateway voor nodig is. De keuze voor Tuya heeft alles te maken met compatibiliteit en plug-and-play. Marmitek wilde voorkomen dat consumenten met een hub of gateway in de weer moeten en een moeilijk installatieproces moeten doorlopen. Met Smart me kun je gewoon een lamp of stekker kopen, verbinden met je wifi-netwerk en hem gebruiken.

Met Smart me ontmoet gebruiksvriendelijkheid comfort met verschillende soorten producten. Dit is wat Marmitek allemaal aanbiedt:

Advertentie
  • Slimme lampen: dit zijn wifi ledlampen. Er zijn versies met kleur of wit en er zijn varianten die vallen onder de noemer filamentlamp. Daarmee combineer je letterlijk oud en nieuw: het idee van zo’n lamp (de ouderwetse gloeilamp) is al heel oud, maar de huidige invulling ervan is ontzettend modern.
  • Slimme camera’s: de beveiligingscamera’s van Smart me. Je hebt nu de keuze uit twee soorten: eentje voor binnen en eentje voor buiten. Beide camera’s hebben veel overeenkomsten, maar ook enkele verschillen. Zo kan de buitencamera tegen regen en andere weersomstandigheden.
  • Slimme sensoren: hiermee kun je domme apparaten activeren. Zo is er een bewegingssensor waarmee je bijvoorbeeld een lamp in huis activeert. Of de raam/deursensor die een melding geeft zodra een deur of raam geopend wordt als je niet thuis bent.
  • De slimme stopcontacten: waarmee je domme apparaten ook slim kunt maken. Wanneer je een apparaat aansluit op de slimme power plugs, dan kun je ze op afstand bedienen en toevoegen aan je netwerk van automatiseringen.
  • De slimme deurbel: te gebruiken als stand-alone product, maar natuurlijk ook op te nemen in je persoonlijke Smart me-netwerk.

Alles wordt bediend vanuit de gratis Smart me-app, beschikbaar voor Android en iOS. Het is daarnaast ook mogelijk om producten en scenario’s te bedienen met stemcommando’s via Google Assistent, Amazon Alexa of Siri. Zo kun je zeggen dat de lampen aan moeten gaan, bijvoorbeeld, zonder dat je daarvoor een app of een knop hoeft te gebruiken.

Marmitek-deurbel

Een belangrijk product is de deurbel, genaamd de Buzz LO. Die kan gekoppeld worden aan de Bell ME, een draadloze gong, ook wel chime genoemd, die het geluid van de deurbel elders in huis hoorbaar maakt. Wanneer er iemand aanbelt, dan krijg je daarvan een notificatie op je smartphone. Vervolgens kun je met iemand praten door middel van twee-wegcommunicatie. Niet alleen zit er een speaker in de bel, ook is er een microfoon aanwezig. Zo kun je elkaar goed verstaan.

Je hebt hiervoor ook geen gateway, smarthomehub of ingewikkelde software nodig: alles verloopt namelijk via de betrouwbare Smart me-app. Er wordt tevens een muursteun meegeleverd, waarmee je de kijkhoek veranderen kunt. En door middel van scenario’s is het mogelijk andere Smart me-producten in huis te activeren. Opgenomen screenshots en video’s bewaar je op een mobiel apparaat of op een SD-kaart.

Het is mogelijk meerdere gongs aan de bel toe te voegen, zodat je zeker weet dat je altijd hoort wanneer iemand aanbelt. Ook de Bell ME is plug and play: je installeert het apparaat, maakt via RF verbinding met de Buzz LO en je kunt meteen profiteren van de voordelen van de koppeling. Het apparaatje werkt op drie AA-batterijen of via een micro-USB kabel.

Scenario’s Smart me

Het woord scenario’s is nu een paar keer gevallen, maar wat wordt daarmee bedoeld? Scenario’s zijn automatiseringen in huis die je kunt opzetten voor je slimme Smart me-producten. Hierboven staat al een voorbeeld, maar er is nog veel meer mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een notificatie krijgen wanneer de voordeur opengaat, zodat je weet dat je kind of oma weer thuis is. Lampen kunnen automatisch aangaan op een vast moment van de dag of wanneer de zon opkomt. Camera’s kunnen lampen laten aangaan wanneer ze beweging ontdekken.

De app biedt hiervoor een aantal mogelijkheden aan volgens de bekende ‘als dit, dan dat’-structuur. Als de app je idee ondersteunt, dan kun je dus instellen wat je wil, hoe je dat wil. Met de mogelijkheden wil Marmitek in elk geval inspelen op twee belangrijke pilaren: vergrijzing en duurzaamheid. Je kunt niet alleen je oudere familieleden op afstand helpen, ook kun je elektriciteit besparen door bijvoorbeeld lampen of opladers op vaste momenten uit te schakelen.

De belangrijkste kenmerken

De producten van Marmitek zijn allemaal verschillend, maar hebben wel overeenkomende kenmerken. Zo worden de producten uitvoerig getest, gemodificeerd en verbeterd. Dat geldt voor zowel de hardware als de software. Ook is er constant een doorontwikkeling van de app. De software moet intuïtiever worden, meer opties aanbieden en altijd voorzien zijn van de juiste vertalingen. Dat kan allemaal, doordat Marmitek de app continu intern blijft ontwikkelen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Marmitek consumenten een Nederlandstalige support aanbiedt. Hoe vervelend is het wanneer je een product koopt, tegen een probleem aanloopt en vervolgens niet uit je woorden kunt komen omdat de support geen Nederlands spreekt? Dat probleem heb je niet bij dit bedrijf. Je kunt bellen, mailen en zelfs appen: wat je probleem ook is, Marmitek doet er alles aan om je van deskundig advies te voorzien.

De toekomst van Smart me

In de toekomst kunnen we nieuwe producten verwachten voor Marmitek Smart me. Maar niet zomaar elk product. Het gaat het bedrijf er niet om dat je zomaar van alles kunt verwachten: het moet wel een logische uitbreiding zijn. Zo hoef je geen dure airco’s of grasmaaiers te verwachten. Als het past bij het DNA van het bedrijf, dan wordt er zeker naar gekeken. Er wordt vooral ingezet op de volgende onderdelen:

  • Safety – hier valt te denken aan rook/CO2-melders
  • Outdoor – assortiment aan outdoor producten
  • IR – hetgeen Marmitek bekend om staat. De volgende stap is om IR verlengers toe te voegen aan het Smart me-assortiment, zodat je IR-apparatuur kunt integreren in Smart me

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de toekomst van smarthome in het algemeen. Marmitek vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat er meer functionaliteit wordt ondergebracht onder één app. Zo kan onder meer het bedieningsgemak verhoogd worden voor de gebruiker. Dat doet het bedrijf door te blijven kijken naar zaken als geofencing, augmented reality, stembediening, vooraf of op afstand ingestelde scenario’s en meer. Er wordt blijvend gelet op duurzaamheid en veiligheid en er wordt ook gekeken naar manieren voor het ontlasten van het wifinetwerk. Daar zijn al oplossingen voor, zoals mesh en bluetooth, maar vooralsnog houdt Marmitek het op het wifinetwerk.

Advertentie

Samenwerking met 50five

De online webshop 50five is een strategische partner van Marmitek, die helpt met het op de markt brengen van de hierboven genoemde producten. Waarom koos Marmitek nou voor deze partner? “Wij hebben 50five geselecteerd als Preferred Online Partner omdat zij de grootste online smart home shop is in diverse Europese landen en haar visie perfect aansluit op de onze”, vertelt Jindra Westland, Sales & Marketing Manager bij Marmitek.

“De visie van 50five is om iedereen kennis te laten maken met de voordelen die smarthome biedt, zoals het dagelijks leven gemakkelijker te maken, energie te besparen en een veiliger thuis te creëren. Het is juist onze missie om met Smart me het slimme huis nog toegankelijker te maken met producten van goede kwaliteit, die naadloos met elkaar samenwerken, én die betaalbaar zijn.”

Uiteraard zijn de producten van het bedrijf bij meerdere retailkanalen te koop, maar 50five is en blijft een belangrijke spil in het web van Marmitek. En dat is niet geheel vreemd, aangezien beide bedrijven dezelfde idealen hebben om smarthome toegankelijk te maken voor iedereen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Marmitek.

Reacties (0)