5 fouten die je niet moet maken met je beveiligingscamera

20 april 2025 4 Minuten 1 Reacties
Netatmo Camera Advance-2

Een beveiligingscamera moet een gevoel van veiligheid geven. Dat kan alleen als je zo'n apparaat op de juiste manier gebruikt. Zo voorkom je dat je de camera in huis verkeerd gebruikt.

Voordat we het kunnen hebben over fouten die gebruikers maken met een beveiligingscamera, is het goed om bij de basis te beginnen. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat je simpelweg een verkeerde camera gekocht hebt. Of een model dat qua functies niet bij je wensen past. Daarom is het altijd goed om van tevoren onderzoek te doen naar wat mogelijk is, wat je wil en wat je bereid bent om uit te geven. Alleen dan kun je een miskoop voorkomen.

Je kunt hiervoor verschillende dingen doen. Lees bijvoorbeeld recensies van onafhankelijk experts, zoals die van de FWD-redactie. Maar laat je ook weer niet leiden door één mening, tenzij je die persoon vertrouwt. Neem daarom ook eens de gebruikerservaringen door, indien beschikbaar. Daar lees je over zaken die gebruikers in de praktijk tegenkomen. Al die hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt voor een beveiligingscamera.

Eufy Indoor Cam S350-3
Lees ook

De beste slimme camera’s voor binnen van dit moment – 2024/2025

Installeren buiten het wifi-bereik

Als je een beveiligingscamera installeert, dan moet je wel rekening houden met het bereik van je wifi-netwerk. Als die buiten het bereik valt, dan kunnen er verschillende problemen optreden. Denk dan aan stotterend beeld of krakende audio, en anders wel een vertraging in meldingen. En dat zijn toch echt dingen die je liever vermijdt. Het zou ook kunnen dat de camera de verbinding (zo nu en dan) ineens verliest.

Beveiligingscamera slecht plaatsen

Over de installatie gesproken: er is nog iets waar je over na moet denken. Zorg ervoor dat de camera op een goede plek staat, zodat die een kamer, gang of plek goed in de gaten kan houden. Er bestaan camera’s met draai- en kantelbare elementen, die al dan niet automatisch op beweging reageren. Maar in principe is het zo dat de meeste modellen gewoon hetgeen filmen waar je de lens bij de installatie op richtte.

Ook kun je er rekening mee houden dat je de beveiligingscamera niet op een plek plaatst waar anderen hem gemakkelijk kunnen zien of meenemen. Verder moet je rekening houden met zaken als meubels en planten, zodat je niet tegen de zijkant van een object aankijkt. Zeker in de tuin kan dit een issue zijn: staat zo’n model naast een plant die lekker groeit, dan kun je op die plek zomaar het overzicht verliezen.

De beelden niet bekijken

In de meeste gevallen is het zo dat een beveiligingscamera je een melding stuurt als er verdachte dingen gebeuren. Of als er iets beweegt. Nu kan het alsnog zijn dat je dingen mist, bijvoorbeeld omdat je de gevoeligheid van de bewegingssensor aanpaste. Het is daarom een goed idee om eens in de zoveel tijd de beelden eens te bekijken, om te checken of je niet iets gemist hebt. Dit hoef je niet dagelijks te doen, maar eens per maand kan geen kwaad (mits je de beelden opslaat).

Beveiligingscamera-updates negeren

Een veelvoorkomende fout is daarnaast dat gebruikers vergeten een beveiligingscamera te updaten. Dit soort systemen zijn vaak net zo betrouwbaar als hun eigenaars. En als die vergeten updates mee te nemen, dan kan zo’n camera zijn werk minder goed uitvoeren. Je mist dan bovendien eventuele nieuwe functies of patches, die de beveiliging van het apparaat zelf kunnen verbeteren. Check of je binnen de instellingen eventueel auto-updates kunt inschakelen.

Gemakkelijk te raden wachtwoorden gebruiken

Tot slot is het zo dat gebruikers veelal gebruikmaken van wachtwoorden die andere mensen gemakkelijk kunnen raden. Bijvoorbeeld omdat ze het standaardwachtwoord niet aanpassen of voor allerlei apparaten en diensten hetzelfde password gebruiken. Foei! Het is niet alleen aan te bevelen om per account een ander wachtwoord te gebruiken; het is ook verstandig die periodiek te wijzigen. Zo weet je zeker dat niemand je systeem binnendringt.

Meer lezen?

Voor meer tips over het gebruik van smarthomeproducten kun je terecht in het uitgebreide archief met smarthometips. Ook publiceert FWD geregeld reviews van allerlei soorten apparaten die je in een smarthome aantreft.

Reacties (1)