Zou jij gaan voor een ‘budget’ iPad?

05 januari 2012 2 Minuten 1 Reacties
ipad2-bigger

Van veel fabrikanten weten we al wat we in 2012 kunnen verwachten. Zo krijgen we natuurlijk meer en meer quad-core tablets en zien we features als display resolutie en techniek flink verbeterd worden. Toch blijft er nog één fabrikant waar we nog weinig (eigenlijk gewoon niks) van weten en dat is Apple. Zoals we inmiddels wel gewend zijn weten we op de dag van de lancering pas zeker wat we kunnen verwachten van een nieuwe iPad.

Maar, we hebben ondertussen al zoveel geruchten voorbij zien komen over de opvolger van de iPad 2 dat ik er even bij stil wil staan. Het laatste gerucht dat voorbij kwam ging namelijk over drie verschillende iPad varianten in 2012. De iPad 2 als ‘budget model’, een ‘simpele’ iPad 3 als mainstream model en een uitgebreide iPad 3 met high-end features als premium model. En, waarom is dit niet aannemelijk? Er zijn verschillende argumenten voor en tegen te verzinnen maar als we kijken naar hoe Apple het gespeeld heeft met de iPhone komen we misschien meer te weten. De iPhone 3GS kost inmiddels minder dan 350 euro en kan nagenoeg door iedereen gekocht worden. De iPhone 4 is mainstream met een bedrag van 499 euro en de nieuwe iPhone 4S heeft een premium prijs van 599 euro (8GB versie). Alle modellen kunnen blijkbaar bijzonder goed naast elkaar bestaan en bereiken inmiddels verschillende doelgroepen.

De huidige iPad 2 zou dan ook gemakkelijk kunnen blijven bestaan en voor een lagere prijs in de markt gezet kunnen worden. Wellicht is de genoemde 199 euro (of dollar) wat aan de lage kant maar er kan zeker 150 euro van af. Dit zou voor veel consumenten, die puur een goede tablet willen hebben met het gemak van iOS, een drempel zijn die laag genoeg gelegd wordt. Voor zo’n 300 euro heb je dan namelijk een iPad met alles wat je nodig hebt. Wil je het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste, iets wat de echte Apple fans zeker willen, dan is het premium iPad 3 model de logische keuze. En, over het algemeen heeft deze groep geen problemen met een premium prijs van meer dan 600 euro. Heb je dat er niet voor over en maakt een premium feature als bijvoorbeeld een Retina Display niet uit voor je? Dan is het mainstream model van zo’n 450 euro een juiste keuze.

Het is natuurlijk allemaal speculeren, maar het zou een logische stap zijn dat Apple meerdere doelgroepen probeert te bedienen. Tegelijkertijd wordt natuurlijk de hoge kwaliteit van Apple producten behouden en in plaats van een product van mindere kwaliteit wordt er een ‘ouder’ product van hoge kwaliteit in de markt gezet als budget model. Ik denk dat veel mensen die een iPad hebben gekocht of kopen juist die mensen zijn die toch snel net dat extra geld uitgeven voor de nieuwste versie, in ieder geval een iPad 3. Zou jij gaan voor een ‘budget’ iPad 2 of kun je het toch niet weerstaan om een (premium) iPad 3 met nieuwe features en functies te kopen zodra deze gelanceerd wordt?

Reacties (1)