Windows 10 Anniversary Update: Wat gaat er veranderen?

09 april 2016 6 Minuten 0 Reacties
windows-10-startmenu

Komende zomer zal Windows 10 flink worden aangepast. Microsoft heeft naar buiten gebracht wat we allemaal kunnen verwachten van de Anniversary Update.

Microsoft heeft tijdens Build, een jaarlijkse conferentie van het bedrijf, een hoop nieuws naar buiten gebracht wat betreft de grote update die Windows 10 binnenkort gaat krijgen. De grote vernieuwing heeft de naam Anniversary Update gekregen. Het is de bedoeling dat de gratis update in de zomer van 2016 gelanceerd wordt. Tablets Magazine heeft een aantal door Microsoft aangekondigde vernieuwingen op een rijtje gezet.

Het startmenu van Windows 10

Een van de dingen die zeker gaat veranderen in de Anniversary Update, is het startmenu. Microsoft heeft de keuze gemaakt om in het startmenu direct de Alle applicaties-knop te tonen. Met een hamburgermenu is het vervolgens ook mogelijk om het applicatie-scherm dicht te klappen. Onderstaande gif laat zien hoe dat nieuwe menu eruit gaat zien. Wat daarnaast opvalt, is dat het gebruikersprofiel naar linksonder is verplaatst.
Waar Microsoft vooral aan heeft gedacht, is dat het startmenu makkelijker moet worden in het gebruik. Het bedrijf wil dan ook voorkomen dat gebruikers te veel moeten klikken en scrollen voordat ze op de juiste plek zijn aanbeland. Daarom beschikt het applicatie-scherm ook over een ‘meest gebruikt’-gedeelte. Dat blok komt bovenaan te staan in het nieuwe startmenu.

Advertentie

Het startscherm

Naast dat het startmenu vernieuwd gaat worden, zal de nieuwste versie van Windows 10 de beschikking krijgen over een nieuw startscherm. Dat gaat in ieder geval gelden voor de tablet-modus en voor de fullscreen-modus. Windows heeft besloten om de applicaties ook in het startscherm een prominente plek te geven. Op die manier kunnen gebruikers snel navigeren naar de applicaties die zij willen gebruiken. Net als in het startmenu, zullen de meest gebruikte apps ook in het nieuwe startscherm bovenaan staan. Wel kan men middels knoppen aan de linkerkant terugkeren naar de ‘oude’ weergave.

Aanklikbare tegels

Microsoft heeft in zijn nieuwste versie ook werk gemaakt van de nieuwsartikelen-tegels in het startmenu. In de oude versie komt het regelmatig voor dat men een leuk nieuwtje vindt, daarop klikt en in het volgende scherm vervolgens op jacht moet naar het bewuste artikel. Microsoft heeft bekendgemaakt dat er bij de Anniversary Update een optie komt waardoor men direct het juiste artikel krijgt te zien. In onderstaande video wordt de functie belicht.

Taakbalk

De taakbalk onderaan het scherm zal ook een make-over ondergaan, zo is alvast bekendgemaakt. Waar we normaal altijd naar het actiecentrum moesten manoeuvreren, kunnen we voortaan in de taakbalk een berichten-teller verwachten. Mocht je dan een nieuw Facebook-bericht hebben ontvangen of een nieuwe e-mail, dan zul je dat onderin je scherm terugzien. Op smartphones wordt al langer gebruik gemaakt van dergelijke functies, maar nu kunnen we dit dus ook op een desktop gaan ervaren.

Actiecentrum

Microsoft maakte ook bekend dat er gesleuteld is aan het actiecentrum. In dat centrum zal het na de Anniversary Update mogelijk zijn om aan te geven hoe belangrijk je een notificatie vindt, daarvoor zijn drie verschillende niveaus ingebouwd: normaal, hoog en prioriteit. Daarnaast heeft Microsoft het aantal meldingen per app momenteel staan op drie. Dat kan binnenkort ook aangepast worden. Tevens zal de mogelijkheid verschijnen om Android-notificaties weer te geven in het actiecentrum.

Microsoft Edge

In de afgelopen tijd ging ook het gerucht dat Microsoft Edge zou beschikken over een ingebouwde adblocker, maar dat blijkt niet het geval. Toch heeft het computerbedrijf wel gewerkt aan een aantal extensies. Zo zullen de extensies van Chrome binnenkort ondersteund worden door de opvolger van Internet Explorer en komen er extensies voor bijvoorbeeld Pinterest en Evernote. Wat betreft Edge kunnen we in de komende tijd nog wel meer wijzigingen verwachten. Zo zal automatische Flash-content worden gepauzeerd bij het openen van een pagina om de laadtijd te verbeteren. Microsoft wil mensen écht gaan verleiden om de browser in gebruik te gaan nemen.

Windows Ink

Microsoft heeft ook de nodige aandacht gegeven aan de ondersteuning voor de stylus. Met Windows Ink doelt Microsoft op de verbeterde ondersteuning van de stylus. De Anniversary Update zal ook beschikken over een inkt werkplaats. Zodra een gebruiker daar bijvoorbeeld aan aantekening heeft gekriebeld, kan Cortana die vertalen en bijvoorbeeld in de agenda plaatsen. Met Screen Sketch moet het mogelijk worden om overal aantekeningen op te plaatsen. Dus ook bovenop foto’s.

Cortana

In de Windows Ink-sectie noemden we hem al even, maar ook Cortana zal dus gaan profiteren van verbeteringen. Alhoewel we volgens Tweakers niet op korte termijn hoeven te rekenen op een Nederlandstalige versie van het programma, kunnen we vanaf de zomer de digitale assistent wel gebruiken als het besturingssysteem staat ingesteld op de Engelse taal. Het nadeel is dus wel dat Nederlandse aantekeningen die gekriebeld worden in Windows Ink niet herkend worden door de slimme assistent. Wat daarentegen wel weer handig is, is dat Cortana ook gaat werken met Android-apparaten.

Bash

Microsoft maakte ook bekende dat het na het uitvoeren van de grote update mogelijk wordt om met Bash aan de slag te gaan. Het houdt dus in dat je Ubuntu kan draaien op Windows. Iets waarmee het bedrijf ontwikkelaars erg blij heeft gemaakt.

Advertentie

Conclusie

Het is duidelijk dat we in de Anniversary Update van Windows 10 de nodige veranderingen kunnen verwachten. Toch is het niet zeker dat alle door Microsoft gepresenteerde onderdelen er precies zo uit gaan zien als nu nog wordt verwacht. Het bedrijf luistert namelijk ook naar verbeteringen die gebruikers van de preview-versie aandragen. Duidelijk is in ieder geval dat Microsoft ook heeft gedacht aan het uitwisselen van informatie met verschillende apparaten. En om het mooi af te sluiten, schijnen we na de gigantische update ook nieuwe Emoji’s te krijgen. Microsoft heeft dus écht overal aan gedacht.

Reacties (0)