Wetenschappers ontwikkelen smartphonebatterij die een week mee gaat

27 november 2016 1 Minuut 0 Reacties
batterij

Wetenschappers van de Universiteit van Florida hebben een smartphonebatterij ontwikkeld die een week lang stroom blijft geven. Door gebruik te maken van grafeen is deze batterij ook nog eens ontzettend dun.

Prototype

Voordat iedereen ze gaat zoeken op internet: ze zijn er nog niet, het zijn prototypes. Het kan nog wel jaren duren voordat we deze batterijen daadwerkelijk in consumentenproducten tegenkomen.

Supercondensatoren

De batterij in kwestie is door de onderzoekers volgestopt met supercondensatoren die een grote hoeveelheid energie kunnen opslaan. Opladen zou slechts een paar seconden duren. De batterij kan tot wel 30.000 keer opnieuw worden opgeladen. Bij de huidige batterijen geldt dat ze tussen 300 en 500 keer volledig kunnen worden opgeladen. Daarna daalt hun capaciteit tot 70 procent van de originele capaciteit.

Vingernagel

Het nieuwe batterijtje heeft de omvang van een vingernagel en is zelfs nog iets dunner dan dat. Door gebruik te maken van supercondensatoren met daarin bedrading van slechts één nanometer dun, en een hoog-energetische schil eromheen, kunnen ze supersnel worden opgeladen.

Levensduur: 576 jaar

Te verwachten valt dat elektrische auto’s er ook wat aan kunnen hebben, en natuurlijk andere elektrische apparaten. 30.000 keer opladen is erg veel. In principe zou zo’n batterij een half millennium mee moeten gaan. Na maximaal 7000 keer opladen zullen de batterijen in de huidige generaties smartphones en tablets het begeven. Dan ben je ook wel negentien jaar verder. De batterij overleeft daarmee wel ruimschoots de economische levensduur van een tablet.

Note 7

Batterijen zijn al tien jaar op dezelfde technologie gebaseerd. Toch valt wel te verwachten dat er nu harder gewerkt zal worden aan het verbeteren van batterijen. Sinds de problemen met de ontploffende batterij van de Samsung Galaxy Note 7, die hierdoor van de markt moest worden gehaald, zoeken fabrikanten naar alternatieven voor de aloude lithium-ionbatterij.

Massaproductie

Een hoop problemen met voortijdig leeg rakende smartphones en tablets moeten zo langzamerhand eens worden opgelost. Daar wordt nu in Florida dus aan gewerkt, het is alleen de vraag wanneer de nieuwe batterij in massaproductie kan worden genomen.

Reacties (0)