IFTTT en smart home: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

25 februari 2016 5 Minuten 1 Reacties
IFTTT

IFTTT wordt met de komst van allerlei smart home-producten steeds populairder. Wij zetten alle informatie over de technologie op een rijtje en leggen je uit hoe je het kunt gebruiken.

IFTTT: wat is het?

IFTTT, wat staat voor “If This Then That”, is een applicatie die je toelaat om aan de hand van simpele commando’s, “als” en “dan”, bepaalde processen te automatiseren. Dat gebeurt op een simpele manier door koppeling met allerlei apparaten en diensten. Er is ook een heel online platform aanwezig voor de dienst waar je “recepten” (programma’s met commando’s) gemaakt door anderen kunt gebruiken.

Het idee is vrij simpel; er vindt een actie plaats, en hierop volgend stel je een bepaalde andere actie in, een gevolg. Bijvoorbeeld; de temperatuur buiten ligt onder de 10 graden, dus de slimme thermostaat moet aanslaan. Een recept (recipe) is een vooraf ingesteld ‘als, dan’ idee. Zo kun je bijvoorbeeld een recept vinden dat je een mail krijgt als er morgen kans is op regen.

Om van de dienst gebruik te maken moet je eerst registreren. Daarna kan je zowel in je browser als met de gratis apps, voor Android en iOS, aan de slag. Je kan door in te loggen al verschillende online diensten, zoals Facebook of Twitter, aan je account koppelen. Op deze manier kan je bijvoorbeeld instellen dat je Facebook statussen automatisch ook gedeeld worden op Twitter. Of dat je Android-smartphone automatisch in vliegtuigmodus schakelt na een bepaald tijdstip.

Welke diensten en apparaten werken ermee?

Zowat alle sociale mediaplatformen, als ook mobiele besturingssystemen, worden door de dienst ondersteund. Waar het pas echt interessant wordt is wanneer je de dienst koppelt aan allerlei smart home-producten. Hierdoor kun je deze apparaten een actie laten uitvoeren wanneer er iets gebeurt of wanneer je iets onderneemt. Door de communicatie tussen apparaten is het zelfs mogelijk om wanneer het ene apparaat iets doet of waarneemt, het andere apparaat een actie te laten uitvoeren.

Zo zijn de meeste bekende merken, waaronder Philips Hue en Nest, ondersteund. Maar ook thermostaten van Honeywell, apparaten van WeMo, en een hele hoop anderen kunnen gekoppeld worden. Deze verzameling van recepten voor smart home-apparaten is een interessant beginpunt. Hieronder lichten we enkele mooie voorbeelden uit.

Integratie met Philips Hue

De inmiddels bekende verbonden lampen van Philips kunnen heel handig zijn voor het automatiseren van enkele simpele taken. Een meest voor de hand liggend recept is bijvoorbeeld eentje die je lampen automatisch inschakelt wanneer je thuis bent, en weer uitschakelt wanneer je vertrekt. Dat kan makkelijk aan de hand van de locatievoorzieningen op je smartphone.

Wat meer originele recepten zijn ook te vinden voor de intelligente lampen. Zo kan je bijvoorbeeld de lampen blauw laten worden wanneer het begint te regenen. Je kan ze ook laten flikkeren wanneer je in een foto “getagd” wordt op Facebook. De leukste vinden wij het recept die de lampen van kleur laat veranderen wanneer het ISS, International Space Station, boven je huis zweeft.

Integratie met Nest & Nest Protect

De slimme thermostaat en rook- & dioxinemelder van Nest hebben in combinatie met IFTTT heel wat extra mogelijkheden. Als je ook slimme Hue lampen van Philips in huis hebt kan je deze al op een handige manier met elkaar koppelen. Zo kan je bijvoorbeeld automatisch de lichten dimmen of aanzetten als Nest merkt dat je wel of niet aanwezig bent.

Als je op vakantie bent kan je je Nest ook gebruiken om een oogje in de gaten te houden, zo kan je bijvoorbeeld een melding ontvangen als Nest merkt dat er iemand in je huis aanwezig is. Je kan je Nest ook automatisch een bepaalde temperatuur laten aannemen op basis van hoe warm of koud het buiten is. Soortgelijke recepten zijn ook beschikbaar voor de slimme thermostaten van Honeywell.

Ook de slimme rook- en dioxinemelder van Nest, de Nest Protect, kan gekoppeld worden aan IFTTT. Zo kan je bijvoorbeeld een sms of telefoontje ontvangen als er een probleem ontdekt wordt of de batterij bijna leeg is. Maar je kan bijvoorbeeld ook alle Hue lichten laten aangaan wanneer er een dioxine- of rookprobleem ontdekt wordt.

Overige integratie

Heel wat andere mogelijke integraties zijn ook mogelijk met IFTTT, denk bijvoorbeeld aan de intelligente schakelaars van Belkin WeMo. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je koffie wordt klaargemaakt zodra je wakker wordt. Met de intelligente plantsensor van Parrot kan de betere hobbyist er ook al voor zorgen dat zijn planten vanzelf water krijgen wanneer dat nodig is.

Ook leuk is het integreren van Harmony, de intelligente afstandsbediening van Logitech. Zo kan je bijvoorbeeld je stereoinstallatie automatisch inschakelen zodra je thuis bent. Een grote misser in het bestand van IFTTT is integratie met de luidsprekers van Sonos, dat zou namelijk heel wat leuke zaken mogelijk maken. De betere hobbyist kan wel aan de slag met een Raspberry Pi, al is dat echt werk voor gevorderden.

Verken zeker de app of het online platform van IFTTT en je vindt ongetwijfeld enkele simpele scripts om handelingen die je regelmatig doet te automatiseren. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos en zien we de komende tijd alleen maar meer opties, recepten en apparaten verschijnen. Check ook zeker onze overige tips en adviezen voor alle belangrijke achtergrondartikelen over de aanschaf, het gebruik en de installatie van smart home-apparaten.

Reacties (1)