Waarom zou je een nieuwe iPad (3) kopen?

09 maart 2012 5 Minuten 2 Reacties
Nieuwe-iPad

Niks moet natuurlijk maar er zijn een aantal redenen waarom je een iPad 3 zou moeten kopen wanneer je op zoek bent naar een tablet. Daarbij is het natuurlijk de vraag of dit je eerste tablet zal worden of dat je al een iPad of Android tablet hebt gehad. De nieuwe iPad (3) biedt een aantal nieuwe features waardoor de tablet een aantrekkelijke keuze is voor consumenten die nu op zoek zijn.

Retina display

De belangrijkste nieuwe feature van de iPad 3 is het Retina display. Dit display beschikt over een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels, iets wat nog geen enkele andere tablet in de markt heeft. Het 9.7 inch display met deze resolutie zorgt voor een pixel dichtheid van maar liefst 264 pixels per inch. Er worden binnenkort ook Android tablets met een hoge resolutie display verwacht maar deze reiken niet verder dan 1.920 bij 1.200 pixels. Daarbij geeft Apple aan dat het display beschikt over een 44 procent betere kleurverzadiging waardoor het richting de kwaliteit van AMOLED displays gaat.

Quad-core graphics

Hoewel veel mensen gehoopt hadden dat de iPad 3 met een quad-core processor uitgerust zou worden heeft Apple ervoor gekozen de processor uit te rusten met maar twee kernen. Maar, Apple heeft de GPU (voor grafische prestaties) wel uitgerust met vier kernen waardoor de grafische prestaties van de tablet flink verbeterd zijn. Apple zegt zelf dat de prestaties viermaal beter zijn dan die van Nvidia’s Tegra 3 quad-core processor. Deze processor is onder meer verwerkt in de ASUS Eee Pad Transformer Prime.

Camera

Dit punt is niet direct een unique selling point voor de iPad 3 aangezien veel tablets over een betere camera beschikken en dezelfde mogelijkheden bieden. Maar, mocht je een wat mindere Android tablet of een oudere iPad hebben dan is dit wel een upgrade. De iPad 3 beschikt namelijk over een 5 megapixel camera waarmee Full HD opnamen te maken zijn. Verder beschikt de camera over Auto-exposure, auto-focus, auto-face detection, edge-to-edge detail, AF-lock en een stabilisator.

Advertentie

Bluetooth 4.0

Iets wat misschien niet meteen opvalt is de Bluetooth 4.0 certificering. De iPad 3 is de eerste tablet die hiervan voorzien is. Versie 4.0, ook wel Bluetooth Smart genoemd, is veel energiezuiniger dan voorgaande versies waardoor je langer met middels Bluetooth aangesloten apparatuur kunt werken voordat je de batterij moet vervangen. Daarbij is het mogelijk realtime data tussen twee apparaten uit te wisselen. De Bluetooth verbinding is ook een stuk veiliger geworden door een 128-bit AES encryptie.

Software

Een belangrijk onderdeel van de iPad is natuurlijk de software. Toch is er geen speciale software voor de iPad 3 dus ook een iPad 2 of eerste generatie iPad kan over de nieuwste versie van iOS, versie 5.1, beschikken. Een nieuwe feature die aan iOS 5 is toegevoegd is de Voice dicitation functie. Hiermee kun je met een simpele druk op de knop teksten inspreken, welke vervolgens uitgeschreven worden. Helaas is deze functie niet beschikbaar in het Nederlands.

Prijs

Hoewel eerdere geruchten er vanuit gingen dat de prijs van de iPad 3 hoger zou liggen dan die van de iPad 2 heeft Apple de prijs op hetzelfde niveau gelegd. Dit resultaat in 479,00 euro voor de goedkoopste iPad 3 (16GB, Wifi-only). Het is nog lastig te vergelijken aangezien we nog geen officiële prijzen hebben van direct concurrenten maar waarschijnlijk liggen deze prijzen op hetzelfde of een iets hoger niveau. Zo zou bijvoorbeeld de Acer Iconia Tab A700 waarschijnlijk beginnen bij 499 euro en Transformer Pad Infinity bij 599 euro. Kijkend naar bovenstaande features zijn dit twee van de belangrijkste concurrenten waar Apple qua prijs dus wellicht een voorsprong op heeft.

Moet je dus een nieuwe iPad (3) kopen?

Naar mijn idee is de iPad 3 zeker een waardige opvolger van de iPad 2 en worden er een aantal zeer aantrekkelijke features toegevoegd die Apple weer een voorsprong geven op de concurrentie. Zo is de resolutie hoger dan de hoogste resolutie van een Android tablet en zouden de grafische prestaties zelfs Nvidia’s Tegra 3 processor moeten overtreffen, wat overigens nog wel bevestigd moet worden in de eerste reviews.

Aan de andere kant mist de iPad nog steeds bepaalde features die veel consumenten tegenwoordig wel zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een USB aansluiting voor randapparatuur en een microSD card reader voor het uitbreiden van het geheugen. Overigens zijn er wel een aantal accessoires te krijgen die het mogelijk maken je geheugen middels microSD uit te breiden of een USB stick aan te sluiten.

Al met al is de keuze een persoonlijke. Is iOS voor jou een fijn besturingssysteem, heb je al een iPhone en een iMac, is de iPad voor jou gebruiksvriendelijk of is een Retina resolutie van groot belang, dan is de iPad 3 zeker een goede keuze. Wil je wat meer flexibiliteit, aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden dan kom je wellicht uit op een van de nieuwe Android tablets.

Twijfel je nog tussen de nieuwe Android tablets en de iPad 3? Bekijk dan deze vergelijking waarin de iPad 3 tegenover de iPad 2, de ASUS Transformer Infinity, de Acer Iconia Tab A700 en de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) gezet wordt.

Welke nieuwe iPad moet je kopen?

Ga je voor de iPad 3 maar weet je niet welk model het beste voor je is, lees dan dit artikel. Hierin kijken we naar de keuze tussen Wifi-only en Wifi + 3G, en naar de hoeveelheid opslaggeheugen die je nodig hebt.

Meer informatie

Meer informatie over de nieuwe iPad vind je op de productpagina. Wil je de iPad 3 kopen dan kun je alle winkels vinden op deze pagina.

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)