Top drie tablets voor kinderen – de beste kindertablets van 2016

11 juni 2016 6 Minuten 0 Reacties
Kindertablets

Tablets zijn bij uitstek geschikt voor kindervermaak. Ze kunnen er uren mee zoet zijn. Tabletsmagazine onderzocht welke tablets er nu op de markt zijn, en wat je kind ermee kan. Met een tip voor elke leeftijdscategorie.

Kinderen van 2 tot 6 jaar

Voor de allerjongsten is een tablet nodig die tegen een stevig stootje kan, die spelletjes en apps heeft die op hun leeftijd is toegesneden, en die het niet al te gek maakt met dure hardware, want dat is nergens voor nodig. Hij mag ook niet al te groot zijn voor de kleine kinderhandjes. In deze categorie vinden we de Axxo Kids tablet, die in de kleuren roze en blauw is te krijgen voor pakweg 60 euro. Bijvoorbeeld hier.

De Axxo Kids tablet is een 7-inch apparaat dat loopt op Android 5.1. Er zit niet al teveel opslaggeheugen in, 8GB, dus vader of moeder zal er wellicht al snel een micro sd-kaart in stoppen, vooral als de tablet wordt gebruikt om er films op te vertonen. De tablet heeft als bijzonderheid dat hij niet alleen via wifi contact kan maken met internet, maar ook via 3G. Dat is tegenwoordig niet de snelste mobiele internetverbinding, maar het volstaat voor de werking van de meeste gangbare apps.

Wat de apps betreft, zijn er aardig wat kinder-apps voorgeïnstalleerd op de tablet. Wel zestig stuks. Voor de rest is deze Axxo gewoon een volledig toegeruste Androidtablet, dus er kan meer worden opgehaald uit de Google Play Store. Houd dan wel rekening dat je kind advertenties in beeld kan krijgen, of vensters waar het niets mee kan.

De tablet heeft minimale hardware. Het 7-inch scherm heeft een resolutie van slechts 1024×600 pixels, maar een jong kind heeft niet veel meer nodig. De camera’s voor en achter hebben een zeer gedateerde resolutie van 0.3 megapixel, wat voor elke ‘volwassen’  tablet echt niet meer kan. Maar voor de plezierplaatjes die je kind ermee schiet, heeft het ’t voordeel dat de foto’s niet al te groot worden opgeslagen op die beperkte 8GB waarmee de tablet is uitgerust. Er wordt een koptelefoon bijgeleverd, plus een acculader en een micro-usb kabel. De Axxo Kids tablet is onder meer hier te koop.

Kinderen van 6 tot 12 jaar

Als kinderen wel eens zelf wat apps en games willen installeren, maar hun ouders er toch wat toezicht op willen houden, is de Kurio Tab 2 een goede tablet. Hij is wel letterlijk twee keer zo duur als de Axxo Kids Tablet: 120 euro. Hiervoor krijg je bijna net zo’n kleurige 7-inch Androidtablet, met een bumper omheen die het apparaat beschermt tegen de meeste ongelukken. Net als de Axxo heeft ook deze tablet 8GB opslaggeheugen.

Waarom is de Kurio Tab 2 dan toch tweemaal zo duur als de Axxo? Het meest bijzondere is de speciale spelletjeswinkel die Kurio met de tablet meelevert. Je kunt die downloaden uit de Kurio Store, een speciaal voor kinderen ingerichte downloadwinkel waar alleen maar veilige en door Kurio gecontroleerde apps en games in staan. De tablet wordt al direct geleverd met tien games die door één speler kunnen worden gespeeld. Is een broer of zus jaloers en wil die er ook mee spelen, dan is het handig te weten dat er ook acht games voor twee spelers op staan.

De Kurio Tab 2 heeft voorts als bijzonderheid de Kurio Motion functie. De frontcamera van de tablet wordt hierbij gebruikt als een soort Kinect-sensor die we kennen van de Xbox. De bewegingen van de spelers worden gebruikt om de game te besturen. De gebaren worden in het spel vertaald en zo liggen kinderen niet alleen maar onderuitgezakt met hun tablet te spelen, maar worden ze ook actief beziggehouden.

Ouders krijgen flink wat zeggenschap in deze tablet. Ze kunnen via het oudertoezicht dat is ingebouwd aangeven welke apps mogen worden gebruikt, en er kunnen tot acht verschillende gebruikersprofielen worden aangemaakt. Een internetfilter moet de kinderen beschermen tegen ongeschikte content van internet. Ouders die willen dat hun kind ook nog iets anders doet dan met zijn Kurio Tab 2 spelen, kunnen een tijdlimiet instellen. De Kurio Tab 2 is onder meer hier te koop.

Kinderen van 10 tot 18 jaar

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer eisen ze gaan stellen. Ook aan hun tablet. Een Axxo vinden ze nu wel een beetje een baby-apparaat, en ook de Kurio met zijn felroze en blauwe bumpers kan ze niet meer bekoren. Ze willen nu aan het echte werk beginnen.

Voor deze kinderen is de iPad mini (hier een artikel over de verschillende versies) een uitstekend idee, waar ze heel lang plezier van kunnen hebben. Vergeet niet een hele stevige bumper en een screenprotector voor deze tablet aan te schaffen, want kinderhanden laten nogal eens wat vallen. Ook limonade, op de tablet. Kortom: direct na de aankoop van een iPad mini is het zaak om de tablet te beveiligen, nog voordat het kind het kostbare apparaat in handen krijgt.

Iedereen kent Apple, dus hier kunnen we het kort houden. De iPad mini heeft een diameter van 8 inch en dat is uitstekend geschikt voor kinderhanden. De App Store biedt een miljoen verschillende apps en games, dus ze zullen zich niet snel vervelen. De kwaliteit van de apps voor de iPad zijn ook doorgaans wat beter dan die voor Android, hoewel de makers van Android-apps de laatste jaren goed bezig zijn om die achterstand in te halen.

Met een iPad mini kunnen ook serieuze dingen worden gedaan. Opzoeken van informatie voor een schoolproject, foto’s maken, presentaties maken, boeken lezen: het is op alle tablets op zich wel mogelijk, maar op een iPad mini is het voor kinderen aantrekkelijk vanwege de eenvoudige werking en vanwege het toezicht dat Apple zelf uitvoert over de apps in de App Store.

Reacties (0)