De paar reacties op dit artikel zijn natuurlijk niet representatief voor alle Iconia Tab bezitters in Nederland, maar wanneer er 10 mensen op dit artikel reageren en drie hiervan niet meer met hun tablet kunnen werken omdat er elke keer een spontane reboot plaatsvindt neem ik het probleem serieus. Dit was dan ook de reden om er iets over te schrijven, of eigenlijk de druppel die de emmer deed overlopen. Ik hoor en zie al weken problemen met Android 4.0 Ice Cream Sandwich updates voorbij komen, ik zie reacties van mensen voorbij komen die verbaasd zijn nog geen update te hebben ontvangen, en ik zie reacties voorbij komen van mensen die het gehad hebben met de fabrikant van hun tablet. Dit allemaal door het zooitje dat Google en de tablet fabrikanten er samen van gemaakt hebben.
Het is niet alleen maar het probleem van updates natuurlijk maar dat is wel waar veel consumenten zich mee bezighouden. Dit in plaats van gewoon genieten van een tablet the way it is! Dit is dan naar mijn idee een van grote problemen die Android tablets momenteel ondervinden; er is geen rust in de markt en het gaat altijd alleen maar over een volgende update, een slechte update of geen update.
Geen updates
Dit is, zoals het nu gaat in de markt, wellicht het ‘ergste’ wat je als tabletgebruiker kan overkomen. De fabrikant geeft aan dat je tablet helaas niet meer ondersteund wordt qua software en dus zoek je het maar lekker uit. Nou kan ik me dat wel voorstellen van tablets die al een paar jaar oud zijn of tablets waarbij de hardware een verdere update gewoon onmogelijk maakt, maar ik durf te garanderen dat er over een paar maanden nog voldoende tablets zijn die een update qua hardware kunnen krijgen maar waar de fabrikant er gewoon geen trek in heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Toshiba AT100. Natuurlijk heb ik Toshiba even gevraagd of er een update naar Android 4.0 in de planning stond maar daarop was het antwoord duidelijk; nee. Nee? Wat? Die tablet is dus een klein jaar oud en nu al hoef je geen software-ondersteuning meer te verwachten? Juist..
Een ander voorbeeld is de Samsung Galaxy Tab 10.1V. Eigenlijk is dit een heel ander voorbeeld aan de ene kant maar aan de andere kant ook gewoon weer een voorbeeld van bedrijven die niet weten waar ze mee bezig zijn. Deze tablet werd onder de branding van Vodafone uitgerold, net voordat de opvolger in de vorm van de Galaxy Tab 10.1 bekendgemaakt werd. De V-versie is niet bijzonder populair geweest maar er zijn genoeg consumenten die de tablet hebben. Iedereen was blij met de komst van de tablet, totdat de Galaxy Tab 10.1 gelanceerd werd. Het was in één klap over met de ondersteuning voor de Galaxy Tab 10.1V en de gebruikers moesten het maar uitzoeken. Vodafone wees naar Google, Google wees naar Samsung en Samsung wees naar Vodafone. Daar sta je dan als consument. We zijn nu ruim een jaar verder en puur door het klagen van consumenten en het volzetten van diverse fora is Google afgelopen week (Ja, nu pas!!) begonnen met de uitrol van de Android 3.2 Honeycomb (Juist, niet eens Android 4.0 ICS) update voor de Galaxy Tab 10.1V. Waarom? De tablet is verkocht en het geld is overgemaakt, dus de focus ligt op nieuwe producten. Het mooie is dat Samsung dit ook letterlijk aangegeven heeft: “De focus ligt op de nieuwe Galaxy Tab 10.1.”
Er zijn meer tablets die geen updates ontvangen maar daar kan ik het nog enigszins van begrijpen. Kijk bijvoorbeeld naar de Samsung Galaxy Tab, de originele 7 inch versie. Deze is ook alweer twee jaar (nu ik het zeg klinkt twee jaar eigenlijk ook belachelijk) oud en heeft qua hardware niet heel veel mogelijkheden om Android 4.0 te laten draaien, volgens Samsung. Ok, hier kan ik nog wel iets van begrijpen. Ook sommige budget tablets kunnen het qua hardware niet aan. Zo liet Yarvik weten dat alleen de tablets met een ARM Cortex A8 processor de update kunnen krijgen. De fabrikant is daar dus eerlijk over en dan is het jammer maar helaas als je een tablet hebt die deze processor niet heeft.
Onduidelijkheid over updates
Het ergste is dat je zeker geen update hoeft te verwachten, maar daarna komt toch wel dat je geen duidelijkheid hebt over updates. Kun je nu wel of geen Android 4.0 update verwachten? Deze vraag zie ik zeer vaak voorbij komen. En, wellicht verbaasd het je, ook krijg ik bijna wekelijks vragen over of een bepaalde tablet een Android 5.0 Jelly Bean update kan verwachten. Blijkbaar maken tabletgebruikers, alleen de Android gebruikers dus, zich continue zorgen over updates en of hun tablet deze wel kan krijgen in de toekomst. Het antwoord is natuurlijk vanzelfsprekend; ik heb geen idee. Dat is van zoveel factoren afhankelijk, zoals of de fabrikant het nuttig vindt geld te investeren in ‘oude’ producten.
Een voorbeeld van een tablet waarbij de updates nog steeds onduidelijk zijn is de LG Optimus Pad. Daar hebben we sowieso de laatste maanden maar weinig over gehoord maar dat neemt niet weg dat er consumenten zijn die deze tablet hebben. Android 4.0 is inmiddels 6 maanden oud en LG laat gewoon helemaal niks van zich horen. Ook ViewSonic houdt het aardig stil rondom updates. Voor de meeste ViewSonic tablets betaal je 30 procent van wat je voor de Optimus Pad betaalt maar je wilt natuurlijk gewoon duidelijkheid, ongeacht het aankoopbedrag.
Late updates
Late updates zijn niet ideaal aangezien je ‘iedereen’ om je heen al met een nieuwe Android versie ziet rondlopen, maar je krijgt de update in ieder geval. Kijk bijvoorbeeld naar Samsung. Ja, Samsung, de tweede grootste tablet fabrikant ter wereld! Blijkbaar gaat er zoveel energie zitten in het ontwikkelen van 24 verschillende nieuwe tablets per jaar dat de ondersteuning voor de huidige klanten naar de achtergrond geschoven wordt. Tja, je hebt de garantie dat de update komt maar wanneer blijft nog altijd de vraag. Dit is zeer vermoeiend als je echt op die update wacht – iets wat je naar mijn idee gewoon helemaal niet meer moet doen maar dat lees je in de conclusie – en overal updates uitgerold ziet worden. Maar, ach, de update komt eraan. We leven wat betreft Android tablets tegenwoordig op beloften.. Wat zeg ik? Je koopt een Android tablet met een belofte van een nieuw besturingssysteem. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Problemen met updates
Wanneer je update is aangekondigd en eenmaal uit wordt gerold is de opluchting natuurlijk groot. Eindelijk mag je dan aan de slag met de nieuwste versie van Android. Dat wordt genieten!! Of toch niet..? Dat is eigenlijk waar ik dit verhaal mee begon. Het is maar al te vaak frustrerender dan het besturingssysteem waar je voor de update mee werkte. De twee meest recente voorbeelden zijn de Eee Pad Transformer TF101 en de Acer Iconia Tabs. De update wordt uitgerold en vervolgens stromen de websites en fora vol met klachten en problemen. Tablets die automatisch herstarten wanneer er verbinding wordt gemaakt met een Wifi netwerk, applicaties die spontaan crashen, accu’s die binnen een uur leeg zijn, functies die niet meer werken, enzovoorts..
Ik heb met verbazing naar alle reacties gekeken die bijna elke dag binnenkwamen op een artikel over de Eee Pad Transformer Android 4.0 update. Elke keer was er wel iets nieuws te vinden. Oplossingen waren er zelden en ASUS hield zich ook maar op de achtergrond. Tja, gisteren is er toevallig een update uitgerold die veel problemen moet verhelpen, maar we zijn inmiddels alweer twee maanden verder. Twee maanden moet je dan doen met een tablet die spontaan herstart en waarop applicaties continue crashen. Fijn joh! En daarbij lost de update van gisteren misschien 50 procent van de problemen op en kunnen we weer wachten op de volgende update. Zo gaan we door totdat we weer bij Android 5.0 Jelly Bean beland zijn en het hele circus weer van voor af aan begint.
Dit is gewoon zeer frustrerend voor gebruikers die al die tijd uitgekeken hebben naar die belofte van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Het lijkt wel een 50/50 kans dat je tablet goed werkt of dat je de tablet de komende maanden amper kunt gebruiken.
Goede voorbeelden
Het is natuurlijk niet allemaal negatief wat ik dagelijks voorbij zie komen. Er zijn ook fabrikanten die erg goed bezig zijn en wellicht zijn dit de fabrikanten waar je het helemaal niet van zou verwachten. Kijk bijvoorbeeld naar Yarvik, een fabrikant van budget tablets. Yarvik heeft onlangs netjes een Android 4.0 update uitgerold voor alle tablets die uitgerust zijn met een ARM Corext A8 processor en komt daarbij meteen met nieuwe modellen die standaard op Android 4.0 draaien. Ook Archos heeft als een van de eerste fabrikanten (samen met ASUS) de update uitgerold voor de G9 serie. Helaas niet zonder problemen en ook zijn er nog heel wat Archos tablets die niet op Android 4.0 draaien, maar een begin is gemaakt.
Profiteren van updates
Iets anders waar ik me aan irriteer is het feit dat fabrikanten een Android update gebruiken om een nieuwe tablet (of meerdere tablets) te lanceren. Dat is geen probleem zolang consumenten met een oudere ook gewoon de nieuwste software versie meteen krijgen – zie Yarvik – maar wel wanneer deze bestaande klanten gewoon aan de kant geschoven worden en nieuwe klanten het nieuwste eerst krijgen. Het is inmiddels wel duidelijk dat ik het hier met name over Samsung heb. Deze fabrikant presteert het om drie nieuwe tablets aan te kondigen, en inmiddels gelanceerd te hebben, die draaien op Android 4.0 terwijl de andere (overwegend populaire) tablets achterblijven met Android Honeycomb.
Hiermee win je geen goodwill bij je bestaande klanten, maar blijkbaar is dat tegenwoordig niet meer zo belangrijk als gewoon snel producten verkopen en zien waar het schip strandt. Ziet een Samsung dan niet in dat consumenten de volgende keer overstappen naar een andere fabrikant of zijn wij als consument zo zwak dat we dat allemaal gewoon accepteren en over ons heen laten lopen?
Geen updates voor Android tablets meer!
Eigenlijk was mijn conclusie voordat ik het hele verhaal vanmorgen opschreef anders dan dat deze nu is. Ik wilde namelijk de schuld vooral leggen bij fabrikanten en Google maar ik besef nu heel goed dat wij (consumenten en de media) elkaar ook gewoon gek maken. Wij (ik dus ook) schrijven er elke dag over en voor consumenten is het gewoon een van de belangrijkste elementen van een tablet geworden; komt die update? Zoals ik hierboven al aangaf koop je tegenwoordig een tablet (de hardware) plus een belofte. De huidige software boeit niet echt, de belofte voor nieuwe software is veel belangrijker. Dat is toch te gek voor woorden.
Aan de ene kant werkt het systeem van Android gewoon totaal niet en aan de andere kant maken wij ons er gewoon veel te druk over. Google en de hardware fabrikanten moeten eens goed gaan kijken hoe de distributie en implementatie van een nieuwe Android update beter kan en consumenten moeten beginnen met blij zijn met wat ze hebben. Je koopt een Android 3.2 Honeycomb tablet dus dat is waar je voor betaalt en daarmee moet je gaan werken. Je kunt dan rustig alle reviews doorlezen want die zijn ook met Android 3.2 Honeycomb gemaakt en niet met Android update 37 die de hele tablet-ervaring weer verandert. Of we echt van de fabrikanten en Google kunnen verwachten dat ze met een oplossing voor dit probleem komen is nog maar de vraag maar we kunnen in ieder geval bij onszelf beginnen. Koop geen tablet als Android 3.2 Honeycomb je niet bevalt, net als dat je geen Windows 7 laptop koopt als Windows 7 je niet bevalt. Koop pas een tablet als het besturingssysteem je bevalt en kijk niet naar mogelijke toekomstige updates.
Mij lijkt het voor zowel de markt als de simpele consument ideaal als elke fabrikant nu stopt met het uitrollen van Android updates, iets wat natuurlijk nooit zal gebeuren en met wat sarcasme geschreven is. We hebben wel gezien dat dit gewoon niet werkt en alleen maar klachten, kritiek en gezeur oplevert, met hier en daar een uitzondering. Je weet wat je koopt en wat je dus krijgt en de fabrikant kan zich fijn focussen op nieuwe producten. Dit zou een hoop rust brengen in het land van de Android tablets..
Reacties (82)