Een tablet kan in verschillende formaten aangeschaft worden. Zo heb je tablets van 7 inch, tablets van 13 inch en alles daar tussenin. Maar, waar moet je dan voor kiezen? Het makkelijkst is gewoon te kijken naar het gebruik van de tablet. Moet je altijd mobiel zijn? Wil je onderweg met je tablet kunnen werken? Dan is wellicht een kleine 7 inch tablet de oplossing. Deze kun je gemakkelijk kwijt, bijvoorbeeld in je binnenzak. Werk je vaak thuis met je tablet? Is het een entertainment apparaat? Dan kom je in de buurt van de 10 inch tablets. Wanneer je echt productief wilt werken en de tablet ziet als laptop-vervanger dan ga je al snel richting de 11-13 inch tablets. Kortom, bedenk goed wat je met je tablet wilt doen.
Naast de grootte van de tablet is het ook van belang dat je kijkt of de tablet van stevig materiaal gemaakt is, goed in de hand ligt, en niet te zwaar is voor het doel waarvoor je hem koopt.
Lees meer over het verschil tussen een tablet en een convertible tablet.
Het beeldscherm van een tablet
Het display is een van de meest belangrijke elementen van een tablet aangezien je hier alles mee doet. Je hebt het LCD (of LED) gedeelte van het display met het beschermende glas en het touchscreen gedeelte.
IPS LCD displays zijn de laatste tijd vooral populair door de wijdere kijkhoeken dan standaard LCD displays. Het contrast en de helderheid van het display blijft gehandhaafd wanneer je vanuit een hoek naar het display kijkt. Ook zijn er al diverse displays op de markt (vooral bij e-readers) die perfect werken in direct zonlicht, wat werken buitenshuis een stuk aantrekkelijker maakt. Apple heeft daarnaast een Retina display op de markt gebracht welke een zeer hoge resolutie en een hoog contrast oplevert. Kortom, er zijn verschillende display-technieken waar tablets over kunnen beschikken. Kijkend naar hoe jij je tablet wilt gebruiken kun je de keuze voor een tablet mede af laten hangen van het soort display.
Het beschermende glas is tegenwoordig ook belangrijk, zeker wanneer je de tablet vaak meeneemt en de kans op krassen en stoten groot is. Gorilla Glass heeft een speciale coating ontwikkeld die ervoor zorgt dat de glazen laag van het display tegen een stootje en en krasje kan. Je kunt zelfs met spijker krassen proberen aan te brengen op je display, maar deze zul je niet terugzien. Het Gorilla Glass display zien we ook steeds vaker terug in tablets.
Lees meer over het display van een tablet, drukgevoelige schermen, HDR-weergave, en over wat een amoled-display is.
Capacitieve touchscreens
Dit kopje is wellicht wat overbodig aangezien alle tablets er tegenwoordig over beschikken, maar toch geven we wat achtergrondinformatie over de touchpanelen van tablets. Capacitieve displays maken alleen gebruik van elektrische geleiding, wat je alleen met je vingers (of een capacitieve stylus) kunt bereiken. Een voordeel van dit soort displays is dat er maar een hele lichte aanraking nodig is aangezien het display niet drukgevoelig is. En aangezien je alleen met je vingers iets kunt doen zullen er ook minder krassen op het display verschijnen. Het nadeel is dan dat je ook alleen maar je (blote) vingers kunt gebruiken voor de bediening, al zijn er al handschoenen die gebruikmaken van elektrische geleiding.
Multi-touch
Multi-touch is een functie door de meeste nieuwe tablets ondersteund wordt. Met deze functie kun je twee of meer vingers gebruiken voor de bediening van de tablet. Zo kun je, door je vingers op een bepaalde manier te bewegen, inzoom op een foto of een foto draaien. De meeste tablets maken gebruik van 10-punts multi-touch. Goedkopere modellen beschikken soms nog over 5-punts multi-touch. Met minder touch-punten is het aantal ‘gestures’ die je met meerdere vingers kunt uitvoeren kleiner.
Meer informatie
Wil je meer te weten komen over het gebruik van tablets en adviezen voor de aankoop van tablets? Neem dan ons archief met tablet tips en adviezen door.