Review: Teclast X89 Kindow Reader

13 juni 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Teclast X89 Kindow Reader

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Teclast X89 Kindow Reader: een 80 euro (let op: vandaag goedkoper, zie onderaan dit artikel) kostende tablet met zowel Windows als Android, die door de fabrikant wordt aangeprezen als e-reader. Maar hij kan veel meer dan dat.

Teclast X89 Kindow Reader – specificaties

Teclast X89 Kindow Reader
Scherm7,5 inch 1440×1080 IPS, 240 ppi
DigitizerNee
Processor Intel Baytrail Z3735F Quad Core 1,33 GHz tot 1,83 GHz
RAM2GB
Opslaggeheugen 32GB (gesplitst tussen Android en Windows)
SDJa
HDMIJa
USBJa
GPSNee
3G/4GNee
BluetoothJa, 4.0
NFCNee
Camera’s0,3 megapixel voor, 2,0 megapixel achter
Accu3500 mAh

Specs

Bij de hardwarespecificaties van deze tablet vallen twee dingen onmiddellijk op: het voor deze prijs erg goede scherm, en de bijzondere beeldverhouding. Die laatste is 4:3. Teclast zet deze tablet nadrukkelijk in de markt als een soort e-reader, hoewel het toch vooral een compleet uitgeruste Android- en Windowstablet is. Door de voor deze prijscategorie hoge schermresolutie, is het echter zeer prettig lezen vanaf het scherm van deze Teclast Kindow. Dat hebben we zelf ondervonden: de hoge scherpte van de letters geeft rust aan de ogen. De beeldverhouding van 4:3 is volgens Teclast gekozen zodat de tablet dan nog meer van een echt boek weg heeft. Die beeldverhouding komt meer overeen met pagina’s van een papieren boek dan de tegenwoordig vrij gebruikelijke 16:9 beeldverhouding.

De specificaties vermelden voorts een Intel Baytrial processor. Deze is kennelijk gekozen om Windows terwille te zijn. Voor Android had het niet gehoeven. Dat er 2GB ram bij zit, is voor deze lage prijs eveneens bijzonder. Minder blij zijn we met de 32GB geheugen, die is opgesplitst tussen de twee besturingssystemen. Omdat die besturingssystemen zelf ook enkele gigabytes in beslag nemen, blijft daar niet zoveel van over. Zo’n 10GB per operating system. Gelukkig is er een sleuf voor een micro sd-kaart, waarmee het geheugen kan worden uitgebreid.

Teclast X89 Kindow Reader – hardware en design

We blijven het zeggen: voor zijn lage prijs, 80 euro, is dit een bijzonder complete tablet. Eentje die je niet snel in een Nederlandse winkel zult vinden voor deze prijs. De hardwarespecificaties geven deze tablet op papier een voorsprong op de gelijkwaardige concurrentie op de Nederlandse markt. Maar werkt ook alles even goed? Dat hebben wij eens goed onder de loep genomen.

Advertentie

Processor

Normaal kijken we niet echt naar een processor, behalve als er iets bijzonders over te melden is. En dat is er. Deze Teclast tablet wordt ook bij geringe inspanningen al heel erg warm aan de achterkant, bovenaan. Kennelijk gaat er iets niet goed met de afvoer van warmte van de processor. We hebben ons hier eens in verdiept, want de tablet houdt niet lekker vast met die hitte. En het stelt de gebruiker voor de vraag of die tablet niet in je handen smelt, zo heet wordt het af en toe.

We hebben eens in fora gekeken waar gebruikers van deze tablet met elkaar praten. Sommigen hebben de temperatuur gemeten: die wordt wel vijftig graden Celsius aan de buitenkant. Een enkeling weet te melden dat het komt door de processor, die binnen in de tablet wel tachtig graden haalt. Er zijn sommigen aan de slag gegaan met het softwarematig omlaag klokken van de processor, wat weinig gevolgen heeft voor de werksnelheid, maar de temperatuur ten goede komt.

We vinden dit een nadeel van deze tablet. Je zou als fabrikant je gebruikers niet aan het werk moeten zetten om de temperatuur met kunstgrepen omlaag te brengen. Hopelijk heeft Teclast de kritiek van zijn gebruikers gehoord, en wordt in toekomstige leveringen van deze tablet iets gedaan aan de gebrekkige afvoer van warmte. Als gebruiker kun je het euvel eenvoudig oplossen door er een beschermhoes omheen te doen, wat overigens altijd een goed idee is bij een tablet.

Connectiviteit

Wifi, bluetooth en de micro sd-kaartsleuf plus een gangbare micro usb-poort zijn de belangrijkste aansluitingen die elke tablet moet hebben. Maar er is nog iets ongebruikelijks op deze tablet te vinden: een micro HDMI-poort. Dit lijkt vooral handig als je Windows in desktopmodus gebruikt. Het is dan makkelijk om de tablet aan een groter scherm te hangen met een HDMI-kabel. Ook kun je films vanaf de tablet streamen naar een groter scherm, zoals een televisie. Een handige toevoeging die je bij de meeste tablets, zeker in deze prijscategorie, niet zult tegenkomen. Teclast doet er zelfs een kort HDMI-kabeltje bij zodat je hem op een gewone usb-poort kunt aansluiten. Zo kun je van je tablet vrij makkelijk het hart van een Windows-pc maken.

Speakers

Er zit welgeteld één speakertje op de achterkant van de tablet. Een ongelukkige plaats, want als de tablet op zijn rug op een tafel ligt, komt er nauwelijks geluid uit. Ook over de kwaliteit van dit speakertje zijn we niet te spreken: die is ronduit slecht, en vervormt ook nog als je hem op maximaal zet. En dat doe je al snel, want het geluid is veel te zacht. Wie van geluid wil genieten via deze tablet, zal snel terugvallen op de 3,5 mm oortelefoonaansluiting (oortelefoon niet meegeleverd), of via bluetooth een luidspreker aansluiten. Dan is het geluid overigens uitstekend.

We blijven het tot vervelens toe zeggen: in deze prijscategorie hoef je eigenlijk niet zoveel te verwachten van een speaker. Dus dit levert geen kritiekpunt op. Maar ook geen plusje, zoals bij het scherm en bij de HDMI-poort.

Camera’s

Weinig mensen maken foto’s met een tablet, wat een veel te groot en onhandig ding is voor dit doel. Maar ze zitten er wel op. De resolutie is gering en de kwaliteit ook. De frontcamera schiet in vga-kwaliteit, 0,3 megapixel, net genoeg voor een beetje videobellen op lage kwaliteit. De achtercamera biedt een iets betere, maar evenmin riante resolutie van 2 megapixel.

Ook hier – scroll maar door als je het vervelend gaat vinden – merken we op dat deze resoluties gangbaar zijn voor deze prijscategorie. Dus een kritiekpunt levert dit evenmin op.

Accuduur

De accuduur is vooral voor het gebruik als e-reader een kritisch punt. Maar hier laat de Teclast het ietwat afweten. Er zit een 3500 mAh batterij in. Dat is prima voor een smartphone, maar voor een tablet met een hoge schermresolutie is dat nogal mager. Het vertaalt zich in een gebruiksduur van tussen drie en vier uur, en dat is nogal kort, zeker als je een spannend boek aan het lezen bent.

Maar ja, voor tachtig euro… afijn, dat verhaal is nu wel bekend.

Advertentie

Teclast X89 Kindow Reader – software

De Teclast heeft twee besturingssystemen. Standaard boot hij op in Windows. Windows 10 Home werkt vooral in de tabletmodus prettig, apps en games verlopen vloeiend, maar in desktopmodus is het wat lastig om het muispijltje te besturen met de vinger en aansluiting van een toetsenbord en muis valt niet aan te raden, want dat kost energie die ten koste gaat van de toch al niet ruim uitgevoerde accu. Windows 10 Home is gevrijwaard van bloatware en je kunt de tablet dus helemaal zelf inrichten zoals je wilt. Aan extra software vinden wij alleen een proefversie van Microsoft Office, en één hele belangrijke app: boot naar Android. Booten naar een ander besturingssysteem gebeurt snel, binnen een minuut.

Een kleine tegenvaller komen we tegen onder Android: dat blijkt versie 4.4 Kitkat te zijn, een vrij gedateerde versie van dit besturingssysteem. Wellicht brengt Teclast nog een update naar 5.1 of 6.0 uit, maar dat is allerminst zeker. Bemoedigend vinden we wel dat we al direct bij het voor de eerste maal booten, een update kregen aangeboden. Maar die had betrekking op de andere software, niet op de Androidversie. Wie weet komt die update nog.

Onder Android vinden we in tegenstelling tot de Windows-sectie een hele hoop bloatware. Veel van deze apps kunnen we door de Chinese tekens niet thuis brengen. Als we ze openen, krijgen we een e-reader te zien met alvast wat boeken in het Chinees, een sociaal netwerk dat in China populair is (Baidu), en nog wat zaken waarvan we niet begrijpen wat er staat. Gelukkig laten die apps zich makkelijk verwijderen.

Wat juist wel mist onder Android, zijn de gebruikelijke Google-apps. Mail, Drive, YouTube: allemaal niet te vinden. Wel is er de Play Store, en daar kunnen we deze lacune snel mee oplossen. Het is bekend dat de Chinese overheid niet veel op heeft met Facebook, Google en Twitter, en de apps van deze bedrijven daarom heeft verboden en ook actief in de gaten houdt of mensen er gebruik van maken. Maar voor een tablet die voor de export naar de vrije wereld is bestemd, hadden we mogen verwachten dat Teclast iets aan de softwarekant had gedaan. Nou ja, niet dus. Gelukkig is alles snel en eenvoudig zelf op te lossen: Chinese apps verwijderen, Google-apps uit de Play Store halen en klaar voor de start.

Teclast X89 Kindow Reader – in gebruik

De Teclast Kindow is in gebruik een prettige tablet. De beeldverhouding komt overeen met die van de iPad mini. Deze tablet is iets kleiner. De werking van apps en games onder Windows leidt niet tot klachten; de Intel Baytrail-processor trekt dat allemaal keurig. Datzelfde geldt ook voor ingewikkelde grafische games aan de Androidkant. We hebben, behalve de stijging van de temperatuur van de tablet, geen problemen ondervonden met welke app dan ook.

 

Teclast X89 Kindow Reader – conclusie

Deze Teclast X89 Kindow Reader is voor zijn prijs een bijzonder complete tablet. Met twee besturingssystemen hoef je je nooit af te vragen of er een app of een programma op kan draaien. Nadeel is de hoge temperatuur van de achterkant van de tablet, en de gebrekkige speaker, en als we dan toch bezig zijn: er had ook wel een wat grotere batterij in gekund. Maar het mooie scherm, de vrij rappe prestaties en de stevig aanvoelende plastic behuizing heffen alle nadelen weer ruimschoots op.

Tip tot slot: aanbiedingen

Voor lezers van Tabletsmagazine hebben we een tip. Gearbest, de Chinese webwinkel waar wij deze tablet vandaan hebben voor deze review, heeft met ingang van vandaag een tijdelijke aanbieding waardoor veel producten inclusief deze Teclast-tablet twee tot drie tientjes goedkoper zijn te krijgen. Als je de links naar Gearbest onder de foto hieronder deze website volgt, zorgt deze webwinkel er bovendien voor dat de producten via het Europese magazijn worden verstuurd, zo is ons beloofd. Dat scheelt importheffingen en garandeert een veel snellere levering. Extra tip: controleer dit nog maar even goed bij de bestelling.

GEARBEST AANBIEDINGEN LINK 1

GEARBEST AANBIEDINGEN LINK 2

GEARBEST AANBIEDINGEN LINK 3 (EU verzending)

EVERBUYING.NET LINK

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Stevige behuizing
  • Prachtig IPS-scherm met hoge resolutie
  • Android én Windows

Minpunten
  • Accu gaat niet heel lang mee

  • Behuizing wordt warm
  • Gering opslaggeheugen

Reacties (0)