De adviesverkoopprijs van de Premium XZ ligt op ongeveer 750 euro.
Sony Xperia XZ Premium – specificaties
Sony Xperia XZ Premium | |
---|---|
Scherm | 5,5-inch, 3.840 bij 2.160 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 835 |
RAM | 4 GB |
Opslaggeheugen | 64 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Negentien megapixel voor, dertien megapixel achter |
Accu | 3230 mAh Lithium Polymer |
Specs
De Sony Premium XZ heeft behoorlijke specificaties. Het is een echt high-end toestel dankzij de toevoeging van de nieuwe Qualcomm Snapdragon 835-chipset en 4 GB aan werkgeheugen, waardoor het apparaat zich kan meten met een Samsung Galaxy S8, bijvoorbeeld. Er is standaard 64 GB aan interne opslaggeheugen aanwezig, wat in principe prima zal zijn voor de meeste mensen. Mocht je nou nog meer opslagruimte willen, dan kun je altijd zelf een geheugenkaartje plaatsen. Ook is het superfijn dat er een usb-c-poort aanwezig is.
Sony Xperia XZ Premium – hardware en design
Het toestel mag misschien wel het woord ‘premium’ in de naam dragen, toch voelt en oog het design niet helemaal ‘premium’ aan. Dat design laat namelijk veel te wensen over wanneer je hem naast een Samsung Galaxy S8 of een LG G6 legt. Nu heeft ondergetekende geen moeite met phablets die breed zijn of brede randen hebben, zoals blijkt uit deze recensie, maar Sony gaat toch echt een stapje te ver in het idee dat mensen er helemaal geen problemen mee zouden hebben. De randen op dit apparaat zijn gigantisch en het geheel oogt goedkoop.
Bovendien is het toestel dik en zwaar en ook dat helpt niet echt mee. De Gorilla Glass 5 aan de voorkant en achterkant biedt gelukkig heel wat bescherming voor het scherm en het toestel, maar het oogt verder wel erg goedkoop. Daardoor straalt het toestel weinig ‘premium’ uit. En dat is jammer, kijkende naar de specs en de mogelijkheden van dit toestel. De Sony Xperia XZ Premium is geen goedkoop apparaat en biedt een hoop voor je geld, maar op het gebied van design laat het wat steken vallen. Het voelt gewoonweg goedkoop aan.
De achterkant van dit toestel is een echte magneet voor vingerafdrukken. Het logge design heeft echter wel een voordeel: er is nu ruimte voor stereospeakers en je kunt het toestel gemakkelijker vasthouden wanneer je een video in de horizontale modus bekijkt of wanneer je een game speelt. Rechts op het apparaat zit de aan-uitknop met een ingebouwde vingerafdrukscanner. Het mooie aan deze plek is dat je er altijd goed met je duim bijkomt, waardoor je moeiteloos het toestel ontgrendelt. Maar alleen wanneer je het toestel met rechts ontgrendelt.
De randen aan de boven- en onderkant zijn wel van metaal gemaakt en die voelen een stuk beter aan, maar dat is natuurlijk niet de plek waarop je het toestel veelal vasthoudt (dat zijn de plastic zijkanten). Onderop zit een usb-c-poort en bovenop zit nog een koptelefoonaansluiting. Boven de aan-uitknop zit een goed bereikbare volumeknop. Dat die knoppen allemaal goed bereikbaar zijn is opvallend, omdat de telefoon dus best lang een groot is. Links kun je de sim- en micro-sd-kaart plaatsen.
Display
Hoewel Sony meldt dat de resolutie van het toestel neerkomt op 3.840 bij 2.160 pixels, komt het in de praktijk erop neer dat je met een upscaled 1080p-resolutie te maken hebt. Ook niet verkeerd natuurlijk, maar dat is niet helemaal wat er beloofd werd. De reden hiervoor is wel heel simpel: een smartphone die constant een 4K-signaal verwerkt, doet er niet lang over een accu leeg te zuigen. Je kunt wel bepaalde dingen in 4K bekijken op je Xperia XZ Premium uiteraard, maar dan gaat het om bepaalde video’s, zoals in één van Sony’s eigen applicaties.
Ook is er ondersteuning voor HDR, maar daar hebben we vooralsnog niet van kunnen profiteren door het gebrek aan geschikte content. Ondanks dat levert het scherm een fantastische kwaliteit af, vanwege de hoge pixeldichtheid van 807 pixels per inch. Afbeeldingen en video’s zien er ontzettend scherp en kleurrijk uit en animaties lopen ontzettend soepel over het scherm. Het display is ongetwijfeld één van de meest sterke kwaliteiten van de Sony Xperia XZ Premium. Oh en er zijn gelukkig geen zwarte balken dankzij de beeldverhouding van 16:9.
Connectiviteit
Qua connectiviteit mag je alle toeters en bellen verwachten — behalve hdmi-out. Voor de rest zit er alles op dat je maar kunt wensen: gps, nfc, wifi, ondersteuning voor 4G en bluetooth 5.0. Het is niet het eerste toestel dat met die ondersteuning aan komt zetten, maar het is op moment van schrijven nog wel één van de weinige toestellen op de markt met die ondersteuning. Daardoor is de Sony Xperia Premium XZ voorbereid op de toekomst en kun je hem later met accessoires koppelen die ook bluetooth 5.0 ondersteunen.
Speakers
De geluidskwaliteit is toch één van de minste aspecten van de Sony Xperia XZ Premium. Het komt al heel snel voor dat je de grens van mooi geluid hebt bereikt, waarna het al gauw overgaat in ruis. Stemmen klinken schel, tonen vallen weg en video’s en andere geluidsbestanden klinken behoorlijk onprettig — en dat terwijl we wellicht op zeventig procent van de maximale volume zaten. Gelukkig voldoet het als je er handsfree mee wil bellen, maar voor alle andere dingen raden we aan een (bluetooth-)speaker te koppelen en te gebruiken.
Camera’s
De camera op het toestel is mogelijk het allersterkste punt. Op de achterkant zit een camera van negentien megapixel die in staat is prachtige beelden vast te leggen, in veel detail. Vanzelfsprekend is het zo dat je er wel genoeg licht voor moet hebben. Maak je een foto terwijl het donker wordt of is, dan kun je wat ruis tegenkomen. Maak je een foto op klaarlichte dag, dan kun je er heldere foto’s en video’s mee maken. Voor een aantal voorbeelden van de foto’s kun je terecht in dit artikel (donkere omgeving) en in deze recensie (lichte omgeving).
De XZ Premium is tevens in staat een zogenoemd bokeh-effect te creëren. Daar waar smartphones met een dubbele camera dat met twee camera’s kunnen realiseren, door daadwerkelijk diepte waar te nemen, doet deze smartphone het softwarematig (zoals op het gros van de toestellen). De kwaliteit is goed en het toestel is hierin behoorlijk accuraat en vergeet ook niet de kleinere details mee te nemen van het object waar je je op concentreert. Het is niet moeilijk om het verschil tussen de voorgrond en de achtergrond te zien op dergelijke foto’s.
De camera is tevens in staat meerdere foto’s te maken wanneer de lens bewegingen registreert. Dit is op verschillende momenten handig, bijvoorbeeld tijdens een groepsfoto, en laat je na het maken van de foto degene met de beste kwaliteit uitkiezen (uit een setje van vier). De overige foto’s worden dan verwijderd. Rechts op het apparaat zit verder nog een dedicated cameraknop waar je foto’s mee kunt maken. Je kunt de toets licht indrukken voor het scherpstellen en vervolgens helemaal indrukken voor het maken van de foto. Ideaal.
De Sony Xperia XZ Premium is in staat video’s in slowmotion te maken, zelfs in 960 frames per seconde. Daar zitten echter wel haken en ogen aan: zo’n ‘video’ kan maximaal zes seconde duren en je moet dat effect handmatig activeren op het touchscreen. Ook kun je video’s direct in 120 fps opnemen. Het is wel zo dat de kwaliteit van deze video’s niet jé van hét zijn, maar het is een leuke toevoeging en creatievelingen kunnen hier ongetwijfeld een hoop mee doen. Maar laat dit niet de reden zijn dat je voor de XZ Premium gaat.
Accuduur
Het toestel beschikt over een redelijke accu van 3.230 mAh. Dit is niet heel erg veel, maar het is nog wel meer dan de Samsung Galaxy S8 gekregen heeft. Het voldoet in principe om de dag mee door te komen en – afhankelijk van je gebruik – misschien wel anderhalve dag. Ga je erop gamen en stream je er video’s en muziek mee, dan weet je zeker dat je aan het einde van de dag je toestel kunt opladen. Dat overigens ontzettend snel gebeurt: meestal is het apparaat binnen anderhalf uur helemaal opgeladen (van nul naar honderd procent).
Sony Xperia XZ Premium – software
De Sony Xperia XZ Premium wordt geleverd met Android 7.1.1 Nougat. Dat is goed nieuws, want zo kun je direct profiteren van de verbeteringen die Google heeft doorgevoerd aan het systeem. Hoewel Sony wel degelijk een aantal dingen heeft aangepast aan het OS, zijn de veranderingen minimaal en zou je er als Android-purist prima mee aan de slag kunnen. Het grootste nadeel van Sony’s software: de vele apps die alvast zijn geïnstalleerd. Het gros daarvan hebben we verwijderd of uitgezet, want die gebruik je waarschijnlijk niet.
Het ligt er ook natuurlijk net aan wat je gewend bent. Heb je al jaren een Sony-toestel en gebruik je al jaren de diensten en applicaties van het Japanse consumentenelektronicamerk, dan kan het fijn zijn dat Sony ze alvast installeert. Maar de meeste Android-gebruikers vinden het fijn om zelf in de hand te hebben wat ze op hun toestel installeren, waardoor het altijd als een administratieve taak aanvoelt om het toestel op te schonen. Wij zien liever dat fabrikanten minder apps vooraf installeren, maar voorlopig heb je daarvoor een Nexus of Pixel nodig.
Sony Xperia XZ Premium – in gebruik
We hebben het eerder in de recensie al even genoemd: de Sony Xperia XZ Premium is behoorlijk groot en log. Nu kan dat voor mensen met grote handen prettig zijn, maar wat ons betreft is dit design net echt té groot en té log. Hoewel je hem horizontaal gezien prima kunt vasthouden door de extra ruimte voor je handen, is het verticaal veel minder prettig. Doordat het toestel zwaar, lang en breed is, ligt het nooit echt lekker in de hand en dat is jammer. Want dit design werkt het apparaat gewoon tegen — ook in de gebruikservaring dus.
Aan de software ligt het in elk geval niet. Sony is ook één van de weinige fabrikanten die Google Now in haar Android-launcher heeft verwerkt. De stemassistent is te raadplegen door eenmaal naar rechts te vegen (vanaf de linkerkant), waarna je toegang krijgt tot gepersonaliseerde nieuwsonderwerpen, agenda-items, verjaardagen en nog veel meer (mits je hier toestemming voor gegeven hebt). Ook is het fijn dat het snelle menu (vanuit de statusbalk) hetzelfde oogt als op Nexus-apparaten — er zijn geen onnodige designelementen.
Prestaties
Zoals je mag verwachten van een toestel met onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 835-processor vergezeld door 4 GB aan werkgeheugen, draait het systeem als een zonnetje. Nergens kwamen we een moment tegen waarop het toestel sloom werd of begon te haperen — welke app we ook hadden opgestart. Zware games? Geen probleem. Lekker lang muziek luisteren? Kan die hebben. Constant foto’s of en video’s maken in een hoge resolutie? Maakt voor de XZ Premium niet uit. Die ervaring kan zich meten met Samsung en LG.
Sony Xperia XZ Premium – conclusie
Al met al is de Sony Xperia XZ Premium een fantastische telefoon die zich meer dan prima kan meten met een Galaxy S8 of LG G6. Dan hebben we het met name over de prestaties, de gebruikservaring met de software en de camera. Het design gooit veel roet in het eten. Het toestel is net te groot en net te log om verticaal comfortabel vast te houden, maar wanneer je hem horizontaal vasthoudt is dat weer niet het geval. De randen en achterkant geven het toestel een onnodig goedkope uitstraling en dat is hartstikke zonde.
Ben je op zoek naar een toestel dat qua design de concurrentie buitenspel zet en dat combineert met meer dan goede prestaties, dan kun je wellicht verder zoeken (je hoeft dan niet heel ver te zoeken trouwens). Zoek je een ontzettend stevige phablet die dikke randen combineert met meer dan prima specificaties en vind je het fijn dat je veel mogelijkheden hebt op het gebied van de camera, dan kun je de Sony Xperia XZ Premium overwegen. Mensen die kleine(re) handen hebben raden we echter aan om voor een veel smaller toestel te gaan.
Beoordeling
- Fantastisch scherm
- Plaatsing vingerafdrukscanner
-
High-end specificaties
Ontzettend dikke randen
- Goedkoop ogend design
- Slowmotion is een foefje
Reacties (8)