Sony Xperia 1 – specificaties
Sony Xperia 1 | |
---|---|
Scherm | 6,5-inch, 3.840 bij 1.644 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 855 |
RAM | 6 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Twaalf, twaalf en twaalf megapixel achter, acht megapixel voor |
Accu | 3.330 mAh Lithium Polymer |
Specs en prestaties
Hoewel 6 GB aan werkgeheugen tegenwoordig niet meer zo veel lijkt voor Android-smartphones (als je kijkt naar bijvoorbeeld de toestellen van de Chinese concurrent OnePlus met de OnePlus 7 Pro), is het nog altijd meer dan genoeg voor dagelijks gebruik en de zwaarste Android-spellen van dit moment. De Qualcomm Snapdragon 855, de meest recente high-end processor van het bedrijf, speelt hier natuurlijk ook een grote rol in. Samen met 128 GB aan interne opslagruimte levert Sony een capabele smartphone af op papier.
Het enige wat hier echt roet in het eten kan gooien, is de accu in de Sony Xperia 1. Met een vermogen van 3.330 mAh redden we het wel om de dag door te komen, maar meestal zit er niet meer in dan dat — ondanks het energiezuinige Android aan boord. Het kan overigens een keer gebeuren dat het toestel goed warm wordt, maar alleen wanneer je voor een lange tijd onafgebroken gamet op de Xperia 1. Verder zorgt het langwerpige scherm ervoor dat niet alle apps volledig worden weergeven — maar dat heeft ook met appondersteuning te maken.
Sony Xperia 1 – hardware en design
De Sony Xperia 1 heeft een opvallend design, die eigenlijk helemaal niet zo ontzettend opvallend is als je er iets langer naar kijkt. Het toestel is relatief smal en lijkt daardoor hoger dan daadwerkelijk het geval. Dat is puur bedrog. In de realiteit is de Xperia 1 net even hoger dan een gemiddeld high-end toestel en net even smaller, maar die paar millimeters die ontbreken zorgen wel voor een unieke presentatie. Aan alle randen van het scherm komen we echter schermranden tegen: aan de onder- en bovenkant zijn ze op hun dikst.
Bovenop zit de trede voor een sim- en micro-sd-kaart, terwijl we linkerkant helemaal geen knoppen of aansluitingen heeft. Rechts zit de knop voor de camera (waarmee je de app activeert en waarmee je foto’s maakt), de volumeknop en de vingerafdrukscanner. Ook zit hier de aan-uitknop. Onderop zit een enkele speaker en de usb-c-aansluiting. Achterop zitten drie cameralenzen die allemaal hun eigen functies hebben, evenals een led-flitser boven de cameramodule. Al met al is de telefoon strak vormgegeven en ligt die lekker in de hand.
Display
Waar Sony de beste indruk mee achterlaat is het scherm. Dit is namelijk een oled-paneel met een maximale resolutie van 3.840 bij 1.644 (de 4k-resolutie). Daarnaast is er ondersteuning voor hdr-content. In het verleden heeft Sony al de 4k-resolutie aangeboden, maar alleen nog maar op lcd-schermen. Nu er voor een oled-display gekozen is, betekent dat dat we kunnen genieten van diepe zwartwaarden, een gigantisch contrast en een over het algemeen levendiger scherm. De weergave van de kleuren zijn ook behoorlijk natuurgetrouw.
Door de schermresolutie op een 6,5″-display te presenteren, houden we een ontzettend hoge pixeldichtheid van 562 pixels per inch over. Daardoor vloeien bewegingen over het scherm en ziet alles er ontzettend strak uit. De schermverhouding van 21:9 leent zich uitstekend voor het bekijken van videocontent (in hetzelfde formaat) en multitasking, aangezien je meer ruimte hebt voor twee apps naast elkaar. Ook zie je meteen meer van een app of site op je beeldscherm. De maximale helderheid van het scherm valt echter wat tegen.
Connectiviteit
Sony heeft gelukkig niet bezuinigd op het gebied van connectiviteit. Je kunt alles doen met dit toestel wat je ook met andere vlaggenschepen kan. De toevoeging van micro-sd-kaartondersteuning is altijd prettig, zeker wanneer je 128 GB te weinig opslagruimte vindt. De opvallende factor hier is de vingerafdrukscanner, die aan de rechterkant van het toestel zit. Die zit op een prima plek voor je duim en je kunt er met gemak bij wanneer het toestel in je handpalm ligt. Maar het voelt tegelijkertijd ook minder premium aan dan in-display scanners.
Speakers
De laatste tijd zien we steeds meer smartphones met stereospeakers. Ook de Sony Xperia 1 heeft ze. De telefoon combineert de oorspeaker waarmee je belt met de speaker die onderop zit. Het geluid klinkt op zich alsof het goed verdeeld is en heeft mooie, hoge tonen. Gesprekken zijn goed verstaanbaar. Echter, de midden tonen en de onderste tonen vallen soms een beetje weg, waardoor het geluid zelf niet in balans is. En dat is jammer, aangezien onder meer Samsung heeft laten zien dat je een prima geluid uit een telefoon kunt krijgen.
Camera’s
Dit is het eerste Sony-toestel dat is voorzien van drie camera’s. Het gaat om drie camera’s van twaalf megapixel: de hoofdsensor, eentje voor telefoto’s en eentje voor foto’s met bredere hoeken. Hoewel Sony vaak cameramodules levert aan andere fabrikanten, blijft er op het gebied van cameraverwerking nog wel eens wat te wensen over. Met de Sony Xperia 1 komen we dat idee minder vaak tegen, aangezien de smartphone prima in staat is foto’s te maken in allerlei omgevingen. Er zijn ook voldoende mogelijkheden.
Zo kun je tot twee keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies (wat in het niet valt in vergelijking met de Huawei P30 Pro) en kun je tot tien keer inzoomen met kwaliteitsverlies. Daarnaast kun je dus foto’s met een bredere hoek maken. Waar je even op moet letten is een specifieke instelling die de ronde randen automatisch bijstelt, want anders lijkt het net alsof je in een vissenkom staat. Die groothoekfoto’s kunnen dus automatisch gecorrigeerd worden. Deze mogelijkheid is overigens tekenend voor de gebruiksvriendelijkheid van de camera.
Want hoewel de camerasoftware de beelden meer dan prima kan bewerken – en die beelden een neutrale kleur hebben, zonder overbelichting of een hoger contrast – merken we wel dat veel functies verstopt zijn. Ze worden niet direct gepresenteerd in het cameraveld. Ook is er de knop voor het wisselen tussen de camera’s. Juist, dat is één knop: om een foto vanuit een brede hoek te maken, zul je eerst langs de 2x-zoomfunctie moeten gaan. En bij ons is het voorgekomen dat de applicatie van de camera daardoor vastgelopen is.
Gelukkig is er een uitgebreide handmatige modus waarmee je de foto helemaal kunt vormgeven zoals je zelf wil. Dit is ook de plek waar je de high dynamic range-stand vindt. Normaliter wordt deze stand automatisch geactiveerd, maar helaas is die heel onbetrouwbaar. Wil je dus foto’s maken met een mooi kleurenbereik, dan ben je aangewezen op de handmatige stand. De camera maakt niet standaard gebruik van allerlei functies op basis van kunstmatige intelligentie, waardoor kleuren dus ook niet oververzadigd of te aanwezig zijn.
Selfies maken werkt verder prima, waar de hdr-modus goed in staat is onderscheid te maken tussen de achter- en voorgrond. De kwaliteit van de foto’s zijn echter niet denderend. En hoewel video’s maken al gemakkelijker gaat dan foto’s maken, merken we ook hier enkele beperkingen op. Zo kunnen video’s in 4k niet hoger gaan dan dertig frames per seconde (fps) en merken we dat de beeldstabilisatie ietwat beter kan. Verder kun je alleen video’s schieten met de hoofd- en telelenzen, dus niet met de groothoeklens.
Accuduur
Als je een zware smartphonegebruiker bent, dan zul je geen prettige ervaring met de Sony Xperia 1 hebben. Je moet het toestel namelijk elke dag opladen, zeker als je van plan bent veel content te bekijken of games te spelen. Bij normaal gebruik moet dat helaas al. Het grote oled-scherm lijkt ons gewoonweg te veel voor de kleine accu van 3.330 mAh. We snappen best dat Sony een smalle en dunne smartphone in de markt wil zetten, maar om zoiets ten koste te laten gaan van de accu, is wat ons betreft een concessie die je niet hoeft te doen.
Sony Xperia 1 – software
De Sony Xperia 1 is voorzien van een nagenoeg kale versie van Android 9.0 Pie. De software reageert vlot en accuraat en had geen merkbare moeite met de apps die we uitgeprobeerd hebben. De beveiligingsupdate staat, op moment van schrijven, op 1 juni. Dat is in principe prima, aangezien het een recent updateniveau is. Sony belooft de Xperia 1 tot twee jaar na de lancering te blijven updaten met nieuwe Android-software en beveiligingsupdates, dus hopelijk zien we binnenkort een recente update voorbijkomen.
Opvallend is hier de zijsensor. Dit is een middel waarmee je snel toegang kunt krijgen tot veelgebruikte apps. Je haalt dit menu tevoorschijn door dubbel te tappen of door omhoog te schuiven. Er is zelfs een tutorial beschikbaar om er een beetje feeling in te krijgen. Hoewel dit idee in theorie prima klinkt en een mooie aanvulling kan zijn op Android, merken we dat het niet goed werkt. Hoe vaak je ook tapt of hoe veel je ook veegt, het menu komt maar niet tevoorschijn. Mogelijk doen we iets niet goed; maar dat neemt niet weg dat het ontoegankelijk is.
Mocht je het scherm toch te groot vinden, dan kun je het verkleinen als je dat wil. Je kunt namelijk instellen dat een dubbele tap op de thuisknop het scherm naar de rechter hoek duwt. Alle knoppen, pictogrammen en functies worden daardoor beter bereikbaar met één hand (maar dan rest de vraag waarom je zo’n toestel met een langwerpig scherm wil). Daarnaast levert Sony best wel veel applicaties mee die vooraf geïnstalleerd zijn; apps die je helaas niet allemaal kunt verwijderen en soms alleen kunt uitschakelen.
Sony Xperia 1 – in gebruik
De Sony Xperia 1 ligt lekker in de hand. Dat komt doordat het toestel iets minder breed is dan we gewend zijn. Ook voelt de smartphone behoorlijk licht aan. Omdat die iets langer is, kan het zijn dat die net niet in je zak past of in de weg zit tijdens het bukken, maar dat zal per persoon verschillend zijn. de vingerafdrukscanner zit op een prima plek, maar drukt helaas wel de knoppen aan de kant. De aan-uitknop bijvoorbeeld zit een beetje op een krampachtige plek, terwijl de volumeknoppen net even te hoog zitten voor het gevoel.
Omdat het scherm wederom hoger (of breder, in de horizontale stand) is, werken niet alle apps en games met de extra schermruimte. Daardoor kan het zijn dat je zwarte balken tegenkomt waar ze niet horen. Dat is geen kritiek op het toestel zelf en heeft te maken met ingebouwde ondersteuning in apps — of beter gezegd, het gebrek eraan. Desondanks is het toch onderdeel van de ervaring. Ook dit is een persoonlijk punt: als je het niet erg vindt, is er niets aan de hand. Maar sommige mensen kunnen zich hier goed aan storen.
Een uniek onderdeel aan de Sony Xperia 1 is de trilmotor. Die motor kan worden gebruikt tijdens het bekijken van video’s, wat een levendige ervaring moet opleveren. Het voelt een beetje gimmicky aan, maar voegt wel degelijk iets toe aan de ervaring. De vraag is echter of mensen hier op zitten te wachten. Daarnaast is een ander uniek onderdeel de extra cameraknop, die het maken van foto’s weer natuurlijk moet laten aanvoelen. Je hoeft je hand niet in een apart klauwformatie te houden om snel even een foto te kunnen maken en dat is fijn.
Sony Xperia 1 – conclusie
Onderaan de streep kunnen we niet ontkennen dat de Sony Xperia 1 een fijn toestel is. Dat is eigenlijk de conclusie die we vaker aan Sony-toestellen hangen; desondanks zijn er altijd mankementen die de ervaring dusdanig in de weg zitten dat het moeilijk wordt zo’n smartphone aan te bevelen voor de prijs die Sony ervoor vraagt. In dit geval werkt de camera-ervaring niet helemaal mee en moet je zelf iets meer verstand hebben van het maken van goede foto’s om tot de beste resultaten te komen; de keerzijde van het gebrek aan AI.
Daarnaast komen niet alle softwarefuncties goed uit de verf, valt de batterijduur tegen en vragen we ons af voor wie het oled-scherm met 4k-resolutie en hdr-ondersteuning bedoeld is. Toegegeven, je kunt hier perfect films en series op kijken en ook prima zelf content mee maken. Maar voor zo’n beetje al het andere kun je beter kijken naar de concurrentie. De Huawei P30 maakt betere foto’s, de Samsung Galaxy S10+ heeft betere software en de OnePlus 7 Pro biedt meer aan voor minder, waardoor de Xperia 1 meer bedoeld is voor een nichemarkt.
Beoordeling
- Bijna kale Android-versie
- Mooi, groot scherm
-
Strak design
Batterijduur valt tegen
- Geen toegankelijke camera-ervaring
- Plaatsing vingerafdrukscanner
Reacties (0)