Review: Oppo Reno 8 Pro – minder goed dan de voorganger

31 augustus 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Oppo Reno 8 Pro

Oppo lanceerde vandaag de Reno 8 Series. Wij hebben de Reno 8 Pro, het topmodel uit de serie, de afgelopen week al uitgebreid kunnen testen. Wat vinden we van deze nieuwe smartphone? Je leest het in onze review van de Oppo Reno 8 Pro.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Oppo doet een stapje terug met de Reno 8 Series. Waar de Reno 6 Pro vorig jaar eigenlijk veel te duur was met een adviesprijs van 799 euro, daar doet de Chinese fabrikant nu een stapje terug. Niet alleen qua specificaties, maar ook qua prijs. De serie begon teveel op de high-end Find X-serie te lijken, waardoor het onderscheid tussen beide smartphoneseries lastig te maken was. Wij gaan aan de slag met de Oppo Reno 8 Pro, het toptoestel in de nieuwe Reno 8 Series, dat te koop is voor 749 euro.

Display 6,7-inch, amoled, 120Hz, 2.412 x 1.080 pixels
Chipset MediaTek Dimensity 8100-Max
Werkgeheugen 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB (niet uitbreidbaar)
Camera's 50 megapixel, 8 megapixel, 2 megapixel achter, 32 megapixel voor
Batterij 4.500 mAh, 80W SUPERVOOC
Extra 5G, NFC, dual stereo-speakers

Design en bouwkwaliteit

Waar Oppo de laatste tijd vaak koos voor de ‘Glow’-varianten, daar hebben we dit keer een glimmende glazen achterkant. Sta je buiten in de volle zon? Dan is het net een spiegel. Het is een prachtig design, maar je vingerafdrukken zijn direct zichtbaar. De achterkant bestaat uit één geheel en loopt over rond de cameramodule, dat uiteraard iets uitsteekt. Het is dit keer een vrij hoekig toestel met een plat scherm, vergelijkbaar met de reguliere Oppo Reno 6. De Oppo Reno 8, het reguliere model in de Oppo Reno 8 Series heeft overigens wel een Glow-achterkant.

Op het design is weinig aan te merken, want het ziet er schitterend uit. De glazen achterkant uit één geheel, de glimmende body en de stevige bouwkwaliteit laten zien dat we hier echt met een premium toestel te maken hebben. De cameramodule doet zich wel beter voor dan het is. We lijken met grote cameralenzen te maken te hebben, die hopelijk veel licht op kunnen vangen. Nu kan de sensor in de hoofdcamera best wat licht opvangen, maar het is grotendeels schone schijn en gewoon een zwarte achtergrond rond de daadwerkelijke lens. Jezelf groter voordoen dan je eigenlijk bent. Dat heeft Oppo eigenlijk niet nodig.

De simkaart kun je aan de onderkant kwijt. Hier vind je ook de usb-c-aansluiting en de onderste speaker. De aan/uit-knop vind je aan de rechterkant en de volumeknoppen links. Bovenop vind je een tweede speaker. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt. In het scherm vinden we de vingerafdruksensor. Deze werkt soepel en snel.

Display en geluid

Lekkere felle kleuren en een goede scherpte. Dat heeft Oppo eigenlijk altijd wel goed voor elkaar en dat is ook dit keer prima in orde. Navigeren en scrollen gaat enorm soepel dankzij de hoge verversingssnelheid van 120Hz. Je hebt een groot amoled-scherm van 6,7-inch tot je beschikking in een resolutie van 2.412 bij 1.080 pixels. Het toestel heeft een screen-to-body ratio van 93,4 procent en is HDR10+ gecertificeerd. Kijk je graag Netflix of Prime Video? Je kunt gewoon in een goede kwaliteit je favoriete streamingdiensten bekijken. De kleuren zijn wellicht standaard ietwat te verzadigd, maar je kunt veel zaken naar wens aanpassen bij de instellingen.

Het toestel heeft een speaker aan de bovenzijde en een speaker aan de onderzijde voor stereo-geluid. Verwacht hier geen wonderen van, maar het volume kan flink opgeschroefd worden en het geluid klinkt helder. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt, maar je kan natuurlijk wel je bluetooth-oortjes gebruiken.

Camera's

Net als voorgaande smartphones van Oppo is ook hier de MariSilicon X Imaging NPU aanwezig. Het is een extra beeldverwerkingschip voor het razendsnel verwerken van de opnames. Helaas zijn de camera’s op dit toestel twee uitersten. Je hebt de ontzettend capabele Sony IMX766-camerasensor met 50 megapixel als hoofdcamera (f/1.8, PDAF, AF), een relatief lichtsterke lens waar je prima foto’s mee kunt maken, en een eveneens zeer capabele selfiecamera met de Sony IMX709 met 32 megapixel (f/2.4, AF). Maar daar tegenover heb je een oude ultragroothoeklens van acht megapixel (Sony IMX355) en een macrocamera van twee megapixel. De Oppo Reno 6 Pro van vorig jaar was veelzijdiger te gebruiken als cameraphone met betere secondaire camera’s terwijl de hoofdcamera identiek is. Niet alleen beschikte de Oppo Reno 6 Pro over een ultragroothoekcamera van zestien megapixel, ook was er een telephoto camera van dertien megapixel aanwezig. De Oppo Reno 8 Pro zet dus een stapje terug.

De prestaties zijn dan ook precies zoals je denkt. Een zeer goede hoofd- en selfiecamera en de andere twee zitten er eigenlijk voor de sier op. Het zorgt ervoor dat het camerasysteem dit keer niet in balans is en dat is erg jammer. De hoofdcamera kan zich meten met high-end toestellen. De gebruikte camerasensor komen we vaker tegen en is qua hardware zeer capabel, maar het is de camerasoftware van Oppo dat er een topper van weet te maken. Scherpe foto’s en goede kleuren, zij het ietwat overdreven door de kunstmatige intelligentie. Vooral bij het fotograferen van mensen weet de hoofdcamera uit te blinken. Het geeft bij vlagen een filmische sfeer waar je van moet houden, maar wat wel zeer goede foto’s opleveren. Daarmee vergeleken is de oudere ultragroothoeklens, die in 2018 ook al gebruikt werd in sommige toestellen, een flinke stap terug. Goed, in situaties waar een brede kijkhoek vereist is kan de camera handig zijn, maar deze acht megapixel ultra-groothoeklens is echt niet meer van deze tijd. De resolutie is laag en ruis zal onmiddellijk optreden wanneer er wat minder licht beschikbaar is. De selfiecamera is weer een flinke stap vooruit en kwamen we al tegen bij de hier niet officieel gelanceerde Reno 7-serie. Meestal is de selfiecamera van ondergeschikt belang, maar niet bij de Reno 8 Pro. De relatief kleine sensor heeft wat moeite met donkere omgevingen, maar weet over het algemeen goede prestaties af te leveren.

Oppo benadrukt 4K Ultra Night Video, 4K Ultra HDR Video en de portretfotografie (zowel overdag als in de nacht). Dat het toestel zeer goed is uitgerust voor portretfotografie, en daar zeer goede resultaten levert, viel ons direct al op. Ook de ringflitser achterop het toestel draagt hier aan bij. Ben je meer van de video’s? Dan is dit ook een zeer geschikte telefoon voor jou. Speciale aandacht gaat dus uit naar de nachtopnames. Allereerst de nachtfoto’s. Het is razend knap wat Oppo uit de opnames weet te halen, maar foto’s kunnen soms zo opgepoetst worden dat het lijkt alsof de opname overdag gemaakt is. Dat is niet helemaal de bedoeling. Gelukkig kan de juiste fotostand helpen om toch iets meer van die nachtelijke sfeer mee te pakken. Ook de video’s zijn indrukwekkend en de kunstmatige intelligentie en de speciale MariSilicon X-beeldverwerkingschip leveren hier goede prestaties.

Prestaties en software

We hebben nog weinig ervaring met de MediaTek Dimensity 8100-Max. Ben je meer thuis in de Qualcomm-chipsets? De prestaties zijn ongeveer vergelijkbaar met de Snapdragon 888. Dit betekent dus een behoorlijk rap toestel en dat merk je ook in de praktijk. Over de snelheid hebben we niets te klagen. Games zijn geen enkel probleem en dankzij de speciale vapor chamber en de geavanceerde haptische feedback zullen gamers smullen van dit toestel. Voor een game als PUBG is er ondersteuning voor 90Hz, waardoor je extra vloeiend kunt gamen. Meerdere vensters en apps open is geen enkel probleem. De batterij van 4.500 mAh is meer dan voldoende om de hele dag mee te doen. Draadloos opladen ontbreekt, maar daar staat 80W SUPERVOOC tegenover. SUPERVOOC is de snellaadtechnologie van Oppo. Je kunt dus met 80W opladen. In de praktijk betekent dit ongeveer een half uur laden van 0 tot 100 procent. De lader wordt meegeleverd bij dit toestel. Over de algehele prestaties niets dan lof, dat is allemaal razendsnel.

De Oppo Reno 8 Pro draait op Android 12 met ColorOS 12.1. Dat is jammer, want Oppo brengt Android 13 al uit voor de Find X5-serie. Nu komt ongetwijfeld Android 13 er snel aan voor dit toestel, maar het toestel krijgt maar twee grote Android-updates. Dus na Android 13 krijg je alleen volgend jaar nog Android 14. Het toestel loopt dus al een versie achter, dus eigenlijk is alleen Android 14 volgend jaar nieuw. Dat is wel heel karig. Oppo belooft drie jaar beveiligingsupdates. Ook dat doen andere fabrikanten beter.

Over de ColorOS-softwareschil kunnen we echter kort zijn. Dat werkt allemaal erg goed. Ook dit keer heb je enorm veel mogelijkheden om alles naar wens af te stellen. Van diverse veegbewegingen tot het enorm uitgebreide always-on scherm, dat je volledig naar wens kunt aanpassen, en van het aanpassen van het menu voor snelle instellingen tot aan multitasken met flexibele vensters. Het is enorm uitgebreid voor diegene die er helemaal in wil duiken, maar in de basis is het gewoon een ontzettend overzichtelijke en gebruiksvriendelijke softwareschil. Wie had dat gedacht toen we jaren geleden kennismaakten met Oppo en ColorOS en het echt nog een chaos was? Inmiddels is het één van de beste Android-softwareschillen op de markt. Puntje van kritiek dit keer: veel bloatware. Apps kan ik ook zelf installeren en de voorgeinstalleerde Netflix, Facebook, TikTok, Amazon Shopping en al die andere apps zijn totaal overbodig.

Inmiddels heb je de prijs van dit toestel bovenaan al kunnen lezen. De Oppo Reno 8 Pro kost 749 euro en is daarmee 50 euro goedkoper dan de vorig jaar gelanceerde Oppo Reno 6 Pro. Wat mij betreft had de prijs nog een stuk goedkoper gemogen, want de Oppo Reno 6 Pro is gewoon een beter toestel, met name als je kijkt naar het camerasysteem. Wil je nu nog een Oppo Reno 6 Pro aanschaffen? Dan ben je voor minder dan 500 euro klaar. Dat is een veel te groot verschil met de Oppo Reno 8 Pro.

Conclusie

In de basis is de Oppo Reno 8 Pro een prima toestel. Wel is echt duidelijk dat men dit keer bespaard heeft op het toestel. En dat heeft men meer gedaan dan je van de kleine stap terug in de prijs zou mogen verwachten. Zo is dit één van de weinige toestellen van Oppo die geen hoesje meegeleverd krijgt. De hoofdcamera en selfiecamera zijn erg goed, maar de ultragroothoekcamera en nutteloze macrolens zijn een stap terug ten opzichte van de Reno 6 Pro. En als je weet dat je de Oppo Reno 6 Pro voor minder dan 500 euro kunt kopen, waarom zou je dan een duurdere Oppo Reno 8 Pro aanschaffen behalve dat je één nieuwere Android-versie kunt verwachten? De Oppo Reno 8 Pro hinkt bij mij op twee gedachten. Een schitterend en onderscheidend design, snelle hardware en een goede hoofd- en selfiecamera. Daarbuiten is het echter heel gemiddeld en zijn er alternatieven als de Google Pixel 6(a), Nothing Phone (1) of de Samsung Galaxy A53 5G die niet alleen veel goedkoper, maar op sommige vlakken ook beter zijn. De Oppo Reno 8 Pro is een goed toestel, maar stijgt niet boven het maaiveld uit.

7.0
Oppo Reno 8 Pro product

Beoordeling
Oppo Reno 8 Pro

Pluspunten
  • Fantastisch design
  • Goede hoofd- en selfiecamera
  • Snelle specificaties
  • Razendsnel opladen
Minpunten
  • Camerasysteem niet in balans
  • Updatebeleid moet beter
  • Geen hoesje meer meegeleverd
  • Nog altijd te duur voor wat je krijgt

Beoordeling Oppo Reno 8 Pro

In de basis is de Oppo Reno 8 Pro een prima toestel. Wel is echt duidelijk dat men dit keer bespaard heeft op het toestel. En dat heeft men meer gedaan dan je van de kleine stap terug in de prijs zou verwachten. Zo is dit één van de weinige toestellen van Oppo die geen hoesje meegeleverd krijgt. De hoofdcamera en selfiecamera zijn erg goed, maar de ultragroothoekcamera en nutteloze macrolens zijn een stap terug ten opzichte van de Reno 6 Pro. En als je weet dat je de Oppo Reno 6 Pro voor minder dan 500 euro kunt kopen, waarom zou je dan een duurdere Oppo Reno 8 Pro aanschaffen behalve dat je één nieuwere Android-versie kunt verwachten? De Oppo Reno 8 Pro hinkt bij mij op twee gedachten. Een schitterend en onderscheidend design, snelle hardware en een goede hoofd- en selfiecamera. Daarbuiten is het echter heel gemiddeld en zijn er alternatieven als de Google Pixel 6(a), Nothing Phone (1) of de Samsung Galaxy A53 5G die niet alleen veel goedkoper, maar op sommige vlakken ook beter zijn. De Oppo Reno 8 Pro is een goed toestel, maar stijgt niet boven het maaiveld uit.

Prijsvergelijker Oppo Reno 8 Pro

Reacties (0)