Review: Oppo A94 smartphone en Oppo Enco Air earbuds

11 augustus 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Oppo A94-2

In deze review gaan we aan de slag met de Oppo A94: een betaalbaar toestel met prima specificaties en uitgebreide cameramogelijkheden. Ook nemen we de nieuwe Oppo Enco Air True Wireless earbuds mee in onze test. De Oppo A94 5G moet het gaan opnemen tegen de populaire A-serie van Samsung. Het toestel beschikt over 5g-ondersteuning, 30W VOOC Flash Charge 4.0 en een quad camera met Ultra Night Video. Kan het toestel de concurrentie aan? Je koopt de Oppo A94 op het moment van schrijven voor 319 euro.

Specificaties Oppo A94

Oppo A94
Scherm 6,43-inch, 2.400 bij 1.080, oled, 60Hz
Besturingssysteem ColorOS 11 (Android 11)
Processor MediaTek Dimensity 800U
RAM 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
Dual-sim Ja
USB Ja, usb-c
GPS Ja
5G Ja
Bluetooth Ja, 5.1
NFC Ja
Camera’s 48 megapixel, 8 megapixel, 2 megapixel, 2 megapixel achter, 16 megapixel voor
Accu 4.310 mAh Lithium Polymer

De Oppo A94 beschikt over een amoled-scherm van 6,43-inch in een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. De verversingssnelheid is 60Hz. Aan boord vinden we de MediaTek Dimensity 800U, 8 GB werkgeheugen en 128 GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen. De batterij heeft een capaciteit van 4.310 mAh die je met 30W VOOC Flash Charge 4.0 kunt opladen.

Qua camera’s heb je de beschikking over een hoofdcamera van 48 megapixel, een ultragroothoeklens van acht megapixel en twee camera’s van twee megapixel voor mono en macro. Voorop vinden we een selfiecamera van zestien megapixel. Het toestel ondersteunt twee simkaarten én een micro-sd-kaart, 5g, bluetooth 5.1, wifi, nfc en beschikt over een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Het toestel kent de afmetingen 160,1 mm x 73,4 mm x 7.8 mm en weegt 173 gram. Het besturingssysteem is ColorOS 11, op basis van Android 11.

Design: licht van gewicht

Wat opvalt aan de Oppo A94 wanneer je dit toestel voor het eerst in je hand neemt is hoe dun en licht het toestel eigenlijk is. Dat wil niet zeggen dat het toestel fragiel aanvoelt, helemaal niet. Ons testmodel heeft de blauwe kleur wat aan de achterkant overloopt in paars. Het ziet er zeer fraai uit. De aan/uit-knop vinden we aan de rechterkant. De volumeknoppen links. Onderop vinden we de enkele speaker, de usb-c-aansluiting en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De cameramodule is in de linkerbovenhoek aan de achterkant geplaatst. Deze cameramodule is behoorlijk groot, waardoor het dunne toestel op die plek toch een flink bult heeft. Je kunt ontgrendelen middels Face Unlock met de camera aan de voorkant (gaatje in het scherm) of via de snelle vingerafdruksensor in het scherm. Het toestel is voorzien van een plat scherm met een gaatje in de linkerbovenhoek voor de selfiecamera. De Oppo A94 ligt zeer goed in de hand en lijkt, ondanks het lage gewicht, goed tegen een stootje te kunnen.

Display en geluid: display uitstekend, geluid valt tegen

De Oppo A94 beschikt over een amoled-scherm van 6,43-inch in een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. Schakel je het toestel de eerste keer in, dan komt er een overdaad aan verzadigde kleuren jouw kant op. Dat is me bij eerdere toestellen van Oppo niet opgevallen, dus Oppo gaat met het beeldscherm qua kleur echt de kant van Samsung op. Felle kleuren die uit het scherm lijken te poppen, maar soms wat overdrijven. Gelukkig biedt Oppo je de mogelijkheid in de instellingen om de kleurtemperatuur naar wens af te stellen. Het oled-scherm zorgt voor een fijn contrast en entertainment komt goed tot z’n recht op dit toestel. De verversingssnelheid van het scherm is begrenst tot 60Hz. Je vindt bij dit toestel dus geen hogere verversingssnelheid in tegenstelling tot bij sommige andere merken in dit segment. In fel zonlicht is het scherm nog redelijk goed af te lezen.

De Oppo A94 beschikt over een enkele luidspreker. Deze vind je aan de onderkant van het toestel. Het geluid uit de luidspreker is niet het beste onderdeel van dit toestel. Het geluid klinkt schel op hogere volumes en mist flink wat detail. Oordopjes zijn dus aan te raden. Middels bluetooth 5.1 sluit je je oordopjes gemakkelijk aan. Er worden verschillende bluetooth-audiocodecs ondersteund zoals SBC, AAC, aptX, aptX HD en LDAC. Heb je geen bluetoothoordoppen, dan kun je uiteraard de 3,5mm-koptelefoonaansluiting gebruiken.

Oppo A94-1

Accu: zeer zuinig toestel

De accuduur is bij de Oppo A94 prima in orde. Ondanks dat de batterij van 4.310 mAh wellicht niet zo groot is als bij enkele concurrenten, kom je hier prima de dag mee door. De Dimensity 800U is een zuinige chipset en dat merk je. Dit toestel is wellicht één van de zuinigste modellen in dit marktsegment van dit moment. Ben je geen grootverbruiker, dan kom je wellicht ook de tweede dag wel door. Opladen gaat met 30W VOOC Flash Charge 4.0. Volledig opladen duurt ongeveer een uur. Draadloos opladen wordt niet ondersteund.

Camera's: veelzijdige cameramogelijkheden

Heb je het over Oppo, dan weet je dat de camera’s altijd veel aandacht hebben gekregen. Oppo presenteert zichzelf graag als hét merk voor de camerasmartphones. Achterop vinden we vier camera’s. Een hoofdcamera van 48 megapixel met een diafragma van f/1.7, een ultragroothoekcamera van acht megapixel (f/2.2, 119 graden), een macrocamera van twee megapixel (f/2.4) en een monocamera van f/2.4. Die laatste twee zijn eigenlijk niet echt interessant en dienen voornamelijk als opvulling. Foto’s van twee megapixel zijn onbruikbaar. Voorop vinden we een hoofdcamera van zestien megapixel (f/2.4, 78 graden). Welke camerasensoren Oppo dit keer gebruikt is onduidelijk, maar we vermoeden de Sony IMX586 voor de hoofdcamera. Oppo gebruikt deze camerasensor de afgelopen jaren regelmatig in dit soort toestellen. En dat is zeker niet de nieuwste sensor.

Softwarematig heeft Oppo de zaken altijd goed op orde als het gaat om de camera’s. De camera-app is lekker overzichtelijk. Open je deze app, dan heb je toegang tot Night, Video, Foto, Portret en Meer. Onder Meer vind je opties als video met twee beelden, slowmotion, time lapse, panorama, Pro en Macro. Je hebt bij dit toestel dus uitgebreide cameramogelijkheden tot je beschikking.

Foto’s overdag zijn van een zeer degelijke kwaliteit. Scherp, mooie kleuren en prima detail. De automatische hdr overdrijft niet, maar weet op een fijne manier licht en donker zichtbaar te maken. In donkere omgevingen zijn de prestaties een stukje minder, waarbij je al vrij snel ruis krijgt te zien. AI-ondersteuning kun je inschakelen, maar dat levert niet altijd betere resultaten op. De hoofdcamera maakt over het algemeen prima foto’s. De ultra-groothoeklens levert net een fractie mindere foto’s op. Ook toont deze camera hele andere kleuren lijkt het wel. Zo vaak zal je een ultragroothoekcamera echter niet gebruiken en buiten bij daglicht levert het over het algemeen prima plaatjes op. Video’s maken kan in een 4k-resolutie met maximaal 30 beeldjes per seconde en dien er prima uit. Er is een ultra-stabilisatiemodus aanwezig die goed werkt, maar het zorgt wel voor een flinke crop van de video.

Software: ColorOS 11 op basis van Android 11

Oppo’s ColorOS 11 (op basis van Android 11) is één van de beste softwareschillen van dit moment. Het is knap hoe snel Oppo de kwaliteit hiervan heeft verbeterd, want nog maar enkele jaren geleden was het een onoverzichtelijke chaos. Het is op dit moment zeer strak, overzichtelijk en met diverse instellingsmogelijkheden om zaken naar wens aan te passen. Een appdrawer is aanwezig en je hebt tegenwoordig gewoon de Google Feed tot je beschikking op het meest linkerscherm vanaf het thuisscherm. Wel worden er enkele apps vooraf geïnstalleerd. Dat is vervelend, maar deze kun je wel zelf weer verwijderen. Qua updatebeleid doet Oppo het tegenwoordig vrij goed met de high-end toestellen. De A-serie, waar dit toestel onder valt krijgt één grote Android-update. Dat zal in dit geval Android 12 zijn. Dat is een beetje karig, maar je krijgt wel drie jaar lang beveiligingsupdates bij de Oppo A94. Deze moeten ieder kwartaal gaan verschijnen. Tijdens het testen hebben we de update naar ColorOS 11.1 gekregen.

Prestaties en in gebruik

De Oppo A94 ligt fijn in de hand, is licht van gewicht en navigeren werkt soepel en snel. We zijn geen vervelende haperingen tegengekomen en ook de meeste games zul je hier prima op kunnen spelen. Verwacht geen topprestaties bij veeleisende games, daar is de hardware niet snel genoeg voor.

Wij kennen dit toestel natuurlijk onder de naam Oppo A94, maar eigenlijk is dit de Oppo Reno 5Z. De Oppo Reno 5-serie is officieel nooit in Nederland verschenen. De Reno 5Z is daarentegen sinds kort wel verkrijgbaar, maar dan onder de naam Oppo A94. Die naam Oppo Reno 5Z kom je overigens op meerdere plekken tegen tijdens het gebruik van dit toestel, maar dat is verder niet storend. Oppo levert weer een compleet pakket aan accessoires mee. Naast de oplader is de screenprotector al geplaatst en krijg je ook een doorzichtig hoesje en bedrade oordopjes meegeleverd. Je bent dus meteen klaar wanneer je dit toestel koopt en hoeft geen optionele accessoires aan te schaffen.

Over het gebruik kunnen we kort zijn. Voor het bedrag van 319 euro heb je een compleet toestel in handen. Het display is uitstekend voor dit geld en de hardware is vlot genoeg voor al je dagelijkse taken. Wat we echter missen is een hogere verversingssnelheid van het display en het geluid dat niet helemaal top is. Draadloos opladen mist ook, maar dat is niet voor iedereen een gemis.

Oppo Enco Air - True Wireless Earbuds

Zoals gezegd is het geluid van de Oppo A94 uit de enkele speaker niet helemaal top. Goede oordoppen zijn daarom een must. Oppo heeft onlangs de Oppo Enco Air True Wireless Earbuds uitgebracht voor 79 euro. Deze draadloze oordoppen beschikken over een 12mm driver en 24 uur totale batterijduur. De batterijcapaciteit is 25 mAh van de oordopjes en 440 mAh voor de oplaadetui. Tien minuten opladen staat volgens Oppo garant voor acht uur afspelen (combinatie oplaadetui en oordopjes). Volledig opgeladen oordopjes moeten vier uur lang meegaan. De draadloze oordoppen beschikken over bluetooth 5.2 en ai-aangedreven ruisonderdrukking voor oproepen. De behuizing is stof- en waterbestendig (IPX4). ANC mist overigens wel, maar dat is niet vreemd in dit prijssegment. Wel is er een speciale gamingmodus die zorgt voor een ultralage transmissievertraging.

De oordopjes lijken sterk op AirPods van Apple met hetzelfde lange ‘staafje’. Ze blijven goed en comfortabel in het oor zitten en zijn licht van gewicht. Je gebruikt hier geen verschillende tips, maar het is een geheel met een harde shell. En dat maakt het juist comfortabel zonder in je oor te drukken. Je voelt deze oordoppen eigenlijk nauwelijks in je oren zitten.

Eenmaal gekoppeld is het simpel een kwestie van het oplaadetuitje openen en de verbinding is alweer gelegd voordat je het oordopje zelfs maar in je oren hebt kunnen stoppen. Via de aanraakbediening (dubbeltik op je oordopje) kun je direct skippen naar het volgende nummer of bijvoorbeeld een telefoongesprek aannemen. Spraakassistenten worden ook ondersteund door drie keer te tikken. Je kunt de Oppo Enco Air gebruiken voor zowel Android als iOS. Via de instellingen op je smartphone kun je het dubbeltikken overigens kalibreren.

Dan natuurlijk het belangrijkste. Hoe is het geluid? Dat valt niet tegen, mede dankzij de ondersteuning voor audio van hoge kwaliteit (AAC). Wat opvalt is dat het geluid goed in balans is qua hoge, midden en lage tonen. De bas is lekker aanwezig zonder te overdrijven en het geluid valt niet uit de bocht bij de hoge tonen. Voor dit prijssegment mogen we dan ook zeker niet klagen, ook al kan het niet opboksen qua detail bij een hoger segment. Het is maar goed ook dat het geluid goed getuned is, want we missen een equalizer om mee te spelen. Andere minpunten zijn wat ons betreft de ietwat goedkoop uitziende oplaadcase en de vier uur afspeeltijd voordat je ze weer op moet laden in de oplaadcase. Dat is net iets te kort wat ons betreft. Het vrij goede geluid, het snelle opladen en fast-pairing zijn wat ons betreft de pluspunten van de Oppo Enco Air. De prijs voor deze earbuds zijn dan ook goed in balans als je kijkt naar de prijs-kwaliteitsverhouding.

Conclusie

De Oppo A94 is een zeer degelijk toestel. Het display is top en de uitgebreide cameramogelijkheden zorgen voor een veelzijdig toestel. Een echte topprestatie weet het toestel te leveren op de batterijduur. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de Oppo A94 aan het einde van de dag leeg is. De uitgebreide cameramogelijkheden leveren over het algemeen prima foto’s op, maar in omgevingen met minder licht gaat de kwaliteit wel omlaag. Dat is echter wat we vaker zien in dit marktsegment. De Oppo A94 kan niet met de high-end toestellen mee qua prestaties, maar dat verwachten we ook niet. Voor 319 euro is dit een zeer compleet toestel waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

8.0
Oppo A94 5G

Beoordeling
Oppo A94

Pluspunten
  • Batterij gaat lang mee
  • Display is prima
  • Uitgebreide cameramogelijkheden
  • Soepele software
  • Klaar voor 5g
  • Drie jaar beveiligingsupdates
  • Fraai design
  • Compleet pakket met hoesje, screenprotector en oordopjes
Minpunten
  • Speaker valt tegen
  • Slechts één grote Android-update
  • Verversingssnelheid 60Hz
  • Cameraprestaties bij weinig licht

Beoordeling Oppo A94

De Oppo A94 is een zeer degelijk toestel. Het display is top en de uitgebreide cameramogelijkheden zorgen voor een veelzijdig toestel. Een echte topprestatie weet het toestel te leveren op de batterijduur. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de Oppo A94 aan het einde van de dag leeg is. De uitgebreide cameramogelijkheden leveren over het algemeen prima foto's op, maar in omgevingen met minder licht gaat de kwaliteit wel omlaag. Dat is echter wat we vaker zien in dit marktsegment. De Oppo A94 kan niet met de high-end toestellen mee qua prestaties, maar dat verwachten we ook niet. Voor 319 euro is dit een zeer compleet toestel waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

Prijsvergelijker Oppo A94

Reacties (0)