Review: OnePlus Nord CE 2 5G is op z’n minst de overweging waard

17 februari 2022 6 Minuten 0 Reacties
oneplus-nord-ce-2-5g-foto-1

De OnePlus Nord CE 2 5G is een budgettoestel van het Chinese merk. In de basis lijkt de smartphone ontzettend op de Oppo Reno 6.

Mocht je al bekend zijn met de Oppo Reno 6, een smartphone die in september 2021 verscheen, dan ben je bijna up-to-date als het om de OnePlus Nord CE 2 5G gaat. Beide toestellen hebben namelijk nagenoeg dezelfde specificaties en verschillen op design, camera’s en enkele kleine punten. Daarnaast bieden beide smartphones nog een andere software-omgeving aan, maar ook dat is van korte duur. Het plan is namelijk om ColorOS en OxygenOS, van Oppo en OnePlus, samen te voegen tot één systeem. Daarmee verdwijnt dan het verschil tussen de merken.

Oppo Reno 6 Pro
Lees ook

Review: Oppo Reno 6 en Oppo Reno 6 Pro – twee compleet verschillende smartphones

Eigen smoelwerk

Tot het zover is, heeft OnePlus nog steeds – voor een groot deel – een eigen smoelwerk. Niet dat de Nord CE 2 5G daar hét treffende voorbeeld van is, maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit (één van de) laatste in zijn soort is. De afkorting CE staat voor Core Edition. Met die benaming kun je twee kanten op. Enerzijds is deze telefoon bedoeld voor de fans van het merk en kan de fabrikant veel voor weinig bieden; anderzijds laat het merk zien waar een telefoon minimaal aan moet voldoen voor dagelijks gebruik. Dit is geen high-end smartphone, verwacht geen high-end prestaties.

Wat mag je wel verwachten? Nou, een prima processor: de Mediatek Dimensity 900 5G. Over het algemeen zijn Mediatek-processor goed in het uitvoeren van dagelijkse taken en voor gaming. Maar ten opzichte van Qualcomm lever je wel wat in op het gebied van accuverbruik. Deze processor geeft het toestel onder meer toegang tot een 5g- en wifi 6-netwerk. Koppel dat aan minimaal 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte (de configuratie die FWD test) en je houdt een smartphone-ervaring over die in de basis prima werkt.

De accu heeft een vermogen van 4.500 mAh en ondersteunt snelladen op 65 watt. Dat gaat niet via Warpcharge van OnePlus, maar SuperVOOC van Oppo. Binnen 35 minuten laad je de accu tot honderd procent op. Heb je maar een kwartiertje de tijd? Dan heb je genoeg voor een dag; afhankelijk van je gebruik. Daarnaast zijn er meerdere batterij-optimalisaties die de levensduur verlengen, maar houd er rekening mee dat die ietwat agressief kunnen reageren. Het kan zijn dat er apps worden afgesloten terwijl je dat niet wil, allemaal in dienst van een lange accuduur.

Helder amoled-scherm

De accu-optimalisaties kunnen ook voorstellen de verversingssnelheid te verlagen van 90 naar 60 Hertz. Waarom je dat zou willen, is een raadsel; want meestal levert dat minimale winst op. 90 Hertz werkt bovendien bijzonder soepel op het fijne amoled-scherm van 6,43-inch, met zijn resolutie van 1.080 bij 2.400 pixels. De pixeldichtheid die resolutie oplevert, 410 pixels per inch, zorgt voor een scherp en gedetailleerd beeld. In feite is elke score boven de 400 goed voor smartphoneschermen; dus ook op dit vlak voldoet OnePlus aan de minimale eisen van de smartphone-ervaring.

De maximale helderheid, die je handmatig tot 600 nits instelt, stelt niet teleur. Het scherm kan ontzettend helder ingesteld worden, waardoor je  goed ziet wat je doet. Wanneer je de telefoon de helderheid automatisch laat regelen, dan komt de helderheid niet zo hoog en zie je dus in de felle zon niet wat je doet. Ook ontstaan er dan vervelende weerspiegelingen onder bepaalde kijkhoeken. Verder laat de enkele speaker onderop een basaal geluid horen. Maar goed, voor het afluisteren van audioberichten is het in feite meer dan prima.

Verder is het goed om te weten dat deze OnePlus voorzien is van het Widevine L1-certificaat. Dat is het hoogste certificaat dat een smartphone kan ontvangen. Je bent in staat om bijvoorbeeld Netflix-content in HD af te spelen; da’s wel zo fijn. Er bestaan smartphones en tablets die dat niet kunnen, terwijl dat toch echt onder een minimale smartphone-ervaring valt, tegenwoordig. Ondersteuning voor Dolby Atmos ontbreekt dan weer, maar dat is wellicht ook een te luxe functie voor een goedkopere smartphone. Dan moet je toch echt een stapje hoger zitten.

Geen Android 12

Het camerasysteem achterop bestaat uit drie sensoren: 64 megapixel (hoofdcamera), acht megapixel (groothoeklens) en twee megapixel (macrolens). Voorop zit een zestien megapixelcamera. Over het algemeen maakt het systeem fijne foto’s en video’s voor sociale mediakanalen. Dat komt onder meer door diverse optimalisaties, waardoor je – in vergelijking met de Nord 2 en Nord CE – betere foto’s maakt wanneer er minder licht is. Daarnaast gaat het systeem prima om met diepte en worden kleuren redelijk accuraat weergeven, mede dankzij HDR.

Opvallend is dat details op donkere plekken op de foto’s snel wegvallen en dat lichtbronnen te scherp in beeld gebracht worden. Het kan dus zijn dat je redelijk wat details mist, die camera’s op duurdere smartphones wel opvangen. Met voldoende licht presteert de selfiecamera wel goed. Het kan echter geen kwaad om alle instellingen na te lopen, want soms maakt die de beelden net even té scherp. Daarnaast helpt het niet dat het systeem geen optische beeldstabilisatie heeft. Beweeg je dus net even teveel, dan komt de foto niet mooi uit de verf.

Tot slot is het opvallend dat OnePlus de Nord CE 2 5G niet meteen levert met Android 12 aan boord. Hoewel er weinig mis is met Android 11, had dit de smartphone toch net even een streepje voor kunnen geven op de concurrentie. De beveiligingspatch staat op 5 januari 2022, dus dat is gelukkig redelijk recent. Verder krijgen OnePlus-toestellen meestal twee grote Android-upgrades en drie jaar aan ondersteuning (maar laten we hopen dat Android 12 niet meetelt als één van de twee grote updates. Tot slot levert de fabrikant tegenwoordig, jammer genoeg, redelijk wat apps mee.

OnePlus Nord CE 5G – conclusie

Dan zijn er nog de micro-sd-kaartsleuf en koptelefoonaansluiting; twee eigenschappen die goed gewaardeerd worden onder smartphonegebruikers. Met een prijs van 329 euro zijn de verwachtingen niet hooggespannen, maar dat betekent niet dat je daarvoor maar troep in huis hoeft te halen. De nieuwe CE heeft weliswaar wat kanttekeningen die roet in het eten kunnen gooien, maar over het algemeen werkt de smartphone soepel en snel, maken de camera’s mooie kiekjes voor je socials en levert het scherm mooie beelden af. Dit toestel is op z’n minst de overweging waard.

7.5
oneplus-nord-ce-2-5g-afb

Beoordeling
OnePlus Nord CE 2 5G

Pluspunten
  • Soepele ervaring
  • Mooi beeldscherm
  • Koptelefoonaansluiting
  • Micro-sd-kaartsleuf
Minpunten
  • Android 11
  • Camerasysteem
  • Lijkt veel op Oppo Reno 6

Beoordeling OnePlus Nord CE 2 5G

Dan zijn er nog de micro-sd-kaartsleuf en koptelefoonaansluiting; twee eigenschappen die goed gewaardeerd worden onder smartphonegebruikers. Met een prijs van 329 euro zijn de verwachtingen niet hooggespannen, maar dat betekent niet dat je daarvoor maar troep in huis hoeft te halen. De nieuwe CE heeft weliswaar wat kanttekeningen die roet in het eten kunnen gooien, maar over het algemeen werkt de smartphone soepel en snel, maken de camera’s mooie kiekjes voor je socials en levert het scherm mooie beelden af. Dit toestel is op z’n minst de overweging waard. .

Prijsvergelijker OnePlus Nord CE 2 5G

Reacties (0)