Microsoft Surface Pro – specificaties
Microsoft Surface Pro | |
---|---|
Scherm | 12,3-inch, 2.736 bij 1.824 pixels |
Digitizer | Ja |
Processor | Intel Core i7 (7th gen) – Intel Core i5 (7th gen) – Intel Core M3 |
RAM | 4 GB – 8 GB – 16 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB – 256 GB – 512 GB – 1 TB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.1 |
NFC | Nee |
Camera’s | Vijf megapixel voor, acht megapixel achter |
Accu | Lithium Polymer |
Specs
De Microsoft Surface Pro (2017) biedt redelijke hardware aan, mits je bereid bent er wat voor te betalen. Er zijn opties met bijvoorbeeld 4 GB aan werkgeheugen en de Intel Core m3-processor, maar daar mag je niet elke topprestaties van verwachten. Daar kun je prima op werken of op internetten — maar zoek je een goedkopere Windows 10-hybride (of -convertible), dan zijn er goedkopere opties waar je evenveel mee kunt doen. Wanneer je gaat voor de Surface Pro van Microsoft, dan weet je gewoon dat je iets meer moet investeren.
En dat is niet zo erg. Met zevende generatie processors en tenminste 8 GB aan werkgeheugen (wat ons betreft wel het minimum voor Windows 10, wil je hebben dat alles feilloos draait) haal je mooie hardware in huis. Daar bovenop komt ook nog eens een ruime keuze aan de hoeveelheid opslagruimte en de mogelijkheid dingen over te zetten via een sd-kaart. De Microsoft Surface Pro die wij hebben getest beschikt over een Intel Core i7-processor, 512 GB aan opslagruimte en 16 GB aan interne opslagruimte. Dat is belangrijk om te weten bij het lezen van deze recensie, omdat de ervaringen met apparaten die andere specificaties hebben dus ook anders kunnen zijn.
Microsoft Surface Pro – hardware en design
Zo op het eerste gezicht lijkt de nieuwe Surface Pro op de Surface Pro 4. Maar wanneer je goed kijkt en het apparaat daadwerkelijk in je handen neemt, dan zul je verschil opmerken. Zo beschikt de magnesium body over rondere hoeken in vergelijking met vorige versies. Daarnaast is het scharnier, waarmee je het scherm rechtop kunt zetten, aangepast. De hoek kan nu worden aangepast tot 165 graden, waardoor je er beter op kunt tekenen en schrijven. Wellicht heeft dat iets te maken met de veel grotere Surface Studio.
Hoewel dat scharnier precies hetzelfde werkt als voorheen, beschikt het toch over nieuwe onderdelen die de grotere hoek mogelijk maken. Verder heeft Microsoft besloten om het vooral bij het vertrouwde te houden. Zo is de Microsoft Surface Pro (2017) nog steeds 8,4 millimeter dun en weegt het apparaat 786 gram. Daarentegen beschikt de tablet wel over een accu die twintig procent groter is (daar later meer over), wat op zich bijzonder is. De rest van de tablet is namelijk helemaal niet groter, maar dus even groot als de Surface Pro 4.
De afwerking is ontzettend fraai en voelt high-end aan. Op de linkerrand zit alleen een hoofdtelefoonaansluiting, terwijl we aan de rechterkant de opening voor de oplader terugvinden (dit is nog steeds niet usb-c, maar een eigen standaard van Microsoft), evenals een reguliere usb-poort en miniDisplayPort. Onderaan zit natuurlijk de connector voor het niet-meegeleverde toetsenbord, terwijl we aan de bovenkant de knoppen voor het in- en uitschakelen en het volume aantreffen. Naast het scherm bevinden zich verder twee speakers.
Display
Het scherm van de Microsoft Surface Pro is 12,3-inch groot. Dat is voor veel mensen wellicht net even te klein om er goed op te kunnen werken, maar voor een groot deel betekent het draagbaarheid en daardoor de mogelijkheid overal te kunnen werken. Ja, een scherm van 15-inch of groter werkt prettiger, maar we hebben nou geen groot nadeel kunnen ondervinden aan een 12,3″-scherm. Bovendien zorgt de hoge resolutie ervoor dat je de tekst op het scherm meer dan prima kunt lezen (en anders kun je in veel apps gewoon inzoomen).
Het scherm is verder breed genoeg om webpagina’s volledig en goed te kunnen laden. Lege randen aan de zijkanten komen weinig voor (sterker nog: je zult merken dat de randen aan de zijkanten van websites juist minder aanwezig zijn). Dat heeft te maken met de schermverhouding van 3:2. Die verhouding is optimaal voor het lezen voor digitale boeken of artikelen, maar alleen in de verticale stand. De Surface Pro als e-reader gebruiken is een beetje overdreven (daarvoor is-ie te groot), maar lezen gaat gelukkig goed.
Door die verhouding houd je de tablet ook gemakkelijker vast, alsof je een groot (verzwaard) schrift meeneemt. De verhouding zorgt ervoor dat het formaat van een A4’tje wordt nagebootst, een trend die werd ingezet met de release van de Surface Pro 3. De schermresolutie bedraagt 2.736 bij 1.824 pixels. Die resolutie zorgt niet alleen voor leesbare teksten, maar ook mooie en vloeiende beelden. Toegegeven, de kleuren komen beter tot hun recht op een super amoled-scherm van Samsung, maar we hebben maar weinig te klagen over dit scherm.
Connectiviteit
We noemden enkele opties met betrekking tot de connectiviteit al eerder even. De Microsoft Surface Pro (2017) beschikt over een usb-poort (type-a), een miniDisplayPort en natuurlijk de Surface-aansluiting. Onder de kickstand zit ook nog een opening voor een micro-sd-kaart. Ook is er ondersteuning voor wifi en bluetooth 4.1 en mag je natuurlijk rekenen op de aansluiting voor het toetsenbord. Maar daar houden de mogelijkheden wel bij op. Al met al voelt dit erg mager aan, maar voor Surface-gebruikers zal het wellicht prima zijn.
Voor de mensen een nieuwe versie van de Surface Pro zoeken en hadden gewacht met upgraden totdat Microsoft een 2017-versie zou aankondigen, geldt wellicht dat ze het wel prima vinden. De aansluitingen zijn hetzelfde als op de Surface Pro 4. Zo hoeven die mensen niet opnieuw allerlei handige accessoires te kopen. Opvallend: dit keer levert Microsoft het toetsenbord en stylus niet mee in het basispakket, waardoor je die er als nieuwe klant bij moet kopen. De upgraders kunnen aan de slag met hun eigen accessoires.
Speakers
Aan de voorkant zitten twee stereospeakers naast het scherm geparkeerd. Hoewel deze speakers behoorlijk klein en smal zijn, is het wel zo dat ze met gemak een klein kantoor kunnen vullen met geluid. Handig voor Skype-gesprekken of het bekijken van YouTube-video’s, maar daar houdt het verder bij op. Het basgeluid is nagenoeg afwezig. Maar gelukkig is het wel zo dat de Surface Pro in staat is onderscheid te maken tussen verschillende lagen aan klanken, waardoor er over het algemeen toch een helder geluid uit kan komen.
Camera’s
Microsoft heeft de camera’s op de Microsoft Surface Pro (2017) niet van een upgrade voorzien. Dit zijn dezelfde camera’s als op de Microsoft Surface Pro 4. Die bieden op zich een prima kwaliteit aan, maar verwacht er gewoon niet te veel van. Wat dan wel anders is, is het feit dat de frontcamera nu beschikt over extra sensoren en ondersteuning aanbiedt voor Windows Helllo. Daardoor kun je er razendsnel mee inloggen, mits die camera je herkent. Het gaat vaker goed dan fout gelukkig; zorg wel altijd voor voldoende licht voor de camera’s.
Accuduur
Daar waar de Microsoft Surface Pro 4 nog beschikte over negen uur accuduur, beschikt de Surface Pro (2017) over ruim dertien uur (aldus de belofte van Microsoft). En dat is een behoorlijk prestatie, wanneer je kijkt naar het formaat van de tablet. Hij is niet groter gemaakt en ook niet dikker. Het ligt er maar net aan wat je doet natuurlijk. Ga je er spelletjes op spelen, dan is de duur aanzienlijk minder. Ben je er echter op aan het werk, dan kun je ervan uitgaan dat-ie een volledige werkdag meegaat. Helaas redt de tablet de dertien uur meestal niet…
Toetsenbord, trackpad en stylus
We noemen het hier maar nog een keer: het toetsenbord en de stylus worden niet standaard meegeleverd. Als dit je eerste Surface Pro-tablet wordt, dan zul je die er dus nog los bij moeten kopen. Bij ons recensiemodel leverde Microsoft wel de cobalt blue Surface Pro Signature Type Cover. Dit toetsenbord is tevens de beschermhoes en beschikt over een synthetisch suede die erg prettig aanvoelt. De accessoire typt lekker weg, maar alleen wanneer je op een glad oppervlak tikt. Werk je graag op schoot, dan gaat het apparaat als een dolle trillen.
De redelijk grote touchpad voelt glad en biedt een fijne besturing aan. De pad reageert accuraat, waardoor je niet gauw om een muis verlegen zit. De stylus is dit keer dus ook los verkrijgbaar en is er sinds de laatste keer aanzienlijk op vooruitgegaan: van 1.024 naar 4.096 drukpunten. Zo hebben voornamelijk tekenaars toegang tot meer functies en mogelijkheden. Ook reageert de pen nu veel sneller dan voorheen en is er een sterke magneet aanwezig, waarmee je de stylus aan de zijkant van de Surface Pro kunt bevestigen.
Microsoft Surface Pro – software
Microsoft levert zowel de hardware als software van dit product. In het verleden bleek nog wel eens dat er dan alsnog wat fout kan gaan (zie bijvoorbeeld onze eerdere berichtgeving over de Surface Pro), maar daar hebben we niet mee te maken gehad in onze recensieperiode. De software reageert snel en accuraat en dat mag je ook gewoon verwachten van een apparaat waar je minimaal duizend euro euro voor betaalt. Ja, er worden enkele applicaties meegeleverd, maar het is lang niet zo veel als je bij concurrerende modellen zou tegenkomen.
Dat is wat ons betreft het grootste voordeel als je een laptop direct bij Microsoft vandaan haalt. Er staat nou eenmaal veel minder bloatware op dan op laptops van bijvoorbeeld HP. Wel zijn er natuurlijk apps van Microsoft zelf aanwezig, waarvan niet alles gratis te gebruiken is (zoals de Office-apps, maar dat is niet gek). Je kunt in elk geval alles doen wat je wil op het moment dat je de Surface Pro koopt, ook al zul je ongetwijfeld snel een andere browser downloaden en een beter bewerkingsprogramma voor foto’s en video’s gaan installeren.
Het actiecentrum is ook nog eens handiger wanneer je een scherm hebt dat langer is in vergelijking met de 16:9-schermen op reguliere laptops. Je kunt immers veel meer dingen zien aan de rechterkant, zonder dat je snel hoeft te scrollen. Verder is Windows 10 er in de laatste maanden qua stylus-ondersteuning en -navigatie enorm op vooruitgegaan. Er zijn meer mogelijkheden en handige functies, zoals een snel oproepbaar notitieblok. Over het algemeen is de stylus-ervaring op Windows 10 nu gewoonweg goed te noemen.
Microsoft Surface Pro – in gebruik
Het belangrijkste is misschien nog wel dat de Microsoft Surface Pro (2017) gewoon erg gemakkelijk in gebruik te nemen is. We zijn inmiddels heel wat generaties aan 2-in-1-producten verder, waardoor de ervaring inmiddels enorm is gestroomlijnd. En dat merk je aan de Surface Pro. Niet alleen letterlijk (als je kijkt naar de hardware), maar ook in de ervaring. Windows 10 werkt prettig en wordt steeds toegankelijk, terwijl de hardware vlot werkt en de accessoires ervoor zorgen dat er nog meer mogelijkheden bij komen.
Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat het jammer is dat Microsoft de producten dit keer allemaal los aanbiedt en mensen niet de kans geeft een compleet product in huis te halen. Want als je een Surface Pro koopt zonder toetsenbord (en je hebt er niet al eentje thuisliggen), dan koop je dus geen 2-in-1, maar een reguliere Windows 10-tablet. Geen verkeerde tablet overigens, maar wel een gewone Windows 10-tablet. En dat is misschien iets waar mensen aan moeten wennen na alle iteraties met stylus en toetsenbord.
Wij hebben zelf de tablet het vaakst gebruikt in de 2-in-1-stand, dus met het toetsenbord eraan vastgekoppeld. We hebben er heel fijn op kunnen werken, omdat de hardware daar zich natuurlijk meer dan prima voor leent. Het toetsenbord loskoppelen gaat ook met gemak. De ingebouwde kickstand blijft nog steeds een ontzettend handig onderdeel. Niet alleen voor tijdens het werken, maar ook wanneer je gewoon even in de trein of het vliegtuig aan video wil kijken en niet constant die tablet in je handen wil hebben liggen.
Prestaties
Met de specificaties aan boord van de tablet die wij opgestuurd hebben gekregen zal het niemand verbazen dat de Microsoft Surface Pro-tablet uitstekend presteert en functioneert. Downloaden en uploaden gaat razendsnel, programma’s openen is zo gebeurd en bestanden openen vergt ook weinig tijd. Een echt gaming-apparaat is het niet, maar daar is deze machine natuurlijk ook niet voor ontworpen (al zou je hier best een prima potje Hearthstone op kunnen spelen). Al met al hebben we niets te klagen gehad over onze ervaring.
Microsoft Surface Pro – conclusie
Microsoft heeft een hoop verbeterd aan het design en de hardware van deze Surface Pro, die wellicht zo op het eerste gezicht niet meteen zichtbaar zijn voor iedereen. Maar er is een hoop om van te houden. De accu is groter en gaat iets langer mee, het design ziet er ontzettend strak uit en de hardware voldoet aan moderne eisen. Ook is het fijn dat je met de frontcamera je apparaat kunt ontgrendelen dankzij de integratie met Windows Hello. De kickstand maakt het plaatje bijna compleet — ware het niet voor de optionele accessoires.
Dit keer levert Microsoft de Surface Pen en Type Cover niet standaard mee. Dat zal voor veel aanhangers van het merk wellicht even wennen zijn. Maar ook nieuwe consumenten zullen even achter de oren krabben, want die horen al heel lang dat die dingen er gewoon bijzitten. Maar nu dus niet. Handig voor de mensen die alles al in huis hebben er er niets extra voor willen betalen, maar minder handig voor de mensen die gewoon een 2-in-1-apparaat verwachten. Het doet toch af van de ervaring, want je dient meteen extra geld te investeren in de ervaring.
Beoordeling
- Verbeterde kickstand
- Accuduur is erop vooruitgegaan
-
Behoorlijke prestaties
Weinig connectiviteitsopties
- Prijs (toetsenbord en stylus zijn optioneel)
- –
Reacties (0)