Logitech heeft verschillende modellen Bluetooth toetsenborden op de markt, de meest bekende zijn de toetsenborden die gebruikt worden in speciale hoezen zoals de Zagg Folio of het stand-alone product (binnenkort zal ik daar ook een review van maken). Daarnaast hebben ze natuurlijk ook het bekende aluminium product waar je de iPad als het ware in moest leggen tijdens vervoer.
Hardware
In het filmpje zeg ik al gekscherend dat als Logitech’s aluminium toetsenbord en Apple’s Smart Cover samen een baby maken dat dit ongetwijfeld het resultaat zou zijn (ik ben niet de enige die dit zegt). In plaats van een model waar de iPad ingelegd moet worden is een hoop van het Smart Cover design ‘afgekeken’.
Het toetsenbord klikt aan de zijkant vast via een magnetische scharnier en ook het slimme on/off bij het sluiten van deze cover werkt prima. De cover zelf is verbazingwekkend dun en is op het dikste punt net iets dikker dan de iPad zelf. Na opening van de cover trek je de iPad los en zet je hem in de gleuf net iets boven de nummertoetsen. Het mooie van deze cover is dat in deze gleuf ook magneten zijn verwerkt en dat de iPad als gevolg daarvan vrij stevig in de standpositie blijft zitten. Juist van deze ontwerp keuze ben ik erg onder de indruk want het maakt het gebruik op schoot of een druk cafe veel veiliger. Deze keuze betekent echter ook dat de iPad er maar op één manier echt ‘goed’ inpast; portrait werkt wel maar voelt toch duidelijk minder stabiel en moet de extra steun van de magneten missen.
Voor de achterkant is gekozen voor aluminium en hoewel dat er natuurlijk erg strak en mooi uitziet heeft het toch een paar nadelen. Doordat de combinatie tijdens gebruik op de aluminium achterkant rust glijdt het vrij gemakkelijk over de ondergrond. Dit maakt dus voor de driftige tikkers dat de iPad soms van je ‘wegloopt’. Ik had de associatie met een ouderwetse typemachine: tikken tikken tikken en dan de kop weer naar links verschuiven. In dit geval dus tikken tikken tikken en de iPad/toetsenbord combi weer naar je toe trekken. Al dit geschuif betekent ook dat je na de eerste tien minuten een zooitje krassen op de achterkant mag verwachten, want het aluminium is allerminst krasbestendig.
Aan de zijkant van de cover vind je een Bluetooth koppel knop, een mini-USB poort om de cover op te laden en natuurlijk een aan/uit schuifje. Volgens Logitech gaat de batterij 6 maanden mee voordat hij opgeladen moet worden (als je hem 2 uur per dag gebruikt).
Het toetsenbord
De cover is net zo groot als de iPad zelf en als gevolg daarvan is het natuurlijk onmogelijk om een volledig formaat toetsenbord te verwerken in de cover. Logitech heeft een paar keuzes gemaakt die wat mij betreft erg verstandig zijn. Zo is er gekozen om de nummerieke toetsenrij te combineren met functie toetsen (die je dus in combinatie moet gebruiken) en zijn zowel die toetsen als de onderste rij toetsen vrij klein. Dit resulteert in meer ruimte voor de toetsen waar ook daadwerkelijk letters opstaan en dat maakt het tikken vrij gemakkelijk. Er is gekozen voor de bekende island-style toetsen en de aanslag is vrij fijn. Het belangrijke toetsen voelen lekker ‘springy’ en reageren goed op aanslagen. Ik vond het wel even wennen dat de de toetsen niet zo diep ingedrukt kunnen worden, de ‘travel’ is dus erg beperkt.
Naast de standaard opties die iOS als keyboard ondersteuning biedt heeft Logitech een paar extra combinaties weten te verwerken in dit toetsenbord. Natuurlijk is er een home key, kan de muziek bestuurt worden en zijn er copy/paste combinaties. Logitech heeft combinaties toegevoegd die vooral handig zijn voor het selecteren van tekst, zo werkt fn+4 als selectie van het woord links van de indicator en kopieer je de selectie met fn+7 naar het klipboard. Er zijn ook een paar kleine pijltjestoetsen die in combinatie met shift selectie van lappen tekst vergemakkelijken.
Als bescherming
Ik vind het belangrijk om even de beschermende kwaliteiten van deze cover te bespreken. Uiteindelijk beidt deze cover namelijk maar weinig bescherming, vooral voor de achterkant van de iPad. Er is wel wat rubber om ruimte te houden tussen het scherm en de toetsenkant van de cover maar in gesloten stand is er geen bescherming tegen stoten of krassen, met uitzondering van het scherm natuurlijk. Ook is het vrij lastig de combinatie open te maken wat bij mij redelijk wat frustratie opriep als ik gewoon de iPad even wou gebruiken zonder dat ik het toetsenbord nodig had. Dit is natuurlijk allemaal inherent aan het design maar ik denk dat het belangrijk is te beseffen dat dit in veel gevallen niet als vervanging van een Smart Cover kan dienen.
Het lijkt erop dat backcovers (zoals de Belkin Snapshield) wel passen in de gleuf maar dat de magneten dan niet meer pakken, wat het geheel een stuk instabieler maakt.
Conclusie
Ik ben erg enthousiast over dit toetsenbord – deze review is natuurlijk geschreven op het toetsenbord – en denk dat het voor een bepaalde groep kopers zeer interessant kan zijn. Maak je veel gebruik van een toetsenbord en ben je iemand die zich niet zo druk maakt over een paar krassen dan kan deze Ultrathin Keyboard Cover zomaar eens de ideale oplossing voor je zijn. Wil je toch wat bescherming voor de hoeken van de iPad kijk dan eens naar andere toetsenborden die Logitech aanbiedt of naar cases waar waar een toetsenbord in verwerkt is. Natuurlijk moet je dan wel wat eisen aan design, gewicht en formaat opgeven.
Update
Nadere inspectie van mijn iPad heeft mij doen schrikken want er zitten een flink aantal krasjes op mijn iPad scherm, precies op de plek waar de Logitech Ultrathin met mijn iPad ‘dockt’. Vervelender is dat ook onder het grote zwarte gedeelte een flink aantal kleine maar doffe plekken te vinden zijn, overeenkomend met het zwarte vlak op de keyboard cover. Dit doet mij meer dan vermoeden dat de cover hiervoor verantwoordelijk is, en dat is niet cool. De rubbertjes op de cover die afstand moeten houden tussen iPad en cover werken niet goed genoeg en ieder klein stofje kan als twee harde oppervlakte tegen elkaar gedrukt zijn resulteren in krassen/doffe plekken.
Dit is iets waar rekening mee gehouden moet worden als koper van deze cover, en ik zou zelfs mensen willen aanraden deze cover alleen in combinatie met een screenprotector (lekker 1990) te gebruiken, en anders gewoon niet. Ik ben er namelijk helemaal niet blij mee, en eerlijk gezegd zelfs een beetje ziek van. Een iPad is precies duur genoeg om er erg voorzichtig mee te zijn.
De Logitech Ultrathin Keyboard cover voor tablets kost 99,99 euro en is onder meer te koop in de webshop van Logitech.
Neem een abonnement op onze Youtube playlist om op de hoogte te blijven van laatste iPad accessoire reviews.
Reacties (4)