Dit toetsenbord is overigens niet per se een accessoire voor een tablet maar een van de belangrijkste wapenfeiten van het Easy-Switch toetsenbord maakt het wel een erg geschikt apparaat om te kunnen verbinden met tablet. Dit toetsenbord kan namelijk via Bluetooth gekoppeld worden met 3 verschillende apparaten. En Easy-Switch betekent natuurlijk dat het wisselen van apparaat erg makkelijk is.
Logitech Easy-Switch (K811) – Design
Het is toetsenbord (natuurlijk) voornamelijk van plastic gemaakt maar aan de bovenkant is gekozen voor een mooie aluminium plaat. Daarmee lijkt het natuurlijk best al snel op een toetsenbord van Apple maar Logitech heeft gekozen voor zwarte toetsen, met backlight zodat je in het donker ook de juiste letters weet je vinden. Aan de bovenkant van het toetsenbord zit dan nog een glanzend zwart element waar naast een paar handige Mac-gerelateerde toetsen ook een verlicht Logitech logo te vinden is.
Het toetsenbord heeft overigens geen pootjes of ander verhoging en ligt dus vrij plat op je bureau. Ik had persoonlijk wel graag de mogelijkheid gehad om de achterkant iets te verhogen. De type-ervaring lijkt hierdoor wat meer op het typen op een toetsenbord van een laptop (en de verlichte zwarte toetsen en aluminium plaat doen me erg aan een Macbook denken natuurlijk). De toetsen zelf zijn vrij ‘dik’ en hebben een redelijk grote travel (de mate waarop ze ingedrukt worden). Alle letters op het toetsenbord zijn ook enigszins concaaf.
Er is geen numpad maar natuurlijk wel een standaard rij waar zowel de getallen en leestekens als het apenstaartje en procentteken zijn verwerkt. Een rij (f-)toetsen daar weer boven stellen je als gebruiker in staat om de felheid van de verlichting van het toetsenbord in te stellen, screen-brightness, de standaard muziek controls en zelfs dedicated buttons voor mission-control (Mac) en een homebutton (voor iOS apparaten).
De eerste drie (f-)toesten van de bovenste rij zijn er voor het switchen tussen de verschillende apparaten waarmee je het toetsenbord gekoppeld hebt. In mijn test set-up heb ik het toetsenbord gekoppeld gehad aan mijn Mac, iPad mini en een Apple TV. Switchen tussen de apparaten duurt ongeveer 1-2 seconden is erg soepel.
Logitech Easy-Switch (K811) – In gebruik
Zoals gezegd ben ik dol op een goed toetsenbord en sowieso ben ik wel fan van de producten die Logitech uitbrengt. Als vast toetsenbord voor mijn Mac gebruik ik het Logitech Tablet Keyboard omdat ik dat een van de beste toetsenborden vind die op dit moment op de markt is (en het is dus niet eens een toetsenbord dat bedoeld is voor een vaste computer). Voor mijn iPad 3 gebruik ik het Logitech Ultrathin Keyboard Cover toetsenbord en dat toetsenbord is ervoor verantwoordelijk dat 80 procent van alles dat ik schrijf hier op Tablets Magazine op mijn iPad gedaan is in plaats van op de Mac. Met het K811 Easy-Switch toetsenbord heb ik geprobeerd beide toetsenborden te vervangen.
Het koppelen van het toetsenbord aan de drie verschillende apparaten was echt geen enkel probleem en zoals gezegd is ook het switchten tussen die apparaten een appeltje-eitje. Ik moest meer wennen aan de ‘dikkere’ toetsen die iets concaaf zijn en het feit dat het toetsenbord vrij plat op tafel ligt. Het duurde iets van een paar uur voordat ik op volledige snelheid kon tikken op dit toetsenbord.
Ik keek vooral erg uit naar de verlichte toetsen van dit toetsenbord, een van mijn absoluut favoriete eigenschappen van de keyboards op Macbooks. Opvallend genoeg heb ik de verlichting al na twee dagen uitgezet omdat het gewoon geen toegevoegde waarde had voor mij. Als ik voor mijn computer zit zorg ik namelijk dat mijn kantoor goed verlicht is omdat ik anders erg snel last van mijn ogen krijg, een goede verlichting die er dus ook voor het toetsenbord is. Op zichzelf is het niet zo’n probleem als de lichtjes alsnog branden (het ziet er zelfs wel mooi uit) maar helaas schakelt de verlichting zichzelf automatisch uit. Dit is een superhandige functie om batterij te besparen en de verlichting springt vanzelf aan als je je handen boven het toetsenbord plaatst (je hoeft het toetsenbord er niet eens voor aan te raken, cool!). Het aan- en uitgaan van de verlichting was voor mij gewoon erg afleidend, en steeds ‘schrok’ ik weer van de verlichting die ik in de periferie van mijn gezichtsveld zag aanspringen.
Ik heb mijn iPad vaak rechtop op mijn bureau staan en gebruik sommige apps liever op mijn iPad dan op de Mac. Writeroom, Drafs en e-mail zijn hier goede voorbeelden van. Het was dan ook erg fijn om makkelijk en snel te kunnen switchen tussen de twee apparaten en dit stelde mij in staat om de afgelopen week van mijn iPad een ‘dedicated e-mail machine’ te maken. Nice. Natuurlijk is het zoeken naar een film op Netflix op de Apple TV ook nog nooit zo makkelijk geweest. In dit opzicht zal ik het K811 Bluetooth Easy-Switch toetsenbord dus erg gaan missen.
Logitech Easy-Switch (K811) – Conclusie
Het K811 Bluetooth Easy-Switch toetsenbord van Logitech is een prachtig mooi toetsenbord maar met een prijskaartje van 100 euro is het een vrij kostbare accessoire. Voor mij is er niet genoeg reden om mijn huidige set-up te gaan vervangen door dit toetsenbord omdat ik de aanslag van mijn huidige toetsenbord nog steeds fijner vind, en de verlichte toetsen mij meer afleidden dan wat toevoegde. Maar het snel en makkelijk switchen tussen verschillende apparaten ga ik zeker missen. Daarom denk ik dat het Logitech K811 toetsenbord voor een hoop mensen die nog geen verschillende toetsenborden hebben gekocht voor hun Mac/iPad/Tablet/Mediabox/etc zeker een zeer interessante optie is om te overwegen.
Op dit moment kan ik je nog niet wijzen naar een plek waar de k811 aangeschaft kan worden, maar voor het Logitech Keyboard K810 toetsenbord zijn echter genoeg verkooppunten. Dit toetsenbord moet het doen zonder aluminium accent en heeft iets afwijkende functietoetsen. Ook moet je rekening houden met een prijs vanaf zo’n 85 euro.
Lees ook onze andere tablet accessoire reviews.
Reacties (0)