Review: LG V30 – deze smartphone is het net niet helemaal

14 maart 2018 + 10 minuten 0 Reacties
lg-v30-foto-1

De LG V30 is de nieuwste smartphone van het Zuid-Koreaanse merk. Eentje die op het eerste gezicht een hoop dingen goed doet. Maar weet de smartphone dit idee ook op de langere termijn vast te houden? En is die zijn introductieprijs van 899 euro wel waard?

LG maakt de laatste tijd goede smartphones, maar om verschillende redenen kiezen Android-gebruikers toch niet vaak voor het merk. En dat terwijl de telefoons, als je kijkt naar de hardware en het design, vrijwel nooit onderdoen voor de concurrentie. Sterker nog, je zou zelfs kunnen stellen dat LG met enkele trends voorop heeft gelopen, of in elk geval redelijk vooraan heeft gestaan. Maar er zitten wel altijd haken en ogen aan zo’n LG-smartphone en de V30 laat precies zien wat er wel en niet goed is aan een LG-telefoon in het algemeen.

LG V30 – specificaties

LG V30
Scherm 6-inch, 2.880 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 835
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Dertien megapixel achter, vijf megapixel voor
Accu 3300 mAh Lithium Polymer

Specs

De LG V30 kwam eind vorig jaar uit en beschikt over de geldende norm voor specificaties voor een high-end smartphone. De Qualcomm Snapdragon 835 is nog steeds de beste processor die je in je smartphone kunt stoppen als fabrikant. Bovendien zou 4 GB aan werkgeheugen genoeg moeten zijn voor menig Android-apparaat (daar later meer over) en kom je goed uit de voeten met 64 GB aan interne opslagruimte. Verder is de V30 van allerlei moderne gemakken voorzien, zoals bijvoorbeeld usb-typ-c en natuurlijk bluetooth 5.0.

LG V30 – hardware en design

De LG V30 geniet van één van de mooiste designs op smartphonegebied, zelfs nog maanden na zijn introductie. Het is een mooie mix van metaal en glas (ook al kan dat glas voor wat vervelende vingerafdrukken zorgen). Het toestel oogt niet alleen premium aan, het pakket oogt ook nog eens high-end. Net zoals heel veel vlaggenschepen uit 2017 beschikt de V30 ook over ontzettend dunne randen. Niet alleen aan de zijkant, maar ook aan de boven- en onderkant. Zo kan LG in elk geval het maximale uit het grote scherm halen.

De schermranden lopen niet door over de zijkant van het scherm. Dat kun je zowel negatief als positief opvatten. Enerzijds maakt dit het toestel breder dan bijvoorbeeld de Galaxy S8, maar anderzijds kan die daardoor ook beter in de hand liggen. Wij verkiezen een smartphone die lekker in de hand ligt boven eentje die te smal is en dus niet lekker in de hand ligt, ook al wordt de smalle smartphone misschien mooier gevonden. Dat betekent niet dat de LG V30 lelijk te noemen is. Het is de mooiste smartphone van het merk tot nu toe.

Bovendien is het apparaat erg licht en dat is wennen na de Samsung Galaxy Note 8 en, in dit geval, ook de OnePlus 5T. Smartphones die wat zwaarder aanvoelen, voelen doorgaans wat steviger aan. Dat gezegd hebbende is de V30 best stevig te noemen. Op heel het toestel zitten overigens maar drie knoppen: twee aan de zijkant (volume omhoog en omlaag) en de aan-uitknop, die verwerkt zit in de vingerafdrukscanner op de achterkant. Die scanner zit onder het dubbele camerasysteem; de beste plek voor een vingerafdruklezer.

Display

Het vorige model van de LG V-serie, de V20, werd nooit in Nederland uitgebracht. Dat model beschikt over een tweede scherm aan de bovenkant. Dit keer is dat tweede scherm verdwenen en moet je het doen met een langwerpig display van 6-inch. Het is een poled-scherm met een schermresolutie van 2.880 bij 1.440 pixels en schermverhouding van 2:1. Het betreft hier dus een FullVision-display: een scherm dat bijna helemaal de voorkant bedekt. Houd er in elk geval rekening mee dat je niet alles met één hand kunt bedienen.

Dat laatste kritiekpunt is niet alleen voor de V30 weggelegd. Heel veel smartphones met een aparte schermverhouding (2:1, 18.5:9 of 19:9) hebben hier last van. Maar inmiddels zou je er al aan gewend kunnen zijn. Dat LG in elk geval teruggekeerd is naar een oled-scherm is goed nieuws, want dat betekent dat de kleuren levendig zijn, het zwart diepe waarden heeft en er een fantastisch contrast waar te nemen is. Bovendien kan zo’n scherm erg helder gezet worden, waardoor je in elke omgeving goed moet zien wat er op het scherm gebeurt.

Helaas kunnen we niet al die eigenschappen terugvinden in het scherm van de LG V30. De kleuren komen een beetje uitgewassen over. Dat valt niet op wanneer je alleen naar het scherm van de V30 kijkt; maar wanneer je hem naast een Note 8 of OnePlus 5T* legt, dan valt op dat wit niet echt wit is, sommige details in de kleuren wegvallen en het lijkt alsof er continu een avondmodus aan staat. Nee, dat is niet het geval — wanneer je die modus aanzet, dan zie je het verschil. Dit is dus niet het beste scherm dat LG tot nu toe geleverd heeft.

Connectiviteit

De LG V30 beschikt over connectiviteitsopties die je anno 2017 en 2018 mag verwachten van een smartphone. Zo is er bluetooth 5.0 aanwezig. Dat is een mooie aanvulling op de dingen die nog komen, aangezien bluetooth ook steeds slimmer en energiezuiniger wordt (plus: alle voorgaande versies werken met de verbinding). Daarnaast mag je natuurlijk rekenen op wifi en 3g/4g en is er ruimte voor een micro-sd-kaart tot 256 GB. Verder beschikt het apparaat, haast vanzelfsprekend, over gps, usb-c en gelukkig ook nfc.

Speaker

Aan de onderkant van de smartphone zit een mono speaker. Daar komt behoorlijk inferieur geluid uit, in vergelijking met andere smartphones in z’n klasse. Je hoeft deze speaker niet hard te zeggen om gekraak te horen en dat is jammer, vooral als je wil videobellen. Daarbij komt ook dat de speaker op een onfortuinlijke plek zet waar je vaak je vinger zult houden tijdens videogesprekken of waar je je hand wil houden wanneer je een video bekijkt. De content mag dan wel verstaanbaar zijn, maar het klinkt helaas nergens naar.

Camera’s

De meeste vernieuwingen stopt LG in de cameramogelijkheden. Dat gezegd hebbende hebben we hier in Europa de felbegeerde ThinQ-update nog niet ontvangen. Deze update voegt opties op basis van kunstmatige intelligentie toe aan de camera-applicatie, waardoor het toestel dus veel meer kan doen dan nu het geval is. Later komen we hier nog op terug, maar voor nu bekijken we de camera zoals die is. Op de achterkant zit namelijk een zeer capabel dubbel camerasysteem, die vooral overdag ontzettend mooie foto’s maakt.

Op papier zou de V30 ook mooie foto’s moeten maken in het donker, dankzij de sensor van zestien megapixel en een diafragma van f/1.6. Echter, de resultaten vallen vies tegen en gaan niet voorbij de kwaliteit die de Galaxy S8 en Note 8 hebben geleverd. De beelden zien er ontzettend korrelig uit en de kwaliteit lijkt op een foto met een behoorlijk lage resolutie. Er is wel een Pro-modus waarmee je mogelijk wat fouten kunt wegpoetsen, maar reken er niet op dat je, over het algemeen, mooie foto’s maakt in donkere omgevingen.

De tweede camera beschikt overigens over een sensor van dertien megapixel en een diafragma van f/1.9. Je kunt foto’s maken met een brede hoek en met een hoek die je gewend bent van smartphonecamera’s (al zijn dubbele camera’s inmiddels ook de norm geworden). De frontcamera beschikt over een vijf megapixelsensor. Deze foto’s zijn kleurrijk en goed belicht, maar zijn ook een beetje uitgesmeerd. Met de al aanwezige softwatefuncties kun je helaas weinig doen om de kwaliteit een niveau omhoog te brengen; dat is jammer om te zien.

Mocht je wel genoeg licht hebben, dan heeft de LG V30 een ontzettend fijne camera. Middels de aanwezige modi is het mogelijk het beste uit je foto’s te halen. Zo heb je invloed om lichtinval, kleur en het contrast, met een druk op de knop. Bovendien is er ook de eerdergenoemde Pro-modus, waarmee je alle onderdelen helemaal zelf in kunt stellen. De slimme functies zijn zoals gezegd dus nog niet aanwezig, waardoor de smartphone nog niet automatisch bepaalde scenes het beste in beeld brengt; daar moeten we dus nog even op wachten.

Accuduur

Tot op heden waren de batterijen in LG-toestellen vervangbaar, maar dat is hier helaas niet het geval. Dat komt doordat het toestel waterdicht is. Dat gezegd hebbende is 3.300 mAh genoeg om de dag mee door te komen. Als je het rustig aan doet, zou je in theorie het zelfs langer kunnen volhouden. En het duurt ongeveer anderhalf tot twee uur voordat de accu ook weer helemaal is opgeladen. Heb je slechts een uurtje de tijd, dan is het goed om te weten dat je binnen een uurtje ongeveer 66 procent van de accucapaciteit bij kunt laden.

LG V30 – software

Het is inmiddels maart 2018 en de LG V30 is nog steeds niet voorzien van Android 8.0 Oreo. En dat is LG toch behoorlijk kwalijk te nemen. Dat Android niet helemaal up-to-date is, is misschien nog niet het allerergste. Het feit dat ook de beveiligingsupdate is blijven hangen in september (!) 2017 nemen we LG meer kwalijk. Dan haal je zo’n mooi toestel in huis waar je veel verwachtingen van hebt en dan stelt het al hier en daar ietwat teleur, krijg je ook nog te maken met een beveiliging van een ontzettend laag niveau.

Je krijgt, een jaar nadat de LG G6 werd uitgebracht, dus nog steeds te maken met Android Nougat en dat is heel jammer. Niet omdat dit een slecht besturingssysteem is — allerminst. Maar wel omdat het inmiddels een oud OS is dat aan vervanging toe is, aangezien Oreo een aantal dingen beter doet en stukken veiliger is. Over Android P durven we momenteel alleen nog maar te dromen voor dit toestel. Reken nergens op. We hadden gehoopt dat LG de interface toch een beetje aan zou pakken, aangezien die bij vlagen traag is.

Bovendien merken we inmiddels toch dat de indeling van die interface achterhaald en onnodig onoverzichtelijk is — maar het is maar net waar je aan gewend bent. Het is allemaal niet zo erg als het lijkt, maar een aanpassing had niet misstaan. Daar komt bij dat er een hoop applicaties worden meegeleverd door LG. Apps die je hoogstwaarschijnlijk nooit zult gaan gebruiken of waar je inmiddels al andere dingen voor gebruikt. Op het gebied van software stelt de LG V30 behoorlijk tegen; hier valt dus nog veel te winnen voor het bedrijf.

LG V30 – in gebruik

De aanwezige mono speaker mag dan niets zijn om over naar huis te schrijven, de ingebouwde quad dac is dat wel. Lees hier alles over wat een dac precies is. Wanneer je namelijk een bedrade koptelefoon aansluit, dan hoor je waarschijnlijk verschil tussen de V30 en het toestel dat je in een andere hand zou hebben. Het geluid klinkt zelden zo rijk, diep en meeslepend op een smartphone als bij de V30. Het enige puntje van kritiek dat je nog zou kunnen hebben is de plaatsing van de aansluiting; voor de rest klinkt het zo goed als perfect.

In de misstappen die LG met de V30 maakt, moeten we toch ook eerlijk blijven. Het toestel oogt ontzettend mooi en ligt heel erg lekker in de hand. Dat is óók wat waard. Maar of het jóu wat waard is, is natuurlijk een tweede. Daarnaast is het erg fijn dat er geen onnodige knoppen zijn (we kijken naar jou S8 en Note 8, en ja: zelfs de Galaxy S9) en dat LG wel heeft begrepen waar je de vingerafdrukscanner het beste kunt plaatsen. Dat hier ook meteen de aan-uitknop zit, is wat ons betreft eigenlijk allemaal beter voor het dagelijkse gebruik.

Prestaties

Hoewel de specificaties gewoon goed te noemen zijn, kunnen we ze ook standaard noemen vandaag de dag. Over het algemeen mag je van toestellen met een Snapdragon 835-processor en 4 GB aan werkgeheugen verwachten dat ze vlot en snel presteren, maar helaas is dit niet altijd het geval met de V30. Soms hapert die een beetje en heeft-ie zichtbaar moeite met vloeiende animaties. Die paar keer dat dit gebeurt is dan ineens leidend, maar over het algemeen merk je er vrij weinig van. Er is geen app die de V30 niet aan kan, in elk geval.

LG V30 – conclusie

De LG V30 is alles behalve een slechte smartphone. Het is er eentje die perfect aansluit bij de verwachtingen van een Android-smartphonegebruiker en eentje die voldoet aan de eisen met betrekking tot de hardware. Als je kijkt naar het design van het toestel en de plaatsing en het gebruik van de vingerafdrukscanner, dan loopt LG nog steeds voorop. Het toestel is ook erg licht en dat komt onder meer doordat er gebruik wordt gemaakt van een plastic oled-scherm. Een scherm dat mogelijk ook iets eerder een krasje oploopt.

Maar zoals wel vaker het geval is met smartphones van LG, zijn er elementen die het toestel door de modder sleuren — en dan blijft er weinig over van het verhaal ‘dat het design zo mooi is’. Sterker nog, je zou zelfs voorzichtig kunnen concluderen dat dit het enige aspect is waar LG nog echt op kan concurreren. De aanwezige hardware is standaard te noemen, maar presteert soms suboptimaal. Bovendien is dit niet het beste scherm van het bedrijf, terwijl dat nou altijd een troef is van de fabrikant die, beargumenteerbaar, de beste televisieschermen maakt.

Dat de kwaliteit van het scherm dan zo ontzettend tegenvalt, is ongelooflijk jammer. Want dit had een Android-paradepaardje kunnen zijn. Gelukkig levert LG wel de beste ervaring op als het gaat om muziek beluisteren via de ingebouwde quad dac en is het zo dat je voor het dagelijkse gebruik heel goed met het toestel kunt werken. Maar daar tegenover staat weer de achterhaalde en soms onnodige onoverzichtelijke software en het gebruik aan recente beveiligingsupdates (die Google élke maand uitbrengt, LG).

De LG V30 beschikt over de specificaties die een high-end smartphone ten tijde van de release (en nu nog steeds) moet hebben. Het design is mooi en het toestel ligt lekker in de hand. Maar er zijn een hoop onderdelen waarop LG helaas de verkeerde beslissing heeft gemaakt of gewoon geen aandacht aan schenkt en dat zou nou net de onderdelen die een doorslaggevende factor kunnen zijn. De V30 is op papier niet slecht, maar valt in het echt helaas tegen. Mocht je hem toch op een oog hebben, dan bereikt de V30 langzaamaan z’n ideale prijspunt.

*Een vergelijking met de OnePlus 5T was niet op z’n plaats ten tijde van release. Maar nu dat toestel uit is en de V30 inmiddels in prijs is gezakt, kunnen we niet anders dan de vergelijking maken.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Heel mooi design
  • Quad dac
  • Specs en accuduur

Minpunten
  • Android-versie en vooraf geïnstalleerde apps

  • Oled-scherm valt tegen
  • Beveiligingspatch niet up-to-date

Reacties (0)