Op papier lijkt de LG G7 helemaal geen slechte smartphone. Een groot, mooi scherm in een redelijk compacte en moderne behuizing, de nieuwste Snapdragon-processor onder de motorkap en een redelijke accuduur. Echter, datzelfde design is verder weinig origineel en roept niet echt enthousiasme op wanneer je de telefoon ziet. Hoe zit dat met de rest van de functies en onderdelen? Het toestel kost ongeveer 850 euro: je betaalt dus de hoofdprijs en dan mag je ook alles verwachten wat bij een high-end smartphone hoort.
LG G7 ThinQ – specificaties
LG G7 ThinQ | |
---|---|
Scherm | 6,1-inch, 3.120 bij 1.440 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 845 |
RAM | 4 GB |
Opslaggeheugen | 64 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Zestien megapixel achter, acht megapixel voor |
Accu | 3000 mAh Lithium Polymer |
Specs
In Nederland is er slechts één versie van de LG G7 ThinQ beschikbaar: de versie met 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte. Daar waar concurrerende toestellen vaak meerdere opties of voor hetzelfde bedrag meer werk- en opslaggeheugen aanbieden, zien we dus dat LG achterblijft met deze redelijke optie. Voor deze prijs (of zelfs minder) kun je al een smartphone kopen met meer werk- en opslaggeheugen. Dat gezegd hebbende is 4 GB aan werkgeheugen voldoende en kan 64 GB opslaggeheugen ook genoeg zijn.
LG G7 ThinQ – hardware en design
Qua design lijkt de LG G7 ThinQ nog het meeste op de LG V30, een smartphone die niet zozeer een hoop dingen fout, maar wel laat deed. De kin is vergelijkbaar (dun en met ronde hoeken), terwijl de bovenkant van het scherm nu tot de rand loopt. Daar treffen we tevens de beruchte inkeping aan, een designonderdeel waar het laatste woord nog niet over uitgesproken is. Er zijn voor- en tegenstanders van dit design en, net zoals bij de Huawei P20 Pro, wij zijn tegenstanders van dit ontwerp. De notch voegt helaas niets toe.
We zien liever dat een smartphone nog een dunne randen aan de bovenkant heeft waar de camera in kan, zoals Samsung bijvoorbeeld doet met de Galaxy S9 (en eerder). Het is niet zo dat je geen groot telefoonscherm kunt maken zonder het idee dat de telefoon log wordt en geen frontcamera heeft. Dit is een luie tussenoplossing waar niemand beter van wordt en LG en Huawei lijken dit idee te bevestigen door de gebruiker de optie te geven de notch digitaal te verwijderen (waardoor de notificaties en meer in een zwarte rand staan).
Het scherm krijgt dan digitale, ronde hoeken aan de bovenkant, waarom het scherm, technisch gezien, niet meer doorloopt tot aan de rand van de smartphone. Je hebt nog steeds iets meer schermoppervlak, maar het verschil tussen wel of geen zwarte balk bovenaan het scherm is zo klein dat het de meeste gebruikers niet zal opvallen. We hopen dat deze trend snel overwaait en dat we overgaan op smartphones met grote schermen, zonder inkeping. Er zijn genoeg ideeën voor de plaatsing van de frontcamera — de tijd zal het leren.
Verder heeft de LG G7 een prima, maar saaie behuizing van glas en metaal. Wanneer je op de achterkant tikt, dan lijk je plastic te horen — maar dat is de beschermlaag van Gorilla Glass. De achterkant is enigszins bol gemaakt, waardoor het apparaat ietwat beter in de hand ligt dan rechte smartphones. Het toestel is gelukkig niet glad en valt ook niet snel uit je handen, maar trekt wel enorm snel vingerafdrukken aan. De camera is dit keer verticaal gepositioneerd, terwijl we daaronder de vingerafdrukscanner aantreffen.
Naast de twee volumeknoppen, heeft LG nog twee knoppen toegevoegd dit keer. Eén aan-uitknop en de knop voor de Google Assistant. In voorgaande toestellen zat de aan-uitknop in de vingerafdrukscanner op de achterkant. Dat was een elegante oplossing, maar dit werkt ook prima. De knop voor de Google Assistant zit onder de volumeknoppen, ver genoeg om er niet per ongeluk op te drukken. Omdat de LG G7 ThinQ in het teken staat van kunstmatige intelligentie, is het niet vreemd dat er een extra hardwareknop voor de assistent is.
Display
De LG G7 heeft een fantastisch lcd-scherm van 6,1-inch. Dan nog is het natuurlijk een beetje opmerkelijk dat dit een lcd- en geen oled-scherm is — juist omdat LG furore maakt met zijn oled-schermen. Het scherm kan bovendien ontzettend helder worden ingesteld (en met een extra optie tot duizend nits worden ingesteld) en beschikt over een scherpe resolutie van 3.120 bij 1.440 pixels. Dat komt neer op 564 pixels per inch. Er is ondersteuning voor HDR10, maar ook op momenten dat dat er niet is ogen de kleuren levendig.
Terug naar de inkeping boven het scherm. LG noemt de ruimte naast de notch een Second Screen. Eerder uitgebrachte V-modellen van het bedrijf hebben ook zo’n tweede scherm, eentje die daadwerkelijk boven het lcd-display zit. Wat LG hier in feite bedoeld is de opgedeelde statusbalk, waar je de notificaties, tijd en andere informatie ziet. Je kunt de balk zo instellen dat je de notch ziet (waardoor de statusbalk de kleur van een app kan overnemen) of je kiest ervoor dat die zwart is, waardoor die notch dus helemaal niet meer opvalt.
Het draait hier allemaal om marketing. Er wordt nogal negatief gereageerd op (de ontwikkeling van) de notch, waardoor bedrijven het dus mogelijk maken dat ding weg te halen. Maar door het een andere naam te geven, waardoor het lijkt alsof er een geheel nieuwe functie wordt geïntroduceerd, krijg je misschien mensen zo ver dat ze toch enthousiast worden van de inkeping. Het is in elk geval goed geprobeerd. Uiteindelijk is het gewoon de normale statusbalk van Android, maar dan met nog iets in het midden van het scherm.
Connectiviteit
De smartphone beschikt over vrijwel alle connectiviteitsopties die je mag verwachten in een (high-end) smartphone. Uiteraard is er ondersteuning voor wifi en bluetooth. Het betreft hier de meest recente versie van bluetooth, versie 5.0. Apparaten die een oudere versie ondersteunen, kunnen gewoon alsnog gebruikt worden. Daarnaast is er ruimte voor een micro-sd-kaart en laadt je het toestel snel op met usb-c. Bovendien is het fijn dat er nfc aanwezig is, zodat je betalingen kunt verrichten en snel apparaten kunt koppelen.
Speakers
De LG G7 beschikt over wat LG een boomboxspeaker noemt. Die speaker kan behoorlijk hard geluid maken. De speciale speaker gebruikt de complete telefoon voor het produceren van een respectabel basgeluid, dat behoorlijk wordt versterkt wanneer de telefoon op een tafel of – beter nog – een holle houten doos ligt. Een bluetooth-speaker koppelen is altijd de betere optie, maar deze geluidsweergave is niet te vergelijken met andere vlaggenschepen. Het klinkt beter en functioneert prima als je even geen speaker bij de hand hebt.
Op het gebied van geluid mag je verder van LG verwachten dat je toegang krijgt tot de betere mogelijkheden. Zo is er ondersteuning voor DTS:X 3D Sound via een koptelefoon. Ook is er een 32-bit hifi quad-dac voor een ontzettend fijne geluidsweergave, wederom ongeëvenaard op een mobiel apparaat. Deze dac (digital to audio converter) kan ook nog eens ruis onderdrukken, waardoor je dus, met een goede koptelefoon, een ontzettend fijne geluidsweergave in huis haalt met deze mobiele telefoon. Helaas is er maar één speaker aanwezig.
Camera’s
De frontcamera van acht megapixel is in staat haarscherpe foto’s te maken. Bovendien is er een portretmodus, waarbij je achteraf de focus kunt aanpassen (net zoals op de Galaxy S9 en iPhone X). Daarnaast beschikt de camera over slimme functies, die automatisch bepaalde instellingen kan verrichten. Wanneer de frontcamera bijvoorbeeld herkent dat je een persoon bent, dan zal de juiste fotomodus uitgekozen worden. Mocht je vinden dat er te veel details van je gezicht worden laten zien, dan kun je dat nog een beetje wegpoetsen.
Op de achterkant zitten twee camera’s. De hoofdlens beschikt over een diafragma van f/1.6 en een optische beeldstabilisator, terwijl de groothoeklens (van 107 graden) over f/1.9 beschikt. In de praktijk zul je waarschijnlijk vaker de hoofdcamera gebruiken. Het camerasysteem is in staat prachtige foto’s te maken, ook in donkere omgevingen. Dan zal de Super Bright Mode automatisch geactiveerd worden. Deze modus haalt de resolutie van de foto wel omlaag, maar kan dus meer detail tonen in foto’s die anders veel donkerder zouden zijn.
Net als de voorgaande smartphones van LG beschikt ook de camera van de LG G7 over slimme functies. De camera kan verschillende scenario’s herkennen en daarop zijn instellingen aanpassen. Bovenop de dingen die we al tegenkwamen bij de LG V30, zijn er ook nieuwe automatische instellingen toegevoegd, zoals voor baby’s, dieren, drinken, fruit, lucht, groepen mensen, het strand en nog wat situaties. Mocht je de foto toch niet mooi vinden, dan kun je achteraf nog altijd de kleuren en andere dingen aanpassen.
De camera op basis van kunstmatige intelligentie werkt goed wanneer die goed werkt. Dat klinkt heel logisch natuurlijk; echter zijn er ook momenten dat het systeem niet goed werkt. Als het systeem z’n werk doet, dan heb je negen van de tien keer ook echt iets aan de automatische instellingen. Functioneert het systeem niet, dan levert dat beelden op met verzadigde kleuren. LG zegt hierover dat het systeem constant leert en dus mettertijd betere foto’s kan maken. Het kan dus zijn dat je een andere ervaring hebt met de AI.
Accuduur
Ondanks het feit dat de LG G7 ThinQ is uitgerust met een accu met een vermogen van 3.000 mAh, is het zo dat je vaak wel anderhalve dag (tot misschien wel twee dagen) kunt doen met een volle accu. Het is natuurlijk afhankelijk van wat je doet. Maar wanneer je mailt, belt, op internet gaat en wat apps gebruikt, dan kun je aan het einde van de dag ongeveer vijftig procent overhouden. Ga je gamen en veel video’s bekijken, dan zakt dat percentage tot onder de vijftig procent. Hoe dan ook, een redelijke prestatie voor deze batterij.
LG G7 ThinQ – software
In de afgelopen maanden heeft LG flink wat zitten sleutelen aan de software-ervaring op zijn smartphones. De nieuwste versie van het besturingssysteem vind je op de LG G7 en het mag er best zijn. Er wordt wel minder, maar nog steeds flink wat vooraf geïnstalleerde apps meegeleverd. Veel apps zijn daarom dubbel, maar ook een aantal niet. Zo is LG nog altijd één van de weinige fabrikanten die een fm-radio in zijn smartphones bouwt. Daar is ook een app voor. Laten we wel hopen dat LG overstapt op een dab+-radio voor zijn vlaggenschepen.
De animaties zijn soepel en de interface is gemakkelijk in gebruik te nemen. Ook heb je veel opties met betrekking tot de vormgeving van het apparaat. Zo kun je de notch digitaal verwijderen of het ‘tweede scherm’ (de statusbalk) een leuk kleurtje meegeven. Daarnaast kun je instellen of je wel of niet een app-lade wil hebben en als je zo’n app-lade hebt, of je de knop daarvoor in beeld wil zien op het thuisscherm. Je kunt er namelijk ook voor kiezen dat die lade wordt opgeroepen op het moment dat je van onder naar boven veegt.
Deze versie van LG’s software is niet gebaseerd op Android 8.1 Oreo, maar op Android 8.0. Omdat het verschil tussen 8.0 en 8.1 niet ontzettend groot is, maakt het voor de dagelijkse ervaring wellicht weinig uit. Desondanks is het wel fijn om te weten dat er recente software aanwezig zou zijn, wat dus slechts gedeeltelijk waar is. Ook heeft ons toestel de beveiligingsupdate van 1 mei aan boord. Of dat snel verhoogd wordt, is op dit moment nog onduidelijk. We verwachten wel dat ook dit toestel maandelijks zal worden geüpdatet.
LG G7 ThinQ – in gebruik
Los van de inkeping aan de bovenkant van het scherm, zijn er weinig dingen waar je je aan kunt storen. De LG G7 ligt lekker in de hand en werkt gewoon razendsnel, ook al heeft het toestel ‘slechts’ 4 GB aan werkgeheugen. De knoppen zijn allemaal goed bereikbaar (zelfs de Google Assistant-knop zit niet in de weg) en het scherm verkleurt ook niet zo snel wanneer je vanuit een andere hoek kijkt. Bovendien is het fijn dat er een koptelefoonaansluiting aanwezig is. Dat moet ook wel, want anders heb je weinig aan de ingebouwde dac.
De vingerafdrukscanner op de achterkant is goed bereikbaar en werkt razendsnel. Voor sommige LG-gebruikers zal het wellicht even wennen zijn dat die scanner niet meer kan worden gebruikt als aan-uitknop, maar deze aanpassing kan er voor niet-LG-gebruikers weer voor zorgen dat de overgang minder zwaar valt. In het dagelijkse gebruik kom je echt weinig dingen tegen die je niet aanstaan — en als er al iets is wat niet lekker werkt, dan heeft dat eerder met Android als besturingssysteem dan met de LG G7 als smartphone te maken.
Prestaties
Met een Qualcomm Snapdragon 845 aan boord ben je in elk geval verzekerd van de nieuwste mobiele Snapdragon-processor. Het toestel kan daardoor snel reageren, vloeiende animaties tonen en elke applicatie moeiteloos draaien. Het toestel zal nergens echt langzamer worden of vertragingen laten zien, ongeacht de apps die je opent en ongeacht de hoeveelheid apps die je geopend hebt. Die 4 GB aan werkgeheugen kan op langere termijn zorgen baren, maar vooralsnog hoeft deze hoeveelheid ram niet voor problemen te gaan zorgen.
LG G7 ThinQ – conclusie
Voor 849 euro kun je een hoop dingen doen. En hoewel de LG G7 een fantastische smartphone is, op een aantal kleine punten na, kunnen we het toestel voor deze prijs niet aanbevelen. Voor tweehonderd euro minder heb je ook al een high-end smartphone met behoorlijke specs, slimme opties op basis van kunstmatige intelligentie en een normaal scherm: de Samsung Galaxy S9. Toegegeven; dat scherm kan wellicht niet zo helder worden ingesteld én je moet het dan doen met Bixby, maar dat zijn dingen waar je op zich omheen kunt werken.
Als we puur en alleen kijken naar de LG G7, dan kunnen we concluderen dat LG niet opgeeft – ondanks zijn positie – en zelfs blijft investeren in goede smartphones. De G7 beschikt over een groot, ontzettend helder scherm, heeft een sloot aan slimme camerafuncties en een speaker die een zeer respectabel geluid product (dat beter klinkt wanneer je de smartphone plaatst op een hol oppervlakte. Daarnaast is dit de eerste Android-smartphone met een dedicated Google Assistant-knop, zodat je altijd snel toegang hebt tot de stemassistent.
Er zijn wel nog dingen die ons zorgen baren. Hoe presteert de smartphone op langere termijn met 4 GB aan werkgeheugen (wat, nogmaals, in principe gewoon genoeg is) en hoe lang kun je straks met de accu doen? 3.000 mAh is weinig, in vergelijking met andere vlaggenschepen uit dezelfde prijscategorie. Dan hebben we natuurlijk nog de inkeping waar we geen fan van zijn en het feit dat er toch redelijk wat vooraf geïnstalleerde applicaties tegenkomen. Het zijn geen gigantische nadelen; met sommige dingen kun je echt wel leven.
Al met al levert LG in elk geval een smartphone af die je echt niet mag onderschatten, maar die bij veel mensen waarschijnlijk onopgemerkt blijft. LG maakt al jaren mooie smartphones, maar vaak is het zo dat die telefoons te laat op de markt komen of al verouderde hardware hebben. Nu lijkt LG een keer vroeg te zijn, waardoor die conclusie niet kan worden getrokken. Sterker nog, deze telefoon zou Android-fans nog wel eens kunnen bekoren. Helemaal de fans die Samsung zat zijn en al enige tijd op zoek zijn naar een aangenaam alternatief.
Beoordeling
- Groot, levendig scherm
- Boomboxspeaker en geluid
- Snapdragon 845
- Snelle software
-
Koptelefoonaansluiting
Duur
- Saai ontwerp
- Inkeping
- Weinig werkgeheugen
- Weinig accuvermogen
Reacties (0)