Review: Lenovo Yoga Tab 13 – entertainmenttablet met mini-hdmi

26 januari 2022 5 Minuten 0 Reacties
Lenovo Yoga Tab 13

De Lenovo Yoga Tab 13 is een pure entertainmenttablet met handige functies, zoals een ingebouwde kickstand en een hdmi-poort.

De Lenovo Yoga Tab 13 is een tablet die beschikt over een Snapdragon 870-processor. Dit is een high-end chipset die medio 2021 op de markt kwam en qua kracht en snelheid tussen de 865 Plus en 888 valt. De processor wordt vergezeld door 8 GB aan werkgeheugen, wat meer dan genoeg is voor menig Android-apparaat, en maximaal 256 GB aan opslagruimte. Andere fijne toevoegingen zijn de vier Dolby Atmos-speakers van JBL, de ondersteuning voor wifi 6 en bluetooth 5.2, de usb-c-poort voor het opladen en de micro-hdmi-poort. Daardoor gebruik je deze tablet als tweede pc-scherm.

Scherm als blikvanger

Het scherm is de echte blikvanger van dit apparaat. Dit is een lcd-scherm van 13-inch, met een verversingssnelheid van 60 Hertz, ondersteuning voor Dolby Vision en een maximale helderheid van 400 nits. Hoewel we redelijk enthousiast zijn over de beeldkwaliteit, komen we toch niet om enkele kanttekeningen heen. Ja, de kleuren ogen prachtig en de beelden schuiven netjes over het display. Maar de kijkhoek is beperkt, tijdens het gamen of bekijken van video zie je een ghostingeffect optreden en die maximale helderheid stelt best teleur in goed verlichte omgevingen. Gelukkig kun je Netflix in de optimale kwaliteit bekijken en is de resolutie ook aardig met 2.160 bij 1.350 pixels.

De Lenovo Yoga Tab 13 heeft als uniek onderdeel een cilinder met daarin een flinke accu die tot twaalf uur onafgebroken gebruik meegaat. Dat is een behoorlijk prestatie. Daarnaast biedt dat cilinder ook ruimte voor een aangename geluidskwaliteit dankzij de speakers die meer ruimte dan ooit hebben op een tablet. Hoe groter de resonantiekamer, hoe beter de geluidskwaliteit vaak is – en dat geldt des te meer voor de Lenovo-tablets. Daarnaast treffen we hier de usb-c- en mini-hdmi-poorten aan, voor toegankelijk gebruik. Vooral die hdmi-poort is handig voor wanneer je op zoek bent naar een multifunctionele tablet, die je ook tijdens je werk (onderweg) wil gebruiken.

Verder is het heel goed om te zien dat Lenovo Android 11 als besturingssysteem levert en dat het systeem behoorlijk kaal is. Er zijn hier en daar wat toevoegingen, zoals ingebouwde Pen-ondersteuning (dat is de stylus van het bedrijf), maar weinig dingen zitten in de weg. De tablet wordt verder veelal geleverd met Google-apps, want dat moet; en een enkele app waarvan Lenovo denkt dat we die handig vinden (wat niet zo is). Opvallend is dat de beveiligingspatch op het niveau van juni 2021 staat; dat is echt veel te lang geleden. Begin dit jaar moet de tablet de upgrade naar Android 12 ontvangen. De laatste update staat gepland voor medio 2024. Dat zit dus wel snor.

Kickstand als uniek onderdeel

Eén van de meest unieke onderdelen is nog altijd de ingebouwde kickstand. Daardoor zet je de tablet zeer gemakkelijk neer, zowel normaal als ondersteboven (het scherm kantelt dan lekker mee). Bovendien kun je de tablet ook aan iets ophangen, wat bijvoorbeeld handig is in de keuken of in een auto. Kortom: Lenovo heeft dit onderdeel goed doordacht, en dat mag ook wel als één van de weinige fabrikanten die tablets uitrust met standaarden. Daarnaast kun je de tablet ook als smart display gebruiken wanneer je de Google Assistent activeert. Hem rechtop neerzetten op een kastje of elders in de kamer is dan een must, zodat het apparaat je altijd goed kan horen.

Hoewel dit een entertainmenttablet pur sang is, kun je hem ook prima gebruiken voor zakelijke doeleinden. Zoals gezegd dus als tweede monitor voor je laptop, maar dankzij de camera voorop gebruik je hem ook moeiteloos als videogesprekapparaat. Daar is de beeldkwaliteit fijn genoeg voor (mits je geen wonderen verwacht). De aanwezige Time of Flight-sensor is echter niets om over naar huis te schrijven. De Lenovo-tablet met je gezicht ontgrendelen werkt in minder dan de helft van de gevallen in één keer, bijvoorbeeld. Achterop zit geen camerasysteem. Dat is eerlijk gezegd geen al te groot nadeel, omdat je waarschijnlijk al een smartphone met een goede camera hebt.

Tot slot moeten we het over de Entertainmentruimte hebben. Dat is een sectie op het thuisscherm waarmee je met een simpele veeg naar rechts toegang krijgt tot content op allerlei streamingdiensten. Het design heeft veel weg van de update die onlangs doorgevoerd werd op Android TV en laat grot in beeld ‘aanbevelingen’ zien. Je kunt dit ook classificeren als reclame, zeker wanneer je geen abonnement hebt een bepaalde dienst hebt. Het maakt allemaal vrij weinig uit, want als je wil schakel je de ruimte gewoon uit en hoef je er geen seconde over na te denken. Wil je dat wel, dan is het goed om te weten dat je zelf de contentleveranciers kunt bepalen.

Lenovo Yoga Tab 13 – conclusie

Houd er rekening mee dat de Lenovo Yoga Tab 13 in een flinke verpakking aangeboden wordt. Dat is niet vreemd en ook zeker niet nadelig, aangezien het grote scherm en de speakers nou eenmaal de ruimte nodig hebben. Nadelen waar je wel rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld het ghostingeffect op het lcd-scherm, het feit dat de accu er lang over doet om op te laden en dat de frontcamera niet van hoog niveau is. Maar als entertainmenttablet is de Yoga Tab 13 zeer geslaagd met zijn ingebouwde kickstand, superieure audiokwaliteit, hoge resolutie en mini-hdmi-poort.

8.0
lenovo-yoga-tab-13

Beoordeling
Lenovo Yoga Tab 13

Pluspunten
  • Audiokwaliteit
  • Kickstand
  • Beeldkwaliteit
  • Mini-hdmi-poort
Minpunten
  • Ghostingeffect
  • Opladen duurt lang
  • Time of Flight-sensor

Beoordeling Lenovo Yoga Tab 13

Houd er rekening mee dat de Lenovo Yoga Tab 13 in een flinke verpakking aangeboden wordt. Dat is niet vreemd en ook zeker niet nadelig, aangezien het grote scherm en de speakers nou eenmaal de ruimte nodig hebben. Nadelen waar je wel rekening mee moet houden, zijn bijvoorbeeld het ghostingeffect op het lcd-scherm, het feit dat de accu er lang over doet om op te laden en dat de frontcamera niet van hoog niveau is. Maar als entertainmenttablet is de Yoga Tab 13 zeer geslaagd met zijn ingebouwde kickstand, superieure audiokwaliteit, hoge resolutie en mini-hdmi-poort.

Prijsvergelijker Lenovo Yoga Tab 13

Reacties (0)