Review: Lenovo ThinkPad Yoga 260

04 augustus 2016 + 10 minuten 0 Reacties
lenovo-thinkpad-yoga-260-1

In deze recensie nemen we de Lenovo ThinkPad Yoga 260 eens goed onder de loep. Deze tablet kun je ook gebruiken als een laptop en meer, aangezien we hier te maken hebben met een convertible.

In deze recensie nemen we de Lenovo ThinkPad Yoga 260 met Windows 10 eens goed onder de loep. Deze tablet kun je ook gebruiken als een laptop en meer, aangezien we hier te maken hebben met een convertible.

Lenovo ThinkPad Yoga 260 – specificaties

Lenovo ThinkPad Yoga 260
Scherm 12,5-inch, 1366 bij 768 of 1920 bij 1080 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core i7 (6th gen) – Intel Core i5 (6th gen) – Intel Core i3 (6th gen)
RAM 4GB – 8GB – 16GB
Opslaggeheugen 128GB – 256GB – 512GB
SD Ja, microSD
HDMI Ja
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Ja (optioneel)
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu Lithium Polymer

Specificaties

De Lenovo ThinkPad Yoga 260 is in verschillende configuraties verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen van de Lenovo-website.

  • Intel Core i3 (6th gen), 1366 bij 768 pixels resolutie, 4GB werkgeheugen, 192GB SSD – 1.199,00 euro
  • Intel Core i5 (6th gen), 1920 bij 1080 pixels resolutie, 4GB werkgeheugen, 256GB SSD – 1.379,00 euro
  • Intel Core i5 (6th gen), 1920 bij 1080 pixels resolutie, 8GB werkgeheugen, 192GB SSD – 1.649,00 euro
  • Intel Core i7 (6th gen), 1920 bij 1080 pixels resolutie, 8GB werkgeheugen, 512GB SSD – 1.179,00 euro

De Lenovo ThinkPad Yoga 260 wordt met prima specs aangeboden. De zesde generatie Intel-processor zijn nog redelijk modern. Zoals altijd ligt het er maar net aan wat je van de laptop verwacht. Over het algemeen kun je stellen dat de processor, met een kloksnelheid van 2,60GHz, even snel en goed is als alle andere laptops en tablets met deze cpu. Hoewel de twee kernen van de cpu de convertible in staat stelt goed te multitasken, is het nooit zo goed als met vier kernen. Ook is 8GB aan werkgeheugen wel de minimum tegenwoordig.

4GB blijkt echt te weinig te zijn. Ook hier gaat het er maar net om wat je van de tablet of laptop verwacht. Maar over het algemeen is 4GB aan ram geen goede voorbereiding op de toekomst. En aangezien we met redelijke hoge prijzen te maken hebben (deze Lenovo-modellen zijn net even wat duurder dan de concurrentie), verwachten we er toch een flinke tijd mee te kunnen doen. Bovendien zorgt de 8GB aan werkgeheugen ervoor dat je meer programma’s naast elkaar kunt draaien, zonder dat het ten koste gaan van de snelheid.

Display

Wanneer je puur kijkt naar de specs van het scherm, dan moeten we concluderen dat het aantal pixels per inch (ppi) best laag te noemen is: 176. Dat is onder het gemiddelde in elk geval. Echter, in de praktijk merk je daar weinig van. De kleuren worden mooi weergegeven en ook de kijkhoek is groot, belangrijke punten voor de zakelijke gebruiker. Daarnaast zien de video’s er scherp uit en kun je teksten gemakkelijk lezen. Dankzij het 12,5″-scherm blijft de convertible lekker compact en met een resolutie van 1080p heb je gewoonweg te maken met een scherp beeld – maar het kan dus scherper.

Lenovo ThinkPad Yoga 260 – hardware en design

Ook voor deze ThinkPad heeft Lenovo voor hetzelfde onaantrekkelijke design gekozen. De zwarte kleur glinstert dan wel een beetje in het licht, maar verder doet het rechthoekige design de convertible weinig eer aan. Hoewel je een convertible niet voor z’n looks koopt, kan het geen kwaad een aantrekkelijk apparaat voor je neus te hebben staan. Lenovo heeft duidelijk gekozen voor een zakelijk karakter en goede specs en heeft dus extra geïnvesteerd in het uiterlijk. Dat is niet heel erg, maar het kan wel je keuze bepalen voor een laptop.

Omdat het scherm van deze laptop slechts 12,5-inch groot is, kunnen we spreken van een mooi, compact design. Met zijn 1,3 kilo en afmetingen van 31 cm bij 22,1 cm bij 1,78 cm heb je niet te maken met een reusachtig apparaat. De tablet past prima in je normale laptoptas, waarna je nog veel ruimte overhoudt. Daarnaast valt die 1,3 kilo in de tas echt wel mee en zul je niet eens zo snel merken dat je hem met je meedraagt. Dat is een mooie prestatie, in combinatie met de specs die worden aangeboden – dit is ultrabook te noemen.

De dikke randen rondom het scherm zorgen er echter voor dat de laptop een ietwat oubollig uiterlijk heeft gekregen. Het doet ons ook denken aan de bekende speelgoedcomputers en dat doe ook af aan het apparaat. Niet dat alle convertibles dunne randen móeten hebben, maar dit is simpelweg niet mooi. Wellicht kon de laptop niet smaller worden gemaakt, omdat het toetsenbord anders niet zou passen – dan is het een goed compromis. Of er had een ietwat groter scherm in gekund. 13-inch is namelijk ook nog steeds compact te noemen.

De ThinkPad Yoga 260 is dus behoorlijk dun en dat is hartstikke mooi. Desondanks heeft Lenovo er een hoop opties met betrekking tot connectiviteit kunnen plaatsen, die we hieronder iets uitgebreider behandelen. Aan de achterkant bevindt zich de opening voor het vrijlaten van warme lucht. En dat heeft de convertible ook echt nodig. De stylus zit ook in de zijkant verstopt en kun je er gemakkelijk uithalen. Ook het er in stoppen gaat goed, want dat kan maar op één manier. Wanneer die zichzelf heeft vastgeklikt, dan weet je dat hij goed is opgeborgen.

Je kunt de Yoga 260 in verschillende standen gebruiken: laptop, tablet, tent of met het scherm rechtop. Wanneer je de laptop als een tablet wil gebruiken, dan zullen de toetsen van het toetsenbord automatisch naar binnen worden getrokken, zodat je het apparaat niet op die toetsen legt. Aan de zijkanten komen er dan pootjes met een rubberen laag naar beneden, waardoor je stevig en stabiel kunt plaatsen. Daarnaast is het zo dat het omslaan van het scherm moeiteloos gaat en de scharnieren het scherm stevig vastzetten.

Connectiviteit

De laptop is behoorlijk dun en licht, maar bevat een hoop connectiviteitsopties. Zo zijn er drie usb 3.0-poorten, is er een micro-sd-kaartsleuf, een sim-kaartsleuf, hdmi, een mini display port en koptelefoonaansluiting (ook voor een microfoon). Echter, er zijn geen usb-type-c- en ethernet-poorten aanwezig. Daarnaast wordt het apparaat met redelijk veel opslaggeheugen geleverd (tenminste 192GB, maximaal 512GB). Dit zijn solid state drives – momenteel de snelste harde schijven die er zijn. Dat is een onderdeel dat de prijs omhoog schroeft.

Speakers

Net zoals bij de meeste tablets en dunne laptops (ultrabooks) is het ook bij de Lenovo ThinkPad Yoga 260 zo dat het geluid niet heel denderend is. We raden het af muziek te beluisteren via de speakers. Wel kun je er prima een Skype-gesprek mee voeren of YouTube-video mee bekijken. Maar een complete kamer of vergaderzaal vullen lukt de convertible niet zonder versterking. Daarom raden we toch echt aan externe speakers te gebruiken wanneer je een presentatie geeft. Een basgeluid is eigenlijk zo goed als afwezig – maar dat is geen verrassing, dus.

Camera’s

Hetzelfde geldt voor de camera aan boord – verwacht ook hier geen wonderen. De kwaliteit van de video’s en foto’s die je kunt maken met de 720p-camera is niet heel slecht te noemen, maar verliest al gauw details wanneer je te veel of te weinig licht hebt. Deze camera is echt bedoeld als extraatje, waardoor je de convertible ook kunt gebruiken tijdens een zakelijk of persoonlijk Skype-gesprek, bijvoorbeeld. Tijdens het Skypen zal de andere je wel moeiteloos kunnen herkennen; zo goed is de kwaliteit dan weer wel te noemen.

Accuduur

Lenovo claimt dat de Lenovo ThinkPad Yoga 260 tien uur op één batterij meegaat. Dat lukt wellicht wanneer je alle instellingen op laag instelt en echt alleen het apparaat gebruikt wanneer je hem nodig hebt, maar niet wanneer je er een complete dag op moet werken. Dan haal je wellicht net de zes of zeven uur. Dat is voor de meeste mensen net voldoende om een werkdag door te komen, maar neem je lader dus mee. Wanneer je YouTube-video’s bekijkt, dan gaat het overigens helemaal hard met de accu.

Toetsenbord en touchpad

Vorige maand konden we al de Lenovo ThinkPad X1 Yoga testen. Over dat toetsenbord zijn we erg tevreden, vooral vanwege het feit dat de keyboard zo lekker breed is en daardoor de knoppen ook iets groter zijn. Hoe anders is dat met de Yoga 260. Dit toetsenbord is net even wat smaller, waardoor we met regelmaat de verkeerde toets indrukte. Een positief punt is de toetsenbordverlichting, zodat je ook altijd in het donker kunt zien waar je moet typen. Met de fn-toets in combinatie met de grote spatiebalk bepaal je de sterkte van de licht.

De feedback van de knoppen is erg belangrijk. Hoewel het toetsenbord dun is, geven de knoppen alsnog veel feedback. Daardoor heb je het idee dat je die knopjes ook echt indrukt. En dat typt in onze beleving heel erg fijn, waardoor je (mits je dat al kunt) moeiteloos blind kunt typen. Daarnaast vind je in het midden van het toetsenbord de rode TrackPoint die je kunt gebruiken in plaats van een muis of de gigantisch fijne touchpad aan de onderkant. Zeker in combinatie met de drie hardwareknoppen boven de pad blijft het een goede combinatie.

Stylus

De Lenovo ThinkPad Yoga 260 wordt ook geleverd met een stylus. Die vind je aan de zijkant van het apparaat, naast de knop voor het aan- en uitzetten van de convertible. Deze kun je heel goed gebruiken voor het maken van aantekeningen of het tekenen van dingen, aangezien we geen lag of iets dergelijks hebben opgemerkt. Ook is het zo dat je handpalm op het scherm kan leunen tijdens het tekenen en schrijven, aangezien die niet als input wordt herkend wanneer je met de stylus bezig bent. Een snelle en betrouwbare accessoire.

Lenovo ThinkPad Yoga 260 – software

De Lenovo ThinkPad Yoga 260 wordt geleverd met Windows 10. De Anniversary Update mag je zelf nog downloaden wanneer je de laptop helemaal geïnstalleerd hebt. Dat installeren is zo gebeurd en hoeft echt niet langer dan een uurtje te duren. Daarna kun je de weinige voorgeïnstallerde apps (zoals Twitter of Candy Crush) gerust verwijderen. Ook wordt de Lenovo Companion met het systeem meegeleverd. Dit is op zich wel een handige app, omdat die je helpt bij het installeren van software-updates en het opschonen van je computer.

Lenovo ThinkPad Yoga 260 – in gebruik

Wij zelf hebben de combinatie van de Intel Core i5-processor en 8GB aan werkgeheugen getest. In combinatie met Windows 10 levert dit een razendsnelle ervaring op, waar je weinig tot geen haperingen in tegenkomt. Wel moesten we even wennen aan het toetsenbord – maar dat is ons inziens heel persoonlijk. Wij zijn gewend op brede toetsenborden te werken, waardoor een smaller toetsenbord al gauw tegenvalt. Maar na wat uurtjes erop te hebben gewerkt, ging het typen al veel beter en veel sneller. Dat is dus slechts een kwestie van gewenning.

De stand die wij het meeste gebruikt hebben, is de laptopstand. Juist vanwege de meer dan prima specs hebben we ervoor gekozen het apparaat onderweg mee te nemen, zodat we elders ook lekker hebben kunnen werken. Daarnaast hebben we ook veel gebruikgemaakt van de stand waarin je het scherm rechtop zet. Wanneer we dichtbij genoeg zitten, dan kunnen we goed verstaan wat er in de video’s werd gezegd en de kijkhoek is ook goed te noemen. De tabletmodus hebben we af en toe gebruikt, om even snel wat op te zoeken, bijvoorbeeld.

Onze variant van de Lenovo ThinkPad Yoga 260 beschikt niet over de 512GB aan opslaggeheugen, maar dat heeft het apparaat ook niet nodig gehad. Zeker niet met de vele clouddiensten tot onze beschikking. Ook hier ligt het er natuurlijk aan wat je wil doen en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt. Maar wanneer je alledaagse kantoortaken wil verrichten, dan heb je waarschijnlijk zelfs genoeg aan de hoeveelheid ruimte die je van je gratis cloudopslagdienst krijgt. En met zo’n clouddienst zet je ook nog eens gemakkelijk al je bestanden over.

Hoewel de hoeveelheid pixels per inch niet heel hoog ligt, hebben we daar in de praktijk niet heel veel van gemerkt. De foto’s en afbeeldingen die we hebben bekeken zien er gewoonweg goed uit (alhoewel ze niet van het scherm zullen spatten). De video’s – of ze nu worden gestreamd of niet – hebben ook een mooie kwaliteit. Wanneer niemand zou zeggen dat je met een lager dan gemiddeld ppi te maken hebt, dan zou je waarschijnlijk niet eens weten dat de kwaliteit minder is. En dat komt waarschijnlijk door de hoge resolutie van 1080 bij 1920 pixels.

Prestaties

Qua prestaties geven we de Lenovo ThinkPad Yoga 260 ook een dikke voldoende – maar dat kan ook bijna niet anders met zulke specs. Ondanks het feit dat we nog niet eens de meest high-end versie hebben getest, zijn we enorm te spreken over de snelheid waarmee de laptop/tablet zijn taken afhandelt. Zelfs wanneer je een aantal programma’s – variërend in het gebruik van het werkgeheugen – naast elkaar openzet, zul je niet snel merken dat het apparaat het moeilijk heeft. Wel wordt de processor snel warm en draait de ventilator overuren.

Lenovo ThinkPad Yoga 260 – conclusie

Over het algemeen kunnen we stellen dat we net zo – of misschien wel iets meer – tevreden zijn over de Lenovo ThinkPad Yoga 260 in vergelijking met de X1 Yoga. Beide apparaten lijken qua specs ontzettend veel op elkaar, maar verschillen juist in prijs. Voor ongeveer de helft van het bedrag waar je een X1 Yoga voor aanschaft, kun je ook een Yoga 260 kopen waarmee je nagenoeg dezelfde bewerkingen mee kunt doen. Je zult er geen high-end games op kunnen spelen of video-effecten op kunnen bewerken, maar wel een hoop andere dingen.

Voor dagelijkse kantoortaken is de Lenovo ThinkPad Yoga 260 eigenlijk ook weer overgekwalificeerd – maar daardoor ben je wel goed voorbereid op de toekomst (mits je een model met 8GB en een i5-processor neemt, een i3 met 4GB ram is eigenlijk alweer achterhaald). We zijn dan ook erg te spreken over de prestaties en het in gebruik nemen van deze convertible. Daarnaast is het apparaat lekker licht en compact, waardoor je hem moeiteloos kunt meenemen. Toch zijn er ook nog enkele minpunten aanwezig.

Zo zul je een complete werkdag op één volle accu misschien niet redden en zul je dus altijd de stekker moeten meenemen in je (rug)tas. Daarnaast is het design van het apparaat (in onze optiek) niet erg aantrekkelijk – maar we begrijpen dat er ergens een concessie moet worden gemaakt. Ook de speakers vallen tegen – maar ook hier hebben we niet met een verrassing te maken. Al met al is de ThinkPad Yoga 260 een aanrader van een convertible – ook al mag de prijs nog wel iets zakken om hem compleet aan te kunnen bevelen.

De versie die wij hebben getest heeft in AZERTY-toetsenbord. De Lenovo ThinkPad Yoga 260 is ook verkrijgbaar met een QWERTY-toetsenbord.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Convertible is licht en compact
  • De tablet is ontzettend snel
  • Scherm is groot genoeg voor alledaagse taken

Minpunten
  • Design niet aantrekkelijk

  • Accuduur korter dan verwacht
  • Speakers kunnen geen kamer vullen

Reacties (0)