Het apparaat kost op dit moment ongeveer 880 euro.
Lenovo Miix 510 – specificaties
Lenovo Miix 510 | |
---|---|
Scherm | 12,2-inch, 1.920 bij 1.080 pixels |
Digitizer | Ja |
Processor | Intel Core i5 (7th gen) |
RAM | 8GB |
Opslaggeheugen | 256GB |
SD | Nee |
HDMI | Ja |
USB | Ja, usb-type-c en usb 2.0 |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | 2 megapixel voor, 5 megapixel achter |
Accu | Lithium Polymer |
Specs
De Lenovo Miix 510 beschikt over mooie specificaties. Met 8GB aan werkgeheugen aan boord, zit je eigenlijk nooit verlegen om extra geheugen, want het is gewoon genoeg voor Windows en verschillende applicaties. Ook met de Intel Core i5-processor, van de zevende generatie, heb je vrijwel niets te klagen, omdat die processor goede prestaties aflevert. Daarnaast zul je met 256 GB aan opslagruimte aan boord ook niet snel meer ruimte willen hebben, aangezien een hoop via de cloud gebeurt — en je anders via usb een externe harde schijf kunt aansluiten.
Lenovo Miix 510 – hardware en design
Het design van de Miix 510 is strak en stijlvol. Dat heeft onder meer te maken met de opvallende scharnieren die Lenovo gebruikt voor zijn tablets en laptops, die wat weghebben van horlogebanden. De scharnieren zitten op de achterkant en worden gebruikt in combinatie met de ingebouwde kickstand. Die is, net als de rest van de tablet, van magnesium en aluminium gemaakt en blijft goed op zijn plek staan wanneer je hem uitklapt. De tablet blijft stevig staan, ongeacht de hoek die je ervoor uitkiest. Die scharnieren zijn een klein, maar luxueus detail.
Het apparaat voelt heel stevig en fors aan dankzij zijn behuizing. Daardoor is het wellicht iets zwaarder dan concurrerende modellen, maar dat is helemaal niet erg. Het feit dat de behuizing de tablet forser en zwaarder maakt, geeft direct het idee dat de interne hardware goed beschermd wordt tegen vallen en stoten. Aan de bovenkant van de Miix 510 zit een breed raster voor de ventilatie, waar je geregeld geluid uit hoort. Dat kan even wennen zijn, omdat het geluid van die ventilatoren nogal irritant kunnen zijn tijdens het werken of kijken.
Aan de rechterkant treffen we bovenin ook nog de knoppen voor de volume en het aan- en uitzetten aan. Die zitten daar goed, hoe je het apparaat ook wil gebruiken. In laptopmodus kun je er gemakkelijk bij wanneer je erop werkt en in tabletmodus zitten ze (waarschijnlijk) net boven je vingers. Verder zit er in het midden op de achterkant nog een camera. Datzelfde geldt ook voor de voorkant, waar de camera eveneens in het midden zit. Handig voor het positioneren van jezelf en de tablet, wanneer je bijvoorbeeld een videogesprek voert.
Display
De Lenovo Miix 510 beschikt over een riant scherm van 12,2-inch en een schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dat levert een pixeldichtheid op van 180 pixels per inch en dat is een bovengemiddelde score. Het scherm is misschien te klein voor sommige mensen, maar deze vorm zorgt er wel voor dat het apparaat compact een draagbaar is en een mooie beeldkwaliteit kan leveren. De schermverhouding is 16:10 en dat betekent dat er waarschijnlijk donkere balken boven- en onderin het scherm staan wanneer je een video (in 16:9) kijkt.
Connectiviteit
De Miix 510 mag dan niet over een veelvoud aan connectiviteitsopties beschikken, er is wel genoeg om mee uit de voeten te kunnen komen. Zo is er een koptelefoonaansluiting en een opening voor zowel reguliere usb- als usb-type-c-kabels. Daarnaast is er ook een aparte aansluiting voor de stekker. Uiteraard is er ondersteuning voor wifi en bluetooth (4.0) en vind je onderaan het scherm de magnetische koppeling voor het toetsenbord (daar later meer over). Het zijn relatief gezien weinig, maar wel de benodigde opties van dit moment.
Speakers
De laatste tijd komen we steeds meer tablets tegen waarvan de speakers aan de zijkanten van de tablet zitten (aan allebei de kanten één). Ook hier is dat het geval en dat vinden we een mooie ontwikkeling. Het geluid wordt niet afgeschermd doordat ze aan de achterkant zitten en krijgen dus alle ruimte om een mooie geluidsweergave te geven. Zet het geluid echter niet te hard, want dan klinken de hoge tonen nogal scherp. En van een basweergave is weinig sprake. Maar voor Skype-gesprekken en online video’s zijn de speakers meer dan prima.
Camera’s
Over de kwaliteit van de camera’s kunnen we kort zijn: dat is niets iets om over naar huis te schrijven. Ze voldoen voor Skype-gesprekken of andere vormen van videobellen, maar voor andere dingen zouden we ze niet willen gebruiken. De twee megapixel-camera aan de voorkant levert beelden af die nogal flets zijn (helemaal met weinig licht), terwijl de vijf megapixel-camera aan de achterkant al iets betere kwaliteit aflevert. Maar over het algemeen is het beeld korrelig en springen de kleuren er niet echt uit, wat een ‘plat’ beeld oplevert.
Accuduur
Lenovo claimt dat de accu acht uur moet meegaan op een volle batterij. Zoals altijd hangt het er maar net vanaf hoe je de tablet gebruikt. Wij hebben erop gewerkt en moeten dan ook geregeld video’s op bekijken (in Google Chrome) en dat zorgt voor meer energieverbruik dan wanneer je alleen Word-documenten bewerkt. Wij halen de acht uur per ontlading dus niet en kwamen vaak net boven de vijf uur uit. We kunnen dus aanbevelen altijd de oplader mee te nemen, waar je ook naartoe gaat. Want het kan dus hard gaan met het energieverbruik.
Toetsenbord en trackpad
Het toetsenbord is even breed als het scherm en biedt gebruikers een complete ervaring aan. Typen op schoot met de leren accessoire is nog steeds niet te doen, omdat het bord dan meebeweegt en -buigt. Mocht je lage toetsen al gewend zijn, dan kun je hier, op een vlakke ondergrond, al rap heel snel op typen. Het is opvallend dat Lenovo voor grote pijltjestoetsen gekozen heeft en dat zal wellicht niet iedereen bekoren. Dit betekent namelijk ook dat de shift-toets aan de rechterkant kleiner is gemaakt — en die gebruiken wij eigenlijk het meest.
Gelukkig is de toets aan de linkerkant wel groot, dus kun je daarop tikken als je dat wil. Nu het knopje rechts kleiner is, raak je nog wel eens het pijltje naar boven aan. En wanneer je lekker werkt en snel typt (en mogelijk niet goed oplet wat er op het scherm gebeurt), dan kun je dus zomaar in de regel erboven verder typen. De trackpad onderaan het toetsenbord is gewoon prima te noemen en reageert accuraat. Ook heel fijn is het feit dat je echt op de pad kunt drukken wanneer je geen externe muis aan de tablet bevestigt; dat levert een fijne ervaring op.
Lenovo Miix 510 – software
De Lenovo Miix 510 wordt geleverd met Windows 10. Het besturingssysteem draait ontzettend soepel op de hardware en vertoonde geen problemen of vertragingen tijdens onze weken met de tablet. Hoewel er een hoop in het startmenu staat qua apps, moet je het gros daarvan nog downloaden. Wel levert Lenovo enkele apps van de fabrikant zelf mee, zoals een accountportal (voor het bereiken van de fora met je vragen), Companion (voor updates en informatie) en de App Explorer, die weer losstaat van de Windows Store van Microsoft.
Omdat de tablet wordt geleverd met een stylus (de stylus die je vaker bij Lenovo-producten krijgt), is er ook een app waarmee je die pen helemaal kunt instellen zoals jij wil. Zo kun je bijvoorbeeld zelf bepalen wat het knopje op de stylus voor functie krijgt. Verder treffen we er applicaties op aan waar de meeste Windows 10-apparaten mee worden uitgerust, zoals Twitter en enkele games. Gelukkig kun je de meeste apps direct verwijderen vanuit het startmenu, maar dat kost wel wat tijd. Het is dus geen compleet schoon apparaat qua software.
Lenovo Miix 510 – in gebruik
Om alles uit de Lenovo Miix 510 te halen, hebben we de tablet gebruikt alsof het een werklaptop is en onze eigen laptops even achter ons gelaten. Zoals eerder aangegeven kan het scherm net even te klein zijn wanneer je van multitasking houdt en veel schermen naast elkaar open wil hebben staan, maar voor de rest valt het met de grootte van het scherm reuze mee hoe klein het is. Teksten zijn nog altijd leesbaar en verschillende websites passen zich tegenwoordig aan aan de grootte van de display. Windows doet dat ook met zijn apps, natuurlijk.
We hebben er dus meer dan prima op kunnen werken en dat heeft ook te maken met de specs en prestaties (daarover hieronder meer). Maar we hebben er ook op kunnen gamen en series op gekeken. We hebben een racegame gedownload die je dient te besturen door het scherm te kantelen, waarna de auto stuurt. In dit specifieke geval zaten onze handen precies op de plek van de speakers, waardoor dat geluid dus gemoffeld werd. Dat is een ding waar je rekening mee kunt houden, maar zal waarschijnlijk niet de reden zijn dat je de tablet overslaat.
Series en films bekijken, iets dat we vaak hebben gedaan door de tablet zonder toetsenbord rechtop te zetten met de kickstand, gaat hartstikke goed. Het beeld is mooi (afhankelijk van de kwaliteit van de video natuurlijk) en het geluid komt er helder uit. Het magnetische systeem van het toetsenbord werkt ook nog altijd ontzettend goed en klikt beide componenten stevig aan elkaar vast, zonder veel moeite. Ook hebben we met weinig kracht het toetsenbord – dat met zijn leren bovenlaag ook een beschermhoes is – weer van de tablet afgehaald.
Wat ons wel is opgevallen, is dat de tablet snel warm wordt. Daar heb je eigenlijk alleen ‘last’ van wanneer je de tablet in je hand houdt en dus niet als een beeldscherm of laptop gebruikt. Dan komen we ook aan bij het punt dat we eerder al aanhaalden: het geluid van de ventilator. De Miix 510 doet zijn uiterste beste om het ding koel te houden. En zelfs wanneer je het apparaat even niet gebruikt, kan het zijn dat die ventilator zomaar aanslaat en een vervelend zoemgeluid laat horen. Hoe drukker de tablet is, hoe langer dat geluid hoorbaar blijft.
Prestaties
Qua prestaties hebben we niets te klagen en dat heeft te maken met die mooie specificaties. Dat stelt gebruikers in staat veel apps, zoals Slack, Photoshop en Todoist, naast elkaar open te hebben staan, zonder dat het ten koste gaat van de prestaties en gebruikerservaring. Daarnaast scoort de Lenovo Miix 510 behoorlijk goed in verschillende benchmarkbeproevingen, waardoor je onder aan de streep op het gebied van prestaties weinig te wensen overhoudt. Dit is bijzonder goed en al helemaal voor een hybride apparaat zoals deze.
Lenovo Miix 510 – conclusie
Al met al levert Lenovo met de Lenovo Miix 510 een compleet pakket af, waar je wel wat compromissen voor moet sluiten. Qua specificaties is het een fantastisch apparaat en in de gebruiksvriendelijkheid merk je dat vooral aan een soepele ervaring. Het systeem is lekker snel en de apps draaien ook als een zonnetje. Maar omdat alles zo compact is, betekent het helaas wel dat het ventilatiesysteem soms overuren moet draaien om de boel koel te houden en dat kan op den duur gaan irriteren. Tijdens dat koelen hoor je namelijk een irritant zoemgeluid.
Ook is het zo dat de accu niet ontzettend lang meegaat. Van de beloofde acht uur is vaker niet dan wel sprake en op een normale dag (wij werken met Google Chrome en bekijken vaak video’s voor ons werk) betekent het dat je vijf tot maximaal zes uur uit de volle accu haalt. Daar tegenover staat een stijlvol en solide design, een scherm met een bovengemiddelde pixeldichtheid (en dus mooie weergave) en speakers die het geluid prima de kamer in sturen. Ook was een extra aansluiting fijn geweest, maar ondanks dat levert Lenovo wel een compleet pakket af.
Beoordeling
- Premium en solide design
- Riant beeldscherm met bovengemiddelde kwaliteit
- Prestaties zijn van hoog niveau
Korte accuduur
- Ventilator maakt irritant zoemgeluid
- Iets meer aansluitingen waren fijn geweest
Reacties (0)