Review: Kobo Aura HD e-reader

13 juni 2013 + 10 minuten 30 Reacties
Kobo-Aura-HD-review

Eén van de apparaten waar ik het afgelopen jaar erg enthousiast over ben geweest is de Kobo Arc, een 7-inch tablet met een prima scherm en fijne extra’s voor lezers. In deze review bekijk ik een ander product van Kobo, de Aura HD e-reader. Hoewel het geen echte tablet is hebben wij in onze statistieken wel gezien dat veel van onze lezers met interesse naar dit apparaat kijken, en toen we de kans kregen eens met dit product te spelen hebben we die dus met beide handen aangegrepen.

Kobo Aura HD – specificaties

De Kobo Aura HD is een premium e-reader en daarmee een van de weinige spelers in dit segment. Natuurlijk zijn er andere e-readers op de markt maar een apparaat met fijne verlichting en een hoge resolutie scherm is vrij zeldzaam. Eigenlijk weet ik zo snel alleen de Amazon Kindle Paperwhite als concurrent te noemen. Een paar van de belangrijkste specificaties:

  • 6.8 inch e-inkt touchscreen beeldscherm (ClarityScreen+)
  • Resolutie van 1440 x 1080 pixels (265ppi)
  • 1 GHz processor
  • 4 GB geheugen (3.2GB voor boeken)
  • MicroSD kaart slot
  • Comfortlight verlichting van het scherm
  • WiFi

Kobo Aura HD – Video review

Kobo Aura HD – Hardware en Design

De Kobo Aura HD is gemaakt van plastic en kent een vrij eigenzinnig design. Het is een redelijk vierkant apparaat en het gladde plastic voelt helaas best goedkoop aan, en is tegelijkertijd ook nog eens erg gevoelig voor vingerafdrukken. Qua design is vooral de achterkant bijzonder, want in plaats van een gladde achterkant is er gekozen voor een paar bulten/vouwen die het apparaat op z’n minst wat extra karakter geven.


Aan de bovenkant van de Kobo Aura HD zit een aan/uit knop (schuifje) en een knop om de achtergrondverlichting aan of uit te zetten. Aan de onderkant is een microUSB aansluiting te vinden voor verbinding met de computer om de e-reader op te laden of te vullen met boeken vanaf je harde schijf. Aan de onderkant van de Aura HD zit ook een plek om een microSD kaart te plaatsen om het geheugen van de reader te vergroten.

Het scherm

Een e-inkt display is nog steeds het fijnste type scherm om op te lezen. En het ene e-inkt scherm is duidelijk het andere niet. Tot nu toe was ik altijd enorm onder de indruk van het scherm dat ik op mijn eigen Kindle vond maar het Kobo Aura HD scherm is toch weer duidelijk van een andere orde. En de hoge resolutie (1440 x 1080 pixels) heeft ook hier weer z’n bekende voordelen. Teksten zien er er enorm scherp uit en doordat het allemaal zo scherp is lijkt ook het contrast met de achtergrond weer net wat hoger te zijn.

E-inkt is een heel ander soort scherm dan dat je op een tablet vind en heeft als grootste voordeel dat zodra het scherm zijn bewerking voltooid heeft statisch is. Dus na het laden van de tekst van een nieuwe pagina is het klaar, is er geen beweging meer en kan het scherm in die staat gewoon blijven staan zonder dat er energie verbruikt wordt. Dit is enorm rustig voor je ogen. Waar oudere schermen zich nog iedere nieuwe pagina moesten ‘resetten’ en dus even helemaal zwart werden is dit bij de Kobo Aura HD maar eens per 6 pagina’s nodig. Het scherm flitst dan heel snel even helemaal op zwart. Het bladeren en het ‘resetten’ gaat gelukkig zo snel dat je het eigenlijk bijna niet merkt, een duidelijk voordeel tegenover bijvoorbeeld mijn Kindle 3.


Naast de resolutie heeft het scherm ook een bijzonder fijne achtergrondverlichting. Kobo heeft er natuurlijk een prachtige naam voor bedacht maar in praktijk komt het erop neer dat het scherm op een heel gelijkmatige manier verlicht wordt. Het fijne is ook dat je een hoop controle hebt over de mate waarop het scherm verlicht wordt, en dat maakt dat voor elke omstandigheid de juiste verlichting gevonden kan worden.

Het touchscreen van de Kobo Aura HD reageert prima. Al mijn taps binnen de interface en swipes voor het omslaan van pagina’s werden gewoon prima herkend. Toch vind ik het persoonlijk het gebrek aan knoppen om te bladeren door pagina’s wel een enorm gemis. Tijdens verschillende leesposities merkte ik toch dat ik het vervelend vond om via het scherm te moeten bladeren, en een vinger die in de buurt van het scherm moet blijven is ook een vinger die soms per ongeluk het scherm aanraakt en dus voor een niet bedoelde input zorgt.

Processor

De 1GHz processor (fabrikant mij niet bekend) is meer dan krachtig genoeg om het simpele e-reader systeem aan te sturen. Er is natuurlijk ook niet gek veel wat aangedreven hoeft te worden. De vertragingen die eventueel tussen je input en actie op het scherm zitten zijn denk ik eerder toe te wijzen aan beperkingen van de e-inkt techniek dan een gebrek aan processorkracht.

Batterijduur

Ik heb de Kobo Aura HD een week of twee gebruikt en bij dit soort apparaten is dat eigenlijk te kort om echt wat zinnigs over de accuduur te zeggen. Wat ik wel weet is dat ik het apparaat met 40 procent lading kreeg en pas bij het derde boek dat ik ging lezen (18 leesuren, waarvan minstens 16 met verlichting aan) het apparaat moest opladen. Volgens Kobo zou je zo’n 30 leesuren met één lading moeten kunnen doen, ik heb geen enkele reden aan deze bewering te twijfelen.

Connectiviteit

Zoals altijd ben ik blij als ik een apparaatje met een standaard microUSB connector zie, want het is gewoon enorm handig omdat eigenlijk iedereen wel een paar kabeltjes van dit type in huis heeft. Helaas is er geen aparte oplader die meegeleverd wordt en dus moet je de Aura HD opladen via de USB-poort van je computer (of met een eigen USB lader).

Via WiFi kan er verbinding gemaakt worden met het internet en gebruik gemaakt worden van de ingebouwde Kobo boekenwinkel. De verbinding is ook nodig om je bibliotheek en positie in boeken synchroon te houden met eventuele andere apparaten (bijvoorbeeld met de Kobo app op je Android of iOS apparaat). Het synchroniseren van positie en boeken werkt overigens alleen met boeken die via de Kobo winkel zijn aangeschaft, en dus niet met de boeken die je elders hebt gekocht en via de computer op de reader zet.

Kobo Aura HD Software

De software van de Kobo Aura HD is gelukkig vrij simpel en no-nonsense, zoals je eigenlijk wel mag verwachten van een apparaat waarop gelezen moet worden. Je hebt redelijk veel controle over de manier waarop een boek wordt weergeven. Je hebt keuze uit 12 verschillende lettertypen, waaronder mijn persoonlijk favoriet Avenir, maar bijvoorbeeld ook OpenDyslexic. Ook lettergrootte, regelafstand, marges en uitlijning zijn in te stellen. Natuurlijk kan je notities maken, pagina’s markeren, heb je snelle toegang tot de inhoudsopgave en kan er door het boek (en je notities) gezocht worden. Ook is er een vertaal- en definitie woordenboek.

De Kobo winkel is lekker simpel en vrij gemakkelijk te navigeren. Vooral belangrijk is natuurlijk dat de prijzen helemaal niet al te beroerd zijn. De meeste boeken kosten tussen de 10 en 15 euro. Natuurlijk zijn de boeken voorzien van een afbeelding en samenvatting, en kan je zelfs een stukje proeflezen in een boek voordat je tot aanschaf overgaat. Kobo verzorgt verschillende lijsten waar je bijvoorbeeld de populairste spannende boeken of nieuwe boeken kan vinden.


Kobo analyseert de boeken in je bibliotheek en verzorgt persoonlijke leestips en laat verwante titels zien bij boeken die je hebt uitgelezen. Dit alles is er natuurlijk op gericht om je te verleiden tot meer aankopen maar helpt desalniettemin goed bij het ontdekken van nieuwe boeken om te lezen. Reading Life, een andere feature, is een soort gamification van het lezen. Je krijgt badges/stickers voor allerlei verschillende prestaties. Mocht je een paar keer een nacht doorlezen dan krijg je bijvoorbeeld de “Nachtdienst badge”. Best grappig allemaal en mocht je willen pochen met je prestaties kunnen ze natuurlijk via Facebook gedeeld worden.


De Kobo Aura HD heeft ondersteuning voor een hoop bestandsformaten:

  • eBooks: EPUB, PDF en MOBI
  • Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG en TIFF
  • Tekst: TXT, HTML, XHTML en RTF
  • Stripboeken: CBZ en CBR

Er is ook ondersteuning voor ePub en Adobe DRM, zodat je boeken die je elders hebt gekocht of geleend bij de bibliotheek ook kan lezen.

Kobo Aura HD – In gebruik

Zoals ik al aangegeven heb zijn e-inkt schermen de fijnste schermen om op te lezen. De laatste tijd zijn de schermen van tablets ook enorm vooruit gegaan en is het verschil kleiner dan ooit. Ik heb de laatste tijd veel op de ASUS Fonepad en mijn iPad Mini gelezen. Toch duurde het maar een paar uur voordat de Kobo Aura HD me weer helemaal overtuigd had van het voordeel van een e-inkt scherm. Het is heerlijk rustig voor je ogen en stelt je in staat langer te lezen per sessie. De achtergrondverlichting is heel fijn en gelijkmatig, en ‘schijnt niet in je ogen’. Hoewel het dus verlichting is kan het niet vergeleken worden met een LCD scherm dat via verlichte pixels als het ware recht in je ogen schijnt. Het is meer alsof het een scherm een gloed heeft in plaats van achtergrondverlichting.

Van de behuizing van de Kobo Aura HD ben ik geen groot fan. Het plastic voelt goedkoop aan en ook de vormen aan de achterkant vormen wat mij betreft helemaal niets toe en zorgen misschien zelfs wel voor minder grip in plaats van meer. Het plastic is eigenlijk net te glad om fijn vast te houden en dwingt je dus iets meer op te letten en druk te zetten, met als gevolg dat soms je handen eerder vermoeid zijn dan je ogen. Jammer. Hoewel het touchscreen goed en snel werkt mis ik persoonlijk een paar fijne knoppen waarmee je pagina’s kan omslaan in het boek. Zoals gezegd zijn vingers die in de buurt van het scherm moeten blijven vingers die soms per ongeluk het scherm aanraken en dus bladeren naar de volgende of vorige pagina.


De software en controle over de weergave bevielen mij prima. Na een paar minuten instellen was de reader helemaal naar mijn zin en kon ik gewoon lezen zonder mij druk te maken over lettertypes, regelafstanden en andere randzaken. De badges die je verdient met lezen zijn best grappig maar vrij beperkt. Ik heb in één week 18 van de 23 badges vrijgespeeld en dus kan je je afvragen hoe lastig het nu echt is om ze te verdienen. De winkel kent een prima aanbod, is goed en snel te navigeren en competitief qua prijsstelling.

Kobo Aura HD – Conclusie

Voor de echte lezers onder ons is dit echt wel een heel interessante e-reader. Zoals je hebt kunnen lezen ben ik ook vrij positief over dit apparaat. De echt belangrijke zaken zijn prima; het scherm en de manier waarop tekst wordt weergegeven. Ook de accuduur is prima in orde. Aan de behuizing zou wat gewerkt kunnen worden maar is ook weer niet zo beroerd dat er niet aan gewend kan worden. Het gemis van knoppen om te bladeren is jammer maar ook geen dealbreaker. De dealbreaker is eigenlijk gewoon de prijs van dit apparaat. Met zo’n 180 euro is het voor wat het is gewoon best prijzig. Zeker nu het verschil met tabletschermen kleiner dan ooit is (maar wel degelijk aanwezig) vind ik het lastig om te zeggen of het voordeel van e-inkt groot genoeg is om de voordelen van een tablet te compenseren. Voor een fervente lezer waarschijnlijk wel, maar voor de meer casual gebruiker is er voor een vergelijkbaar bedrag waarschijnlijk een machine te vinden die veel meer te bieden heeft dan alleen een fijne leeservaring. Denk bijvoorbeeld aan de Kobo Arc, de Google Nexus 7 of de ASUS MeMO Pad HD 7.

Kobo Aura HD kopen

De Kobo Aura HD kan voor 179 euro gekocht worden bij onder meer ereaderstore.nl. Zij hebben ons ook dit review exemplaar ter beschikking gesteld.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend mooi scherm
  • Goede en comfortabele verlichting
  • Snel voor een e-reader

Minpunten
  • Gladde behuizing

  • Gebrek aan knoppen
  • Relatief duur

Reacties (30)