Kobo Aura – Specificaties
De specificaties van een e-reader zijn doorgaans niet zo tot de verbeelding sprekend maar voor de volledigheid deel ik ze natuurlijk toch even in deze review:
- 6-inch E ink ClarityScreen met low-flash waveform
- Resolutie van 1.014 bij 758 pixels
- 16 kleuren grijs
- Achtergrondverlichting
- 150 x 114 x 8.1 mm
- 174 gram
- MicroUSB
- MicroSD
- Wifi b/g/n
- 4GB aan opslaggeheugen
Als je het zo ziet dan is het toch al snel duidelijk dat ook in een e-reader veel technologie verwerkt zit. Natuurlijk gaat het hand-in-hand met de Kobo software die allerlei opties biedt om de weergave aan te passen en mogelijkheden biedt om boeken aan te schaffen.
Kobo Aura – Video
In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Kobo Aura e-reader zien.
Kobo Aura – Hardware en design
De Kobo Aura is een lekker compacte e-reader. In tegenstelling tot de eerder geteste Kobo Aura HD is het apparaat vrij standaard. Weg is de achterkant met de extra vouwen/bulten die naast wat ergonomische implicaties de grotere Aura HD wat karakter gaf. De Kobo Aura heeft nog wel dezelfde structuur aan de achterkant zitten waardoor je lekker veel grip op het apparaat kan krijgen. Door een paar streepjes en een heel subtiele buiging is er in ieder geval geen ruimte voor twijfel: deze Aura is het kleinere broertje van de Kobo Aura HD.
De voorkant is volledig glad en het ligt dus niet meer verzonken in een frame. Omdat dit een aanrakingsgevoelige e-reader is heeft dit natuurlijk voordelen voor het bladeren. Aan de bovenkant vind je de aan/uit knop en een aan/uit knop voor de achtergrondverlichting. Aan de onderkant van de e-reader zit een microUSB-aansluiting voor het opladen en de verbinding met computer. Via de microSD-kaartlezer, die je ook aan de onderkant vindt, kan je het geheugen van de e-reader uitbreiden met maximaal 32GB. Natuurlijk is er ook een Wifi-verbinding aanwezig om verbinding te maken met de Kobo boekenwinkel en het synchroniseren van je opgeslagen artikelen in Pocket.
Het display
Natuurlijk is het scherm van een e-reader het allerbelangrijkste onderdeel. Dit 6-inch scherm heeft een resolutie van 1.014 bij 758 pixels met een 4:3 beeldverhouding. Dit komt neer op een PPI van 212 en hoewel dat dit lager is dan die van de Kobo Aura HD (265 PPI) kan je het scherm wel als goed omschrijven. E-ink is een heel ander soort scherm dan dat je op een tablet vindt en heeft als grootste voordeel dat zodra het scherm zijn bewerking voltooid heeft statisch wordt. Dus na het laden van de tekst van een nieuwe pagina is het klaar, is er geen beweging meer en kan het scherm in die staat gewoon blijven staan zonder dat er energie verbruikt wordt. Dit is enorm rustig voor je ogen.
Bijzonder aan dit scherm is het feit dat er gebruikt wordt gemaakt van een low-flash waveform. Dit betekent in praktijk dat het veel minder vaak nodig is het scherm te verversen (op zwart springen om de e-inkt pixels te resetten). Waar dit op de meeste moderne e-readers elke 5/6 pagina’s nodig is kan de Kobo Aura regelmatig hele hoofdstukken voort zonder een keertje op zwart te springen. Deze nieuwe techniek is duidelijk nog niet helemaal uit ontwikkeld want hoewel Kobo aangeeft dat dit ook invloed heeft op de mate waarop tekst of afbeeldingen in beeld blijven (ghosting) ben ik toch een paar keer duidelijk ‘residu’ van een vorige pagina tegen gekomen. Het was echter maar één keer echt storend, toen een omslag van een boek een pagina of 10 lang duidelijk zichtbaar op de achtergrond aanwezig was. Het maakt het lezen niet onmogelijk maar het is gewoon wat minder prettig. Nadat ik de instelling zo had aangepast dat er geen omslagen meer getoond werden tijdens de momenten dat de Kobo Aura uitstond was het ook meteen opgelost. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden.
Het scherm van de Kobo Aura heeft een bijzonder fijne achtergrondverlichting. Kobo heeft er natuurlijk een prachtige naam voor bedacht maar in praktijk komt het erop neer dat het scherm op een heel gelijkmatige manier verlicht wordt. Het fijne is ook dat je een hoop controle hebt over de mate waarop het scherm verlicht wordt, en dat maakt dat voor elke omstandigheid de juiste verlichting gevonden kan worden.
Het touchscreen van de Kobo Aura reageert prima. Al mijn taps binnen de interface en swipes voor het omslaan van pagina’s werden gewoon prima herkend. Toch vind ik het persoonlijk het gebrek aan knoppen om te bladeren door pagina’s wel een enorm gemis. Tijdens verschillende leesposities merkte ik toch dat ik het vervelend vond om via het scherm te moeten bladeren, en een vinger die in de buurt van het scherm moet blijven is ook een vinger die soms per ongeluk het scherm aanraakt en dus voor een niet bedoelde input zorgt. Toch is het probleem minder groot dan bijvoorbeeld op de Aura HD. Het scherm ligt niet meer verzonken in de behuizing dus is het vrij gemakkelijk om met je vinger een schuifbeweging te maken om te bladeren om vervolgens je vinger in de ‘ruststand’ te brengen op de zwarte rand waarmee het E-Ink scherm omringt is.
Processor en connectiviteit
De 1GHz processor van onbekende makelarij heeft genoeg kracht om de software op de Kobo Aura aan te sturen. Natuurlijk zijn er ook niet zo’n enorme zware taken aan te drijven en is het op een apparaat als dit beter om minder energie te verbruiken en het onafgebroken lezen prioriteit nummer één te maken.
De microUSB-poort voor verbinding met computer of oplader spreekt voor zich en ook de mogelijkheid om het geheugen via microSD uit te breiden en de Wifi0verbinding voor het synchroniseren van artikelen uit Pocket en verbinding met de store zijn al genoemd. Er zitten helaas geen speakers op de Kobo Aura en ook een koptelefoon aansluiting zal je niet op deze e-reader vinden. Voor het gebruik van audioboeken zul je dus naar een andere apparaat moeten kijken.
Kobo Aura – Accu
Een e-reader met achtergrondverlichting gaat natuurlijk iets minder lang mee dan e-readers die alleen maar een e-ink verversing hoeven aan te drijven. Kobo beweert dat de reader wel twee maanden op een enkele lading mee kan maar voor mij was dat toch helaas niet zo’n feest. Natuurlijk heb ik tijdens deze reviewperiode extra veel gelezen en gebruik gemaakt van het apparaat dus is mijn test niet per se representatief. Ik zou zeggen dat je met de achtergrondverlichting op 50 procent zo’n 40 uur kan lezen op de Kobo Aura, en mocht je maar 20 uur per maand lezen dan heeft Kobo alsnog gelijk natuurlijk.
Kobo Aura – Software
De software van de Kobo Aura is gelukkig vrij simpel en no-nonsense, zoals je eigenlijk wel mag verwachten van een apparaat waarop gelezen moet worden. Je hebt redelijk veel controle over de manier waarop een boek wordt weergeven. Je hebt keuze uit 12 verschillende lettertypen, waaronder mijn persoonlijk favoriet Avenir, maar bijvoorbeeld ook OpenDyslexic. Ook lettergrootte, regelafstand, marges en uitlijning zijn in te stellen. Natuurlijk kan je notities maken, pagina’s markeren, heb je snelle toegang tot de inhoudsopgave en kan er door het boek (en je notities) gezocht worden. Ook is er een vertaal- en definitie woordenboek.
De Kobo winkel is lekker simpel en vrij gemakkelijk te navigeren. Vooral belangrijk is natuurlijk dat de prijzen helemaal niet al te beroerd zijn. De meeste boeken kosten tussen de 10 en 15 euro. Natuurlijk zijn de boeken voorzien van een afbeelding en samenvatting, en kan je zelfs een stukje proeflezen in een boek voordat je tot aanschaf overgaat. Kobo verzorgt verschillende lijsten waar je bijvoorbeeld de populairste spannende boeken of nieuwe boeken kan vinden. Sinds kort werkt Kobo ook met collecties waarbij dan extra’s te vinden zijn zoals artikelen die over de auteur geschreven zijn, interviews en andere extra materialen. Op dit moment is dit soort content alleen nog in het Engels te vinden.
Kobo analyseert de boeken in je bibliotheek en verzorgt persoonlijke leestips en laat verwante titels zien bij boeken die je hebt uitgelezen. Dit alles is er natuurlijk op gericht om je te verleiden tot meer aankopen maar helpt desalniettemin goed bij het ontdekken van nieuwe boeken om te lezen. Reading Life, een andere feature, is een soort gamification van het lezen. Je krijgt badges/stickers voor allerlei verschillende prestaties. Mocht je een paar keer een nacht doorlezen dan krijg je bijvoorbeeld de “Nachtdienst badge”. Best grappig allemaal en mocht je willen pochen met je prestaties kunnen ze natuurlijk via Facebook gedeeld worden.
De Kobo Aura HD heeft ondersteuning voor een hoop bestandsformaten:
- eBooks: EPUB, PDF en MOBIA
- Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG en TIFF
- Tekst: TXT, HTML, XHTML en RTF
- Stripboeken: CBZ en CBR
Er is ook ondersteuning voor ePub en Adobe DRM, zodat je boeken die je elders hebt gekocht of geleend bij de bibliotheek ook kan lezen.
Integratie met Pocket
Goede ideeën lijken altijd super logisch en soms is het gewoon verbazend om een functie te zien die zo logisch is dat je niet snapt waarom dit niet allang in allerlei e-readers zit. De integratie met de lees-het-later dienst Pocket is precies zo’n goed idee. In het kort komt het erop neer dat je met Pocket artikelen die je her en der op het internet vindt op kan slaan en die vervolgens in rustige vorm later terug kan lezen. Alle advertenties en menu’s worden eruit gefilterd en de ‘kale’ tekst met her en der een afbeelding wordt opgeslagen. De Pocket app is er voor verschillende browsers maar natuurlijk ook voor iOS en Android. En nu dus ook op deze Kobo Aura e-reader.
Kobo Aura – In gebruik
Het scherm van de Kobo Aura is gewoon goed te noemen, maar het is niet het beste scherm op de markt. Persoonlijk ben ik nog steeds het meest onder de indruk van de duurdere Kobo Aura HD en zal ik dat scherm als beste op de markt willen betitelen. Maar dit wilt natuurlijk niet zeggen dat de Kobo Aura een slecht scherm heeft, ik heb er een stuk of wat boeken en vele artikelen via Pocket zonder noemenswaardige problemen op gelezen. De achtergrondverlichting is wederom keurig verzorgd en heeft in tegenstelling tot andere e-readers waar ik ervaring mee heb geen last van lichtvlekken en minder goed verlichtte plekken. De nieuwe techniek waardoor het verversen van het scherm nog maar zelden nodig heeft vind ik een leuke stap vooruit maar ik stoor me daar bij andere e-readers niet bewust aan. Het feit dat ik een keer een pagina of 10 de omslagafbeelding van een boek bleef zien tijdens het lezen stoorde ik me dus wel bewust aan. Het had van mij dus niet per se gehoeven en voegt niet enorm veel toe.
Ik ben fan van de no-nonsense software op de Kobo apparaten, software die net genoeg mogelijkheden biedt om je e-reader netjes en geordend te houden maar je verder niet in de weg zitten. Zo zijn de collecties die je kan maken superhandig om boeken die bij elkaar horen te groeperen (ik heb 6 boeken uit de Dresden Files van Jim Butcher gelezen op de Aura tijdens deze review). Ook de winkel zelf heeft een goede selectie met redelijk competitieve prijzen en met de leesinstellingen heb je in no-time een setup van tekst op scherm die goed bij je wensen past.
Kobo Aura – Conclusie
Als je al digitale boeken wilt lezen dan is een e-reader in mijn ogen verreweg het beste apparaat om dit te doen. En van alle e-readers is de Kobo Aura een heel aardige optie. Eigenlijk alles is meer dan gemiddeld goed aan deze e-reader. Het scherm qua resolutie maar ook qua de fijne achtergrondverlichting, en de software vanwege zijn vele functies die nooit in de weg zitten. Ook de accuduur mag geen tegenvaller genoemd worden. Het is vooral de prijs die met 149 euro maar 20 euro lager ligt dan die van de luxere Kobo Aura HD waardoor ik het lastig vind dit apparaat over de andere aan te raden. Ik zou zeggen, kijk naar welke afmeting voor jou het belangrijkste is en baseer daar je uiteindelijke keuze op, beiden apparaten zijn prima opties. Mocht je de intergratie met Pocket het belangrijkste vinden dan is de Aura op dit moment de beste optie, de update voor de Kobo Aura HD die dit mogelijk gaat maken is namelijk (nog) niet beschikbaar.
Beoordeling
- Goed display
- Mooie en comfortabele achtergrondverlichting
- Integratie met Pocket
Redelijk prijzig
- Geen fysieke knoppen
- Geen ondersteuning voor audioboeken
Reacties (35)