Review: Kobo Arc 7HD

07 mei 2014 + 10 minuten 2 Reacties
Kobo-Arc-7HD-review

In deze review kijken we naar de Kobo Arc 7HD, het kleinere broertje van de Kobo Arc 10HD waar we eind vorig jaar al een review van publiceerden.

In deze review kijken we naar de Kobo Arc 7HD, het kleinere broertje van de Kobo Arc 10HD waar we eind vorig jaar al een review van publiceerden. Deze kleinere versie heeft nog steeds een scherm met indrukwekkende resolutie maar de rest van de specificaties zijn iets minder, maar daar staat natuurlijk ook een kleiner prijsje tegenover. De skin is wel hetzelfde, en dus blijft dit nog steeds een tablet die zich richt op fanatieke lezers.

Kobo Arc 7HD – Specificaties

Kobo Arc 7HD
Scherm7″ 1920 x 1200
DigitizerNee
ProcessorQuad-core Nvidia Tegra 3 1.7 GHz
RAM1 GB
Opslaggeheugen16 -32 GB
MicroSDNee
HDMIJa, microHDMI
MicroUSBJa
GPSNee
3G/4GNee
BluetoothJa, 4.0
NFCNee
Camera’s1.3MP Webcam
Accu4200 mAh Lithium Polymer

De behuizing van de Kobo Arc 7HD kent afmetingen van 122 x 194 x 9.6 millimeter en het hele pakket weegt 341 gram. Niet de allerduurste of lichtste tablet maar ook helemaal geen zwaargewicht. De 16GB uitvoering is op het moment van schrijven verkrijgbaar vanaf zo’n 190 euro.

Kobo Arc 7HD – Hardware en design

De Kobo Arc 7HD is herkenbaar als Kobo-product, dat wil zeggen dat een hoop van de designkeuzes herkenbaar zijn. De achterkant van de tablet is van plastic, met een lekkere structuur voor een betere grip, en heeft natuurlijk weer een paar van de afwijkende kristalachtige hoeken. Verder is het een heel standaard tablet met een zwarte voorkant en zwarte randen (bezels) die rondom het ips-paneel en onder de beschermende glasplaat liggen. De lange kanten zijn in dit geval iets smaller dan de korter randen, waardoor de tablet dus iets smaller gehouden is, en lekkerder in de hand ligt.

Advertentie

Ook de bekende rode aan/uit knop in de vorm van een schuifje is er natuurlijk weer en de rest van de knoppen en aansluitingen zitten ook weer op de bekende plek verwerkt, aan de randen van de tablet dus. De voorkant van de Kobo Arc 7HD wordt nog versierd door een Kobo-logo en een webcam aan de voorkant. Opvallend is het ontbreken van een camera aan de achterzijde.

Display

Een 7-inch scherm met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels heeft een pixeldichtheid van 325 en dat klinkt (op papier) dus als een prachtig mooi en indrukwekkend scherm. Helaas voldoet het scherm op de Kobo Arc 7HD toch niet helemaal aan mijn verwachtingen. Zolang je in de schermer / het donker werkt met deze tablet werkt dan is het allemaal helemaal dik in orde. De resolutie is indrukwekkend hoog, wat heel fijn is voor het lezen van boeken, de kleurweergave is boven gemiddeld goed met natuurlijke kleuren, en de kijkhoeken zijn meer dan voldoende voor comfortabel gebruik. Helaas kan het de helderheid van het scherm niet erg hoog (fel) gezet worden, ligt het paneel redelijk ver onder de bescherende glasplaat en is die glasplaat ook nog eens extra gevoelig voor vingerafdrukken (door het missen van een oleophobic coating).

De combinatie van deze drie nadelen zorgt ervoor dat het scherm een stuk minder fijn oogt in omgevingen waar het licht wat beter is. Ook hier op kantoor waar de TL-verlichting natuurlijk recht boven mijn bureau hangt zorgt dit voor een minder dan optimale ervaring. Erg jammer want het paneel op zichzelf is erg goed. Reflecties, vingerafdrukken en een gebrek aan helderheid zorgen er echter voor dat dit scherm niet in mijn top 10 van beste schermen voorkomt.

Connectiviteit

Wat betreft de aansluitingen heb ik de meeste bijzonderheden al opgesomd maar het moet nog gezegd worden dat een microSD-kaartlezer helaas ontbreekt. Je zult het dus moeten doen met de 16GB of 32GB ingebouwd geheugen dat je krijgt bij aanschaf van de tablet. Er is dus geen goedkope mogelijkheid om het interne geheugen te vergoten of een kaartje te gebruiken om content snel over te zetten naar bijvoorbeeld een pc. Ik val hier normaal gesproken niet heel erg over, en zeker als je het apparaat vooral wilt vullen met boeken dan heb je meer dan voldoende ruimte om alles kwijt te kunnen. Maar Kobo richt zich naast boeken ook op het magazines, en magazines op Android zijn eigenlijk gewoon ingescande magazines in PDF-vorm, en die bestanden kunnen je 16GB wel erg rap vullen… Kortom, afhankelijk van je gebruik is het wel een belangrijke factor om te overwegen.

De Kobo Arc 7HD beschikt net als zijn grotere broer over zowel een microHDMI- en microUSB-poort voor het verbinden met een extern display, een computer en natuurlijk een oplader. Ook heeft de tablet de beschikking over een moderne Wifi dualband a/b/g/n-chip en Bluetooth 4.0 voor draadloze communicatie. Bestanden uitwisselen moet dus geen enkel probleem zijn. GPS ontbreekt overigens wel op deze tablet maar ik verwacht niet dat dat voor de doelgroep een probleem is.

Speakers

De speaker op de Kobo Arc 7HD is op een opvallende plek geplaatst. Waar de speaker bij ander kleine tablet meestal aan de korte onderkant zit heeft Kobo ervoor gekozen deze aan de korte bovenkant te plaatsten. Het speakertje zelf is van typische tablet-kwaliteit maar door de plaatsing komt het geluid beter over dan bij de concurrentie. Maar zoals verwacht mis je ook bij dit kleine speakertje detail in de hoge tonen en ontbreken de echt lage tonen (bass) bijna volkomen in het spectrum. Maar al met al is het een aardig geluid dat de Kobo weet weer te geven, en voor serieuzere toepassingen is er natuurlijk altijd een 3.5mm jack of Bluetooth-verbinding beschikbaar.

Camera’s

Net als bij de grotere versie heeft ook deze Kobo Arc alleen een webcam aan de voorkant. De webcam aan de voorkant van de tablet werkt prima maar is verder geen hoogvlieger. Zeker in minder dan optimale verlichting vallen de resultaten al snel buiten de het acceptabele spectrum. Voor een videogesprek dus prima maar meer dan dat moet je er niet mee willen doen.

Accuduur

Op het gebied van accuduur presteert de Kobo Arc 7HD prima. De tablet gaat zo’n 8 uur mee op een enkele lading, minder dan de 10+ uur van moderne high-end tablets maar voor een tablet in deze prijsklasse is het best competitief. In praktijk is 8 uur ook meer dan voldoende om de tablet maar eens in de twee dagen op te hoeven laden. Dit gaat via de microUSB poort en de tablet lijkt vrij snel te laden, wat natuurlijk altijd positief is.

Kobo Arc 7HD – Software

De Kobo Arc 7HD draait op Android 4.2.2 Jelly Bean, een van de recentere versies van Android maar helaas nog geen Android 4.4 KitKat. Of er een update naar deze versie komt is nog niet duidelijk. Natuurlijk heeft ook Kobo Google’s goedkeuring gezocht en dus heeft de Arc 7HD alles wat je van een een moderne Android tablet verwacht, waaronder zaken als Google Now, Play Services en natuurlijk de Google Play Store.

Toch ziet het er allemaal wat anders uit dan je van zo’n moderne tablet verwacht, Kobo maakt namelijk gebruik van een vrij zware skin die over Android heen ligt. Het mag geen verassing zijn dat de skin vooral ingericht is op het aanbieden van nieuwe en bestaande content in de vorm van boeken en magazines. Kobo is een merk voor lezers en dus vind je op je homescreen een grote visuele representatie van je laatste boeken, magazines en artikelen die je in Pocket hebt opgeslagen. Ook nieuwe content wordt op deze plek aangeraden, natuurlijk om de verkopen uit de Kobo Store te voeden (ze linken zover ik zie niet naar Google Play Books).

Advertentie

Het tweede homescreen-paneel bestaat ook uit zo’n soort full-screen widget (die je niet kan uitzetten), maar dit keer staan collecties centraal. In collecties kan je verzamelingen maken van allerlei content die binnen een specifiek onderwerp valt. Dit kunnen boeken, linkjes, afbeeldingen en zelfs artikel van Pocket zijn. Verder zijn er de nodige kleine aanpassingen in de standaard interface van Android, maar niets waar niet snel aan te wennen is. De Kobo winkel zelf speelt natuurlijk wel een grote rol en dat merk je wel.

Belangrijk om te weten is dat Kobo gewoon ondersteuning heeft voor het weergeven van boeken die gekocht zijn bij andere bronnen, zoals een bol.com of bruna.nl. Toch is de ondersteuning voor hun eigen versie van het epub (boek) formaat het beste, en zijn er extra mogelijkheden zoals het synchroniseren van de leespositie en de bibliotheek over verschillende Kobo apparaten of apps. Sommige gebruikers klagen ook over een afwijkende opmaak van boeken maar in mijn test met boeken die niet bij Kobo zijn aangeschaft ben ik niets storends tegengekomen.

Zoals we van Kobo gewend zijn wordt er ook een groot aantal apps meegeleverd om de tablet-ervaring, volgens de fabrikant, te optimaliseren. Zo worden onder meer Reading Life, social media apps, OfficeSuite en Press Reader standaard meegevelerd. Daarnaast zijn er verschillende extra functies toegevoegd, waaronder een leesmodus waarmee de helderheid van het scherm geoptimaliseerd wordt voor comfortabel lezen en je alle notificaties van de tablet uit kunt zetten zodat je ongestoord kunt lezen.

Kobo Arc 7HD – In gebruik

De Kobo Arc 7HD een een leuke kleine tablet, en met een prijskaartje van zo’n 200 euro kan je er niet al te veel mis mee vinden. Het scherm is indrukwekkend scherp en mooi, ondanks de tekortkomingen die de bruikbaarheid verminderen in feller verlichte omgevingen. Lezen doe je toch op de bank of in bed… Echt buiten op het strand of het park lezen is nooit een aanrader op een tablet, ook niet op tablets die beter op dit soort omstandigheden zijn ingericht. Lezen is de belangrijkste taak van een Kobo-product, naja eigenlijk is het verkopen van boeken en tijdschriften natuurlijk de belangrijkste taak van de apparaten maar voor consumenten komt dat dus neer op lezen van tijdschriften en boeken. Persoonlijk blijf ik een 7-inch scherm met een 16:9 verhouding daar niet het meest ideale formaat voor vinden, het is toch net wat te klein voor mijn gevoel, in vergelijking met bijvoorbeeld een iPad mini zie je toch duidelijk een verschil.

Ondanks dat de Kobo Arc 7HD natuurlijk een tablet voor lezers is, is de tablet natuurlijk ook gewoon een Android tablet. Een Android tablet die voorzien is van alle standaard Android toepassingen en op een versie van Android draait die modern genoeg is om alle toepassingen en diensten van Google zelf te gebruiken. De skin zal niet voor iedereen een even fijne ervaring zijn en eerlijk gezegd zou ik persoonlijk tijdschriften ook niet op dit apparaat willen lezen, daar is de grotere versie toch een stuk geschikter voor. Zeker omdat Android tijdschriften vaak niet heel veel meer zijn dan een luxe ingescande versie in PDF-formaat.

Prestaties

De Nvidia Tegra 3 quadcore-processor in combinatie met 1GB aan werkgeheugen zorgt ervoor dat het meeste dat je met deze Kobo Arc 7HD zou willen uitvoeren zonder problemen of vertragingen gaat. Het is natuurlijk ondertussen wel een generatie oude techniek/processor maar in het algemeen zijn er maar weinig toepassingen die meer kracht nodig hebben dan dat dit apparaat biedt. Voor echte gamers is er bij andere tablets wel wat meer te halen, vooral op het gebied van schermformaat, speakers en natuurlijk in de vorm van laatste generatie processors. Maar dat neemt dus niet weg dat zo’n beetje alle games en andere apps ook prima draaien op deze Kobo Arc 7HD. Ook de navigatie binnen de interface (en skin) verloopt vloeiend en snel.

Kobo Arc 7HD – Conclusie

De Kobo Arc 7HD is een heel aardige tablet van de boekenverkoper Kobo. Maar een skin die erg gericht is op het lezen van boeken is misschien niet genoeg om je te onderscheiden van concurrentie, zeker niet als die skin ook nog eens een hoop aandacht heeft voor tijdschriften, tijdschriften die op het kleine 7-inch scherm nu niet het beste uit de verf komen (zeker niet in vergelijking met de grotere 10-inch versie van de Arc HD). De tablet voelt erg stevig en robuust aan, een geruststellend gevoel als je de Kobo Arc 7HD even snel in je tas gooit. Binnenshuis is het scherm prachtig mooi, zolang je maar niet te dicht bij het raam gaat zitten of naar buiten gaat. Met één oog op de tablet en één oog op het prijskaartje kan je echter niet anders zeggen dat het een heel aardige optie is voor iedereen die graag leest en de voordelen van een Android tablet wil.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Aantrekkelijke prijs
  • Goede bouwkwaliteit
  • Prima prestaties

Minpunten
  • Matige helderheid en veel reflecties

  • Geen microSD-kaartlezer
  • Zware Kobo-skin

Reacties (2)