Review: Huawei P Smart Plus – fijne telefoon, tegenvallende camera’s

22 augustus 2018 9 Minuten 1 Reacties
huawei-p-smart-plus-foto1

Met een prijs van onder de 350 euro probeert Huawei te laten zien dat midrange smartphones veel voor weinig kunnen aanbieden. In deze recensie bespreken we de Huawei P Smart Plus en checken we of het de fabrikant ook daadwerkelijk gelukt is.

Huawei P Smart Plus – specificaties

Huawei P Smart Plus
Scherm 6,3-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 710
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Twee plus zestien megapixel achter, twee plus 24 megapixel voor
Accu 3.340 mAh Lithium Polymer

Specs

Ondanks het feit dat het cijfer van de processor, de Kirin 710, overeenkomt met de Snapdragon 710, is helaas al geconcludeerd dat ze qua prestaties nog van elkaar afwijken. De Snapdragon-variant is nog altijd sneller en krachtiger dan de chipset van Huawei, maar dat betekent niet dat je nu ineens te maken krijgt met tegenvallende prestaties (daarover later meer). Met 4 GB aan werkgeheugen zit je nog steeds boven het gemiddelde als je kijkt naar alle Android-smartphones en is, net als de hoeveelheid opslaggeheugen, ruim voldoende voor Android.

Huawei P Smart Plus – hardware en design

De Huawei P Smart Plus is een lange smartphone met een smal scherm, dat bijna de complete voorkant vult. Aan de bovenkant zit een brede inkeping met daarin ruimte voor twee camera’s en natuurlijk de speaker. Onderaan zit er nog wel een redelijke kin, maar die is niet heel veel groter dan de kinnen die je onlangs nog tegenkwam bij high-end modellen. De beide knoppen aan de rechterkant steken voldoende uit; voor de rest zijn er geen fysieke knoppen aanwezig. Links treffen we de lade aan waar de simkaart in gelegd mag worden.

Op de onderste rand zitten drie dingen: de koptelefoonaansluiting, de micro-usb-poort en de enkele speaker. Voor de rest zitten er geen toeters en bellen aan deze smartphone en die schone uitstraling doet het toestel veel goed. Op de gladde achterkant zit nog een dubbel camerasysteem, evenals een vingerafdrukscanner. Zo op het eerste gezicht lijkt de Huawei P Smart Plus gebruikers dus in allerlei moderne gemakken te voorzien — op die usb-aansluiting na. Maar dat is gelukkig niet het allergrootste probleem. Daar is mee te werken.

Display

Het lcd-scherm is 6,3-inch groot en beschikt over een resolutie van  2.340 bij 1.080 pixels. In vergelijking met zijn voorganger is dat op twee punten een verbetering: niet alleen is het scherm groter, waardoor je meer kunt zien, ook is de resolutie verhoogd. Echter, die verhogen is slechts marginaal, maar gelukkig merk je daar niets van in het dagelijkse gebruik. De beelden ogen nog steeds scherp en de kleuren komen goed naar voren. Het is niet het beste van het beste natuurlijk, maar er echt over klagen is een beetje overdreven.

Connectiviteit

Qua connectiviteitsopties hoef je helaas niet alles te verwachten van de Huawei P Smart Plus. Natuurlijk is er ondersteuning voor mobiele netwerken, wifi en bluetooth, evenals de basale sensoren, maar we missen hier wel de nfc-chip. Het verrichten van mobiele betalingen wordt steeds populairder in Nederland, dus is het jammer om te zien dat Huawei op dit punt heeft bezuinigd. Dat er een micro-usb-poort aanwezig is, is dan weer minder erg – maar je wacht daardoor wel iets langer op het opladen. Ook niet het grootste probleem.

Speakers

De speakers presteren boven verwachting en klinken relatief goed. Het is en blijft natuurlijk een beetje een zorgkindje omdat we het over speakers op zo’n klein apparaat hebben, maar over het algemeen klinkt het geluid gewoon goed en verstaanbaar. Er kan duidelijk onderscheid worden gemaakt in tonen en klanken, op gemiddelde geluidsniveaus in elk geval. Gaat het volume omhoog, dan merk je al gauw dat de kwaliteit achteruitgaat. Vakantie- of YouTube-video’s bekijken moet in elk geval geen probleem zijn voor de P Smart Plus.

Camera’s

De Huawei P Smart Plus beschikt niet over twee, maar in totaal vier camera’s. Deze camera’s beschikken over ontzettend veel functies, zoals een promodus, portretmodus, AR-lens en natuurlijk een hdr-stand (naast alle standaardfuncties die je tegenwoordig mag verwachten van een camera-app). Hoewel het aantal megapixel niet tegenvalt, is dat helaas niet het enige dat zorgt voor een kwalitatief goede foto of video. Over het algemeen valt de kwaliteit van de camera op de achterkant tegen, terwijl de frontcamera beter presteert.

Zo beschikt de camera-app over een modus die direct kunstmatige intelligentie gebruikt om de foto in kwestie op te fleuren. Dat lukt, maar meestal gaat de software een stap te ver waardoor de foto onnatuurlijk kleurig wordt. De objecten verliezen hun originele kleur. Bovendien is er ruis aanwezig (vooral in donkere omgevingen) en kunnen de beelden er dof uitzien. Door de AI-stand uit te schakelen, verbeter je al direct de kwaliteit. De frontcamera presteert veel beter en maakt vanaf het eerste moment scherpere en meer heldere foto’s.

Accuduur

Met een scherm van 6,3-inch mag je op z’n minst een accu met een vermogen van 3.000 mAh verwachten. In de Huawei P Smart Plus zit een batterij met 3.340 mAh aan energie en gelukkig kom je daar de dag wel mee door. Met een beetje mazzel bereik je ook het einde van de tweede dag, maar over het algemeen mag je tevreden zijn met andere dag aan gebruik. In die tijd hebben we veel gebruikgemaakt van mail- en chatapps, terwijl we zo nu en dan een foto of video maakten en een game speelden — je eigen energieverbruik kan variëren.

Huawei P Smart Plus – software

Op de Huawei P Smart Plus zit Android 8.1 Oreo, inclusief de beveiligingsupdate van 1 juni 2018, met daaroverheen de EMUI 8.2-softwareschil. Qua beveiligingsupdate heeft Huawei dus nog wat in te halen, en we hopen dat de fabrikant dit snel zal doen. In de afgelopen maanden heeft Huawei flink gesleuteld aan de EMUI-software en dat was al goed te merken op de vorige modellen. Voor deze versie van de schil gaat het bedrijf nog een kleine stap verder door vervelende onderdelen te verwijderen waarvan niemand ze echt gebruikte.

Zo laat het toestel niet meer constant weten dat er apps zijn die flink wat energie gebruiken en krijg je ook niet steeds te maken met goedbedoeld maar ongevraagd advies. Het thuisscherm is gelukkig ook dit keer aan te passen. Je kunt ervoor kiezen alle apps op de thuisschermen te plaatsen, maar kunt ook de applade installeren. Helaas is het zo dat niet alle apps goed omgaan met die scherminkeping en dat je te maken krijgen met veel vooraf geïnstalleerde software. Helaas is het gros daarvan niet verwijderbaar.

Huawei P Smart Plus – in gebruik

De Huawei P Smart Plus is een toestel dat lekker in de hand ligt. Het heeft voldoende gewicht en een stevige behuizing, waardoor je ook niet meteen met je hart in je keel zit wanneer die een keertje op de grond valt. Wel is het zo dat de vingerafdrukken goed blijven zitten en dat het toestel, aan de voor- en achterkant, glad is — daardoor kan die van je tafel afglijden. Daarnaast merkten we dat de vingerafdrukscanner net even te hoog gepositioneerd zit, maar dit is slechts een kleine irritatie. We zijn blij om te zien dat die in elk geval achterop zit.

Prestaties

Nee, met de Kirin 710 levert Huawei niet zijn snelste processor af. Maar dat houdt niet in dat je een slechte processor voorgeschoteld krijgt. Sterker nog, het is een zeer capabele processor die veel aankan en over meer dan genoeg kernen beschikt voor dagelijkse én zware taken. In het dagelijkse gebruik zul je dan ook geen dingen tegenkomen die dwars kunnen zitten, zoals vertragingen of gestotter. Menu’s reageren snel, apps worden gewoon snel geopend en het toestel blijft goed reageren op je input wanneer je veel dingen tegelijkertijd doet.

Huawei P Smart Plus – conclusie

Voor 349 euro krijg je niet snel een toestel als de Huawei P Smart Plus. Het is een zeer degelijk toestel dat veel voor weinig aanbiedt: een groot, mooi scherm, een koptelefoonaansluiting, vier camera’s en relatief snelle software (al geniet een toestel met een minder aanwezige softwareschil bij ons de voorkeur). Bovendien komt er ook een redelijk goed geluid uit de smartphone en kun je met gemak de dag doorkomen dankzij de accu met zijn vermogen van meer dan 3.300 mAh. In het dagelijkse gebruik is er weinig om over te klagen.

Let er wel op dat het apparaat nogal glad is, dus doe je er goed aan een hoesje te kopen. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet elke app die al geïnstalleerd was kunt verwijderen, wat voor sommige gebruikers heel irritant is. De grootste domper op dit toestel is het camerasysteem op de achterkant; de foto’s vallen tegen, helemaal wanneer je de AI-functie gebruikt. Dat is een opoffering voor wanneer je niet kiest voor een duurdere smartphone. Los daarvan is dit een goede optie voor een midrange budget.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Snelle prestaties
  • Simpel design
  • Groot scherm

Minpunten
  • Camerakwaliteit

  • Glad omhulsel
  • Vooraf geïnstalleerde apps

Reacties (1)