Review: Huawei P Smart (2019) – eerste budgettopper van het nieuwe jaar

13 februari 2019 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-p-smart-2019-foto-1

De Huawei P Smart (2019) is het nieuwste toestel in de P Smart-serie van Huawei, en het eerste goedkopere budgettoestel van 2019. Is dit toestel zijn prijs waard?

Huawei P Smart (2019) – specificaties

Huawei P Smart (2019)
Scherm 6,21-inch, 1.080 bij 2.340 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 710
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Dertien en twee megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 3.400 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

Een prijskaartje van minder dan 250 euro betekent veel dingen, maar het betekent niet meer dat je daarvoor een ondermaats toestel in huis haalt. Met een Kirin 710-processor houd je weinig te klagen over, ook al is dit de processor die we vorig jaar al in een aantal budgettoppers zagen pronken. De midrange-processor is nog altijd relatief snel en krachtig en laat zien dat je geen brute kracht nodig hebt onder de motorkap voor een aangename ervaring. De 3 GB aan werkgeheugen lijkt een beetje weinig, maar voldoet ook prima, eigenlijk.

Binnen dezelfde categorie (zowel prijs als type toestel) heb je smartphones met 1 GB meer aan werkgeheugen, maar bij normaal gebruik zul je mogelijk weinig verschil merken (tenzij je de telefoons echt naast elkaar zou leggen en dingen zou gaan timen, maar dan nog). Het opslaggeheugen is ook groot genoeg; mocht dat niet het geval zijn, dan kun je er nog altijd voor kiezen een micro-sd-kaart in te stoppen voor extra geheugen. De accu van 3.400 mAh moet genoeg energie zijn om een complete dag mee door te komen voor de meesten.

Huawei P Smart (2019) – hardware en design

Het design van de Huawei P Smart (2019) is niet uniek en bevat elementen van voorgaande Huawei-toestellen, zoals bijvoorbeeld de Huawei Mate 20 Lite. Het geheel oogt jeugdig en als we kijken naar de prijs, is dat ook niet gek. Met een prijs van onder de 250 val je buiten de registratie van het BKR, waardoor jongere mensen er ook sneller naar zullen grijpen. De (in ons geval) blauwe achterkant is voorzien van een ‘gradient’-effect: onder is de kleur donkerder dan boven en in het midden lopen de kleuren in elkaar over.

Verder oogt het toestel schoon en fris. Aan de achterkant zitten weinig afleidende dingen, alleen een vingerafdrukscanner, een dubbele camera en een flitser. Voorop zit een relatief dikke kin, maar bovenaan zien we dat de notch smal gehouden is. Die heeft de vorm van een soort halve cirkel, waar een enkele frontcamera in verwerkt zit. Voor de rest zijn de randen dun. Links zitten er overigens geen knoppen of lades; de simkaartlade zit bovenop, terwijl de knoppen voor het in- en uitschakelen en de volume aan de rechterkant zitten.

Een nadeel aan het design van de Huawei P Smart (2019) is de plastic behuizing. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het toestel glad is en dus zomaar uit je handen kan glijden, ook blijven je vingerafdrukken er heel gemakkelijk op zitten. Het geeft het toestel niet echt een premium look en feel mee, helaas (maar mag je dat verwachten van 249 euro?). De ronde hoeken maken overigens een hoop goed, aangezien die het toestel een compact ogend design geven, ondanks zijn flinke formaat (hij is iets kleiner dan een OnePlus 6T).

Display

Het 6,21″-scherm van de Huawei P Smart (2019) beschikt over een schermverhouding van 19.5:9 en een maximale schermresolutie van 1.080 bij 2.340 pixels. Dat levert een hoog, smal scherm op — beter dan wanneer Huawei het bij de schermverhouding van 16:9 had gehouden. Verder heeft het apparaat een pixeldichtheid van 415 pixels per inch, wat een fijne score is. Beter dan we gemiddeld zijn tegengekomen op de budgettoestel van de afgelopen zeven maanden. De kleuren ogen aanvankelijk prima.

Dat komt waarschijnlijk doordat de kleurmodus standaard staat ingesteld op Levendig. Daardoor valt bijvoorbeeld ook de zogenaamde edge bleeding minder op (dat is de schaduw aan de zijkant van het scherm). Wanneer je overschakelt naar de normale modus, dan zie je dit veel duidelijker en lijken de kleuren veel minder mooi te zijn. Verder lijkt zwart meer een grijzige kleur te hebben dan het écht zwart is, maar aangezien het een lcd-scherm is zien we dat door de vingers. Bovendien betaal je natuurlijk ook niet de hoofdprijs voor het toestel.

Connectiviteit

Naast de verwachte ondersteuning voor wifi en bluetooth, beschikt de Huawei P Smart (2019) ook over een vingerafdrukscanner. Het is jammer om te zien dat Huawei voor micro-usb heeft gekozen aan de onderkant, want dat is eigenlijk de grootste reden waarom je zou kunnen stellen dat het toestel gedateerd aanvoelt. We zijn wel blij met de koptelefoonaansluiting die naast die usb-poort zit, waardoor je dus niet hoeft te rommelen met een extra verloopstukje of kabeltje. Ook is het mooi dat er een nfc-chip aanwezig is.

Speakers

Het geluid dat uit de enkele speaker komt, die aan de onderkant zit, klinkt niet heel best. Lagere tonen vallen bijna in hun geheel weg, terwijl hogere tonen ook op lagere volumes al snel schel klinken. Wanneer er te veel verschillende geluiden ten gehore komen, dan wordt het al gauw onverstaanbaar. Je doet er dus goed aan de speaker zo min mogelijk te gebruiken en altijd te kiezen voor een bluetooth-speaker of koptelefoon. Voor telefoongesprekken is het prima, maar pas wel op voor dat schelle geluid dat er vaak uitkomt.

Camera’s

Het dubbele camerasysteem heeft een camera van dertien en twee megapixel. Die twee sensor is puur bedoeld voor het toevoegen van een diepte-effect en doet verder eigenlijk niet zoveel. Er is geen optische beeldstabilisator, dus zorg ervoor dat je zelf het toestel recht houdt. In vergelijking met bijvoorbeeld de eerdergenoemde Mate 20 Lite, waar dit toestel hoogstwaarschijnlijk van afgeleid is, is er een verschil van dag en nacht zichtbaar. De kleuren zijn vaak onverzadigd en flets, terwijl de kunstmatige intelligentie ook ondermaats presteert.

Er is wel ondersteuning voor high dynamic range, maar helaas kan deze kleurtechnologie de problemen niet geheel ondervangen. De frontcamera presteert beter dan de camera’s aan de achterkant. Er zijn meer details aanwezig en de kleuren lijken minder uitgewassen te zijn. Maak je dus vaak selfies voor je Instagram of doe je aan videobellen, dan zul je weinig klachten krijgen. In beide gevallen helpt het ook niet dat er geen optische beeldstabilisator is, waardoor video’s vaak een rotzooitje worden met al je kleine bewegingen.

Accuduur

Met een groot scherm van 6,21-inch zou je verwachten dat je een accu met flink wat capaciteit nodig hebt. Echter, uit onze praktijkervaringen blijkt dat de Huawei P Smart (2019), met zijn vermogen van 3.400 mAh, het met gemak anderhalve dag tot misschien wel twee dagen uithoudt. Uiteraard is dit afhankelijk van je gebruik — hoe langer je het toestel gebruikt of wanneer je er op gamet, hoe meer energie dat kost. De micro-usb-poort zorgt ervoor dat je het toestel niet heel snel oplaadt, maar dan nog kost het niet meer dan twee uur.

Huawei P Smart (2019) – software

Het is bijzonder om te zien dat Huawei de Huawei P Smart (2019) heeft uitgerust met Android Pie. Niet alleen omdat smartphones binnen dezelfde prijsklasse die softwareversie nog niet hebben, maar vooral omdat de duurdere toestellen van hetzelfde merk Pie nog moeten ontvangen. Voorlopig zit je dus wel goed met de nieuwe P Smart, al is het nu nog niet te zeggen of Android Q naar het apparaat komt (we gokken van niet). De beveiligingspatch staat op 1 november, wat al met al een prima patch is voor de smartphone.

Daarnaast is er een nieuwe versie van de EMUI-software aanwezig. Daardoor lijkt de telefoon op andere smartphones van de fabrikant, terwijl je toch profiteert van de nieuwe eigenschappen van Android 9.0. Zo zijn er nieuwe bewegingen beschikbaar, evenals betere notificaties en het centrum voor digitale gezondheid (genaamd Digitale balans). Uiteraard zijn er een hoop applicaties geïnstalleerd en heeft de software wat weg van iOS, maar gelukkig kun je zaken als een app-lade herstellen, mocht je dat nodig vinden.

Huawei P Smart (2019) – in gebruik

Los van het ietwat gladde karakter van de Huawei P Smart (2019), ligt het toestel lekker in de hand. Dat komt onder meer door die ronde hoeken. Ook de vingerafdrukscanner zit op een prima hoogte en datzelfde kunnen we over de knoppen zeggen. De bouwkwaliteit is waarschijnlijk het grootste nadeel van dit model, maar als je daar doorheen kunt kijken dat houd je eigenlijk al snel een prima toestel over. Een smartphone die lijkt op een combinatie van de Mate 20 Lite en Honor 10, met de betere elementen van beide phones.

Huawei P Smart (2019) – conclusie

Al met al biedt Huawei wederom veel waar aan voor relatief weinig geld, wat vooral voor de mensen met een beperkt budget als muziek in de oren moet klinken. Er zijn wel enkele nadelen aanwezig. Zo is de bouwkwaliteit niet jé van hét, klinkt het geluid uit de enige speaker armoedig en voelt de micro-usb-poort gedateerd aan. De camera’s aan de achterkant presteren ook niet altijd even goed, waardoor je je af moet vragen of je wel met dit toestel op zak de straat op wil gaan. Er zijn gelukkig redenen om dit wél te doen.

Zo zijn er weinig smartphones in dit segment met een display die ver boven zijn prijscategorie zit. Het grote scherm met zijn hoge resolutie en hoogste aantal pixels per inch (van de afgelopen zes, zeven maanden) oogt best mooi en de kleuren komen goed tot hun recht. Verder ziet het toestel er tof en jong uit, is er een koptelefoonaansluiting aanwezig en mag je rekenen op een vingerafdrukscanner. Android Pie is dan nog de kers op de slagroomtaart. Dit is niet het beste budgettoestel van nu, maar wel één van de betere van de afgelopen tijd.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Display
  • Android Pie
  • Design

Minpunten
  • Bouwkwaliteit

  • Micro-usb
  • Geluid

Reacties (0)