Review: Huawei MediaPad

25 maart 2012 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-mediapad

Huawei heeft in Nederland het afgelopen jaar al twee budget tablets op de markt gebracht in de vorm van de Ideos S7 en de Ideos S7 Slim. Toch gaat de fabrikant met de nieuwe modellen ook voor het high-end segment van de markt. De Huawei MediaPad is eind 2011 gelanceerd in Nederland en brengt interessante specificaties, plus Android 3.2 Honeycomb.

Huawei MediaPad – Specs en features

De Huawei MediaPad is een van de weinige 7 inch tablets die we momenteel in Nederland kunnen vinden. De tablet heeft een capacitief touchscreen met IPS display en beschikt over een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Verder krijg je Android 3.2 Honeycomb als besturingssysteem, een 1.2GHz dual-core processor, 8GB aan opslaggeheugen, 1GB aan werkgeheugen, Wifi, standaard 3G, Bluetooth, GPS, een 5 megapixel camera aan de achterzijde en een 1.3 megapixel camera aan de voorzijde. Wat betreft de aansluitingen krijg je een microUSB poort, een HDMI poort en een microSD card reader. Mocht je willen bellen en SMS’en dan is ook dat mogelijk met de MediaPad.

Opvallende elementen zijn het IPS display voor een hoog contrast, wijde kijkhoeken en een betere leesbaarheid in zonlicht, de flexibiliteit qua aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden en de standaard uitrusting met 3G. Een nadeel kijkend naar de specs is het krappe opslaggeheugen van 8GB. Dit totaalpakket werd geïntroduceerd voor een adviesprijs van 399 euro maar inmiddels kun je de tablet al bij meerdere winkels voor 349 euro vinden.

Huawei MediaPad – Hardware en design

Design en afmetingen

Het design van de Huawei MediaPad is niet bijzonder of vooruitstrevend. Er zijn zelfs erg veel overeenkomsten met de HTC Flyer, vooral kijkend naar de achterzijde. Daar bevinden zich ook twee rubberen kapjes; een voor optimaal Wifi, 3G en GPS signaal en een die je open kunt klappen en waar je SIM of microSD kaart in kan. Aan de voorzijde is het frame dat rondom het display nogal breed maar verder zijn er weinig opvallende elementen. De tablet is netjes afgewerkt met een aluminium look en voelt ook solide en kwalitatief hoogwaardig aan. Verder is de tablet redelijk licht en mobiel met een afmeting van 190 x 124 x 10.5mm en een gewicht van 390 gram.

Een nadeel van de layout van de knoppen aan de zijkant is dat je de aan/uit knop nogal eens kan verwarren voor de volume rocker. Dit leidt vervolgens tot wisselende volumes wanneer het niet nodig is en een tablet in stand-by modus wanneer je puur het volume wilt aanpassen.

Eén ding dat de MediaPad absoluut is, is mobiel. Dit is het grote voordeel van een 7 inch tablet. Hij past in de meeste binnenzakken en zelfs sommige broekzakken en is dus eenvoudig mee te nemen. Ook heb ik het gevoel dat je een 7 inch tablet er toch net iets gemakkelijker even bij pakt. De tablet mag dan niet de dunste of de lichtste ter wereld zijn maar dit merk je in het dagelijkse gebruik niet of nauwelijks.

Aansluitingen

Zoals eerder al aangegeven zit je qua aansluitingen met de Huawei MediaPad helemaal goed. Je kunt alle kanten op middels USB aansluitingen, een microSD card reader en een HDMI aansluiting.

Display

In vergelijking met de concurrentie heeft de MediaPad een zeer aardig display. De resolutie van 1.280 bij 800 pixels is iets wat we niet op veel tablets van dit formaat tegenkomen. Wel heeft bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab 7.7 eenzelfde resolutie. Het display beschikt dan ook over een aardige pixeldichtheid die objecten op het scherm scherp laat overkomen. Een opvallende functie die Huawei heeft toegevoegd is de optie om te kiezen voor hoge resolutie weergave of normale resolutie weergave. Hoge resolutie weergave zorgt voor een haarscherp beeld maar maakt sommige knoppen en teksten net wat te klein. Ook zorgt deze instelling voor een iets tragere werking (lags). Aan de andere kant is dit weer ideal voor games en films.

Ook de kleurweergave en de zwartwaarden van het display zijn van boven gemiddeld niveau. Kleuren worden natuurlijk weergegeven, zwart is redelijk dichtbij datgene wat zwart moet zijn en de hoge helderheid zorgt voor een comfortabele ervaring in lichtere omgevingen. Ook zorgt het IPS display ervoor dat je goede kijkhoeken behoudt en het contrast houdt goed stand wanneer het omgevingslicht fel is.

Geluid

Wat betreft het geluid is de MediaPad een gemiddelde tablet. Ik heb nog maar weinig tablets voorbij zien komen die indruk maken op dit gebied dus echt ver achter op de concurrentie loopt Huawei hier niet mee. Bij weergave van muziek mist de dynamiek en daarbij kan het nogal blikkerig overkomen.

Camera’s

Aan de achterzijde van de MediaPad bevindt zich een 5 megapixel camera waarmee je foto’s en 720p video’s kunt maken. Helaas krijg je geen flitser waardoor foto’s en video’s in donkere omgevingen geen optie zijn. Aan de andere kant moet je deze tablet zeker niet willen kopen voor de camera. Deze is niet van beste kwaliteit en laat veel te wensen over. Video-opnamen zijn rommelig, niet geheel scherp en zien er uitgewassen uit. Hetzelfde geldt eigenlijk voor foto’s. Het is absoluut mogelijk even tussendoor een leuke foto te maken, maar alleen bij voldoende licht, niet teveel tegenlicht en zonder snel bewegende objecten in beeld. Kortom, voor de camera hoef je het niet te doen.

Huawei MediaPad – Video review

Huawei MediaPad – Software

Besturingssysteem

De Huawei Mediapad is standaard uitgerust met Android Honeycomb 3.2 maar Huawei heeft al beloofd binnenkort een Android 4.0 Ice Cream Sandwich update uit te zullen rollen. Tot dan moet je het doen met Android Honeycomb, en zoals al vaker aangegeven is dit (nog) niet echt optimaal.

Apps

Wat betreft vooraf geïnstalleerde applicaties hoef je niet veel te verwachten. Natuurlijk krijg je alle Google apps en toegang tot de Google Play Market (Android Market) maar verder is het aanbod vanuit de winkel minimaal. Ja, je krijgt een paar simpele games maar daarmee is het belangrijkste wel gemeld. Ook het aantal widgets voor de homescreens is nogal beperkt. Dus wanneer je de tablet koopt is het gelijk die Google Play Market opstarten en aan de gang gaan. Overigens is een groot voordeel van dit alles dat je wel een ‘clean’ apparaat krijgt zonder bloatware van verschillende bedrijven, fabrikanten en apps.

Huawei MediaPad – Prestaties

Huawei heeft zelf niks aan de interface van Android gedaan en wellicht is dat de reden dat Honeycomb stabieler draait dan bij de meeste andere tablets die ik voorbij heb zien komen. Hier en daar kun je merken dat er wat lag zit tussen een gesture en het moment dat de functie uitgevoerd wordt, al is dit zeker niet continue het geval. Ook is het crashen van applicaties iets wat helaas nogal eens voorkwam. Vooral de standaard Android browser, de YouTube applicatie en de Angry Birds game hadden er minimaal eens per dag last van. Overigens moet gezegd worden dat wanneer je de ‘normale resolutie’ optie inschakelt je minder last hebt van trage overgangen in Android of het openen van apps.

De navigatie binnen Android 3.2 Honeycomb verloopt 99 procent van de tijd zonder problemen. Het touchscreen reageert snel op input, het scrollen door menu’s en homescreens gaat lekker snel en multitasken gaat ook zonder problemen. De processor en het RAM geheugen zorgen ervoor dat je redelijk wat (grote) applicaties tegelijkertijd open kunt hebben staan zonder vertraging in het systeem te merken. Pas bij landurig gebruik met 10-15 applicaties die iets van de processor verlangen begin je te merken dat de tablet het moeilijk krijgt.

De browser is zoals gezegd nogal gevoelig en crasht dus zo nu en dan. Nou is dit geen groot probleem aangezien het maar een paar keer is voorgekomen maar een puntje van kritiek is het zeker, vooral wanneer je uitgebreid en druk aan het internetten bent. Wanneer de browser niet crasht werkt het naar behoren. Pagina’s worden snel geladen, het zoomen in pagina’s gaat redelijk vloeiend en ook het scrollen levert geen irritante vertragingen of haperingen op.

Een ander element wat opvalt is het on-screen keyboard. Blijkbaar heeft Huawei een reden gehad om een eigen toetsenbord te gebruiken maar dit moet wel een hele goede reden zijn geweest. Het on-screen keyboard is namelijk ontzetten traag. Aan te raden is gelijk terug te schakelen naar het standaard Android keyboard. Deze is ook niet optimaal maar maakt het in ieder geval mogelijk snel en fatsoenlijk te typen.

De MediaPad ondersteunt vanuit de winkel MP4, DivX, XviD en MKV bestanden dus je kunt even vooruit met je gedownloade films en series. Daarbij is het afpelen van Full HD en 720p video’s geen probleem. In sommige video’s kun je minimale lag tegenkomen maar over het algemeen is de MediaPad voor weergave van MediaPad een uitblinker.

Huawei MediaPad – Gebruik

Ik heb het al een beetje bij het design kopje aangegeven maar de MediaPad is een comfortabele tablet als je op zoek bent naar iets mobiels. Het is een ideale tablet om overal mee naar toe te nemen. Naar mijn idee is de tablet vooral interessant wanneer je dingen snel tussendoor wilt doen, de tablet intensief voor mail en agenda’s gebruikt, en zo nu en dan een YouTube filmpje wilt kijken, wilt surfen of wat kleine games speelt. Het kleinere formaat zorgt ervoor dat je in horizontale modus snel wat kunt typen met je duimen wat de mobiliteit zeker ten goede komt. 7 inch is net wat te klein om het een volledig entertainment apparaat te noemen. Een wat uitgebreidere game of een lange film kijkt toch veel comfortabeler op een tablet van rond de 10 inch.

Huawei MediaPad – Batterij

De batterijduur van de Huawei MediaPad is niet slecht maar ook niet indrukwekkend. Bij intensief gebruik kun je er 6 tot 7 uur uithalen en wanneer je de tablet er zo nu en dan bij pakt, wat toch de meeste mensen doen, moet je er makkelijk een dag mee kunnen doen. Wanneer ik de tablet ’s ochtends van de lader haal en laat op de avond er weer aan moet hangen dan is er wat mij betreft goed mee te leven. Overigens was de batterij in geen enkel geval, bij normaal gebruik, na een dag helemaal leeg.

Een punt waarvan ik me kan voorstellen dat je jezelf bij intensief gebruik snel aan kan gaan irriteren is de opslagruimte. 8GB is niet veel en wordt gedeeltelijk natuurlijk al ingevuld door het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde apps. Je kunt het uitbreiden met een microSD kaart maar dit is niet iets wat je continue wilt doen. Denk dus wel goed na hoeveel geheugen je denkt nodig te hebben voordat je deze tablet koopt.

Huawei MediaPad – Conclusie

De Huawei MediaPad is in mijn optiek een mooie tablet voor diegenen die op zoek zijn naar een mobiel apparaat en graag beschikken over alle mogelijke aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden. Wanneer je de tablet vooral thuis wilt gebruiken als entertainment apparaat zou ik toch al snel een 10 inch tablet aanraden. Daarbij is Android 3.2 Honeycomb nog verre van stabiel maar opvallend genoeg beter dan menig andere Honeycomb tablet die ik tot op heden gezien heb.

Qua hardware krijg je in ieder geval een zeer fraaie tablet, afgezien van de matige camera op de achterzijde en een blikkerig geluid. Een klein nadeel is de prijs van 399 euro (inmiddels gezakt tot onder de 349 euro). Er zijn voor de mensen met een wat krapper budget meerdere 7 inch tablets te vinden die voor minder te koop zijn, zoals de Archos 70b en de Acer Iconia Tab A100. Hier lever je dan wel in op onder meer de 3G module, kwaliteit van de hardware en de schermresolutie.

7.5

Beoordeling

Minpunten
  • Android 3.2 Honeycomb (lags en crashes) Relatief hoge prijs Beperkt opslaggeheugen __END__ Hoge resolutie en zeer fraai display Kwalitatief hoogwaardig design Geen bloatware door kale versie Android 3.2

Reacties (0)