Review: HP Spectre x360 (13-w025nd)

15 februari 2017 + 10 minuten 0 Reacties
hp-spectre-x360-foto-4

De HP Spectre x360 (13-w025nd) is een Windows 10-convertible, die je dus ook als een laptop kan gebruiken. Het toetsenbord is niet afneembaar. In plaats daarvan klap je het bord helemaal naar achteren, en zodoende maak je er een tablet van. De HP Spectre x360 is nu te koop voor een vanafprijs van 1.199 euro.

HP Spectre x360 – specificaties

HP Spectre x360
Scherm 13,3-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core i7 (7th gen) – Intel Core i5 (7th gen)
RAM 8 GB – 16 GB
Opslaggeheugen 256 GB – 512 GB – 1TB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-type-c
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s 1080p
Accu 57.8 Wh Lithium Polymer

Specs

Wanneer je puur kijkt naar de specificaties van de HP Spectre x360 (13-w025nd), dan kan het net zo goed een convertible van een andere fabrikant zijn. De (afkomst van) de onderdelen zijn vaak hetzelfde. Dat betekent niet dat deze Spectre over slechte specs beschikt. Integendeel: consumenten hebben de keuze uit twee soorten zevende generatie Intel Core-processors en kunnen kiezen uit 8 of 16 GB aan werkgeheugen. Voor welke configuratie je ook kiest, je bent ervan verzekerd dat de hybride tablet snel is en voorlopig ook nog wel even blijft.

Daarnaast is het mogelijk voor verschillende hoeveelheden opslaggeheugen te kiezen. Van 256 GB tot aan 1 TB. Qua aansluitingsmogelijkheden moet je misschien het één en ander inleveren, maar niets is hier onoplosbaar met een simpele usb-accessoire mocht je een specifieke aansluiting missen. De HP Spectre x360 wordt overduidelijk meer als een laptop dan een tablet in de markt gezet, kijkende naar missende features als gps, bijvoorbeeld. Onderweg heb je er gewoonweg minder aan als je hem als een tablet gebruikt.

HP Spectre x360 – hardware en design

De HP Spectre x360 is een dun apparaat. Op het dikste punt is het nog geen 14 millimeter hoog. Daarnaast weegt de hybride ongeveer 1,3 kilo, wat ook een behoorlijke meevaller is. Door zijn formaat en gewicht kun je de Spectre x360 gemakkelijk in een tas of koffer stoppen, zonder het idee te hebben dat je met een log apparaat te maken hebt. Het vorige model weegt ongeveer 1,45 kilo, dus het gewicht is best afgenomen. Het meest opvallende is misschien nog wel het feit dat de x360 20 millimeter smaller geworden is in vergelijking met het vorige model.

En dat terwijl het scherm met een formaat van 13,3-inch behouden is. Zo op het eerste gezicht lijk je met een laptop te maken te hebben die een schermformaat van 12-inch heeft, maar niets is dus minder waar. De schermranden zijn aan de zijkant flink afgenomen, waardoor het grote scherm in de kleine chassis past. De 1080p-camera zit op de plek waar je hem zou verwachten, namelijk in de rand boven het scherm en in het midden. Die camera beschikt tevens over infrarood, waardoor het mogelijk is in te loggen met de dienst Windows Hello.

Het omhulsel is, ondanks het feit dat het apparaat zo dun is, heel stevig. Zomaar je laptop buigen zit er hier niet in. Daarnaast voelt en oogt het aluminium omhulsel behoorlijk luxueus. Aan de onderkant en aan de zijkant zitten openingen waar de lucht uit moet komen en dat is soms ook hard nodig: de processor moet inmiddels koel gehouden worden. Verder zit links de aan/uit-knop en treffen we rechts de volumeknop aan. Beide zijn goed bereikbaar, al hebben we wel het idee dat de aan/uit-knop net even te dicht in de chassis is gebouwd.

Display

Het riante 13,3″-touchscreen is voorzien van een 1080p-resolutie en beschikt over grote kijkhoeken. De kleuren komen goed tot hun recht op dit scherm en nergens hadden we het idee met fletse kleuren te maken hebben. In tegenstelling tot het voorgaande model is het nu niet mogelijk voor een hogere resolutie te kiezen. Dat is wat ons betreft geen probleem, aangezien de accu nu veel langer mee kan gaan. Ook ligt het er natuurlijk maar net aan wat je wil doen; voor werk en gemiddeld mediagebruik is de huidige resolutie gewoon meer dan voldoende.

Connectiviteit

Omdat de behuizing zo dun is, zijn er weinig aansluitingsmogelijkheden. De HP Spectre x360 (13-w025nd) beschikt over een grote usb-poort, bijvoorbeeld voor je oude accessoires. Tegelijkertijd zijn er twee usb-type-c-poorten, voor de nieuwe accessoires. Eén van die poorten wordt gebruikt voor het opladen van de laptop. En daar houdt het ook meteen bij op. Er is geen micro-sd-kaartsleuf, wat voor sommige gebruikers een nadeel is. Omdat wij vrijwel uitsluitend in de cloud werken, vonden wij het geen groot gemis — maar het is dus wel iets om rekening mee te houden.

Speakers

Er zijn niet twee, maar vier speakers aanwezig. Twee treffen we aan boven het toetsenbord, terwijl de andere twee zijn verwerkt in de onderkant van de HP Spectre x360. Er komt een fantastisch geluid uit, moeten we zeggen. Op hogere volumes nemen we amper ruis of andere verstoringen waar. Uiteraard is het zo dat de bas altijd beter kan en dat is hier ook het geval. Maar het is geen groot nadeel, omdat het apparaat niet puur is bedoeld als entertainmentmachine. Wel is het geluid (en de bas) iets beter wanneer je een koptelefoon aansluit.

Camera’s

De plaatsing van de camera bevalt ons ontzettend. Fabrikanten plaatsen de camera nog wel eens aan de onderkant van het scherm wanneer er dunne schermranden zijn, maar HP heeft hier gelukkig niet voor gekozen. Daardoor hoef je zelf niet gek te gaan zitten of het scherm in een rare hoek houden voor videogesprekken. De kwaliteit van de camera is goed. Al kwamen we nog steeds wat korrelig materiaal tegen, maar over het algemeen kun je hier meer dan prima mee uit de voeten. De beelden zijn gelukkig helder en scherper dan gemiddeld.

Accuduur

De accuduur is gelukkig ook van goed niveau. We kwamen vaak met gemak de werkdag door en hadden dan nog een goed deel van de energie over. Bij normaal gebruik haal je ongeveer tien uur uit de batterij, wat wel een stuk minder is dan de beloofde zestien uur. Desondanks is tien uur een mooie score, waardoor je vaak thuis ook nog even snel wat kunt opzoeken op het apparaat, zonder je na hoeft te denken over de stroomkabel. De laptop gaat over het algemeen langer mee dan andere 2-in-1-producten en dat is wat ons betreft altijd goed nieuws.

Toetsenbord en trackpad

De Specte x360 (13-w025nd) wordt geleverd met een volwaardig toetsenbord. Ondanks het smalle formaat van de laptop, heb je niet te maken met kleine pijltjestoetsen of Shift-knoppen die zijn verkleind. Wel zijn de pijltjesknoppen voor omhoog en omlaag klein, maar dat zijn we gewend van HP (en omdat ondergetekende zelf werkt op een HP-laptop, was er ook geen wenperiode). De knoppen typen lekker en zijn ook voorzien van verlichting. Echter, de lampjes zijn niet optimaal geplaatst, aangezien er nog wel eens wat licht kan ontsnappen aan de onderkant.

De trackpad is fantastisch. Het trackgebied is groot en de kwaliteit voelt enorm premium aan. Er is genoeg ruimte voor meerdere vingers en aangezien de HP Spectre x360 bewegingen voor meerdere vingers ondersteunt, is dat natuurlijk een pluspunt. Er zijn geen duidelijke knoppen voor de linker- en rechtermuisknop aanwezig, maar gelukkig weet het systeem goed wanneer je op welke knop drukt. Daarnaast is het zo dat je handpalm vaak goed geregistreerd wordt, waardoor de trackpad daar niet altijd op reageert (maar heel soms ook wel).

HP Spectre x360 – software

De HP Spectre x360 draait op Windows 10 en met de aanwezige hardware aan boord, draait alles als een zonnetje. Daarnaast wordt er wel wat software meegeleverd op het apparaat, maar het gros daarvan kun je gelukkig verwijderen. Dat is natuurlijk fijn wanneer je sommige diensten of apps niet gebruikt. Daarnaast worden er dus ook enkele Windows 10-softwarefuncties ondersteund, zoals de gebaren op de trackpad, waardoor je gewoonweg te maken hebt met een volwaardige laptop. Hier valt weinig over te klagen, als we eerlijk zijn.

HP Spectre x360 – in gebruik

Eerlijk is eerlijk: we hebben de HP Spectre amper gebruikt als een tablet. Dat is vreemd gezien de aard van deze website, maar niet wanneer je kijkt naar de bouw van de laptop. Het is een apparaat van hoge kwaliteit en veel gebruikersgemak, waardoor we er dagenlang meer dan prima op hebben kunnen werken. Eén van de nadelen van de laptop is toch echt het knopje aan de zijkant, waarmee je het apparaat aan- en uitzet. Wanneer je hem in wilde drukken, lukte dat vaak niet. En dat komt doordat het knopje goed in het omhulsel zit gebakken.

Maar aan de andere kant zorgt de positie van die knop er soms ook voor dat we er toch op drukten, ook al wilden we dat niet — helemaal wanneer je met je linkerpink langs de rand hangt tijdens het typen. En dat is waarschijnlijk toch de manier waarop je dit apparaat het meeste gaat gebruiken: met het toetsenbord uitgeklapt, zodat je er goed op kunt werken. Het scherm omhoog klappen gaat overigens erg gemakkelijk. Toegegeven, het kan niet met één hand, maar de scharnieren zijn gelukkig ook helemaal niet stroef te noemen.

Wanneer je de laptop toch als een tablet wil je gebruiken, kun je moeiteloos het scherm helemaal naar achteren klappen. Pas dan wel even op hoe je de tablet vasthoudt, want met de dunne randen aan de zijkant kan het voorkomen dat je per ongeluk iets aanraakt of activeert op het scherm. Maar dat is nou eenmaal het nadeel van een 2-in-1-laptop met dunne randen aan de zijkant, dat is niet alleen een obstakel voor de HP Spectre x360. Het is wederom iets waar je even rekening mee moet houden, maar het went heel snel.

Verder is het opvallend dat de HP Spectre x360 behoorlijk warm kan worden, ondanks de opening voor het afvoeren van die warme lucht. Daardoor kan de temperatuur van het apparaat naar een onaangenaam niveau stijgen, dus we raden aan de laptop altijd op tafel te gebruiken. Desondanks blijven het toetsenbord en het trackpad koeler dan de rest van het apparaat, waardoor je er dus aan de bovenkant niet heel veel van merkt. Het geluid van de ventilator is niet heel vervelend, maar wel degelijk aanwezig.

Prestaties

Dat de HP Spectre x360 wordt geleverd met tenminste 8 GB aan werkgeheugen, is één van de grootste pluspunten van het apparaat. Windows 10 kan namelijk gemakkelijk 4 GB aan werkgeheugen opslokken met allerlei processor, waardoor apparaten met 4 GB ram (of minder) al snel traag kunnen aanvoelen. Daarnaast ben je ervan verzekerd dat je te maken hebt met de beste processor van dit moment (van Intel) en dus ook de snelste ervaring die het bedrijf kan bieden. We zijn in ons gebruik geen vertragingen tegengekomen in de software.

HP Spectre x360 – conclusie

Wanneer je kiest voor de HP Spectre x360 (13-w025nd), heb je daarvoor een klein aantal concessies moeten doen. Maar gelukkig hoef je niet heel veel in te leveren. Er zijn wellicht weinig opties met betrekking tot connectiviteit, maar het zijn nou ook weer niet zulke grote obstakels die niet met usb-accessoires zijn op te lossen. De twee usb-type-c-poorten bereiden de Spectre x360 goed voor op de toekomst, terwijl die oude usb-poort er dus voor zorgt dat je niet meteen afscheid hoeft te nemen van je oude spullen.

Op de aansluitingen na zijn we verder weinig dingen tegengekomen die ervoor zorgen dat er een nare nasmaak achterblijft. Ja, de randen aan de zijkant van het scherm zijn wellicht te dun in de tabletmodus, maar voor de rest ziet het scherm er goed uit en levert het prachtige plaatjes af. De laptop kan soms oncomfortabel warm worden, maar je krijgt daar wel goede specificaties en moderne hardware voor in de plaats. En dan hebben we nog het basgeluid, maar dat is in feite op geen enkele tablet of dunne laptop écht goed in orde.

Wanneer je voor de HP Spectre x360 kiest, dan ga je voor een robuust design, goede prestaties en een premium uiterlijk. Je kiest voor een volwaardige laptopervaring, die je met gemak kunt ombouwen tot een riante tablet – ondanks het feit dat hier niet de focus op ligt. Je krijgt een toetsenbord dat lekker typt en een bovengemiddeld goede trackpad, waardoor je hier meer dan prima op kunt werken. De Spectre x360 (13-w025nd) is licht en compact en mag inderdaad wat kosten met een vanafprijs van 1.199 euro, maar wat ons betreft is het deze prijs dan ook wel waard.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooie specificaties en goede prestaties
  • Robuust en premium design
  • Volwaardige toetsenbord- en trackpadervaring

Minpunten
  • Weinig aansluitingsmogelijkheden

  • Schermranden te dun voor tabletgebruik

Reacties (0)